Γ. Καραμέρος ενόψει του συλλαλητηρίου για τα Τέμπη: «Η ΝΔ προσπαθεί να κυβερνήσει με τον φόβο, αλλά οι πολίτες δεν φοβούνται πια»

Γ. Καραμέρος ενόψει του συλλαλητηρίου για τα Τέμπη: «Η ΝΔ προσπαθεί να κυβερνήσει με τον φόβο, αλλά οι πολίτες δεν φοβούνται πια»

“Ο κ. Μητσοτάκης είναι απονομιμοποιημένος κοινωνικά. Και υπάρχει εμπεδωμένη η πεποίθηση στους πολίτες ότι όσο είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ούτε όλη την αλήθεια θα μάθουμε ούτε θα αποδοθεί η δικαιοσύνη.” είπε ο Γ. Καραμέρος στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη.

“Είχαμε ένα τεράστιο συλλαλητήριο στις 26 Ιανουαρίου, που τα κόμματα δεν συμμετείχαν ούτε το διοργάνωσαν. Οι συγγενείς των θυμάτων το διοργάνωσαν. Κι έχουμε και ένα μεγάλο συλλαλητήριο που επίκειται την Παρασκευή. Για ένα μήνα, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε και κατόρθωσε να μην αρθρώσει μία κουβέντα στη Βουλή για τα Τέμπη. Μείναμε στις δύο συνεντεύξεις, που ήταν και αλλοπρόσαλλες μεταξύ τους. Στον Alpha να λέει ότι ήταν «κακή στιγμή» η Εξεταστική της συγκάλυψης, του κουκουλώματος της αλήθειας, που βγήκαν οκτώ υπουργοί από εκεί, δηλαδή μπήκαν οκτώ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ως μέλη και μετά υπουργοποιήθηκαν. Και έχουμε και μια συνέντευξη στην Καθημερινή, όπου στην ερώτηση για τα συλλαλητήρια ξέρετε ποιες λέξεις επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης; «Άναρθρη κραυγή», «λαϊκό δικαστήριο» που τα είπε τώρα και ο κ. Οικονόμου. Και έβαλε δύο κορυφαίους υπουργούς του για τις δύσκολες δουλειές να απειλούν τους συγγενείς, να προσβάλλουν τους συγγενείς, να απειλούν τους πολίτες, να μιλούν για «οργή», να λένε «δεν υπάρχει συγκάλυψη», ουρλιάζοντας, προσπαθώντας να φοβίσουν τους πολίτες.” συμπλήρωσε.

Σε άλλο σημείο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισ娔Εγώ πραγματικά θέλω να σας πω ως πολίτης, ως δημοσιογράφος πολλά χρόνια και ως πολιτικός, ότι είναι εξοργιστικό και αντιδημοκρατικό να προσπαθούμε με έναν απολίτικο τρόπο να πούμε ότι τα κόμματα είναι κάτι άλλο, ότι δεν εκπροσωπούν τους πολίτες. Ή ότι η Βουλή, η δημοκρατία πρέπει να είναι αποκομμένη από αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία. Να μη συζητήσουμε στη Βουλή την Παρασκευή, όταν ο κόσμος θα είναι στους δρόμους. Να μην έχουν καμία σχέση τα κόμματα.

Τι είναι τα κόμματα; Τα κόμματα είναι φορείς της δημοκρατίας. Εκπροσωπούν τους πολίτες. Τα κόμματα απαρτίζουν τη Βουλή και ψηφίζουν ή καταψηφίζουν νόμους κρίνοντας το αν η ζωή σου γίνεται χειρότερη ή καλύτερη.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε συμμετοχή, με την έννοια που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να το κάνει απολιτικό, να βάλει τα κόμματα απέναντι.

Ο κόσμος δεν συμμετέχει πια με τον τρόπο που συμμετείχε στις πολιτικές και τις κομματικές διαδικασίες. Συμμετέχει μέσα από τους δρόμους, τα social media, στον χώρο που εργάζεται ή που κινείται.

 

Για το ΠΑΣΟΚ

Οι πολίτες επιλέγουν την Παρασκευή να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, στη Δικαιοσύνη και στην αντιπολίτευση. Εμείς τι κάνουμε; Θα πω δύο πράγματα. Επιμένει ο Σωκράτης Φάμελλος και λέει πρόταση μομφής, πρόταση δυσπιστίας στον κ. Μητσοτάκη. Γιατί δεν έρχεται στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης Θα πετάει χαρταετό η Βουλή και το πολιτικό σύστημα;

Εδώ έχει και μια ευθύνη η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Γιατί είναι πολύ βολικό για τον κ. Μητσοτάκη έναν μήνα να μην έρχεται στη Βουλή να μιλήσει για τα Τέμπη. Και εδώ, ενώ μπορούσαμε με 50 βουλευτές να καταθέσουμε την πρόταση μομφής, δεν έγινε αυτό. Άκουσα τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ να λέει ότι είναι η μέρα των γονιών. Προφανώς κι είναι η μέρα των γονιών και των συγγενών. Αλλά όλο αυτό δεν είναι απολίτικο. Δηλαδή η Βουλή τι πρέπει να κάνει; Να κάθεται να κοιτάει;

 

Για την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με τη μη παραγραφή υπουργικών αδικημάτων

Για τις ευθύνες υπουργών και υφυπουργών και την αποσβεστική προθεσμία, εμείς φέρνουμε μια τροπολογία, τον εφαρμοστικό νόμο της αλλαγής του Συντάγματος που πρότεινε η κυβέρνηση Τσίπρα και εφαρμόστηκε το 2019 στο Σύνταγμα, για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, να μην παραγράφονται τα αδικήματα μετά το τέλος της δεύτερης της δεύτερης τακτικής Συνόδου της επόμενης βουλευτικής περιόδου . Να υπάρχει εικοσαετία, όπως υπάρχει για τους πολίτες. Καλώ και τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα να ψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία αυτή την εβδομάδα. Έρχεται σήμερα στη Βουλή.

 

Για τη Δικαιοσύνη

Είναι σαφές ότι εμείς εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη ως θεσμό. Προφανώς οι επιλογές που έχουν γίνει στα πρόσωπα στην ηγεσία της Δικαιοσύνης έχουν πρόβλημα. Όταν αντιδικούν με τους συγγενείς εδώ και δύο χρόνια. Όταν τους λένε «πηγαίνετε να ανάψετε ένα κεράκι». Όταν κάνουν παρεμβάσεις δημόσιες εν είδει κυβερνητικού εκπροσώπου, ψέγοντας τον κ. Φάμελλο, που απλά έθεσε ένα ερώτημα που το έθεσε και η μάνα του αδικοχαμένου Καλογήρου, υπάρχει πρόβλημα.

Το κρίσιμο είναι το εξής: Ο κ. Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες έδωσε εντολή σε δύο υπουργούς του, στον Άδωνι Γεωργιάδη και στον Μάκη Βορίδη, να έρθουν στη Βουλή και στα κανάλια ουρλιάζοντας και να λένε «δεν είμαστε δολοφόνοι», που κανείς δεν τους είπε δολοφόνους. «Είναι μικρό ζήτημα», λέει, τα Τέμπη, ο κ. Βορίδης. «Οι συγγενείς παίζουν ρόλο». Η Καρυστιανού, λέει ο κ. κ. Βορίδης, «παίζει ρόλο», υποδύεται, δηλαδή.

Ο κ. Γεωργιάδης: «Να απαντούν», λέει, οι νεοδημοκράτες, που εγώ πιστεύω ότι -και φάνηκε και στις δημοσκοπήσεις, ένας στους δύο νεοδημοκράτες είναι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση με τον τρόπο που χειρίζεται αυτή την υπόθεση. Και προφανώς κατέβηκαν και θα ξανακατέβουν και άνθρωποι που ψήφισαν ή μπορεί να ξαναψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Λέει ο κ. Γεωργιάδης, «οργή», ουρλιάζοντας. Ουρλιάζοντας στους πολίτες, στους συγγενείς, στα κόμματα. «Ο Καραμανλής έκανε άψογα τη δουλειά του». «Να απαντήσετε με οργή». «Δεν θα κάνουμε», λέει, «ποινικά ζητήματα σε ανθρώπους επειδή το θέλει ο όχλος». «Όχλο» λέει τους πολίτες.

Αυτό είναι σεβασμός στους πολίτες; Τι τους θέλουμε τους πολίτες; Απλά να έρχονται -που δεν έρχονται και πάρα πολλοί με όλα αυτά που γίνονται- κάθε τέσσερα χρόνια και να ψηφίζουν και να είναι τέσσερα χρόνια σιωπηλοί; Δεν είναι η διαμαρτυρία σε ειρηνικό πλαίσιο ένας έλεγχος της δημοκρατίας και της λειτουργίας του πολιτεύματος;

 

Για το αίτημα της πολιτικής αλλαγής

Εμείς θέλουμε να φύγει ο Μητσοτάκης. Αν δεν φύγει ο Μητσοτάκης, ούτε για τα Τέμπη θα μάθουμε την αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη, ούτε στις υποκλοπές, που, δυόμισι χρόνια μετά, δεν έχουμε μάθει τίποτα, ενώ τη μήνυση του κ. Ανδρουλάκη την αρχειοθέτησε η ηγεσία του Αρείου Πάγου. Ούτε θα σπάσουν τα καρτέλ στην ενέργεια, στα καύσιμα, στις τράπεζες, στα τρόφιμα, σε μια σειρά ζητημάτων που έχουν κάνει τη ζωή των πολιτών χειρότερη. Και το απάντησαν αυτό και στη συγκεκριμένη ερώτηση, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, που είπαν ότι το 2019, μόλις έναν χρόνο μετά την έξοδο από τα μνημόνια, επί Τσίπρα, περνούσαν καλύτερα απ’ ό,τι σήμερα. Άρα, πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση

O καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Δεν είμαστε σχολιαστές. Να συγκροτηθεί μια ισχυρή αντιπρόταση προοδευτική, για να αλλάξει η κατάσταση.

 

Για το συλλαλητήριο της Παρασκευής

Δεν χρειάζεται ούτε θυμός, ούτε οργή, ούτε ο φόβος. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και οι πολίτες να αποφασίσουν τι θέλουν ακριβώς να κάνουν. Να μη φοβηθούν τα ουρλιαχτά των υπουργών του κ. Μητσοτάκη. Να μη φοβηθούν διάφορες εικασίες και διάφορες γραμμές που βγαίνουν και αλλάζουν. Είναι εξόχως προβληματικό αυτό. Αλλά τι να περιμένει κανείς από έναν πρωθυπουργό, ο οποίος το πρώτο πράγμα που έκανε όταν έγινε πρωθυπουργός ήταν να πάρει στην αρμοδιότητα του την ΕΡΤ, τη δημόσια τηλεόραση, την ενημέρωση δηλαδή, και την ΕΥΠ.

Γι’ αυτό πρέπει να φύγει ο κ. Μητσοτάκης. Και οι πολίτες θα δώσουν το μήνυμά τους με τον τρόπο που ξέρουν, ειρηνικά και χωρίς οργή και θυμό. Ο κ. Οικονόμου της ΝΔ είπε μια φράση: Ότι έγιναν λάθος χειρισμοί και στα Τέμπη και σε μια σειρά ζητημάτων. Θα πω εγώ την σειρά των ζητημάτων. Στην υπόθεση των υποκλοπών έγιναν όλα καλά; Ο κ. Μητσοτάκης παρακολουθούσε τα κινητά των υπουργών κι εσείς, κύριε Οικονόμου, σε λίγο θα μας πείτε ότι δεν υπήρχαν υποκλοπές ή ακόμη κι ότι δεν υπήρξε σύγκρουση τρένων στα Τέμπη. Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κυβερνήσει με τον φόβο, αλλά οι πολίτες δεν φοβούνται πια.”



Σχολιάστε εδώ