Στ. Παραστατίδης στο “Π”: Ιδιωτικά «μη» κερδοσκοπικά πανεπιστήμια: Η ώρα της αλήθειας

Στ. Παραστατίδης στο “Π”: Ιδιωτικά «μη» κερδοσκοπικά πανεπιστήμια: Η ώρα της αλήθειας

Του
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗ
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Κιλκίς


Πριν και μετά την ψήφιση του νόμου για τα μη κρατικά – μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, η κυβέρνηση επιχείρησε να προωθήσει ένα νέο εκπαιδευτικό αφήγημα: την έλευση «μεγάλων ξένων πανεπιστημίων» στην Ελλάδα, την απελευθέρωση των δημόσιων πανεπιστημίων από τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο και την αναβάθμισή τους μέσω του νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.

Σήμερα οι εξελίξεις, δικαιώνοντας τις θέσεις μας, αποκαλύπτουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα:

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σχεδόν όλες οι αιτήσεις που αναμένεται να κατατεθούν για την ίδρυση παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων προέρχονται από κολέγια που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει, λοιπόν, είναι πως ο νόμος δεν φέρνει στη χώρα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως διακήρυττε η κυβέρνηση, αλλά μετατρέπει τα υφιστάμενα «κολέγια του ενός ορόφου» σε «πανεπιστήμια του ενός ορόφου».

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την κυβέρνηση στο να καταφύγει σε ένα νέο επικοινωνιακό τρικ ως αντιπερισπασμό. Ανήγγειλε πομπωδώς την έλευση στη χώρα του Πανεπιστημίου Paris Nord – Sorbonne, η οποία προβλήθηκε ως «η Σορβόννη έρχεται στην Ελλάδα».

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το πρώην Πανεπιστήμιο Paris 13, που το 2019 άλλαξε όνομα για λόγους διεθνούς αναγνωρισιμότητας. Στην παγκόσμια κατάταξη, βρίσκεται χαμηλότερα από αρκετά ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, ενώ –σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Le Monde»– οι υποδομές του βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.

Το χειρότερο, η κυβέρνηση απέκρυψε ότι το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είναι ήδη στην Ελλάδα, συνεργαζόμενο με ιδιωτικό κολέγιο (IdEF) από το 1995, και παρέχει πτυχία στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες.

Το «παραδείσιο» τοπίο που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μετά την εφαρμογή του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια δίνει σήμερα τη θέση του σε μια πραγματικότητα που απέχει πολύ από τη φενάκη που σκόπιμα καλλιέργησε.

Η υποτιθέμενη προσέλκυση διεθνών πανεπιστημίων αποδεικνύεται μια επικοινωνιακή απάτη, όπως και η αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ η πολυδιαφημισμένη μετατροπή της Ελλάδας σε διεθνή εκπαιδευτικό κόμβο παραμένει ένα κενό αφήγημα, καθώς δεν υπάρχουν ούτε τα απαιτούμενα κίνητρα ούτε η θεσμική προετοιμασία που θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα μας ανταγωνιστική στη διεθνή ακαδημαϊκή σκηνή.

Το ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση και την ψήφιση αυτού του νόμου δεν περιορίσθηκε στην κριτική και στην ανάδειξη και αποκάλυψη των πραγματικών κυβερνητικών προθέσεων και μεθοδεύσεων.

Μελετήσαμε συγκριτικά και αξιολογικά μοντέλα από την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία και καταθέσαμε τη δική μας πρόταση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πρόταση που δεν υπερασπίζεται παρωχημένες απαγορεύσεις και ιδεοληψίες, αλλά προτάσσει μια σύγχρονη ολοκληρωμένη στρατηγική, μέσα σε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό σύστημα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Με το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρωταγωνιστή, ενισχυμένο και αναβαθμισμένο, με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αξιοκρατία, διαφάνεια και ουσιαστική υποστήριξη στους φοιτητές.

Τονίσαμε και τότε και επαναλαμβάνουμε και σήμερα, μετά το κυβερνητικό φιάσκο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για την Παιδεία, μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, με συγκεκριμένη θεματολογία και πλαίσιο. Να διαμορφώσουμε, ως χώρα, ένα όραμα τόσο μεγάλο, που να χωράει την Παιδεία ως αυταξία, την Παιδεία ως μοχλό ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας και διάρρηξης των μηχανισμών που αναπαράγουν τις ανισότητες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ