Η πολιτική Τραμπ για Ουκρανία – Ρωσία, ΕΕ και άλλα επίκαιρα θέματα – Του Εμμ. Γούναρη

Η πολιτική Τραμπ για Ουκρανία – Ρωσία, ΕΕ και άλλα επίκαιρα θέματα – Του Εμμ. Γούναρη


Του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


Μετά την επανεκλογή του, ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι δημοκρατία, ότι ο Πρόεδρός της Βλαντιμίρ Πούτιν είναι καλός του φίλος και ότι οι ΗΠΑ, από κοινού με τη Ρωσία, θα επιβάλλουν ειρήνη στις ουκρανορωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, κάτι που δεν δέχονται η ΕΕ και το ΝΑΤΟ χωρίς τη συμμετοχή αυτών και της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Πούτιν στο Ριάντ, στη Σαουδική Αραβία, για τις σχετικές ειρηνικές διαπραγματεύσεις, αφού προηγηθεί μία συνάντηση στο Ριάντ μεταξύ αμερικανών και ρώσων αξιωματούχων, με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Ουκρανίας. Είχε πει, μάλιστα, ότι στη συνάντηση αυτή η Ρωσία δεν θα συνομιλούσε με την Ουκρανία, παρά μόνο οι ΗΠΑ με τη Ρωσία και οι ΗΠΑ με την Ουκρανία. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, αφού η Αμερική και η Ρωσία επέμειναν στις τελικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να συμμετέχουν μόνο ο αμερικανός και ο ρώσος Πρόεδρος, χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας.

Μερικές μέρες αργότερα, ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια προσωρινή ανακωχή 30 ημερών στην Ουκρανία και να παρευρεθούν ξένες στρατιωτικές δυνάμεις ως εγγύηση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πρώην ρωσόφωνες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας –που έχουν δηλώσει την ανεξαρτησία τους και την ένωσή τους με τη Ρωσία– και η Κριμαία θα παραμείνουν στη Ρωσία διότι πάντα ήταν ρωσικές.

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ειδικά η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία, δήλωσαν πρόθυμες, στη διάρκεια των 30 ημερών προσωρινής ανακωχής, να στείλουν στρατεύματά τους στην Ουκρανία, κάτι που απορρίφθηκε τελικά από τον Πρόεδρο Πούτιν και τον Πρόεδρο Τραμπ. Ο τελευταίος τόνισε ότι στην πραγματικότητα η Γαλλία και η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια τέτοια περίπτωση θα εφοδίαζαν την Ουκρανία με όπλα, πλοία και αεροπλάνα, αφού, όπως έχουν δηλώσει, ο σκοπός της Ουκρανίας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι να ηττηθεί η Ρωσία, κάτι τρελό αφού η Ιστορία έχει δείξει ότι ουδέποτε έχει νικηθεί η Ρωσία, π.χ., στις εισβολές του Μεγάλου Ναπολέοντα και του Αδόλφου Χίτλερ.

Με την ευκαιρία της πρότασης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, η Τουρκία δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμη να στείλει και αυτή στρατεύματά της στην Ουκρανία, όπως επίσης, για λόγους ασφαλείας της Ευρώπης, θα μπορούσε να προφυλάξει όλη την Ευρώπη με τα στρατεύματά, όπως έχει κάνει στην περίπτωση της Λιβύης, της Αλβανίας, της Σομαλίας και της Κύπρου. Αυτό, βέβαια, δεν επρόκειτο να το δεχθούν οι χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα τα βαλκανικά κράτη-μέλη της ΕΕ, τα οποία γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει Τουρκικός Στρατός.

Τελικά, ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την παρουσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, στα τρία χρόνια του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ουδέν έπραξαν για την ειρήνευση, με αποτέλεσμα τον θάνατο 1 εκατ. Ουκρανών και 600.000 ρώσων, αμφότερων νέων παιδιών. Ο δε ουκρανός Πρόεδρος στην πραγματικότητα επιθυμεί τη συνέχιση του πολέμου και τον περαιτέρω θάνατο στρατιωτών. Άλλωστε, ο αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι δεν μπορεί να διαπραγματευθεί με έναν χορευτή και με έναν πρόεδρο που δεν έχει εκλεγεί και παίζει τη χώρα του στα χαρτιά! Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η Αμερική θα πρέπει να αποζημιωθεί από την Ουκρανία με 500 δισ. δολάρια, που αφορούν το κόστος του εξοπλισμού που είχε στείλει η Αμερική του Μπάιντεν στην Ουκρανία. Επειδή, δε, η Ουκρανία δεν μπορεί να ξεπληρώσει το χρέος της αυτό σε χρήμα, θα πρέπει να παραχωρήσει στις ΗΠΑ τις σπάνιες γαίες που υπάρχουν στα δυτικά της χώρας, κάτι που ο ουκρανός Πρόεδρος αρχικά είχε απορρίψει.

Η ειρήνη στην Ουκρανία μάλλον θα αργήσει λίγο ακόμα, αφού οι εχθροπραξίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας συνεχίζονται.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: @https://www.facebook.com/WhiteHouse



Σχολιάστε εδώ