Καλό μεσημέρι,
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία για τον Ιανουάριο του 2025 μειώθηκε στο 8,7%, δηλαδή κατά -3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Πρόκειται, μάλιστα, για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 2008.
Οι άνεργοι μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008, στους 408,2 χιλιάδες, ενώ οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν σε 4,29 εκατομμύρια.
Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές που δημιουργούν ολοένα και περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Την Πέμπτη 6 Μαρτίου, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πρώτους ευρωπαίους ηγέτες που έχουν υπογραμμίσει εδώ και καιρό την ανάγκη η Ευρώπη να ενισχύσει τη συλλογική άμυνα και ασφάλειά της, αν θέλει να σταθεί ως υπολογίσιμος γεωπολιτικός παίκτης στο σημερινό σύνθετο και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον. Και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτό – προτάσεις που αφορούν τόσο τους εθνικούς προϋπολογισμούς, όσο και την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για μεγάλες επενδύσεις στην άμυνα και συγκεκριμένα για χρηματοδότηση προγραμμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως μια κοινή ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα, πρόταση που έχει καταθέσει από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.
Το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen μίλησε πριν από λίγο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας είναι θετικό. Αναμένουμε, ωστόσο, να διευκρινιστούν κάποιες σημαντικές παράμετροι.
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα είναι πολύ σημαντικό η Ε.Ε. να μιλά με μία και ενιαία φωνή.
Αύριο, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Βουλή κατά την προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, σε επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων την οποία έχουν αιτηθεί ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Α. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτηση παραδέχτηκε μετά τα ιστορικά συλλαλητήρια ότι τα τρένα δεν είναι ασφαλή, καθώς, ανάμεσα σε άλλα, είπε ότι «σίγουρα όμως, ο πρώτος σταθμός θα είναι μια άρτια και ασφαλής γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη έως το 2027». Πώς είναι δυνατόν να μας λέει κατάμουτρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι τα τρένα δεν είναι ασφαλή και δύο χρόνια μετά τα Τέμπη ο κόσμος να ταξιδεύει με τρένα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αξίζει να διαβάσετε στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ μια ξεχωριστή μνεία που κάνει στο ρόλο κάποιων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Έχω εδώ το απόσπασμα, αν θέλετε να σας το δώσω. Και επειδή έχω την αρμοδιότητα του Υφυπουργού για τον Τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το έβλεπα κι εγώ αυτό να γίνεται. Και αυτόν το μήνα και το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Είναι τεράστια η ανάγκη του κόσμου για ενημέρωση σε ένα τόσο τραγικό δυστύχημα. Είναι πολύ μεγάλη η επιθυμία όλων να μάθουν απαντήσεις, πριν και πάνω απ’ όλα, των συγγενών των θυμάτων. Και δυστυχώς, πατώντας πάνω σε μια άθλια εργαλειοποίηση της αντιπολίτευσης, κάποια Μέσα δημιουργούν ζητήματα προσπαθώντας να απομονώσουν μια λέξη και μια φράση.
Πάμε στην ουσία όμως, αυτού που μου είπατε. Τι λέμε ότι θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η Πατρών Πύργου; Ότι θα έχουμε ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο. Αυτό δεν λέμε;
Λειτουργεί μέχρι σήμερα η Πατρών-Πύργου; Λειτουργεί. Έχει πρωτόκολλα ασφαλείας η Πατρών-Πύργου; Έχει. Θα είναι πολύ πιο ασφαλής η Πατρών- Πύργου όταν ολοκληρωθεί; Θα είναι.
Πάμε στον σιδηρόδρομο. Είναι πιο ασφαλής σήμερα ο σιδηρόδρομος από ότι ήταν το 2019, όταν ανέλαβε την εξουσία του τόπου η Νέα Δημοκρατία; Είναι πιο ασφαλής. Είναι πιο ασφαλής.
Και ευτυχώς για το σήμερα, δυστυχώς για εκείνη την μοιραία νύχτα, σήμερα είναι και πιο ασφαλής από το 2023 όταν και συνέβη αυτό το τραγικό δυστύχημα και χάθηκαν τόσο άδικα 57 συνάνθρωποί μας. Άρα, ο στόχος μας είναι κάθε μέρα να εργαζόμαστε και συγκεκριμένα το Αρμόδιο Υπουργείο, ώστε και ο σιδηρόδρομος και όλες οι μεταφορές να είναι πιο ασφαλείς.
Και αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός είναι ότι θα εργαστούμε ώστε να υιοθετήσουμε όλες αυτές τις συστάσεις του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, κάποιες εκ των οποίων αναφέρονται στην Hellenic Train και στον OΣΕ. Όλες όσες αναφέρονται στην Hellenic Train και στον OΣΕ, όπως είπε και σήμερα ο κύριος Σταϊκούρας, έχουν υιοθετηθεί ήδη στα σχέδια δράσης από το 2024 και έχουμε καθήκον, έχουμε υποχρέωση ως κυβέρνηση, εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας, το οποίο αναφερόταν και στις μεταφορές, το 2027 να παραδώσουμε έναν όλο και πιο ασφαλή σιδηρόδρομο. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι όταν λέει κάτι τέτοιο ο Πρωθυπουργός, εννοεί την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων, όλων των υποσχέσεων, που αναφέρονται στο πρόγραμμα και όλων όσων έχουν προκύψει από τα διάφορα πορίσματα τα οποία βγαίνουν, όπως το πρώτο πόρισμα του ΕΔOΑΣAΑΜ.
Για την ασφάλεια του Σιδηροδρόμου, πολλές φορές έχω ερωτηθεί. Επειδή σε αυτή τη χώρα έχουμε χορτάσει από εγγυητές ασφαλείας και ανθρώπους οι οποίοι είναι σίγουροι για όλα, εγώ πάντοτε θα λέω ότι η δουλειά μας είναι να γίνονται και τα τρένα και οι δρόμοι και κάθε τι που έχει να κάνει με τους πολίτες, όλο και πιο ασφαλή όλα αυτά. Αυτή είναι η δική μας δουλειά. Οπότε το να προσπαθούμε να πιανόμαστε από μια φράση για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις στους πολίτες, δεν θεωρώ ότι προσφέρει κάτι.
Είναι σαφής λοιπόν η αποστροφή, είναι σαφής η διατύπωση, είναι σαφής, είναι ξεκάθαρη η αιτιολόγηση και έχουμε υποχρέωση προφανώς να προχωρήσουμε. Όλα αυτά τα οποία πρέπει να προχωρήσουμε έχουν προχωρήσει πολλά η αλήθεια είναι, αλλά σίγουρα χρειάζονται πάρα πολλά περισσότερα, ειδικά στο σιδηρόδρομο. Το δρόμο μας το δείχνουν άλλες μεγάλες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στο κράτος που δεν έγιναν για ολόκληρες δεκαετίες, όπως το 112, κινήσεις οι οποίες ήταν σημαντικές για την ασφάλεια των πολιτών, το GΟV.gr, όλα τα εργαλεία που έχει πλέον η ελληνική αστυνομία, όπως είναι το Panic Button, όπως είναι η γραμμή βοήθειας, όπως είναι τα εξειδικευμένα γραφεία, μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει στο κράτος, που δίνουν δυνατότητες στους πολίτες, δίνουν ουσιαστικά ένα λόγο για τους φόρους που πληρώνουν, ασχέτως αν είναι μειωμένοι, όπως είναι οι προληπτικές εξετάσεις.
Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες για το κράτος, όπως είναι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η επιβράβευση των συνεπών, ο νέος τρόπος επιλογής των διοικήσεων. Έχουμε πολλές, όμως, πληγές ακόμα να κλείσουμε. Μία από αυτές είναι και ο σιδηρόδρομος. Έχουν γίνει πράγματα που πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.
Α. ΚΟΤΖΑΪ: Κάτι συμπληρωματικό, συγνώμη. Επειδή το είπατε, για να μην πιανόμαστε και από εκφράσεις που είπατε. Είπατε ότι από το 2019 μέχρι το 2023 είναι πιο ασφαλή τα τρένα. Όμως το κριτήριο της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είπα από το 2019 μέχρι σήμερα.
Α. ΚΟΤΖΑΪ: Ναι, μέχρι σήμερα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σήμερα είναι το 2025.
Α. ΚΟΤΖΑΪ: Ναι, οκ. Πώς γίνεται αυτό όταν έχει γίνει ένα τόσο τραγικό δυστύχημα. Δεν είναι κριτήριο η ίδια η πραγματικότητα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα είναι δεδομένο ότι το 2023, τη νύχτα εκείνη, αυτή τη μοιραία νύχτα, συναντήθηκαν πάρα πολλές ελλείψεις και παθογένειες του ελληνικού κράτους. Και γι’ αυτό έχουμε και εμείς ευθύνη. Πολύ μεγάλη ευθύνη όλοι όσοι κυβέρνησαν, – με μοιραία ανθρώπινα λάθη. Πολύ μεγάλα λάθη με πολύ μεγάλες αδυναμίες και ελλείψεις. Άρα δεν έχουμε αρνηθεί εμείς αυτές τις ελλείψεις.
Αυτή τη διατύπωση την ακούω να την κάνουμε και αλίμονο αν δεν την κάναμε, από τις πρώτες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Και ακόμα και αν είχαν γίνει πράγματα, δεν ήταν αρκετά. Είναι προφανές ότι δεν ήταν αρκετά.
Και εγώ δεν λέω ότι και αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι αρκετά. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. Αλλά σήμερα, το 2025, και με αυτό το οποίο μεσολάβησε, το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, με βάση τα δεδομένα, τα συστήματα ασφαλείας, τις κάμερες, όλα όσα έχουν γίνει, τη χρηματοδότηση, τη στελέχωση, που δεν είναι αρκετή, δεν έχουν καλυφθεί προφανώς, υπάρχουν ανάγκες ακόμα περισσότερες στο σιδηρόδρομο, η κατάσταση είναι καλύτερη σχετικά με το 2019. Σήμερα είπα. Δεν είπα το ‘23. Το ‘23, από τη στιγμή που χάθηκαν 57 άνθρωποι, – και ένας συνάνθρωπος να είχε χαθεί-, κανείς δεν μπορεί να πει ότι είχαν γίνει τα πράγματα καλά. Κανείς δεν μπορεί να το ισχυριστεί αυτό. Όταν έχεις ένα τόσο τραγικό δυστύχημα, τα πράγματα δεν έχουν γίνει καλά. Έχουν γίνει πολύ άσχημα.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, προσπαθώ να καταλάβω πώς, μέσα σε αυτό το διάστημα, από το 2019 μέχρι σήμερα, έχοντας σαν προηγούμενο ένα τέτοιο θανατηφόρο δυστύχημα, πώς μπορεί τα πράγματα να είναι καλύτερα. Και ρωτάω γιατί ο Πρωθυπουργός, όπως και να έχει, ανεξαρτήτως ερμηνείας, είπε ότι το ‘27 θα είναι ασφαλή τα τρένα. Θα είναι ανοιχτός ο Σιδηρόδρομος μέχρι τότε; Προτίθεστε να τον κλείσετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι ήμουν πολύ σαφής στην απάντησή μου.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν θα τον κλείσετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήμουν πολύ σαφής στην απάντησή μου. Σας είπα. Το παράδειγμα της Πατρών-Πύργου. Μπορώ να δώσω και άλλα παραδείγματα. Μπορώ να δώσω και άλλα παραδείγματα έργων, τα οποία έχουν προχωρήσει. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση, δεν ήταν θετικό, ήταν αρνητικό. Κανείς δεν διαφωνεί ότι θα έπρεπε να υπάρχουν πάντοτε, όλο και περισσότερα, συστήματα ασφαλείας σε μια σιδηροδρομική γραμμή. Αλλά και χωρίς την 717, χωρίς δηλαδή την τηλεδιοίκηση, υπήρχαν αντίστοιχα συστήματα ασφαλείας. Υπήρχαν πρωτόκολλα ασφαλείας. Σας ξαναλέω. Με αυτή τη λογική πρέπει μέχρι να παραδοθεί η νέα Πατρών Πύργου και πολλοί άλλοι δρόμοι που είναι να παραδοθούν, δεν θα έπρεπε να λειτουργεί ο δρόμος αυτός με τη σημερινή του μορφή. Είναι λιγότερο ασφαλής σήμερα ο δρόμος αυτός από ό,τι θα είναι όταν παραδοθεί; Βεβαίως και είναι. Και μάλιστα λόγω και καταγωγής έχω χάσει και πολλούς ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να ήταν και φίλοι και συμμαθητές. Άνθρωποι από την Πάτρα όπου κατάγομαι. Προφανώς, λοιπόν, πρέπει το κράτος να τρέξει για να ολοκληρώσει την Πατρών Πύργου. Σταμάτησε η κυκλοφορία στην Πατρών Πύργου; Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας τώρα που μιλάμε; Υπάρχουν. Είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που θα υπάρχουν μετά; Είναι. Άρα, όταν λέει Πρωθυπουργός αυτό, προφανώς αυτό το οποίο εννοεί είναι ότι με τις κινήσεις που γίνονται και τα μέτρα όλα αυτά τα οποία προχωράνε στο τρένο το 2027 ο σιδηρόδρομος θα είναι πολύ πιο ασφαλής. Πολύ πιο ασφαλής.
Και σήμερα που μιλάμε όμως έχει μέτρα ασφαλείας. Το να ζητάτε να απομονώσετε μια φράση από έναν υπουργό, από έναν πολιτικό, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για να εγγυηθεί απολύτως την ασφάλεια, είναι συγκεκριμένοι οι σκοποί αυτών των ερωτήσεων. Το ξαναλέω λοιπόν. Εγώ δεν είμαι εγγυητής. Εγώ εκπροσωπώ μια κυβέρνηση που δουλεύει σκληρά με πολλά λάθη που έχει κάνει και πολλές αστοχίες και αδυναμίες που έπρεπε να διορθώσει, ούτως ώστε η δουλειά να γίνει γρήγορα και όλα να είναι πολύ πιο ασφαλή μέρα με τη μέρα. Αυτή είναι η δική μας η δουλειά.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή δεν σας ρώτησα αν είναι ασφαλείς σήμερα οι σιδηρόδρομοι, μπορεί να σας ρωτήσουν άλλοι συνάδελφοι. Εγώ σας ρωτάω αν στο ‘27 θα φτάσουμε με ανοιχτό σιδηρόδρομο ή σκοπεύετε να τον κλείσετε. Θέλω μια απάντηση γι’ αυτό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω κάποια ενημέρωση. Σήμερα έκανε συνέντευξη ο υπουργός υποδομών και μεταφορών και δεν έδωσε καμία τέτοια απάντηση. Ούτε έχω κάποια ενημέρωση ότι πρέπει να κλείσει ο σιδηρόδρομος και δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια σχετική πρόταση στο τραπέζι. Σημασία έχει ό,τι δουλεύει, να δουλεύει με πρωτόκολλα ασφαλείας. Υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας. Και μια σειρά από πρωτόκολλα ασφαλείας παραβιάστηκαν και εκείνο το μοιραίο βράδυ. Εκείνη τη μοιραία ήταν νύχτα. Αν δείτε και χθεσινό ντοκιμαντέρ το οποίο παρακολούθησα, ανέφερε ότι παραβιάστηκαν μια σειρά από πρωτόκολλα ασφαλείας. Άρα υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας τα οποία αν τηρούνται, δεν υπάρχει κίνδυνος. Εμείς κοιτάμε να τα αυξήσουμε αυτά. Τι τελειώσαμε για παράδειγμα μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών; Τελειώσαμε την 717. Ολοκληρώθηκε τηλεδιοίκηση. Με εξαίρεση το κομμάτι που καταστράφηκε από τον Ντάνιελ και αποκαθίσταται. Βάλαμε 300 κάμερες. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά που υπάρχουν. Μακάρι να υπήρχαν και νωρίτερα. Και υπάρχουν ευθύνες, πολιτικές, διαχρονικές, γιατί δεν υπήρχαν νωρίτερα. Είναι σαφέστατες οι απαντήσεις, αλλά η αντιπολίτευση και ένα μέρος των Μέσων δεν θέλει να τις ακούσει ή κάνει ότι δεν τις ακούει, για να προσπαθήσει να αυξήσει την οργή των πολιτών. Γίνεται αυτή η προσπάθεια. Σας ξαναλέω, αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε όλο το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Δείτε τι λέει για τον ρόλο κάποιων Μέσων και θα καταλάβετε.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε εκπρόσωπε, θέλω να σας πάω στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις της Παρασκευής και στον ρόλο της Αστυνομίας. Αν είναι ευχαριστημένη η κυβέρνηση για τον τρόπο, με τον τρόπο που έδρασε η Αστυνομία, δεδομένου ότι υπήρχαν και πολλές επικρίσεις από πλευράς αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ζητήθηκε και ακόμα και παραίτηση τόσο του Υπουργού όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού, καθώς ορισμένοι επί της ουσίας λένε και υποστηρίζουν ότι έδρασε προκειμένου να διαλυθούν οι συγκεντρώσεις.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση δεν έδρασε η Αστυνομία για να διαλυθούν οι συγκεντρώσεις. Δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει, έτσι, να σταθεί σε οποιαδήποτε λογική. Η Αστυνομία αντέδρασε σε πολύ επικίνδυνες, πρωτοφανούς επικινδυνότητας επιθέσεις μιας πολύ μικρής, νοσηρής μειοψηφίας διαδηλωτών, οι οποίοι εκείνοι είχαν ως στόχο να μετατρέψουνε μια πολυπληθέστατη, ειρηνική διαδήλωση χωρίς κομματικά χαρακτηριστικά, σε μπάχαλο. Ο στόχος, λοιπόν, αυτός υπήρχε και υπήρχε από τις ομάδες αυτές, τους «γνωστούς – αγνώστους», τους «μπαχαλάκηδες», αυτές τις νοσηρές μειοψηφίες. Όποιος, λοιπόν, αυτή την ευθύνη της διάλυσης, που δεν τα κατάφεραν, δεν τους βγήκε, δεν τους βγήκε χάρι στον επαγγελματισμό της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτή την ευθύνη αυτών των λίγων παραβατικών την μεταφέρει, την μεταθέτει στην Αστυνομία, «ξεπλένει» αυτούς τους παραβατικούς. Ξεκάθαρα το λέω αυτό.
Η Ελληνική Αστυνομία δέχτηκε μια επίθεση η οποία ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνη. Γιατί όπως διαβάζω στην ενημέρωση που έχω από την Αστυνομία, είναι ίσως η πρώτη φορά επίθεσης με αυτοσχέδιους, όχι μόνο εμπρηστικούς αλλά και εκρηκτικούς μηχανισμούς. Κάποιοι από τους οποίους εντοπίστηκαν στις προληπτικές προσαγωγές και συλλήψεις που έγιναν. Πριν, δηλαδή. Που σημαίνει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή.
Και σκεφτείτε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με βόμβες μολότωφ, πέτρες, μάρμαρα, καπνογόνα καθώς και μεταλλικά και άλλα αντικείμενα. Δέχτηκαν, λοιπόν, οι αστυνομικοί επίθεση. Δέχτηκαν επίθεση. Δεν προχώρησαν σε κάποια επίθεση. Μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε και αυτά που βλέπουμε. Έτσι;
Και τι στόχο είχαν; Κάναν μια στάθμιση οι αστυνομικοί. Από την μια να προστατέψουν το πλήθος των ειρηνικών διαδηλωτών, τη συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία των ανθρώπων που πήγανε εκεί για να διαδηλώσουνε για δικαιοσύνη. Πρώτα λοιπόν, ο πρώτος στόχος ήταν να προστατευθούν οι άνθρωποι αυτοί και αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολη ήταν αυτή η δουλειά με τόσο πλήθος που υπήρχε εκείνη την ώρα και στη συνέχεια να αποκρούσουν αυτές τις επιθέσεις και προφανώς να συλλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους παραβατικούς και κάνανε 77 συλλήψεις και 220 προσαγωγές. Να ξέρετε ότι τραυματίστηκαν και 29 αστυνομικοί.
Τώρα, για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Εάν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά και πιστεύω ότι θα προλάβω και πολλές ερωτήσεις, για να μην κουράζουμε και αυτούς που μας ακούνε και απαντάμε συνέχεια τα ίδια πράγματα.
Αν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά αστυνομικών αυτό ισχύει κάθε φορά, που μπορεί να υπερέβησαν τα όρια των καθηκόντων τους και υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία, όχι με φωτογραφίες από προηγούμενες δεκαετίες, γιατί το είδαμε και αυτό. Είδαμε φωτογραφίες, κάποια βίντεο στο διαδίκτυο που αναφέρονται κάποια σε άλλα χρόνια, σε άλλες εποχές. Γιατί υπάρχει και αυτή η προπαγάνδα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εάν υπάρχουν πραγματικά τέτοιες καταγγελίες είναι υποχρέωση των αρχών να τις εξετάσουν και αν κάποιος μεμονωμένα υπερέβη τα όρια αυτά, τότε προφανώς να του αποδοθούν οι αντίστοιχες κυρώσεις. Να του επιβληθούν οι αντίστοιχες κυρώσεις.
Αλλά το να κάνουμε το μαύρο άσπρο και να επιτιθέμεθα στην Αστυνομία η οποία κατάφερε μία από τις πιο δύσκολες αποστολές να φέρει εις πέρας, το γεγονός ότι με τόσο πρωτοφανή διαδήλωση και αναφέρομαι στην Αθήνα κυρίως, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, γατί και εκεί υπήρχαν κάποια επεισόδια, να έχουμε μόνο λίγους ελαφρύτατους τραυματισμούς συμπολιτών μας, που ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους.
Μάλιστα ένας εκ των τραυματισθέντων, είχαμε άμεση ενημέρωση ήταν και φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Το γεγονός ότι δεν είχαμε κάποιο βαρύτερο τραυματισμό, δεν διακινδυνεύθηκε η σωματική ακεραιότητα, τελικά, κανενός εκ των πολλών διαδηλωτών, αυτό οφείλεται και στην ψυχραιμία της αστυνομίας. Το ξαναλέω, ήταν δύο οι ανάγκες. Η πρώτη και κυριότερη ήταν η προστασία των πολιτών. Η δεύτερη ήταν η σύλληψη και η αντιμετώπιση των παραβατικών.
Και η αστυνομία δεδομένων των συνθηκών, της δυσκολίας, της σφοδρότητας των επιθέσεων, έκανε υποδειγματικά και με επαγγελματισμό τη δουλειά της και αν υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις, το ξαναλέω γιατί συνήθως κόβονται οι φράσεις μας από «γνωστούς – αγνώστους» κάποιων μέσων.
Αν κάποιοι μεμονωμένα το ξαναβάζω, για να μην απομονώσουνε τη φράση μου. Δεν αναφέρομαι σε εσάς. Εάν κάποιοι μεμονωμένα δεν κάνανε καλά τη δουλειά τους, τότε ναι, να τους επιρριφθούν ευθύνες, αλλά όχι συνολικά στην Ελληνική Αστυνομία.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Κύριε Μαρινάκη, είπατε ότι ένας εκ των τραυματισθέντων ήτανε φωτορεπόρτερ. Βέβαια δεν τραυματίστηκε επειδή έπεσε κάτω, τραυματίστηκε επειδή του έριξε η αστυνομία κρότου – λάμψης και εσείς είπατε ότι ήταν επαγγελματική η στάση της αστυνομίας εν γένει. Μετά από αυτό που συνέβη επιμένετε ότι ήταν επαγγελματική;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εσείς τι προτείνετε; Κατ΄ αρχάς δεν υπήρχε κανένας σκοπός και κανένας δόλος από την αστυνομία να τραυματίσει έναν άνθρωπο που πήγε να κάνει εκεί τη δουλειά του κι ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του.
Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω κάτι, όταν γίνεται μια τέτοια επίθεση, που την είδαμε την επίθεση αυτή, η πρόταση είναι – ρητορικό είναι το ερώτημα, έτσι; Δεν είστε υποχρεωμένος ούτε να απαντάτε, ούτε είστε εδώ για να απαντάτε, για να ρωτάτε είστε εδώ.
Η πρόταση κάποιων, που κάνουν αυτή την κριτική στην αστυνομία, είναι η αστυνομία να κάθεται να κοιτάει τους μπαχαλάκηδες να σπάνε και να καίνε; Όταν δέχεται η αστυνομία επιθέσεις, με 29 αστυνομικούς να τραυματίζονται, πρέπει να κάθεται και να αφήνει τους ανθρώπους να σπάνε και να καίνε δημόσια περιουσία;
Ξέρετε, είναι κάτι το οποίο ίσως δεν είναι πολύ γνωστό σε κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο. Όλα αυτά τα πληρώνουμε όλοι μας, με τους φόρους μας, αυτά τα οποία σπάνε ή οι διάφορες υποδομές που μπορεί να καίγονται.
Ευτυχώς προστατεύθηκαν οι περιουσίες των συμπολιτών μας, γιατί άλλες εποχές η Αθήνα είχε καεί, χωρίς να νοιάζεται κανένας για το αν θα καεί και δεν ήταν ωραίες εποχές εκείνες. Όλα αυτά δεν τα πληρώνουν κάποιοι άλλοι πέραν των Ελλήνων πολιτών.
Άρα ένα από τα καθήκοντα των αστυνομικών, είναι αυτές τις επιθέσεις, να τις αντιμετωπίζουν και να τις αποκρούουν. Αφού πρώτα όμως, γιατί άκουσα και μια άλλη κριτική “γιατί δεν επενέβη στο πρώτο δευτερόλεπτο”… Πρώτη δουλειά της αστυνομίας σε μία τέτοια, τόσο πολυπληθή διαδήλωση, είναι να προστατεύσει το πλήθος.
Γιατί ένας από τους σκοπούς αυτών των μπαχαλάκηδων είναι να υπάρξει ατύχημα. Αυτός είναι ο σκοπός τους. Ο σκοπός τους είναι μια ειρηνική διαδήλωση για δικαιοσύνη να καταλήξει ως πρώτη είδηση ότι κάποιος συμπολίτης μας τραυματίστηκε σοβαρά ή και κάτι χειρότερο.
Δεν τους βγήκε, δεν τα κατάφεραν και γι΄ αυτό και αντιδρούν έτσι αυτοί οι λίγοι, αυτές οι νοσηρές μειοψηφίες. Γιατί η αστυνομία ήταν εκεί και επιτέλεσε το καθήκον της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τώρα αν κάποιοι πιάνονται από μεμονωμένες περιπτώσεις, οι μεμονωμένες περιπτώσεις αξιολογούνται ως μεμονωμένες περιπτώσεις.
Χ. ΜΥΤΙΛΙΝΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε σύμφωνα και με το πόρισμα το ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο επικαλεστήκατε και προηγουμένως, υπήρχε και μία σειρά ανθρωπίνων λαθών, παράλληλα με τις ελλείψεις σε υποδομές. Έχουμε ακούσει αυτοκριτική για τις ελλείψεις στις υποδομές, έχουμε ακούσει κριτική για τις ελλείψεις στις υποδομές, ωστόσο δεν έχουμε ακούσει τι θα γίνει με την αντιμετώπιση εκείνων που έκαναν και τα ανθρώπινα λάθη. Γιατί υπάρχουν μεν ανθρώπινα λάθη που γίνονται κατά λάθος, αλλά υπάρχουν και ανθρώπινα λάθη που γίνονται βάσει των ελλείψεων γνώσεων ή της έλλειψης προϋπηρεσίας που έχει ο καθένας. Η αξιολόγηση θα προχωρήσει; Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς είμαστε η πρώτη κυβέρνηση η οποία μίλησε ουσιαστικά για αξιολόγηση και προχώρησε σε σημαντικές παρεμβάσεις και για την επιβράβευση δημοσίων υπαλλήλων και για μια σειρά από πρωτοβουλίες για αξιολόγηση. Προφανώς αυτά που διαβάσαμε στο πόρισμα- για εμένα τα πιο σοβαρά- ήταν τα μοιραία ανθρώπινα λάθη που κάποιοι στον δημόσιο διάλογο τα αποσιωπούν, τα προσπερνάνε τα ανθρώπινα λάθη. Και οι τραγικές αδυναμίες του κράτους. Μια εκ των οποίων ήταν και αποτέλεσμα αυτού που μου περιγράφετε.Άρα ναι, θεωρώ ότι η δημόσια συζήτηση θα έπρεπε να περιστρέφεται γύρω από αυτά τα ζητήματα και τις διαχρονικές ευθύνες όλων όσοι κυβέρνησαν, μηδενός εξαιρουμένου.Τα ανθρώπινα λάθη είναι δουλειά της Δικαιοσύνης προφανώς να αξιολογηθούν σε τι ποινικά αδικήματα συνίστανται. Δεν είμαστε εμείς δικαστές.Και από εκεί και πέρα όλες οι υπόλοιπες παράμετροι είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Άρα θεωρώ ότι η βασική συζήτηση θα έπρεπε να περιστρέφεται γύρω από όλα όσα λέμε για τον σιδηρόδρομο, εμείς να λέμε τι έχουμε κάνει και από το ’23 μέχρι σήμερα και τι θέλουμε να κάνουμε μέχρι το ’27 και συνολικά τι θέλουμε να κάνουμε για το κράτος.Και εμείς την επιδιώκουμε αυτή τη συζήτηση. Και είμαστε εδώ για να πούμε συνολικά τι έχουμε κάνει για το κράτος και πόσο έχει αλλάξει το κράτος προς το καλύτερο και πόσα άλλα πρέπει να γίνουν και πόσες άλλες πληγές πρέπει να κλείσουν.Υπάρχει λοιπόν αυτή η διάσταση από εμάς. Θα προσπαθήσει ο Πρωθυπουργός και στην αυριανή ομιλία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και όταν κατατεθεί, έχει προαναγγελθεί, η πρόταση δυσπιστίας, άρα θα έχουμε και μια ακόμα ομιλία και του Πρωθυπουργού και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, και νομίζω ότι είναι και η συζήτηση που θέλει να ακούσει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι ούτε κομματικοποιούν όλα αυτά τα ζητήματα, ούτε τα βλέπουν ως μαύρο-άσπρο. Εμείς με ψυχραιμία και νηφαλιότητα θα κάνουμε αυτή την παρουσίαση και δια του Πρωθυπουργού, της ομιλίας του σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Και εφόσον τυπικά κατατεθεί, καταλαβαίνω ότι θα γίνει αύριο, και όλων των κυβερνητικών αλλά και κοινοβουλευτικών μας στην τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Καλημέρα κύριε Εκπρόσωπε. Να πάμε λίγο στα θέματα που έρχονται αύριο και μεθαύριο. Και επειδή η αντιπολίτευση έχει ήδη προαναγγείλει τη σύσταση και άλλων προανακριτικών επιτροπών, αναφέρομαι ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό που είπε ότι ετοιμάζεται για την κατάθεση πιθανώς ενός ακόμα αιτήματος με αφορμή τα χρήματα που δόθηκαν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αν δεν κάνω λάθος για το θέμα του μπαζώματος, των επιχωματώσεων που έγιναν στον τόπο του τραγικού δυστυχήματος. Και ήθελα να ρωτήσω, ένα, το σχόλιό σας για αυτό. Και δεύτερον, αν η Κυβέρνηση θα πει αυτό που είπε και στην πρώτη προανακριτική, στο πρώτο αίτημα ότι εμείς ακόμα και αν δεν συμφωνούμε με το «κατηγορητήριο», ας το πω έτσι εντός εισαγωγικών, παρόλα αυτά θα πούμε ναι στη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε, υπάρχουν κάποιες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης οι οποίες βασίζονται στο αφήγημά τους που είναι η εργαλειοποίηση. Υπάρχουν και κάποιες άλλες οι οποίες το ξεπερνάνε και αυτό και αρχίζουν και μπαίνουν στη σφαίρα της γελοιότητας. Θα ήταν «για γέλια» η κατάσταση αν δεν ήταν τόσο τραγικό αυτό το δυστύχημα το οποίο συζητάμε. Και τόσο σοβαρή η ευρύτερη συζήτηση για το σιδηρόδρομο, για τις ευθύνες, τόσο μεγάλη η ανάγκη να δικαιωθεί ο αγώνας των συγγενών. Θα το αντιμετωπίζαμε και εμείς με άλλο τρόπο αλλά είναι πολύ σοβαρό το ευρύτερο θέμα. Αλλά έχουν ξεπεράσει κάθε όριο γελοιοποίησης. Καταρχάς ξεκινώ για το ζήτημα αυτό καθ’ αυτό και φτάνω και σε κάποιες προσωπικές επιθέσεις που κάνει η αντιπολίτευση. Και ο λόγος που απαντώ σε ανακοινώσεις, όχι τόσο του ΠΑΣΟΚ, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, όσο του ΣΥΡΙΖΑ και του εκπροσώπου του, είναι γιατί έχω καθήκον στους πολίτες. Γιατί είναι πάρα πολύ σοβαρά τα θέματα που με ρωτάτε για να χάνουμε χρόνο να απαντάμε σε ένα κόμμα όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δυστυχώς, με τη στάση του ξεπέρασε κάθε όριο φαιδρότητας και γελοιότητας και αυτή τη βδομάδα και την προηγούμενη βδομάδα. Προσέξτε, τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και όποιος άλλος το λέει αυτό από την αντιπολίτευση για το συγκεκριμένο θέμα της χρηματοδότησης. Καταρχάς, η χρηματοδότηση μίας σειράς εργασιών έγινε από την Περιφέρεια. Σωστές, λάθος, μέσα σε αυτές τις εργασίες είναι και αυτό που κάποιοι χαρακτηρίζουν μπάζωμα. Αυτά τα αξιολογεί η δικαιοσύνη. Τους εργολάβους, τους γερανούς, αυτούς που τους πληρώνει σε κάθε τέτοια περίπτωση, όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση είναι η Αυτοδιοίκηση εν προκειμένω, η Περιφέρεια. Άλλες φορές μπορεί να είναι ένας δήμος. Τα χρήματα αυτά αιτείται η Περιφέρεια, εν προκειμένω, εκ των υστέρων να τα πάρει από το κεντρικό κράτος περιγράφοντας μία σειρά από εργασίες. Και πράγματι γίνεται το αίτημα αυτό στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ φυσικών καταστροφών και όχι ο κύριος Παπαθανάσης, ο κύριος Τσακίρης -και στη συνέχεια επεκτείνει ο κύριος Παπαθανάσης- γίνεται έλεγχος νομιμότητας των συγκεκριμένων δαπανών και δίνονται τα λεφτά. Από πού δίνονται τα λεφτά; Από το Υπουργείο Ανάπτυξης, που τώρα αυτή την αρμοδιότητα την έχει το Υπουργείο Οικονομικών, στην Περιφέρεια.
Τι έρχεται και λέει, λοιπόν, η αντιπολίτευση; «Πλήρωσε ο Παπαθανάσης ή ο Τσακίρης, άρα το κράτος, άρα η Κυβέρνηση, το μπάζωμα». Αυτό λέει η αντιπολίτευση. Προσέξτε, λοιπόν, την πραγματικότητα πώς την μετατρέπουν σε μία ψευδή εικόνα. Γιατί το κάνουν; Για να θυμώσουν παραπάνω τον κόσμο. Για να δημιουργήσουν οργή στην κοινωνία. Θα σας κάνω μία ερώτηση, γιατί είναι δεδομένο, γιατί εδώ πέρα ή δεν έχουν ιδέα από δημόσια διοίκηση ή είναι ψεύτες κατ’ επάγγελμα. Έχω άποψη τι είναι από τα δύο αλλά και τα δύο είναι προβληματικά. Το υπουργείο Ανάπτυξης και πλέον υπουργείο Οικονομικών κάνει έλεγχο νομιμότητας ή σκοπιμότητας; Τι από τα δυο κάνει; Κάνει έλεγχο νομιμότητας. Δηλαδή, τι ελέγχει; Ελέγχει αν τα λεφτά αυτά πάνε σωστά, πληρώνονται σωστά και τα λοιπά. Μπαίνει στην διαδικασία ελέγχου κάθε δαπάνης επί μέρους; Όχι, είναι η απάντηση. Το λέει ο νόμος. Εάν δεν ήταν έτσι κάθε φορά που ένας δήμαρχος, ένας περιφερειάρχης, ο οποιοσδήποτε, ελεγχόταν για κάτι το οποίο είχε να κάνει με μια εργασία που δεν έγινε σωστά, διασπάθιση δημοσίου χρήματος, μια απάτη, μια απιστία, οτιδήποτε, θα έπρεπε να πηγαίνει κατηγορούμενος ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών ή αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών που έδωσε τα λεφτά. Να το κάνω πιο απλό και για τους πολίτες και για σας, για να το καταλάβετε. Γιατί μιλάμε για μεγάλη κοροϊδία από την αντιπολίτευση. Έστω ότι δίνει το υπουργείο Οικονομικών 300.000 ευρώ για να αποκατασταθεί μια παιδική χαρά μετά από μια φυσική καταστροφή. Σε ένα δήμο. Σε έναν δήμαρχο. Και πηγαίνει ο δήμαρχος αυτός και δεν κάνει καλά την δουλειά του. Ή ο αντιδήμαρχος ή ο οποιοσδήποτε. Ή οι Τεχνικές Υπηρεσίες. Με αποτέλεσμα τον κίνδυνο των παιδιών στην παιδική χαρά. Ή συνίσταται, ενδεχομένως, ένα οικονομικό έγκλημα εκεί πέρα. Αυτό το ερευνά η Δικαιοσύνη. Ποιοι πάνε κατηγορούμενοι; Αυτοί που κρίνει η Δικαιοσύνη. Πρέπει να πάει ο υπουργός Οικονομικών ή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών που έδωσε τα λεφτά αυτά στον συγκεκριμένο δήμο; Γιατί τα έδωσε; Για να γίνει μια εργασία. Αιτήθηκαν κάποιοι, κάποιες εργασίες. Πολλές εργασίες. Το αν αυτές οι εργασίες έγιναν σωστά, το αν έγιναν σύννομα, το αν οι εργασίες αυτές έγιναν σε σωστό χρόνο, ποιος είναι αρμόδιος για να το κρίνει αυτό; Η Δικαιοσύνη. Ποιοι κρίνονται; Αυτοί που κάναν τις εργασίες. Αυτός που έδωσε τα λεφτά για τις εργασίες κρίνεται; Αν δείτε τι αιτήθηκε η Περιφέρεια θα καταλάβετε τι λέω. Μέσα στις εργασίες αυτές και σε όλη αυτή την χρηματοδότηση είναι και οι γερανοί. Δεν χρειάζονταν οι γερανοί; Να μην σηκώνονταν τα βαγόνια; Αλλά το ξαναλέω, το τι έγινε και το τι δεν έγινε σωστά το αξιολογεί η Δικαιοσύνη. Και έρχεται η αντιπολίτευση και λέει, δημιουργώντας ένα σχήμα, αν θυμάστε ο αστυνομικός είναι όργανο και όλα αυτά που λέγαμε παλιά και γελούσαμε ως παιδιά, αυτό πλέον είναι το αφήγημα της αντιπολίτευσης. Νιώθω την ανάγκη να κάνω αυτή την ανάλυση στο συγκεκριμένο θέμα γιατί το τι έχουμε διαβάσει αυτόν το τριήμερο που πέρασε δεν έχει προηγούμενο. Έφτασαν στο σημείο μάλιστα να μου κάνουν και μένα προσωπική επίθεση. Είδατε την ερώτηση που μου έγινε; Η ερώτηση που μου έγινε ήταν ποιος πλήρωσε το μπάζωμα. Πλήρωσε το υπουργείο το μπάζωμα; Έτσι όπως το εννοούν μπάζωμα; Μια σειρά, δηλαδή, ενεργειών που αξιολογεί η Δικαιοσύνη. Έχουν δώσει οι επιχειρησιακοί απαντήσεις. Έχει λυθεί το θέμα της κρατικής εντολής. Δεν υπάρχει κρατική εντολή. Αυτό λύθηκε από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ «με τη βούλα» και τώρα επειδή δεν τους έβγαινε το αφήγημα του ποιος έδωσε εντολή για το μπάζωμα, γιατί φαίνεται ότι δεν προκύπτει κάποια μαρτυρική κατάθεση ή κάτι, τώρα το γυρίζουνε στο ποιος πλήρωσε το μπάζωμα. Όλο αυτό λοιπόν, όλο αυτό, τις συγκεκριμένες ενέργειες τις ερευνά η δικαιοσύνη και αυτή είναι η απάντηση. Εγώ δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη ενέργεια ποιος την πλήρωσε και δεν γνωρίζω και αν έγινε σωστά ή όχι. Αυτό το οποίο πλήρωσε το κράτος είναι μια σειρά από πράγματα που αιτήθηκε η Περιφέρεια. Αν λοιπόν η δική μου απάντηση ήταν μονολεκτική, τότε θα είχαν πάρει αυτήν την απάντηση και θα λέγανε ότι κυνικά παραδεχθήκαμε ότι πληρώσαμε το μπάζωμα, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ. Και είχε απαντήσει και ένα χρόνο πριν ο κ. Παπαθανάσης. Κανείς δεν είδε την απάντησή του. Έχουνε ξεπεράσει λοιπόν στην αντιπολίτευση κάθε όριο χυδαιότητας, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Ξέρω ότι είναι δύσκολος ο δρόμος της τεκμηρίωσης και των επιχειρημάτων, γιατί ένα ψέμα ταξιδεύει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Η παραποίηση της αλήθειας είναι πολύ πιο εμπορική αυτήν την περίοδο που υπάρχει οργή. Δικαιολογημένη από τους πολίτες θα πω εγώ, αλλά εμείς θα επιμείνουμε στα επιχειρήματα και στα στοιχεία και στα δεδομένα και όταν έρθει η ώρα, ό κόσμος θα ακούσει την αλήθεια. Εμείς την αλήθεια θα συνεχίσουμε να λέμε.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Θα ήθελα να πάω σε ένα άλλο, για τη Σύνοδο της Πέμπτης. Επειδή απ’ ότι καταλαβαίνω ο Πρωθυπουργός θα πάει εκεί με κεντρικό άξονα ότι πρέπει να ισχυροποιηθεί γεωπολιτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει γίνει ήδη μια Σύνοδος στο Λονδίνο. Αν συμμερίζεστε την άποψη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δηλώσει παρουσία στην Ουκρανία με στρατεύματα στο έδαφος και αεροσκάφη στον αέρα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε δώσει κάποιες απαντήσεις. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο. Η στάση μας νομίζω προκύπτει και από την προηγούμενη στάση μας. Φτάσαμε μέχρι ένα σημείο που δεν διακινδυνεύθηκε η αμυντική ικανότητα – επάρκεια της αμυντικής ικανότητας, τέλος πάντων, της χώρας. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, αλλά η Ελλάδα είχε μια ξεκάθαρη στάση υπέρ του αμυνόμενου και έχει, αλλά με συγκεκριμένες προδιαγραφές και συγκεκριμένους όρους, τους οποίους δεν αλλάζουμε. Εμείς επιθυμούμε μία δίκαιη λύση για την Ουκρανία. Και μία λύση στην οποία οφείλουμε να πούμε ότι πρέπει να συμμετάσχει και η Ουκρανία. Από εκεί και πέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν ρόλο εγγυητή ασφαλείας. Και έχουμε καθήκον και ως χώρα, αλλά κυρίως η Ευρώπη, να εργαστούμε ούτως ώστε να γεφυρωθεί αυτή η κατάσταση διάστασης απόψεων που υπάρχει αυτήν την περίοδο. Δεν έχουμε κρύψει ότι οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι στρατηγικής σημασίας και είναι κάτι το οποίο τιμούμε και ειδικά αυτήν την περίοδο, όπου υπάρχει ένα ζήτημα επικοινωνίας. Το γεγονός ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γεραπετρίτης, ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ που συναντήθηκαν με τον ομόλογό τους, συναντήθηκε δηλαδή με τον Αμερικανό ομόλογό του, έχει μεγάλη αξία. Κι έχει μεγάλη αξία και για την Ελλάδα κι έχει μεγάλη αξία και για την Ευρώπη. Εμείς λοιπόν σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και σε επίπεδο Ευρώπης, όπως είπα και στην αρχική μου εισήγηση, φαίνεται ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση τα όσα είπε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μένει να δούμε και τα τελικά κείμενα. Ο δρόμος είναι η αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, οι προτάσεις που έχει κάνει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πριν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και όσα σας είπα και στο υπόλοιπο της απάντησής μου.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιας και το αναφέρατε, τι διημείφθη μεταξύ του Έλληνα και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών; Γιατί δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση, ρωτάνε και τα κόμματα και το ΠΑΣΟΚ. Που αποδίδει η κυβέρνηση την μη πρόσκληση από την Βρετανία στην πρωτοβουλία της και γιατί δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το επεισόδιο Ζελένσκι-Τραμπ στο Λευκό Οίκο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω έκανε, όχι νομίζω, έχει κάνει άμεσα δηλώσεις ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, έχει απαντήσει σε όλα τα ζητήματα. Έχει βγει και επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών, του State Department και μάλιστα η ανακοίνωση αυτή επιβεβαιώνει το πολύ καλό κλίμα και την πολύ παραγωγική συζήτηση που έγινε. Και ως προς τη Μεγάλη Βρετανία, που με ρωτήσατε, χθες έστειλε ενημέρωση η κυβέρνηση, μέσω κυβερνητικών πηγών, σε απάντηση ανακοίνωσης του τομέα εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ. Η ερώτηση είχε να κάνει με το Ηνωμένο Βασίλειο, σωστά;
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, ναι την πρόσκληση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ μιλάμε για ένα άτυπο σχήμα κι όχι μια επίσημη σύνοδο ή επίσημη συνάντηση. Το κρίσιμο είναι και το επίσημο κι εκεί θα ληφθούν και οι αποφάσεις, είναι το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός και από κει και πέρα η θέση μας είναι ξεκάθαρη, έχει διατυπωθεί. Μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης έχει απαντήσει για όλα τα επιμέρους, τα οποία με ρωτήσατε και νομίζω σε μια σειρά από τέτοιες ερωτήσεις έχω απαντήσει κι εγώ πάρα πολλές φορές.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για να μην παρεξηγηθώ για το πρώτο..
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι εάν για κάτι θέλετε διευκρίνιση, παρακαλώ.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή αναφερθήκατε στην ανακοίνωση του State Department, η οποία είναι μία ανακοίνωση από πλευράς των Αμερικανών, επίσημη ενημέρωση των κομμάτων από τον Υπουργό Εξωτερικών θα γίνει για την συνάντησή του στην Αμερική;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, φαντάζομαι επειδή το έχει κάνει πάρα πολλές φορές ο Υπουργός Εξωτερικών και έχει ενημερώσει και ξεχωριστά τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα στη Βουλή, εφόσον ζητηθεί τέτοια ενημέρωση είναι δεδομένο και υποχρέωση του Υπουργείου Εξωτερικών να την κάνει αυτή την ενημέρωση. Αλλά δεν είναι ότι δεν έχει κάνει ενημέρωση στους πολίτες και στους δημοσιογράφους, έχει κάνει ενημέρωση ο Υπουργός Εξωτερικών αμέσως μετά τη συνάντησή του και έχει απαντήσει σε όλες αυτές τις ερωτήσεις.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Το 2019 το προεκλογικό site του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρωθούν εντός τετραετίας τα συστήματα ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στον βασικό σιδηροδρομικό άξονα, δηλαδή Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ειδομένη, Προμαχώνας. Σήμερα, 5,5 χρόνια μετά και ενώ μετράμε 57 νεκρούς ελάχιστα από αυτά τα συστήματα λειτουργούν σε ελάχιστα μέρη. Δεν λειτουργούν καν στην γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, πόσο μάλλον στην Πάτρα. Και εσείς δεσμεύεστε ότι το 2027 θα είναι ασφαλής ο σιδηρόδρομος, δηλαδή 8 χρόνια μετά την εξαγγελία και την ανάληψη διακυβέρνησης. Έχετε αποτύχει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, το αν μια Κυβέρνηση έχει πετύχει ή έχει αποτύχει το κρίνουν οι πολίτες. Εμείς αυτό το οποίο είπαμε το 2023 όταν ζητήσαμε εκ νέου την στήριξη των πολιτών είναι ότι κάποια πράγματα προχώρησαν πιο γρήγορα ακόμα και σε σχέση με το πρόγραμμά μας, κάποια άλλα πράγματα δεν προχώρησαν. Και αναλάβαμε την ευθύνη για αυτό. Όταν, επειδή με ρωτάτε για τον σιδηρόδρομο, όταν έχεις 57 νεκρούς τα πράγματα δεν προχώρησαν. Δεν πήγαν καλά, έχεις τεράστια ευθύνη πολιτική. Την έχουμε αναλάβει αυτή την ευθύνη. Και συνεχίζουμε και λέμε ότι πρέπει να γίνουν όλο και περισσότερα για τον σιδηρόδρομο. Απάντησα αναλυτικά στον συνάδελφό σας. Δεν κρυφτήκαμε από την ευθύνη, δεν είπαμε μόνο για ανθρώπινο λάθος. Για πολλά και μεγάλα ανθρώπινα λάθη. Είπαμε και για πολλές και για μεγάλες αδυναμίες, αστοχίες και ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού. Άρα για αυτό έχουμε απαντήσει. Τώρα κοιτάξτε, για τα συστήματα ασφαλείας έχουμε δώσει πολλές απαντήσεις και σε κεντρικό επίπεδο και σε επίπεδο Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το σύστημα τηλεδιοίκησης, η σύμβαση, δηλαδή, 717 που αναφέρεται σε συγκεκριμένα συστήματα παραδόθηκε το 2023, τον Σεπτέμβριο του 2023, άρα λίγο μετά την 4ετία. Αποκαθίσταται μόνο το κομμάτι το οποίο καταστράφηκε από τον Daniel και μια σειρά από άλλα έργα τα οποία έχουν προχωρήσει σε ευρύτερο επίπεδο υποδομών και μεταφορών ανακοινώνονται και το χρονοδιάγραμμά τους και η ολοκλήρωσή τους. Εγώ δεν έχω πει ποτέ, ούτε ο Πρωθυπουργός έχει αρνηθεί, ότι τα έχουμε κάνει όλα καλά. Αλίμονο, έχουμε κάνει λάθη, υπάρχουν αστοχίες και όλα αυτά προσπαθούμε να τα διορθώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχουν και πράγματα τα οποία έχουν προχωρήσει πιο γρήγορα από το χρονοδιάγραμμα σε σχέση με αυτά τα οποία λέει το πρόγραμμά μας και το ’19 και το ’23. Υπάρχουν για παράδειγμα φόροι οι οποίοι μειώθηκαν παραπάνω από όσο είχαμε πει, υπάρχουν κινήσεις οι οποίες έχουν προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα στη χώρα, πολιτικές που έχουν αποδώσει πιο γρήγορα. Σήμερα σας ανακοίνωσα ότι η χώρα μας έχει τη χαμηλότερη ανεργία από το 2008. Έχουν εφαρμοστεί πολιτικές οι οποίες απέδωσαν ταχύτερα. Άρα είναι δεδομένο ότι ο στόχος μας είναι να εφαρμόζουμε στο 100% το πρόγραμμά μας. Κρινόμαστε για αυτό στο τέλος κάθε 4ετίας. Λέμε τι έχουμε κάνει, λέμε τι κάναμε καλύτερα από αυτό το οποίο είχαμε εξαγγείλει. Και αν υπάρχουν σημεία στα οποία οφείλουμε να απαντήσουμε γιατί δεν προχώρησαν όπως θα έπρεπε, το κάνουμε, εξηγούμε τους λόγους και βάζουμε ένα σχέδιο δράσης για τα επόμενα χρόνια. Και στο τέλος της ημέρας, δημοκρατία έχουμε, οι πολίτες αξιολογούν τα σωστά, τα λάθη και τα προγράμματα.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Είπατε ότι έχετε τεράστια πολιτική ευθύνη. Άρα παραδέχεστε ότι έχετε ευθύνη για τους 57 νεκρούς στα Τέμπη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να διαχωρίζουμε την πολιτική από την ποινική ευθύνη. Όταν υπάρχει ένα τόσο τραγικό δυστύχημα με 57 νεκρούς είναι δυνατόν να μην υπάρχει πολιτική ευθύνη για το δυστύχημα αυτό; Για αυτό και παραιτήθηκε το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι ανέλαβαν εκείνη την ημέρα την πολιτική ευθύνη. Και σε επίπεδο διοικητών οργανισμών και σε επίπεδο Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι δεδομένο αυτό. Όταν έρχεται ένα πόρισμα και λέει ότι πράγματα τα οποία έπρεπε να έχουν γίνει δεν έγιναν, δεν υπάρχει ευθύνη σε πολιτικό επίπεδο; Προφανώς υπάρχει ευθύνη σε πολιτικό επίπεδο. Δείτε, αξίζει τον κόπο να δείτε, γιατί ρωτάτε πράγματα που τα έχουμε απαντήσει από το 2023. Δείτε τι έχει πει και σε συνεντεύξεις του και σε απαντήσεις του και ο Πρωθυπουργός και οι τότε εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Τότε εγώ ήμουν Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, δεν ήμουν στην Κυβέρνηση. Το έχουμε πει πολλές φορές: πολύ μεγάλες αδυναμίες του κράτους, άρα όταν υπάρχουν αδυναμίες του κράτους υπάρχει πολιτική ευθύνη, συναντήθηκαν με πολύ μεγάλα και μοιραία ανθρώπινα λάθη. Μην λέμε πράγματα, να τα πούμε όσες φορές θέλετε, μην παρεξηγηθώ. Αλλά νομίζω έχουν απαντηθεί αυτά. Έχουν απαντηθεί αυτά. Άλλο πράγμα η πολιτική ευθύνη άλλο πράγμα η ποινική ευθύνη. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου. Η δική μας η απάντηση είναι: η Δικαιοσύνη και ό,τι πει η Δικαιοσύνη. Δικαστής δεν θα γίνει κανένας άλλος πέραν αυτών που είναι πραγματικοί δικαστές.
Α. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή μιλήσατε για πολιτικές ευθύνες, ο βουλευτής του κόμματός σας Γιάννης Λοβέρδος είπε χθες ότι: αν ήμουν εγώ στη θέση του Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή θα αποσυρόμουν από την πολιτική. Συμφωνείτε με αυτή τη φράση; Και δεύτερον, έχετε μετανιώσει που εντάξατε τον κύριο Καραμανλή στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις εθνικές εκλογές του 2023 μετά το έγκλημα των Τεμπών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κύριος Λοβέρδος δέχτηκε μία ερώτηση για την προσωπική του άποψη και απάντησε με την προσωπική του άποψη και θέση ως βουλευτής. Οι βουλευτές έχουν κάθε δικαίωμα να εκφράζουν τις προσωπικές τους θέσεις και απόψεις. Και πολύ καλά έκανε, θα πω εγώ, ο κύριος Λοβέρδος και απάντησε με την προσωπική του θέση. Όπως αντιλαμβάνεστε ο ρόλος μου είναι να εκπροσωπώ την Κυβέρνηση συνολικά. Όλοι μας έχουμε τις απόψεις μας, τις προσωπικές μας θέσεις, δεν έχω αποφύγει να απαντήσω επί όλων των ζητημάτων. Επί της ουσίας του ερωτήματός σας για την υποψηφιότητα του κυρίου Καραμανλή, αν και γίνεται μία προσπάθεια από την αντιπολίτευση να μπλέξει το ζήτημα της ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης ενός πρώην υπουργού και της βουλευτικής ασυλίας, επαναλαμβάνω ότι η ύπαρξη ή όχι της βουλευτικής ιδιότητας δεν εμποδίζει σε καμία περίπτωση την όποια διερεύνηση των όποιων ευθυνών για τον κύριο Καραμανλή και για οποιονδήποτε πρώην υπουργό ή υφυπουργό. Αυτό είναι κάτι που είναι καλό να το λέμε. Γιατί είμαι σίγουρος ότι όλοι όσοι, από την αντιπολίτευση, επιτίθενται στην κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό το κάνουν σκόπιμα. Δηλαδή, μπλέκουν τα δυο θέματα. Το ξαναλέω, λοιπόν. Ο κύριος Καραμανλής παραιτήθηκε από υπουργός. Η Δικαιοσύνη αξιολογεί την ενδεχόμενη ευθύνη όλων όσων μπορεί να πιστεύει η Δικαιοσύνη. Και σε περίπτωση που πει κάτι η Δικαιοσύνη εδώ πάμε στον νόμο περί Ευθύνης Υπουργών. Όχι στην βουλευτική ασυλία και την διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας.
Είναι ξεκάθαρο. Είναι δυο πράγματα. Η βουλευτική ασυλία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την διερεύνηση της όποιας ενδεχόμενης ευθύνης ενός πρώην υπουργού. Τι έχει αλλάξει και άλλαξε επί των ημερών μας; Δεν υπάρχει παραγραφή. Άκουγα σήμερα το πρωί έναν εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Να δείτε για τί υποκρισία μιλάμε. Δεν έχει σημασία το πρόσωπο. Δεν θέλω να τον ονοματίσω γιατί είναι μια θέση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή. «Μα φώναζε», λέει, ο Σπίρτζης και έλεγε, «πάμε να δώσουμε εξηγήσεις, να πάμε στην Δικαιοσύνη». Ενώ ξέρουν ότι εκεί έχει λειτουργήσει η αποσβεστική προθεσμία. Γιατί δεν λειτουργεί για τον Καραμανλή και για οποιονδήποτε άλλο η αποσβεστική προθεσμία; Άρα δεν υπάρχει ζήτημα παραγραφής; Γιατί έχει αλλάξει η παραγραφή. Η αποσβεστική προθεσμία. Και έχουν την ίδια παραγραφή οι διατελέσαντες υπουργοί και υφυπουργοί με όλους τους πολίτες. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει αλλάξει. Αυτό έχει ουσία. Αυτή η αλλαγή έχει ουσία. Τώρα, η εκτίμηση του τι θα έκανε ο οποιοσδήποτε από μας αν ήτανε σε αυτή την θέση είναι μια ξεχωριστή ατομική άποψη που έχει να κάνει με το τι σταθμίζει ο καθένας μας, τι θεωρεί σωστό ο καθένας μας. Θεωρώ ότι όσοι είμαστε στην πολιτική ζωή του τόπου δίνουμε δείγματα γραφής για τις επιλογές μας, τις προτεραιότητες μας, το τι θα κάναμε σε μια τέτοια, τόσο τραγική, περίπτωση και αξιολογούμαστε. Καλό είναι να μην απαντάμε υποθετικά. Ο κύριος Λοβέρδος ρωτήθηκε και απάντησε και πολύ καλά έκανε και απάντησε, αλλά να απαντάμε με πράξεις. Και ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Και τις ατομικές και τις συλλογικές.
Α. ΚΟΤΖΑΪ: Απλά κάτι συμπληρωματικό. Επειδή όντως δυσφορείτε σε αυτό το ερώτημα γενικά στην κυβέρνηση. Εγώ καταλαβαίνω την διάκριση του ποινικού, όλο αυτό που λέτε. Είναι κατανοητό. Δεν έχω να πω κάτι πάνω σε αυτό. Είναι η άποψη της κυβέρνησης. Εγώ λέω στο πολιτικό σκέλος καθαρά, γιατί έγινε μια πολιτική κομματική επιλογή να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο. Δεν κατέβηκε ατομικά. Σε αυτό το κομμάτι έχει μετανιώσει η Νέα Δημοκρατία; Δηλαδή, μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό. Καταλαβαίνω τα υπόλοιπα που λέτε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι η πολιτική άποψη της κυβέρνησης. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ζήτημα βουλευτικής ασυλίας στην όποια διερεύνηση ποινικών ευθυνών ενός πρώην Υπουργού, είναι αυτό που λέει ο νόμος. Είναι η αλήθεια, είναι πραγματικότητα. Δεν το λέει η Κυβέρνηση. Το λέει ο νόμος. Είναι σημαντικό. Γιατί είμαι βέβαιος ότι πολύ μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας από τα όσα διακινεί ψευδώς η αντιπολίτευση και ένα μέρος των μέσων τα αναπαράγει, αυτά που λέει η αντιπολίτευση, νομίζει ότι η υποψηφιότητα Καραμανλή τον «καλύπτει». Δεν τον «καλύπτει» και κανέναν Καραμανλή και κανέναν πρώην Υπουργό. Έχει μεγάλη αξία αυτό. Δεν είναι να το προσπερνάμε. Από εκεί και πέρα για το ζήτημα της ανάληψης ευθύνης, γιατί ουσιαστικά τι συζητάμε; Την ανάληψη ευθύνης. Η πολιτική ευθύνη είχε να κάνει με τη θέση του Υπουργού. Γιατί ήταν Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Παραιτήθηκε από Υπουργός. Παραιτήθηκε από Υπουργός και από εκεί και πέρα δεν υπάρχει ζήτημα «κάλυψής» του με τη βουλευτική ασυλία. Άρα, η ανάληψη ευθύνης από τον ίδιο έγινε με την παραίτησή του. Και σε περίπτωση που υπάρχει κάτι άλλο πέραν της πολιτικής ευθύνης, αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Τι έχουμε πει εμείς; Δεν πρόκειται να σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη. Πόσο πιο σαφώς να το πούμε;
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Δηλώσατε ότι η ελληνική αστυνομία αντέδρασε ψύχραιμα και με επαγγελματισμό. Όμως το διαδίκτυο γεμίζει με τεκμήρια αστυνομικής αυθαιρεσίας. Επιτρέψτε μου αναφέρω μερικά γιατί έχουν σημασία για το ερώτημα. Ένα. Η αστυνομία τραυμάτισε με χειροβομβίδα κρότου – λάμψης τον φωτορεπόρτερ Ορέστη Παναγιώτου. Δύο. Η αύρα της αστυνομίας έριξε νερό στον Κώστα Παπαντωνίου και σε άλλους δημοσιογράφους, παρεμποδίζοντας το έργου τους. Τρία. Η αστυνομία χτυπούσε άγρια και απρόκλητα μπροστά στη Βουλή μια κοπέλα με ροζ παντελόνι που χρειάστηκε ιατρική βοήθεια από το ΕΚΑΒ. Τέσσερα. ΜΑΤ μπήκαν ανάμεσα στον κόσμο χωρίς λόγο και πέταγαν χημικά με βάση βίντεο ντοκουμέντο. Δεν συνέβαινε απολύτως τίποτα εκεί. Πέντε. Άνδρας των ΜΑΤ τρέχει μόνος του μπροστά από τη διμοιρία και ρίχνει μπουνιές σε ειρηνικούς διαδηλωτές όπως βλέπουμε σε βίντεο του NEWS 247. Έξι. Αστυνομικός των ΔΙΑΣ επιτέθηκε σεξιστικά σε φωτορεπόρτερ. Εφτά. Και ολοκληρώνω. Άνδρας των ΜΑΤ πετάει μπουκάλι σε διαδηλωτές όπως βλέπουμε σε βίντεο του Χρήστου Μπαϊραμίδη. Οκτώ. Άνδρας των ΜΑΤ σταματάει τη κυκλοφορία για να τραμπουκίσει οδηγό ΙΧ. Μέχρι και τον κιθαρίστα που κυκλοφορούσε με φυσαρμόνικα χτύπησαν απρόκλητα οι αστυνομικοί. Βάσει αυτών αναθεωρείτε τη δήλωσή σας ή όλα αυτά ήταν ψύχραιμες αντιδράσεις και επαγγελματικές;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μάλλον δεν ακούσατε τις προηγούμενές μου απαντήσεις, αλλά επειδή οφείλω για να αποφύγω την τακτική που ακολουθούν κάποιοι να κόβουν μόνο μία απάντηση και να αναπαράγουν μόνο μία απάντηση ενώ έχω δώσει προηγούμενες απαντήσεις, σε κάποιες περιπτώσεις και δικών σας ερωτήσεων που αναπαράγονται από κάποια μέσα, εν μέρει οι απαντήσεις μου, ξανά-απαντώ για να μη δώσω το δικαίωμα σε κάποιους να «παίξουν» μόνο μία απάντησή μου. Να μην τους κάνω τη χάρη. Γιατί μας νοιάζει η γνώμη της κοινωνίας και όχι κάποιων προκατειλημμένων που θέλουν να διαστρεβλώσουν την άποψη του κόσμου. Προσέξτε, η ελληνική αστυνομία στη μεγάλη εικόνα, δηλαδή δεδομένου του κινδύνου και της σφοδρότητας των επιθέσεων έκανε πολύ καλά τη δουλειά της, με επαγγελματισμό, ακριβώς όπως το έγραψα λέξη προς λέξη. Λέξη προς λέξη. Δέχθηκε μία πρωτοφανή επίθεση, σε επίπεδο σφοδρότητας, με εμπρηστικούς όχι μόνο αυτοσχέδιους μηχανισμούς, πέτρες, μολότοφ, ρόπαλα, καπνογόνα, υπήρχε κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή. Και δεν προκάλεσε η αστυνομία, δεν προσπάθησε να διαλύσει τη συγκέντρωση η αστυνομία, η αστυνομία προστάτευσε τη συγκέντρωση, προστάτευσε τη συντριπτική πλειοψηφία των ειρηνικών διαδηλωτών που πήγαν εκεί να διαδηλώσουν για δικαιοσύνη και αλήθεια. Κάποιες νοσηρές μειοψηφίες «μπαχαλάκηδων» ήθελαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση και ήθελαν και κάποια πράγματα πολύ χειρότερα. Δηλαδή να βρεθούν σοβαρά τραυματίες και ίσως και όχι μόνο, πολίτες και αστυνομικοί. Αποτέλεσμα τραυματίστηκαν 29 αστυνομικοί, δεν ξέρω αν ποτέ έχω δεχθεί τέτοιες ερωτήσεις από ανθρώπους που ρωτάνε μόνο για αυθαιρεσίες αστυνομικών. Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι αυτοί πάνε εκεί χωρίς κίνδυνο για τη ζωή τους, έτσι; Και οι άνθρωποι αυτοί εργαζόμενοι είναι και υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους. Κι έχουμε και τραυματίες αστυνομικούς. Εάν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά αυθαιρεσίας, το έχω πει και αυτό -και αυτό δεν το ακούσατε- και το ξαναλέω, πρέπει να ερευνηθούν και αν αποδειχθεί αυθαιρεσία να επιβληθούν οι ποινές που προβλέπει ο νόμος. Μου διαβάσατε οκτώ περιστατικά, ξέρετε πόσοι δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κινδύνευσαν από νοσηρές μειοψηφίες αυτών των 700 ατόμων, όσοι τέλος πάντων είναι πάνω-κάτω, από αυτές τις επιθέσεις που κάνανε; Αντιλαμβάνεστε τα μεγέθη. Τι έπρεπε λοιπόν να κάνει η αστυνομία; Η αστυνομία έπρεπε να κάνει μία στάθμιση, από τη μία να προστατεύσει τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, να μην μπει σε κίνδυνο δηλαδή. Και από την άλλη να αποκρούσει αυτές τις επιθέσεις και να συλλάβει τους δράστες. Και έκανε 77 συλλήψεις, επαναλαμβάνω, και 220 προσαγωγές. Αυτή η επιχείρηση θα μπορούσε να δημιουργήσει πάρα πολλούς κινδύνους και κατάφερε η αστυνομία με τη στάθμιση αυτή που έκανε, να μην ξεφύγει ούτε προς τη μία κατεύθυνση, δηλαδή, να διακινδυνευθεί η σωματική ακεραιότητα των πολιτών, ούτε προς την άλλη κατεύθυνση, να τη γλιτώσουν πολλοί από αυτούς που έπρεπε να συλληφθούν. Αυτό έκανε η αστυνομία, το έκανε με επαγγελματισμό, εάν υπάρχουν επιμέρους περιπτώσεις, μας διαβάσατε οκτώ, εγώ δε θέλω a priori να απορρίψω καμία, θεωρώ ότι το “αυθαίρετα” είναι μία υποκειμενική κρίση, έχετε δικαίωμα να την κάνετε και εσείς και όποιος θέλει στο διαδίκτυο. Αυτά λοιπόν τα περιστατικά εφόσον υπάρχουν καταγγελίες από πολίτες, από τον οποιονδήποτε οφείλει η αστυνομία να τα διερευνήσει. Και εφόσον υπάρχουν ζητήματα αυθαιρεσίας να επιβληθούν οι αντίστοιχες ποινές. Το να λέμε ότι επειδή υπάρχουν, εγώ να δεχθώ ότι είναι 8 περιστατικά αυθαιρεσίας, που είναι αυθαίρετο να το λέμε αλλά να το δεχθώ για την οικονομία της συζήτησης. Το να λέμε ότι επειδή υπάρχουν αυτά τα 8 περιστατικά η αστυνομία απέτυχε και όλη η αστυνομία είναι κάτι το οποίο, είναι ένα σώμα που πρέπει να καταδικάσουμε, με συγχωρείτε αλλά αυτό το θεωρώ ισοπεδωτική λογική που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Απάντησα για τρίτη φορά μήπως και γίνω κατανοητός.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Σας διάβασα 8 περιστατικά και υπάρχουν πολλά ακόμα. Εσείς τα λέτε μεμονωμένα. Δηλαδή στα πόσα περιστατικά σταματάμε να μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά και είναι ένας κανόνας της αστυνομίας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι δεν γίνεται να είμαι πιο σαφής. Και νομίζω ότι αν δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι σε μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση, τόσο μεγάλη συγκέντρωση υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή ή για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών δεν ξέρω πόσες φορές πρέπει να το πω, η δουλειά μου είναι να απαντάω και να το λέω. Αλλά έχω την εντύπωση ότι επιμένετε σε κάτι το οποίο έχει απαντηθεί. Μπορεί να μην σας αρέσει η απάντησή μου, δεν είστε υποχρεωμένος να σας αρέσει η απάντησή μου προφανώς, αλλά έχω απαντήσει. Έχω μια άποψη, θεωρώ ότι αυτή είναι η άποψη η οποία υπαγορεύεται από τη λογική. Είναι η κοινή λογική. Κάποιες φορές σε κάποιους η κοινή λογική δεν αρέσει. Δεν μπορώ να κάνω κάτι. Είναι η απάντηση, μπορεί να σας αρέσει, μπορεί να διαφωνείτε. Ήμουν σαφής. Η αστυνομία προστάτευσε τους πολίτες, τους ειρηνικούς διαδηλωτές. Ταυτόχρονα συνέλαβε, ταυτόχρονα αντέδρασε χωρίς να μπει σε κίνδυνο η ζωή των πολλών συνανθρώπων μας, συμπολιτών μας που δεν πήγαν εκεί για να «τα σπάσουν». Οι περισσότεροι, η συντριπτική πλειοψηφία, το 99%, ίσως και παραπάνω, πήγε εκεί για να διαδηλώσει ειρηνικά. Ένα πολύ μικρό ποσοστό πήγε για έναν συγκεκριμένο στόχο. Δεν τους βγήκε. Αυτή είναι η απάντηση.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Αν η αστυνομία δέχεται 11 το πρωί μια επίθεση στη Φιλελλήνων είναι εντάξει να επιτίθεται απρόκλητα σε έναν κιθαρίστα 8 η ώρα στο Σύνταγμα το απόγευμα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας έχω απαντήσει για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά που είναι μεμονωμένη. Υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές για να επιληφθούν. Δεν γνωρίζω, δεν είμαι ο έχων την ευθύνη να δω το περιστατικό με τον συμπολίτη μας που λέτε. Δεν απορρίπτουμε από πριν καμία καταγγελία, υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες να κρίνουν μεμονωμένες συμπεριφορές αστυνομικών όπως και κάθε δημόσιου λειτουργού.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, με συγχωρείτε. Νομίζω ότι σε μια περίπτωση τουλάχιστον έχετε ευθύνη. Μιλάμε για έναν φωτορεπόρτερ που χτυπήθηκε με κρότου λάμψης και πριν από ένα μήνα έναν άλλο φωτορεπόρτερ που περιμένουμε από εσάς ενημέρωση για την πορεία των ερευνών. Οι κάμερες και τα διακριτικά των αστυνομικών είναι τοποθετημένα που θα μπορούσαν να δώσουν μια λύση; Και επίσης, μας ανακοινώνετε κάποια έρευνα για αυτά τα περιστατικά αυτή τη στιγμή ή μιλάτε για μεμονωμένα που περνάει ο καιρός και μένουν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι υποχρεωτική η έρευνα για κάθε καταγγελία που γίνεται. Δεν χρειάζεται να την ανακοινώσουμε. Καταρχάς δεν είμαι εκπρόσωπος της αστυνομίας. Υπάρχει εκπρόσωπος της αστυνομίας. Εγώ είμαι κυβερνητικός εκπρόσωπος και απαντώ σε ερωτήσεις σε ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Εφόσον υπάρχει κάποια εξειδικευμένη ερώτηση κάνω σχετικό αίτημα, ερώτημα στα γραφεία τύπου των Υπουργείων ή αν είναι η αστυνομία στο γραφείο τύπου της αστυνομίας και επανέρχομαι με ενημέρωση. Εδώ δεν έρχομαι να σας ανακοινώνω το αστυνομικό δελτίο. Κάθε βδομάδα η αστυνομία βγάζει αναλυτικά στοιχεία, συλλήψεις, προσαγωγές, τι έχει κάνει για την ενδοοικογενειακή βία, κάποια από αυτά τα δεδομένα τα μεταφέρουμε στις ερωτήσεις που μας κάνετε. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, με τον φωτορεπόρτερ που λέτε, είχα διαρκή επικοινωνία με τη διοίκηση του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για να δούμε ότι ο άνθρωπος είναι καλά στην υγεία του και έφυγε από το νοσοκομείο και δεν υπήρξε κάποιος κίνδυνος. Άρα, πιστέψτε με, έχουμε την ελάχιστη αυτονόητη ευαισθησία όπως όλοι, απλά δεν κραδαίνουμε την ευαισθησία μας όπως κάνουν κάποιοι άλλοι που νομίζουν ότι έχουν μονοπώλιο στην ευαισθησία. Έτσι; Για να συνεννοηθούμε γιατί, ξέρετε, υπονοούνται και πράγματα λες και θέλει κάποιος από εμάς, ένας άνθρωπος που πάει στη δουλειά του, ένας δημοσιογράφος ένας φωτορεπόρτερ, ένας αστυνομικός να διακινδυνεύσει η υγεία του και η σωματική του ακεραιότητα. Ο άνθρωπος αυτός βρέθηκε στο σημείο αυτό γιατί κάποιοι έκαναν αυτή την επίθεση με τόσο επικίνδυνα μέσα. Αυτοί δεν είναι οι αστυνομικοί. Οι αστυνομικοί αμύνθηκαν. Άρα το να κουνάμε το δάχτυλο σε αυτόν ο οποίος αμύνεται και προσπαθεί να προστατεύσει το πλήθος στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό είναι παράλογο. Δυστυχώς, δυστυχώς, υπήρξαν και κάποιοι οι οποίοι σε αυτή την προσπάθεια είχαν ελαφρούς τραυματισμούς. Ευτυχώς δεν είχαμε βαρύτερους τραυματισμούς και κάτι χειρότερο. Αυτό προσπαθώ να πω εδώ και πάρα πολύ ώρα. Υπήρχαν τραυματισμοί πολιτών, δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ, αστυνομικών; Υπήρχαν. Ευτυχώς ήταν ελαφρείς τραυματισμοί. Οι «ελαφρύτεροι δυνατοί», αν μπορεί να το πει κανείς έτσι, σε σχέση με αυτό το οποίο υπήρχε ως κίνδυνος. Ήταν τεράστιος ο κίνδυνος, ήταν δολοφονικές επιθέσεις αυτές που δέχθηκε η αστυνομία, στο τέλος της ημέρας και οι πολίτες. Το να κατηγορούμε αυτούς που πήγαν να τις αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις αυτές το θεωρώ παράλογο. Απαντώ για τέταρτη φορά, δεν ξέρω πόσες φορές, όσες φορές χρειαστεί να απαντήσω.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δημοσιογραφικά ερωτήματα, δεν είναι δικαστήριο εδώ. Ερωτήσεις θέτουμε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουν απαντηθεί.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μα πώς; Δεν έχετε…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουν απαντηθεί.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για ένα άνθρωπο που χτύπησε την Παρασκευή, συνάδελφο, ακόμα ένα και ρωτάμε σήμερα έχει απαντηθεί; Πώς γίνεται αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τη συγκεκριμένη περίπτωση με ρωτήσατε και σας απάντησα. Εν συνόλω…
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι μία σειρά από βίντεο που βγαίνουν στο διαδίκτυο για αυτό σας τα θέτουμε, είστε αρμόδιος για τον τύπο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα, σας έδωσα μία σειρά από δεδομένα και στοιχεί και επιχειρήματα. Αξιολογούνται αυτά. Δεν περιμένω να συμφωνήσουν όλοι. Αλλά αυτή είναι η άποψή μας και βασίζεται, θεωρώ, στα επίσημα δεδομένα, στα στοιχεία και στην κοινή λογική. Αυτή θεωρώ ότι είναι η σωστή ανάγνωση και ανάλυση. Έχετε κάθε δικαίωμα να έχετε άλλη ανάγνωση και άλλη ανάλυση. Δημοκρατία έχουμε.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, λίγο νωρίτερα η κυρία Μιλένα Αποστολάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής μίλησε για διπλό έγκλημα εκ μέρους της κυβέρνησης. Είπε, δηλαδή, ότι το ένα έγκλημα είναι η σύγκρουση των τραίνων και το άλλο η συγκάλυψη για την οποία και σας κατηγορεί. Μίλησε επίσης για πολιτικά αλλά και ηθικά απονομιμοποιημένο πρωθυπουργό. Χρησιμοποίησε και άλλες εκφράσεις εναντίον του πρωθυπουργού, όπως πολιτική ανανδρία. Πως το σχολιάζετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έκατσα ξανά να δω τα επίμαχα σημεία του πορίσματος όταν διάβασα την αποδελτίωση της ομιλίας της κυρίας Αποστολάκη. Δεν είναι προσωπικό στην κυρία Αποστολάκη, αλλά, από ό,τι καταλαβαίνω, ήταν η βασική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ. Άρα, εκφράζει την γνώμη του κόμματος της. Η κυρία Αποστολάκη ξέχασε να πει κάτι πολύ βασικό. Και είπε κάτι το οποίο ήταν απολύτως ψευδές. Πάμε στο πρώτο. Στην σελίδα 116 του πορίσματος το ΕΟΔΑΣΑΑΜ απαντάται ρητά, κατηγορηματικά, επίσημα και χωρίς καμία δυνατότητα αμφισβήτησης το ζήτημα της υποτιθέμενης εντολής από κυβερνητικό στέλεχος για το περιβόητο μπάζωμα. Το οποίο συζητάμε. Διαχωρίζω, το ξαναλέω για να μην παρεξηγηθώ, αν έγιναν κακές, πλημμελείς ενέργειες στο πεδίο, για τις οποίες έχουν δοθεί απαντήσεις από επιχειρησιακούς και το οποίο ερευνά η Δικαιοσύνη, από το μπάζωμα με δόλο με σκοπό την συγκάλυψη. Σε αυτό αναφέρομαι. Για να μην υπάρχουνε παρεξηγήσεις ή «κοπτοραπτικές». Λοιπόν, για μπάζωμα με δόλο με σκοπό την συγκάλυψη ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, όχι ένα πρόσωπο. Συνολικά ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ απαντάει. Στην συνέχεια απάντησε και ο πρόεδρος -στις ερωτήσεις- του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αλλά εγώ μένω στο πόρισμα. Σελίδα 116. «Δεν έχει δοθεί καμία εντολή από κυβερνητικό στέλεχος.» Αυτό δεν το είπε η κυρία Αποστολάκη. Δεν το είπε αυτό. Δεν το θεώρησε σημαντικό. Την στιγμή που το κόμμα της προαναγγέλλει πρόταση δυσπιστίας κατά την διάρκεια της παρουσίασης αυτού του πορίσματος. Η βασική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ αυτό το προσπερνάει. Δηλαδή, κατηγορεί έναν άνθρωπο ότι με κάποιο τρόπο έδωσε εντολή. Έχουν αλλάξει την θέση τους κάποιες φορές. «Ψυχική συνδρομή. Δια παραλείψεως. Δεν απέτρεψε.» Θα το δούμε αυτό να γίνεται. Η μετατόπιση. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι η κατηγορία. Η κατηγορία δεν είναι οι κακές ενέργειες στο πεδίο. Η κατηγορία του ΠΑΣΟΚ, και της αντιπολίτευσης, είναι η εντολή. Και τι άλλο λέει; Λέει κάτι για την 717, το οποίο σας διαβάζω τι λέει ακριβώς το πόρισμα. Παράγραφος 41, σελίδα 16. «Άλλοι παράγοντες που ασφαλώς επηρέασαν το πλαίσιο στο οποίο το δυστύχημα μπορούσε να συμβεί, για παράδειγμα η εξέλιξη της σύμβασης 717, η χρηματοδότηση επενδύσεων, εθνικοί και ευρωπαϊκοί μηχανισμοί, έλεγχοι και για επενδύσεις, ελήφθησαν υπ’ όψιν αλλά μετά την αρχική αξιολόγηση αποφασίστηκε να μην αναλυθούν περαιτέρω σε αυτή την έρευνα διότι ήταν λιγότεροι συναφείς με την ευθεία βελτίωση του σιδηροδρομικού συστήματος αυτού καθ’ αυτού βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.». Δηλαδή, στο πόρισμά του ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ αποσαφηνίζει ότι η υλοποίηση της σύμβασης 717 δεν αποτέλεσε αντικείμενο της ενδελεχούς έρευνάς του, μολονότι αξιολογήθηκε ως παράγοντας και ελήφθη υπόψη. Άρα, η επίκληση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ από το ΠΑΣΟΚ ώστε να στηριχθεί το ανυπόστατο επιχείρημα της αιτιώδους συνάφειας στο οποίο βασίζεται και το ΠΑΣΟΚ και συνολικά η αντιπολίτευση, συνιστά ουσιαστικά παρερμηνεία και επιλεκτική εργαλειοποίηση του πορίσματος.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Περιγράφετε από τη μία διάφορα εγκληματικά στοιχεία και από την άλλη τις αστυνομικές δυνάμεις ως δυνάμεις της ασφάλειας και της δημοκρατίας που εντάξει, τους έφυγε μια κρότου – λάμψης και χτύπησε έναν συνάδελφο. Πώς γίνεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά να τραυματίζουν συνάδελφο μας οι υποτιθέμενες δυνάμεις της δημοκρατίας και όχι τα εγκληματικά στοιχεία; Δεν πρέπει να ζητήσετε μία συγγνώμη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τους αστυνομικούς ποιος τους τραυμάτισε;
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Ο φωτορεπόρτερ τους τραυμάτισε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Δεν είπα ο φωτορεπόρτερ. Εσείς θεωρείτε ότι οι αστυνομικοί δηλαδή ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν να πάμε να διαλύσουμε τη συγκέντρωση ή να επιτεθούμε σε κάποιον. Προφανώς και δεν έγινε αυτό. Δέχθηκαν ιδιαιτέρως επικίνδυνη επίθεση, εγκληματικής φύσεως με πάρα πολύ επικίνδυνο τρόπο και επικίνδυνα όπλα. Δείτε αυτά τα οποία έχω απαντήσει και δείτε και τα δεδομένα και τα στοιχεία της αστυνομίας. Και αξίζει να αναζητήσετε, γιατί αυτά ανακοινώνονται από την αστυνομία, τι έχει κατάσχει η αστυνομία. Ολόκληρες αποθήκες όπλων θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί, δείτε το αυτό. Γνώμη μου, μην είμαστε προκατειλημμένοι ούτε προφανώς σε ανθρώπους οι οποίοι κάνουν την α’ δουλειά, ούτε τη β’ δουλειά. Εργαζόμενοι άνθρωποι είναι, κανείς δεν ήθελε να τραυματιστεί κανένας δημοσιογράφος και κανένας ρεπόρτερ και ευτυχώς οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά στην υγεία τους. Αλλά οι όποιες αυτές πολύ άσχημες συνέπειες, που ευτυχώς δεν ήτανε δραματικές συνέπειες, δεν τραυματίστηκε δηλαδή κάποιος σοβαρά, ευτυχώς ήταν ελαφρύτατοι σε σχέση με το τι φοβόμασταν οι τραυματισμοί, είναι συνέπειες του ότι κάποιοι παρείσφρησαν με νοσηρή λογική σε μία ειρηνική συγκέντρωση. Αυτός είναι ο λόγος, αυτή είναι η αιτία.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Μας λέτε να δούμε όλα αυτά αλλά είδαμε..
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω απαντήσει, έχω απαντήσει.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Αλλά είδαμε δεύτερη φορά ματωμένες φωτογραφικές μηχανές, δεύτερη συνεχόμενη φορά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω απαντήσει, έχω απαντήσει.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Θα κάνετε κάτι γι΄ αυτό ή θα είμαστε εδώ σε έναν μήνα και θα θρηνούμε κάποια ανθρώπινη ζωή συναδέλφου μας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας έχω απαντήσει.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε εκπρόσωπε, το Δεκέμβρη εκκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδικασία επί παραβάσει όσον αφορά το δίκτυο, το σιδηρόδρομο και τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ που επικαλείσθε. Θέτει θέμα ανεξαρτησίας του οργανισμού και ότι εξαρτάται πολύ από το Υπουργείο Μεταφορών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για το επιμέρους ζήτημα που λέτε δεν το γνωρίζω. Ο συγκεκριμένος οργανισμός στελεχώθηκε και συστάθηκε από τη δική μας κυβέρνηση, λειτουργεί ανεξάρτητα, το σύνολο των μελών του οργανισμού συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου λένε ξεκάθαρα ότι είναι υποδειγματική η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση και έχουν ρητώς απαντήσει ότι δεν υπάρχει καμία παρέμβαση. Αυτό που λέτε δεν ξέρω αν προκύπτει από κάποιο δεδομένο, να το δούμε..
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι, αποκάλυψη δημοσιογραφική, το Δεκέμβριο και είναι δημοσιευμένη επιστολή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αποκάλυψη δημοσιογραφική, αλλά αξιολογείται.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εφτά σημεία είναι από την Επιτροπή Μεταφορών.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αξιολογείται. Ως προς τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ απάντηση ο ίδιος ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ, εκτός αν είναι «στο κόλπο», αν μου επιτρέπετε τη φράση, ενός εισαγωγικών και ο Βέλγος ερευνητής και οι ανεξάρτητοι επιστήμονες, είναι όλοι αυτοί σε ένα κόλπο που θέλουν να κοροϊδέψουνε την αντιπολίτευση.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ρωτώ αν βάσει νόμου είναι ανεξάρτητοι, ρωτώ αν η Commission θέτει ζήτημα ανεξαρτησίας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως, βεβαίως.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και αν έχετε αναλάβει ευθύνη να ψηφίσετε νέο νόμο για την ανεξαρτησία τους. Πολύ συγκεκριμένα ρωτάω.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς αυτό που λέτε για την Commission, είναι κάτι το οποίο το ζήτησε η Ελλάδα. Το ενθάρρυνε και το ζήτησε η Ελλάδα, έχουμε απαντήσει και σε αυτό. Αυτό το οποίο αναφέρεστε στο Δεκέμβριο, είναι κάτι το οποίο το έχουμε ζητήσει.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τι ζητήσατε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τον ευρύτερο έλεγχο και την εποπτεία, είναι κάτι το οποίο το έχουμε ζητήσει ως χώρα, έχει γίνει συναινετικά με τη χώρα, αν αναφερόμαστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν ξέρω αν αναφέρεστε σε άλλο. Άρα, είναι κάτι που ούτε το έχουμε κρύψει και είναι κάτι θεωρώ που μόνο καλό θα κάνει, για να υπάρχουν και επιπλέον υποδείξεις και συστάσεις, για να βελτιωθεί ο σιδηρόδρομος. Δεν έχουμε κρύψει την πραγματικότητα, δεν έχουμε πει ότι δεν έχουν γίνει λάθη και δεν έχουμε πει ότι δεν πρέπει να γίνουν πράγματα.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επιτρέψτε μου να μείνω στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, γιατί θα ζήσουμε τις επόμενες ημέρες μία μεγάλη συζήτηση στη Βουλή και θα επικαλεστούν και από τη μία και από την άλλη πλευρά τα πορίσματά του.
Υπάρχουν τα επιστημονικά δεδομένα που καταλήγει, υπάρχουν και πολιτικά συμπεράσματα, όπως και το ζήτημα της εντολής ή των καλών προθέσεων. Γι΄ αυτό ρωτάω, είναι ανεξάρτητος ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ βάσει νόμου ή παίρνει κι άλλο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχήν ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ συστάθηκε και στελεχώθηκε με βάση τον προϊσχύοντα νόμο, που μια σειρά από πολιτικές ηγεσίες αγνοούσαν. Και η πρώτη κυβέρνηση που δεν τον αγνόησε το νόμο αυτό είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι κυβερνήσεις οι παλιές που μας κουνάνε το δάχτυλο ως αντιπολιτεύσεις, έκλεισαν τα μάτια τους στο νόμο. Δεν αλλάξαμε το νόμο, εφαρμόσαμε το νόμο και κάναμε τις ενέργειες που έπρεπε για να τον στελεχώσουμε. Και αυτό που λέτε δεν είναι πολιτικά συμπεράσματα, είναι επιστημονικά συμπεράσματα. Τι σημαίνει επιστημονικά συμπεράσματα; Μέρος των επιστημονικών συμπερασμάτων είναι και η έρευνα που γίνεται. Δεν έχει πολιτικά συμπεράσματα το κείμενο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Κάποια έχουν να κάνουν με ένα τρόπο μελέτης και ανάλυσης, όπως είναι το ζήτημα του υλικού, άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους σιδηροδρόμους κι άλλα είναι κατόπιν έρευνας και η έρευνα μία επιστημονική δουλειά είναι. Όλα λοιπόν αυτά τα συμπεράσματα και το επίμαχο συμπέρασμα που λέει ότι δεν έχει δοθεί καμία εντολή για μπάζωμα, από κανέναν κυβερνητικό και το λέει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ εν συνόλω, Έλληνες, ξένοι, οι πάντες και αυτό επιστημονικό συμπέρασμα είναι. Δεν είναι πολιτικό συμπέρασμα, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Σε προηγούμενη ενημέρωση, κύριε εκπρόσωπε, είχατε πει ότι η Κυβέρνηση θα φέρει τελικά τον εφαρμοστικό του συντάγματος νόμο για το θέμα της παραγραφής. Το βλέπετε, είναι κοντά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω επίσημη ενημέρωση για να σας πω. Θεωρώ ότι δεν είναι κάτι το οποίο θα αργήσει. Αλλά επαναλαμβάνω, για αποφυγή παρεξηγήσεων παρερμηνειών και κοπτοραπτικής ότι δεν έχει καμία επιρροή στην ουσία της συζήτησης. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα παραγραφής. Το Σύνταγμα είναι πάνω από την κείμενη νομοθεσία άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Η κίνηση αυτή θα γίνει για να μην υπάρχει έστω και ένας ανενεργός νόμος. Αλλά το ξαναλέω, όσοι λένε ότι υπάρχει ζήτημα παραγραφής αγνοούν το γεγονός ότι το Σύνταγμα είναι πάνω από την κείμενη νομοθεσία. Άρα θα γίνει, από την ενημέρωση που έχω, δεν έχω για το πότε ακριβώς, μόνο και μόνο για να μην γίνονται αυτές οι αιτιάσεις από κάποιους καλοπροαίρετα ή και κακοπροαίρετα.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα βρεθεί ο Πρωθυπουργός σήμερα στη Βουλή να υπερασπιστεί τον υφυπουργό του;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σήμερα στη Βουλή είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Θα εκπροσωπηθεί η Κυβέρνηση από τον Υπουργό Επικρατείας και από άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Πρωθυπουργός θα είναι αύριο στη Βουλή να μιλήσει στην προ ημερησίας συζήτηση όπως και σας έχω ανακοινώσει. Και επίσης παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ένα, θεωρούμε, αίτημα με πολιτικά χαρακτηριστικά δεδομένου ότι δεν υπάρχει ούτε καν μια μισή μαρτυρική κατάθεση που να εμπλέκει τον κύριο Τριαντόπουλο, ούτε κάποιο στοιχείο και μετά και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ κατέρρευσε πανηγυρικά το αφήγημα περί εντολής από κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, συμπεριλαμβανομένου του κυρίου Τριαντόπουλου, εμείς θα ψηφίσουμε υπέρ της παραπομπής στην προανακριτική, για να μην θεωρηθεί ότι θέλουμε να αποφύγουμε μια τόσο σημαντική διαδικασία και θα σεβαστούμε πλήρως αυτή τη σημαντική διαδικασία για να φωτιστεί και εκεί η αλήθεια. Άρα δεν υπάρχει κάτι που θα ήθελε κάποιος ούτε να κρύψει, ούτε να υπερασπιστεί, είτε το οτιδήποτε. Η θέση μας βέβαια είναι σαφής. Μιλάμε για ένα αίτημα προανακριτικής με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας εργαλειοποίησης από την αντιπολίτευση. Το ξανά λέω όμως, θα ψηφίσουμε υπέρ της προανακριτικής για να μην υπάρχουν και παρεξηγήσεις.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Επαναφέρω την προηγούμενη ερώτηση. Αν σε κάποια επόμενη διαδήλωση θα αλλάξει το επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας ή οι επιλογές της Κυβέρνησης προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άλλοι συνάδελφοί μας ή αν όλα είναι καλά και υπάρχει απλά κάποιο μεμονωμένο περιστατικό που μπορεί και να ξανατύχει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μακάρι να μην χρειαστεί να μιλάμε για κανένα μεμονωμένο περιστατικό. Η αστυνομία θα συνεχίσει όταν δέχεται δολοφονικές επιθέσεις να σταθμίζει την προστασία, την ανάγκη προστασίας της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και την ανάγκη καταστολής. Δηλαδή τι σημαίνει καταστολή; Η αντιμετώπιση παραβατικών στοιχείων που ο μόνος τους χώρος είναι η Δικαιοσύνη και αν κρίνει η Δικαιοσύνη οι φυλακές. Αναλόγως με την ποινή που θα πάρουν. Στο πλαίσιο αυτής της στάθμισης ο σκοπός είναι να μην υπάρχει κανένας συμπολίτης μας ο οποίος να διακινδυνεύσει. Αυτός είναι ο σκοπός και αυτό προσπαθεί να κάνει η αστυνομία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βασική, λοιπόν, προτεραιότητα είναι η προστασία των πολιτών, της σωματικής τους ακεραιότητας. Αναλόγως βέβαια και με τη σφοδρότητα της επίθεσης αυτό το πράγμα προσπαθεί να το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Χ. ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ: Άρα δεν αλλάζει κάτι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα.
Ευχαριστώ πολύ.