3.500.000 μετοχές, αξίας 165.000.000 ευρώ, μοιράζει ο Αράπογλου στην παρέα του στη μισή τιμή!

Ήδη, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Π», μια εικοσάδα «πιστών» του διοικητή έχουν ανταμειφθεί για τις υπηρεσίες τους με δικαιώματα απόκτησης 961.920 μετοχών, που η σημερινή τους αξία ξεπερνά τα 45,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή κοντά στα 15 δισ. δρχ.!

Tο «Π» αποκαλύπτει τον πίνακα που δημοσίευσε η Εθνική Τράπεζα στο ειδικό ετήσιο ενημερωτικό δελτίο για τη χρήση του 2006, το οποίο είναι υποχρεωμένη η τράπεζα να το υποβάλει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, που αφορούν τα δικαιώματα προαίρεσης που είχαν διανεμηθεί ως τις 12 Ιουνίου 2007, τη μερίδα του λέοντος των δικαιωμάτων μοιράσθηκαν ο ίδιος ο κ. Αράπογλου (110.000 δικαιώματα) και οι… τέσσερις σωματοφύλακές του (Γιάννης Πεχλιβανίδης, Άνθιμος Θωμόπουλος, Αλέξανδρος Τουρκόλιας, Αλέξανδρος Γεωργίτσης), ενώ πλούσια είναι τα ελέη της Εθνικής και για άλλα 15 στελέχη, ανάμεσά τους και ο τούρκος επικεφαλής της Finansbank Ομέρ Αράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μάνατζμεντ της Εθνικής αμείβεται αρκετά πλουσιοπάροχα, χωρίς να υπολογίζονται τα δικαιώματα αγοράς μετοχών με τεράστια έκπτωση έναντι της χρηματιστηριακής τιμής. Σύμφωνα με το προαναφερόμενο ενημερωτικό δελτίο, το σύνολο των πάσης φύσεως αμοιβών στα διοικητικά στελέχη ανήλθε στο ποσόν των 8,2 εκατ. ευρώ.

Σαν να μην έφθαναν όλες αυτές οι παροχές, την 1η Νοεμβρίου το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής συνεδρίασε για να αποφασίσει νέες εκχωρήσεις δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options) στα στελέχη της τράπεζας και μάλιστα… μισοτιμής. Οι μετοχές θα διατεθούν στους «προνομιούχους» έναντι 23 ή 23,80 ευρώ, ενώ την ημέρα της συνεδρίασης του ΔΣ η τιμή τους στο ΧΑ έφθανε τα 47,28 ευρώ. Έτσι, με βάση τις τρέχουσες τιμές, η υπεραξία που εξασφαλίζουν «με το καλημέρα» τα στελέχη της Εθνικής από τα stock options μπορεί να φθάσει τα 84 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της προς τις χρηματιστηριακές αρχές η διοίκηση της Εθνικής, το νέο «πακέτο Αράπογλου» περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Με βάση τον κανονισμό του προγράμματος για τα stock options που εγκρίθηκε το 2005 από τη γενική συνέλευση (Πρόγραμμα Α΄), θα διατεθούν συνολικά 506.500 δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών. Κάθε δικαίωμα προτίμησης παρέχει δυνατότητα απόκτησης μίας μετοχής στην τιμή διάθεσης 23,80 ευρώ ανά μετοχή, η οποία είναι ίδια με αυτή που είχε οριστεί και με την προηγούμενη απόφαση διάθεσης δικαιωμάτων του εν λόγω προγράμματος, δηλαδή πολύ πριν εκδηλωθεί η θεαματική ανοδική κίνηση της μετοχής στο ΧΑ. Έτσι, οι «προνομιούχοι» θα πληρώσουν μόλις 12 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν μετοχές με τρέχουσα αξία 23,8 εκατ. ευρώ (με βάση την τρέχουσα τιμή των περίπου 47 ευρώ). Και θα αποκομίσουν μια υπεραξία της τάξεως των 11,8 εκατ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές, που μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερη στο μέλλον, αν η μετοχή συνεχίσει την ανοδική της πορεία, προσεγγίζοντας τις τιμές-στόχους που δίνουν οι ξένοι οίκοι (50-55 ευρώ).

2. Με βάση τον κανονισμό του προγράμματος για τα stock options που εγκρίθηκε το 2006 (πρόγραμμα Β) από την γενική συνέλευση, θα διατεθούν συνολικά άλλα 2.984.100 δικαιώματα προαίρεσης. Μάλιστα, η τιμή διάθεσης γι’ αυτές τις μετοχές μειώνεται περιέργως ακόμη περισσότερο, στα 23 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Έτσι, οι δικαιούχοι θα πληρώσουν περίπου 68,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν μετοχές σημερινής αξίας άνω των 140 εκατ. ευρώ, αποκομίζοντας μια… ταπεινή υπεραξία της τάξεως των 72 εκατ. ευρώ!

«Πακέτο» αξίας 893 εκατ. ευρώ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά επί των ημερών Αράπογλου η γενική συνέλευση των μετόχων έχει εγκρίνει τρία προγράμματα διανομής δικαιωμάτων προαίρεσης για την απόκτηση μετοχών. Με βάση το πρώτο, που λήγει το 2010, θα εκδοθούν συνολικά έως 3,5 εκατ. μετοχές, ενώ το δεύτερο πρόγραμμα, που εγκρίθηκε την 1η Ιουνίου 2006 και λήγει το 2011, θα μοιράσει επίσης μέχρι 3,5 εκατ. μετοχές.

Όμως, το τρίτο και πιο γενναιόδωρο πρόγραμμα είναι αυτό που εγκρίθηκε στις 28/6/2007, το οποίο προβλέπει την έκδοση μέχρι και 12 εκατ. μετοχών για τα στελέχη, ενώ η διάρκειά του φθάνει έως το 2015! Συνολικά, δηλαδή, η ομάδα Αράπογλου μπορεί να μοιρασθεί μέχρι και 19 εκατ. μετοχές, που αντιστοιχούν στο 4% των συνολικών σημερινών μετοχών της τράπεζας και έχουν σημερινή αξία 893 εκατ. ευρώ!

Το πρόγραμμα stock options της Εθνικής (του οποίου τον ρόλο αποκαλύψαμε στο προηγούμενο φύλλο μας) θέτει μείζονα ηθικά και πολιτικά ζητήματα, που δεν πρέπει να αγνοηθούν από την κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται να «σφυρίζει αδιάφορα», προσποιούμενη ότι η διοίκηση Αράπογλου είναι αυτόνομη και η Εθνική μια ιδιωτική τράπεζα που λειτουργεί με κανόνες αγοράς:

1. Το πρώτο και σοβαρότερο αφορά την πολύ χαμηλή τιμή άσκησης των δικαιωμάτων, που συνιστά κοινωνική πρόκληση. Άλλες τράπεζες και εισηγμένες εταιρείες ορίζουν τιμές αρκετά ή και πολύ υψηλότερες από τις τρέχουσες, ώστε τα στελέχη να ασκήσουν τα δικαιώματά τους μόνο αν η μετοχή ακολουθήσει ανοδική πορεία. Έτσι, θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς ότι ένα πρόγραμμα stock options λειτουργεί ως κίνητρο άσκησης αποτελεσματικής διοίκησης. Αντίθετα, στην Εθνική οι τιμές είναι μισές από τις τρέχουσες και δίνουν στα στελέχη τη δυνατότητα εύκολης αποκόμισης υπεραξιών και κεφαλαιακών κερδών, που μπορεί να χαθούν μόνο στην απίθανη περίπτωση «βουτιάς» της μετοχής της τράπεζας.

2. Το δεύτερο αφορά τη φορολογική μεταχείριση αυτών των κερδών: ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα κέρδη από stock options φορολογούνται με βάση την κλίμακα, και ουσιαστικά το 40-50% πηγαίνει στο κράτος, αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα, στην Ελλάδα αυτά τα κέρδη μένουν απολύτως αφορολόγητα και, ουσιαστικά, αποτελούν μια μορφή φοροαποφυγής. Γιατί εάν η Εθνική μοίραζε αντίστοιχα χρηματικά μπόνους στα στελέχη της, ένα μεγάλο ποσοστό τους θα πήγαινε στην Εφορία.

3. Το τρίτο ζήτημα αφορά τη δεοντολογικά αμφισβητούμενη προσπάθεια Αράπογλου, δηλαδή ενός τοποθετημένου από την κυβέρνηση διοικητή της Εθνικής, να αποκτήσει ο ίδιος και η ομάδα του με προνομιακούς όρους ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών της τράπεζας (μπορεί να φθάσει και το 4%), που σε έναν πολυμετοχικό οργανισμό μπορεί να έχει καθοριστική σημασία στην άσκηση της διοίκησης και την επιλογή μελών του ΔΣ. Δηλαδή, ο κ. Αράπογλου αξιοποιεί καταχρηστικά τον διορισμό του από την κυβέρνηση για να επιδιώξει την επ’ αόριστον παράταση της θητείας του στη διοίκηση.


Σχολιάστε εδώ