
21 Απριλίου 1967…
Στις 21 Απριλίου 1967, και ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαΐου, μια ομάδα αξιωματικών του στρατού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου, με τη συμμετοχή του ταξίαρχου τεθωρακισμένων Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου, όπως και άλλων αξιωματικών του στρατού ξηράς, κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα.
Πραξικόπημα το οποίο οι ίδιοι ονόμαζαν «εθνοσωτήριο επανάσταση» ή «Επανάσταση της 21ης Απριλίου». Την πράξη τους, οι πραξικοπηματίες δικαιολόγησαν ως απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί αναρχία την οποία σχεδίαζαν κεντροαριστερές ομάδες, υποστηρίζοντας ότι έχουν αποδείξεις, τις οποίες όμως ποτέ δεν παρουσίασαν.
Το δημοκρατικό πολίτευμα καταλύθηκε και στην χώρα επιβλήθηκε δικτατορία η οποία κράτησε για επτά χρόνια. Στις 20 Ιουλίου 1974, η ξαφνική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο ανάγκασε το καθεστώς της Χούντας του Ιωαννίδη ο οποίος είχε ανατρέψει τον Παπαδόπουλο, να εγκαταλείψει την εξουσία.
Η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, με το Δ΄ ψήφισμα στις 8 Ιανουαρίου 1975 χαρακτήρισε την κίνηση της 21ης Απριλίου 1967 πραξικόπημα. Οι τρεις πρωταίτιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ως στασιαστές, ποινή που μετατράπηκε σε ισόβια με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή.
- Από το αεροδρόμιο στο στούντιο της ΕΡΤ τα «χρυσά» κορίτσια της Εθνικής Ομάδας Πόλο
- Λόγω πένθους για τον θάνατο του Πάπα αναβλήθηκαν τα σημερινά ματς της Serie A
- Οι αθλητικές τηλεοπτικές μεταδόσεις – ΔΕΥΤΕΡΑ (21/4)
- 21 Απριλίου 1967…
- ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΝ. ΤΑΣΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΑ 58 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ
- Οι Έλληνες του Κονγκό απόψε στο “Prime Time” του ΣΚΑΪ
- Οι Έλληνες του Κονγκό απόψε στο “Prime Time” του ΣΚΑΪ
- Έφυγε από τη ζωή η Καρίνα Λάμψα
- ΑΙΧΜΕΣ: …21η Απριλίου FM
- Επιδότηση 2,9 εκατ. ευρώ για τον 2ο κύκλο του «Σασμού» στον Alpha