Φάμελλος: «Ο πρωθυπουργός κρύβεται, δεν έρχεται στη Βουλή να λογοδοτήσει για τα Τέμπη»

Φάμελλος: «Ο πρωθυπουργός κρύβεται, δεν έρχεται στη Βουλή να λογοδοτήσει για τα Τέμπη»

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον Talk Radio 98,9 και στους Τάκη Χατζή και Αθηναΐδα Νέγκα, έκανε λόγο για επίθεση προπαγάνδας από το Μαξίμου.

“Η κυβέρνηση δέχτηκε κριτική γιατι ο πρωθυπουργός παραβιάζει τον κανονισμό της Βουλής και κρύβεται, δεν έρχεται στη Βουλή να λογοδοτήσει για το έγκλημα των Τεμπών” είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση για το πώς μία κυβέρνηση η οποία ελέγχεται και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και από όλους τους πολίτες για παραβίαση των αρχών και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, γίνεται κακόπιστη και παραπλανητική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γιατί τόλμησε να μεταφέρει στην Βουλή ερωτήματα που υπάρχουν στους πολίτες και πρέπει να απαντηθούν από τη δικαιοσύνη, για να μην υπάρχει αυτή η αναξιοπιστία και η καθίζηση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Μου κάνει φοβερή εντύπωση. Έχουμε ξεπεράσει τα όρια, ακόμα και της συνήθους προπαγάνδας του Μαξίμου. Εγώ θέλω να σας πω ότι η κυβέρνηση δέχτηκε κριτική σε εκείνη την ομιλία για τρία πράγματα: Το ένα είναι γιατί ο πρωθυπουργός παραβιάζει τον κανονισμό της Βουλής και δεν έρχεται, ενώ έχουν περάσει πάνω από 25 μέρες σε μια συζήτηση απλή σε επίπεδο αρχηγών για να μας ενημερώσει και να απολογηθεί, να λογοδοτήσει για το έγκλημα των Τεμπών. Μετά τα συλλαλητήρια, δεν έχει έρθει στη Βουλή, κρύβεται.”

Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στον Talk Radio:

Ακούστε την συνέντευξη εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=X8og0GaCIEs

Τ. Χατζής: Καλημέρα κ. Πρόεδρε.

 

Α. Νέγκα: Καλημέρα.

 

Σ. Φάμελλος: Καλημέρα κ. Χατζή και κα. Νέγκα, ευχαριστώ για την πρόσκληση, καλημέρα και στους ακροατές σας.

 

Τ. Χατζής: Βρίσκεστε στην Αθήνα ή είστε ακόμη σε περιοδεία;

 

Σ. Φάμελλος: Βρίσκομαι στην Αθήνα, στα γραφεία μας στην Κουμουνδούρου.

 

Τ. Χατζής: Στην περιοδεία που πήγατε; Για δώστε μας ένα στίγμα.

 

Σ. Φάμελλος: Την Τετάρτη ήμουν στη Σαντορίνη. Πήγαμε να δούμε την κατάσταση πώς εξελίσσεται εκεί και περισσότερο για να δούμε την επόμενη μέρα, γιατί όλοι ευχόμαστε να σταματήσει αυτό το φυσικό φαινόμενο.

 

Τ. Χατζής: Και υπάρχει και ένα πρόβλημα εκεί ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη. Δεν είναι όπως η μετεωρολογία που λίγο ως πολύ κάπου θα βρεις μια άκρη. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα, δεν υπάρχει πρόβλεψη.

 

Σ. Φάμελλος: Πρέπει πάντως να σας πω, ότι οφείλουμε σεβασμό στους Έλληνες επιστήμονες. Έχουμε πάρα πολύ καλούς επιστήμονες στον τομέα αυτό και πρέπει να τους σεβόμαστε και αυτό το απευθύνω και σαν πρόταση και προς την κυβέρνηση, γιατί εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθούν τη δραστηριότητα χωρίς κρατική χρηματοδότηση και πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα παρατηρητήριο μόνιμο με την ευθύνη και του Δήμου και να το βάλουμε στον προϋπολογισμό του κράτους.

 

Τ. Χατζής: Ναι το προτείνατε αυτό. Επειδή εγώ είμαι από την Πάτρα όπως ξέρετε και επειδή εκεί με τους σεισμούς είχαμε πάντα μεγάλο πρόβλημα, ο κ. Τσελέντης ήταν εκεί καθηγητής στο Πανεπιστήμιο σας θυμίζω, ξέρετε πόσα χρόνια -ειλικρινώς σας το λέω αυτό- ζήταγε ο άνθρωπος επιχορηγήσεις και χρήματα για να αναπτύξει το εργαστήριο;

 

Σ. Φάμελλος: Πάντως επειδή εγώ βρέθηκα και με τον κ. Παπαζάχο και με τον κ. Λέκκα, που βρίσκονται σε αντίστοιχες επιτροπές, μου είπαν ότι μέχρι τώρα το λειτουργούσαν σε μια εθελοντική βάση. Νομίζω ότι τώρα, μετά από αυτό το δυστυχώς έκτακτο φαινόμενο, πρέπει να γίνει. Δεν μιλάμε για φοβερά λεφτά πάντως, κάποια μηχανήματα και ένας επιστήμονας είναι. Ειλικρινά μου φαίνεται ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αναλάβει η πολιτεία.

 

Αλλά, για να το κλείσουμε αυτό το θέμα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η επόμενη μέρα, γιατί στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο της πολιτείας. Εμείς καταθέσαμε ήδη προτάσεις για να προετοιμαστεί ίσως και η Πολιτεία. Θεωρώ πως, επειδή συναντηθήκαμε με όλους τους παραγωγούς της περιοχής, με όλους τους επαγγελματίες και τους φορείς, πρέπει να γίνουν αποδεκτές. Εμείς έτσι κάνουμε αντιπολίτευση, με προτάσεις και στο πεδίο.

 

Τ. Χατζής: Τώρα κατηγορείστε για ένα θέμα, κύριε Πρόεδρε, για την περίφημη αυτή ομιλία σας στη Βουλή, όπου θέσατε κάποια ερωτήματα, και ερμηνεύτηκε αυτή σας η παρέμβαση ότι ουσιαστικά ενοχοποιείτε την κυβέρνηση για το θάνατο ενός νέου ανθρώπου.

 

Σ. Φάμελλος: Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση για το πώς μία κυβέρνηση η οποία ελέγχεται και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και από όλους τους πολίτες για παραβίαση των αρχών και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, γίνεται κακόπιστη και παραπλανητική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γιατί τόλμησε να μεταφέρει στην Βουλή ερωτήματα που υπάρχουν στους πολίτες και πρέπει να απαντηθούν από τη δικαιοσύνη, για να μην υπάρχει αυτή η αναξιοπιστία και η καθίζηση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Μου κάνει φοβερή εντύπωση. Έχουμε ξεπεράσει τα όρια, ακόμα και της συνήθους προπαγάνδας του Μαξίμου. Εγώ θέλω να σας πω ότι η κυβέρνηση δέχτηκε κριτική σε εκείνη την ομιλία για τρία πράγματα: Το ένα είναι γιατί ο πρωθυπουργός παραβιάζει τον κανονισμό της Βουλής και δεν έρχεται, ενώ έχουν περάσει πάνω από 25 μέρες σε μια συζήτηση απλή σε επίπεδο αρχηγών για να μας ενημερώσει και να απολογηθεί, να λογοδοτήσει για το έγκλημα των Τεμπών. Μετά τα συλλαλητήρια, δεν έχει έρθει στη Βουλή, κρύβεται.

 

Τ. Χατζής: Επειδή κ. Πρόεδρε, είστε ένας θεσμικός παράγοντας, δεν είστε ένας απλός βουλευτής και έχετε λόγο, το κόμμα σας έχει κυβερνήσει τη χώρα, επειδή το λέμε έγκλημα και εμείς το λέμε δημοσιογράφοι, θα ήθελα εσείς να μας διαφωτίσετε ποιο ήταν το κίνητρο για να γίνει αυτό έγκλημα; Πρέπει να υπάρχει και ένα κίνητρο έτσι;

 

Σ. Φάμελλος: Επειδή η έρευνα που γίνεται από τις δικαστικές αρχές είναι ακόμα σε εξέλιξη πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση γιατί πιθανόν να αποκαλυφθούν και άλλα ζητήματα. Εγώ οφείλω να σας πω ότι για μένα είναι ένα σοβαρότατο αδίκημα ασφάλειας των σιδηροδρόμων, εφόσον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου γνώριζε για τους μεγάλους κινδύνους με έγγραφα από τον πρόεδρο του ΟΣΕ μέχρι τον πρόεδρο της Επιτροπής Ασφάλειας που παραιτήθηκε, ακριβώς για αυτό το λόγο και εφόσον είχε αφήσει κατεστραμμένο και άρα σε μη λειτουργία το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας, το οποίο θα μπορούσε να προλάβει και ένα ανθρώπινο λάθος. Αυτά είναι διατυπωμένα στη δημόσια σφαίρα.

 

Τ. Χατζής: Είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, κ. Πρόεδρε, δεν το συζητάω αυτό, αλλά επειδή ξέρετε καλύτερα από μένα, είστε γνώστης όλης της εικόνας, είστε πρόεδρος ενός κόμματος, εμείς ρεπορτάζ κάνουμε θέλω να ξέρω για χάρη των ακροατών μας, ποιο ήταν το κίνητρο για να εγκληματήσει η κυβέρνηση στα Τέμπη; Δηλαδή το έκαναν κατά την άποψή σας επίτηδες; Για να γίνει ένα έγκλημα, εγώ για να σκοτώσω εσάς κάποιο κίνητρο έχω…

 

Σ. Φάμελλος: Για αυτό ακριβώς σας είπα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα. Γιατί πρέπει και έπρεπε ο κ. Καραμανλής να έχει ελεγχθεί από μία Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής, πρώτα απ’ όλα για τη δικογραφία που ήρθε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή.

 

Τ. Χατζής: Αυτή αφορούσε τα λεφτά.

 

Σ. Φάμελλος: Ήταν η πρώτη προανακριτική που είχε προταθεί, αλλά δεν του επέτρεψε η κυβέρνηση, τον κάλυψε και δεν τον έφερε στην Προανακριτική Επιτροπή για να μπορέσουν και οι βουλευτές να μάθουν.

 

Τ. Χατζής: Λάθος αυτό μην το συζητάτε. Κατ’ αρχάς δεν έπρεπε να είναι υποψήφιος, το έχω πει εγώ δημόσια αυτό 500 φορές. Δεν το συζητάω αυτό.

 

Σ. Φάμελλος: Και κ. Χατζή, θα υπάρχουν και άλλες προανακριτικές για το θέμα αυτό. Γιατί υπάρχουν σε πολλά πεδία έλεγχοι που πρέπει να γίνουν με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

 

Τ. Χατζής: Και εμείς να μάθουμε στο βάθος την αλήθεια, έτσι δεν είναι;

 

Σ. Φάμελλος: Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αυτή τη στιγμή διαπιστώνει η ελληνική κοινωνία είναι ότι καθυστερεί, για να μην πω κρύβεται η αλήθεια και αυτό χρεώνει στην κυβέρνηση. Αν υπήρχαν διαδικασίες ελέγχου και γρήγορες και αποτελεσματικές, το αίσθημα εμπιστοσύνης στους θεσμούς και στη  δικαιοσύνη θα ήταν σε ένα βαθμό λίγο καλύτερο στην κοινωνική συνείδηση. Δεν ξέρω σε ποιον βαθμό αλλά σίγουρα θα ήταν καλύτερο.

 

Τ. Χατζής: Ένας φίλος ο οποίος είναι δικηγόρος μου λέει υπάρχει εγκληματική αμέλεια, άλλο η δολοφονία. Τελοσπάντων, θα τα βρει δικαιοσύνη. Πιστεύετε, κ. Πρόεδρε ότι η δικαιοσύνη θα κάνει σωστά τη δουλειά; Γιατί σας είδα να έχετε αμφιβολίες ως προς το κύρος της δικαιοσύνης και την αμεροληψία της, είδα να αμφιβάλλετε, να μην έχετε εμπιστοσύνη κατά κάποιον τρόπο. Μπορεί να κάνω λάθος, να το διαβάζω πολύ λάθος εγώ, αλλά θέλω να με διορθώσετε αν κάνω λάθος.

 

Σ. Φάμελλος: Αυτό που οφείλω να κάνω εγώ και νομίζω ότι αυτό οφείλουν να κάνουν όλοι οι πολίτες, όχι μόνο τα πολιτικά πρόσωπα, είναι να διεκδικούμε ώστε η δικαιοσύνη να αποδώσει το δίκαιο και να αποκαλύψει την αλήθεια. Δηλαδή το αν πιστεύω ή όχι κάτι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, πρέπει να κάνω ό,τι μπορώ και εγώ και εσείς, όλοι και όλες που μας ακούνε για να υπάρξει διαλεύκανση του τι έχει γίνει και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Όμως, όσον αφορά για το κύρος της δικαιοσύνης, δυστυχώς όχι μόνο εγώ, αμφιβάλλει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας για τις επιλογές που γίνονται σε επίπεδο ηγεσίας της δικαιοσύνης και για την ταχύτητα απόδοσης της δικαιοσύνης συνολικά στη χώρα.

 

Τ. Χατζής: Η ταχύτητα απόδοσης δικαιοσύνης είναι μεγάλο ανέκδοτο.

 

Σ. Φάμελλος: Επειδή όμως οφείλω να στηρίξω το θεσμό της δικαιοσύνης, γιατί είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας της χώρας μας, πρέπει να κρίνουμε τη λειτουργία της για να γίνεται καλύτερη και αποδοτική και να είναι και αμερόληπτη και ανεξάρτητη η δικαιοσύνη. Πράγματι, το τελευταίο διάστημα επιλογές της ηγεσίας της δικαιοσύνης έχουν κατακριθεί και από εμάς. Παράδειγμα σας λέω το γιατί μπήκε στο αρχείο ο φάκελος των υποκλοπών αλλά και επιλογές που έχουν να κάνουν με το έγκλημα των Τεμπών και κυρίως με το μεγάλο σκάνδαλο της συγκάλυψης που έχει ακολουθήσει την τραγική στιγμή του δυστυχήματος και της απώλειας ζωών.

 

Τ. Χατζής: Πριν από αυτό θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Υπήρξε μία απόφαση, νομίζω από το Συμβούλιο της Επικρατείας για ένα συνδικαλιστικό φορέα ο οποίος δικαιώθηκε και είδα από κάτω και αγωνιστές της δικής σας παράταξης και άλλους ανθρώπους να πανηγυρίζουν. πρέπει τη δικαιοσύνη να τη βλέπουμε αλά καρτ κ. Πρόεδρε, όταν μας ικανοποιεί μία απόφαση να λέμε τι καλή που είναι η δικαιοσύνη, άμα δεν μας αρέσει να λέμε τι κακή που είναι η δικαιοσύνη;

 

Σ. Φάμελλος: Εγώ είμαι πολύ προσεκτικός. Έχω πει και λέω και σε εσάς ότι σέβομαι το θεσμό της δικαιοσύνης, ανησυχώ για τις επιλογές της ηγεσίας της δικαιοσύνης που λειτουργεί πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα ως βραχίονας της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή της κυβέρνησης.

 

Τ. Χατζής: Δηλαδή η κ. Αδειλίνη, ευθέως θα τα πούμε τώρα αυτά, μιας και είστε αρχηγός κόμματος, κατά την κρίση σας είναι ο βραχίονας της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή είναι υποκινούμενη από την κυβέρνηση;

 

Σ. Φάμελλος: Δεν είπα αυτή τη φράση. Είμαι πολύ προσεκτικός, είπα πως λειτουργεί πολύ συχνά ως βραχίονας της εκτελεστικής εξουσίας η ηγεσία της δικαιοσύνης και αυτό μας υποχρεώνει να προβούμε και σε μία μεγάλη αλλαγή για την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης για να είναι ανεξάρτητη.

 

Τ. Χατζής: Συμφωνείτε δηλαδή που είπε ο κ. Ανδρουλάκης;

 

Σ. Φάμελλος: Το αίτημα αυτό έχει διατυπωθεί από πάρα πολλούς χώρους και νομίζω ότι πρέπει να είναι αντικείμενο της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης η επιλογή της δικαιοσύνης να γίνεται με ανεξάρτητο τρόπο. Διαδικασία στην οποία μπορεί να προσφέρει και η Βουλή, αλλά και φορείς ανεξάρτητοι και έξω από την λειτουργία της Βουλής, έξω από την νομοθετική εξουσία, για να μπορέσουμε να έχουμε μία διαβεβαίωση και προς την κοινωνία για την ανεξαρτησία της.

 

Τ. Χατζής: Η κ. Αδειλίνη είναι μία εισαγγελέας γνωστή, την ξέρουμε όλοι και μου έλεγε νωρίτερα η Αθηναΐδα ότι…

 

Α. Νέγκα: Νομίζω ότι είναι δική σας η φράση, αν την θυμάμαι καλά, είπατε «να πάει η κ. Αδειλίνη να διαβάσει για την διάκριση εξουσιών». Είναι μία δικαστικός, κορυφαία δικαστικός, εισαγγελέας στον Άρειο Πάγο. Πιστεύετε ότι δεν έχει διαβάσει για την διάκριση εξουσιών;

 

Σ. Φάμελλος: Θεωρώ ότι πρέπει να διαβάσει ξανά την βασική αρχή της διάκρισης των εξουσιών γιατί η χθεσινή της παρέμβαση, που ήταν μία παρέμβαση με κριτική και με λέξεις θα έλεγα αναντίστοιχες με το ρόλο της, αλλά σε κάθε περίπτωση κριτική στην κοινοβουλευτική τοποθέτηση ενός προέδρου κόμματος, εν προκειμένω στη δική μου τοποθέτηση, ήταν ασυμβίβαστη με το ρόλο της και δυστυχώς περιείχε και πολλά ψευδή στοιχεία που μειώνουν έτι περαιτέρω την αξιοπιστία του θεσμού. Παράδειγμα: Εγώ αναφέρθηκα στην τοποθέτηση μόνο μιας ανώτερης δικαστικού που είναι μητέρα του θανόντος, του Καλογήρου, που αυτό δεν θα έπρεπε να συσχετιστεί με οποιαδήποτε ανακρίβεια διαδεδομένη σε κοινωνικά δίκτυα ή στην κοινωνική συζήτηση. Ήμουν πολύ ακριβής και μάλιστα μιλούσα για ένα στέλεχος του δικαστικού χώρου. Σε οποιαδήποτε περίπτωση μιλούσα για το αίσθημα ασφάλειας και την απόδοση δικαιοσύνης.

 

Τ. Χατζής: Δύο ερωτήσεις. Η μία ερώτηση είναι η εξής: Εσείς έχετε πει και νομίζω όλοι οι πολιτικοί το λένε, αν όχι όλοι, ότι δεν μπορεί να μην επιδέχονται κριτική οι αποφάσεις της δικαιοσύνης. Έτσι δεν είναι;

 

Σ. Φάμελλος: Είναι προφανές αυτό. Εξάλλου, όπως ξέρετε και εσείς, η δικαιοσύνη αποδίδεται στο όνομα του ελληνικού λαού και εκ τούτου ο ελληνικός λαός δικαιούται και να την κρίνει. Σε δημοκρατία δεν ζούμε κ. Χατζή; Η κυβέρνηση, που παραποίησε οικτρά αυτά που είπα, αμφισβήτησε το δικαίωμα μου να έχω άποψη.

 

Τ. Χατζής: Όχι, όχι φυσικά. Δεν μπορεί να μην έχετε άποψη. Είστε αρχηγός κόμματος τώρα. Κριτική να κάνουμε στη δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη όταν της ασκείτε μια κριτική την οποία οι άνθρωποί της θεωρούν άδικη, δεν μπορεί να κάνει κριτική σε εσάς;

 

Σ. Φάμελλος: Διά των κανόνων δικαίου και της λειτουργίας της δικαιοσύνης μπορεί να επιλέγει τις πράξεις της και τις κινήσεις της. Εξάλλου, αυτό που αποδείχτηκε χθες είναι ότι εν κατακλείδι η κ. Αδειλίνη ήρθε να συμφωνήσει απολύτως με το δικό μας αίτημα να υπάρχει πλήρης διερεύνηση και όχι περιορισμένη του γεγονότος αυτού και παρήγγειλε και εξέταση. Ως εκ τούτου, εγώ θεωρώ ότι διορθώνει ένα μεγάλο λάθος, παρότι παρενέβη κακώς στη δημόσια σφαίρα και στην πολιτική συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά βοηθούν την δημόσια συζήτηση.

 

Τ. Χατζής: Κύριε Πρόεδρε, είμαστε λίγο άδικοι σε αυτό και θέλω να μου πείτε αν έχω δίκιο ή όχι. Εμείς να λέμε για τη δικαιοσύνη, όπως έχω πει εγώ πάρα πολλές φορές, αλλά αυτοί να μη λένε όμως.

 

Α. Νέγκα: Δεν έχει δικαίωμα να πει δεν είναι έτσι; δεν είναι. Δεν είπε κάτι άλλο.

 

Σ. Φάμελλος: Δεν έκανε μόνο αυτό, παρενέβη και σχολίασε τοποθέτηση πολιτικού προσώπου και ταυτόχρονα χρησιμοποίησε χαρακτηρισμούς και ψευδή στοιχεία. Δεν διαφωνώ με το ότι πρέπει να γίνει πλήρης διερεύνηση όλων των θεμάτων ασφάλειας, αν είναι δυνατόν εγώ αυτό ζητούσα.

 

Τ. Χατζής: Θα σας κάνω ευθέως μια ερώτηση όπως το συνηθίζω και το ξέρετε. Εσείς θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τον θάνατο του 39χρονου; Κύριε Πρόεδρε; Ναι ή όχι;

 

Σ. Φάμελλος: Δεν θα έμπαινα ποτέ πριν την διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας σε οποιαδήποτε τέτοια τοποθέτηση. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, για αυτό και ζήτησα η δικαιοσύνη, δεν μίλησα για την κυβέρνηση, να ολοκληρώσει την έρευνα, γιατί υπήρχε η καταγγελία της μητέρας του, για να μην υπάρχουν ερωτήματα στην κοινωνία, για να μην υπάρχει ζήτημα αναξιοπιστίας.

 

Τ. Χατζής: Τα ερωτήματα που άφησε η κυβέρνηση, η μητέρα του θανόντος, με πολύ σεβασμό θα πω ότι μπορεί να είχε και άλλα πράγματα, δεν ξέρουμε τι εννοούσε με αυτό που είπε, δεν είμαστε σίγουροι.

 

Σ. Φάμελλος: Ακριβώς για να μην υπάρχουν ερωτήματα.

 

Τ. Χατζής: Ναι, τώρα στις δημοσκοπήσεις πρόσφατες, δεν βλέπουμε να ανακάμπτετε. Δεν βλέπουμε δηλαδή αυτό που συμβαίνει σήμερα στη δημόσια σφαίρα, όπως είπατε, αυτός ο διάλογος, αυτή η συζήτηση, η αντιπαράθεση, η οξύτητα που είναι μέσα στο πεδίο,

δεν βλέπω να κερδίζετε από αυτό. Βλέπω να κερδίζει η κα. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Βελόπουλος…

 

Σ. Φάμελλος: Να ξεκαθαρίσω κάτι: Εγώ δεν θα επέλεγα ποτέ, και δεν θα το κάνω ποτέ, να τοποθετηθώ στη δημόσια σφαίρα για να αποκομίσω επικοινωνιακά ή δημοσκοπικά οφέλη. Μακριά από μένα αυτή τη λογική. Δεν θα επέλεγα ποτέ στη ζωή μου να κάνω πολιτική για να αποκομίσω μικροκομματικό συμφέρον και προπαγανδιστική, δημοσκοπική άνοδος. Ο λόγος για τον οποίο τοποθετούμαστε αφορά αποκλειστικά το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία, τις αξίες, τα δικαιώματα και τις ανάγκες των πολιτών. Μόνο για αυτό θα τοποθετηθούμε.

 

Τ. Χατζής: Πάντως εδώ κάνετε ένα λάθος, δεν χρειάζεται όταν κάνετε αντιπολίτευση να έχετε στο μυαλό σας αν θα πάρω πόντους στη δημοσκόπηση. Αυτό έρχεται από μόνο του.

 

Α. Νέγκα: Εσείς επικοινωνείτε τις απόψεις σας και έτσι αποφασίζει ο λαός και απαντάει στη δημοσκόπηση. Δεν είναι το ένα τελείως διαφορετικό από το άλλο. Άλλο η μικροπολιτική και άλλο η επικοινωνία των απόψεών σας.

 

Σ. Φάμελλος: Σε κάθε περίπτωση εγώ διευκρινίζω ότι ποτέ δεν θα έκανα μια επιλογή για να υπάρχει δημοσκοπικό αποτύπωμα.

 

Τ. Χατζής: Δεν το πιστεύω ότι θα το κάνατε εσείς αυτό, γιατί σας ξέρω, δεν είστε ένας άνθρωπος τέτοιος και. Έρχεται από μόνο του αυτό όμως.

 

Α. Νέγκα: Αυτά που σας εκφράζουν δεν φαίνεται να εμπνέουν τους ψηφοφόρους. Αυτό λέμε. Δεν λέμε ότι κάνετε μικροπολιτική, αντιθέτως.

 

Σ. Φάμελλος: Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε εμείς, γιατί πρέπει να το ομολογήσω κι εγώ, περάσαμε μια περίοδο με έντονα προβλήματα και συρρίκνωσης και απαξίωσης, είναι να βελτιώσουμε και την πολιτική μας λειτουργία και τη λειτουργία του κόμματος συνολικά και τον λόγο μας και την παρουσία μας, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα και να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία και να εκφράσουμε τις ανάγκες της, αλλά χωρίς να παρεκκλίνουμε από τον αξιακό μας κώδικα που έχει να κάνει και με την ηθική στην πολιτική έκφραση και τον σεβασμό στους θεσμούς, τη σοβαρότητα, αλλά και με την κατάθεση προτάσεων που θα εμπνεύσουν και την κοινωνία για να κοιτάει προς εμάς και να μας ακολουθήσει. Δεν χρειάζεται μόνο η σοβαρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρέπει να έχουμε και μία πρόταση να κάνουμε για την επόμενη μέρα.

 

Τ. Χατζής: Μήπως, κύριε Πρόεδρε, το αφήγημα το οποίο παρουσιάζεται στην κοινή γνώμη σήμερα και δεν αφορά μόνο τα Τέμπη γενικότερα, δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα, δεν είναι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία και έτσι δεν μπορείτε να τους πείσετε; Μήπως χρειάζεται να αναθεωρήσετε κάποια ζητήματα και να επανέλθετε με ένα κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο δεν το βλέπουμε στο κόμμα σας;

 

Σ. Φάμελλος: Είναι γεγονός ότι η ένταση των τελευταίων ημερών όσον αφορά τα θέματα του κράτους δικαίου και της διαφάνειας, αυτό δηλαδή που συζητάμε και είναι γύρω από το θέμα αυτό, έχει περιορίσει τη συζήτηση που πρέπει να γίνεται για το κυβερνητικό πρόγραμμα, δηλαδή για το ποια είναι η εναλλακτική πρόταση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να μπορέσει και η κοινωνία να επιλέξει αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να είναι το κόμμα στο οποίο θα στηρίξει τις ελπίδες της.

 

Σας λέω ένα παράδειγμα: Σήμερα έχουμε μία συνάντηση με τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο για να τους παρουσιάσουμε την τροπολογία που θα καταθέσουμε για την επίλυση αυτού του τεράστιου προβλήματος. Δεν μπορεί δηλαδή να αφήνουμε και τα υπόλοιπα ζητήματα της καθημερινότητας και της επιβίωσης που είναι τεράστια.

 

Η επίσκεψη στη Σαντορίνη και η πρότασή μας για την επόμενη μέρα με οικονομική και κοινωνική λειτουργία, επίσης εντάσσεται σε αυτή την κατεύθυνση.

Το πρόγραμμα που ανακοινώσαμε για τον αγροτικό τομέα, Επίσης εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής προγραμματικής μας πρότασης.

 

Το ίδιο έχουμε σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα για τον τραπεζικό τομέα και τα ακραία υπερκέρδη, τα δισεκατομμύρια των υπερκερδών που φεύγουν από την αγορά.

 

Άρα ναι, εμείς πρέπει παράλληλα να δομήσουμε την ολοκληρωμένη πρόταση μας, γιατί είναι γεγονός ότι έχουν περάσει μόλις δυόμισι μήνες από την αλλαγή ηγεσίας και την εκλογή μου στη θέση του προέδρου.

 

Εγώ έχω μία αντίληψη ότι το κόμμα δεν είναι μόνο ο πρόεδρός του. Και είμαι πολύ πιο ισχυρά δημοκρατικός αν θέλετε, από φαινόμενα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σας λέω λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μέχρι το συνέδριό του τον Μάιο, θα έχει μια ολοκληρωμένη, δομημένη πρόταση για όλα τα προγραμματικά ζητήματα, αλλά μας δίνεται τη δυνατότητα να απαντάμε στην κοινωνία και για την καθημερινότητα. Δε θα την αφήσουμε να περιμένει μέχρι τον Μάιο. Η κοινωνία λέει: πες μου τώρα τι κάνω για την ακρίβεια, τι κάνω τώρα για τα δάνεια, τι κάνω τώρα για το αγροτικό, τι κάνω τώρα για τα σχολεία και τα νοσοκομεία. Σαφέστατα τώρα θα μιλήσουμε για όλα αυτά. Μπορούμε.

 

Καταλαβαίνω ότι η ένταση των ημερών που υπάρχει στην κοινωνία και το κλίμα αναξιοπιστίας περιορίζει τη δυνατότητα όλα αυτά να αποτυπώνονται καθημερινά. Εμείς κάνουμε προσπάθειες, μέσα στη βδομάδα σας είπα πως πήγαμε στη Σαντορίνη και αναλαμβάνουμε νομοθετική πρωτοβουλία για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο σήμερα και την άλλη βδομάδα πάλι έχουμε πρωτοβουλίες αντίστοιχες. Πρέπει εμείς να γίνουμε καλύτεροι. Εμείς, δεν ρίχνω τα βάρη σε κανέναν άλλον, έτσι ώστε να μπορέσουμε αυτό το μήνυμα να το δώσουμε στην κοινωνία προκειμένου όχι να γίνει απλώς αντιληπτό, αλλά να εμπιστευτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να είναι ο πυλώνας μιας προοδευτικής απάντησης στην δυστοπία που ζούμε σήμερα.

 

Τ. Χατζής: Και ένα τελευταίο ερώτημα που αφορά εμάς τους δημοσιογράφους γενικώς και μου το έχουν στείλει πάρα πολλοί συνάδελφοι και θα μου επιτρέψετε να σας κάνω, την ερώτηση εάν θα εξοφληθούν στην Αυγή  οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί. Μου έχουν στείλει πολλοί εργαζόμενοι και φίλοι σας.

 

Σ. Φάμελλος: Παρά το ότι ήταν πολύ λίγο το χρονικό διάστημα από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, μπορέσαμε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να δώσουμε 3,5 μισθούς που καθυστερούσαν στους εργαζόμενους της Αυγής και του Κόκκινου και ήμασταν συνεπείς ως προς αυτή τη δέσμευση. Είχα ενημερώσει όμως και τους εργαζόμενους αλλά και όλους τους συνεργαζόμενους, γιατί υπάρχουν προμηθευτές, υπάρχουν υποχρεώσεις άλλου είδους, ότι δυστυχώς δεν υπήρχε κάποια εναλλακτική για να αντιμετωπιστούν τα πολύ μεγάλα χρέη των δύο αυτών κομματικών μέσων, που είναι σε ύψος αρκετών εκατομμυρίων και δεν μπορούν να καλυφθούν από μία εξ ουρανού χρηματοδότηση ή την κρατική χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δηλαδή το οικονομικό αδιέξοδο των δύο κομματικών μέσων είναι πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες που έχει και είχε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και το λέω αυτό από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα που έχω ελέγξει και όλα τα οικονομικά του κόμματος. Ως εκ τούτου, μαγικές λύσεις δεν μπορούν να βρεθούν, βρέθηκαν γιατί έπρεπε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι αυτοί να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια έστω το διάστημα αυτό το μικρό μόλις ανέλαβα. Όμως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πολλά χρέη, τα οποία είναι χρέη εκατομμυρίων. Γνωρίζω ότι υπάρχει μία συνέχεια και οφείλω και εγώ να το αντιμετωπίσω, παρότι δεν είχα ευθύνη για αυτή την μεγάλη δυσκολία.

 

Τ. Χατζής: Θα μου επιτρέψετε εδώ μία μικρή διακοπή. Μου εξηγούν οι άνθρωποι ότι τα άφησε απλήρωτα ο προηγούμενος πρόεδρος, με αποτέλεσμα σήμερα και οι άνθρωποι αυτοί να έχουν μεγάλες δυσκολίες. Ξέρετε, ο εργαζόμενος από αυτά ζει.

 

Σ. Φάμελλος: Ο εργαζόμενος δεν έχει ευθύνη για τις επιλογές του ιδιοκτήτη, του εργοδότη. Εγώ σας περιγράφω τώρα και από τη μεριά του ιδιοκτήτη των μέσων ποια είναι η κατάσταση. Λέω ότι κατορθώσαμε να δώσουμε σε οφειλές 5 μηνών τους 3,5, κατανοώ απολύτως το αίτημα των εργαζομένων, αλλά θέλω να γνωρίζετε ότι δυστυχώς τα χρέη εκατομμυρίων που έχουν συσσωρευθεί στα κομματικά μέσα με λανθασμένες επιλογές, πράγματι από τη μεριά του κόμματος, δεν μπορούν να καλυφθούν από την κρατική χρηματοδότηση. Δεν μπορεί δηλαδή να οδηγήσουν σε χρεοκοπία και το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και να αμφισβητήσουμε την ύπαρξη όλων, γιατί έτσι θα αμφισβητηθούν και τα κομματικά μέσα και το κόμμα. Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, γιατί δεν υπάρχει εξ ουρανού χρηματοδότηση καθώς το πρώτο που θέλω να υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως παράδειγμα προς την κοινωνία, είναι σοβαρότητα και διαφάνεια σε όλα και στα οικονομικά.

 

Τ. Χατζής: Δεν σας κατηγορεί κανείς για αυτό. Απλώς όμως το μεροκάματο πρέπει να το πληρώσετε. Πρέπει να βρείτε τρόπο. Τώρα μου στέλνουν από την Πάτρα δύο αφίσες αφορούν συγκεντρώσεις για τα Τέμπη. Η μία λέει: δικαιοσύνη μέχρι τέλους με μια υψωμένη γροθιά στο κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Γεωργίου στις 11 και η άλλη στις 10.30 σε μια άλλη πλατεία Τριών Συμμάχων, δεν ξέρω αν την γνωρίζετε όπου λέει απεργία και αυτή έχει μια γραμμή τρένου διαλυμένη και γράφει έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί. Δυο συγκεντρώσεις, γιατί γίνεται αυτό; Έχετε εικόνα;

 

Σ. Φάμελλος: Όχι, δεν έχω. Κύριε Χατζή, θα το ψάξω. Προφανώς δεν έχουν την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συμμετέχει στα συλλαλητήρια που καλούν οι σύλλογοι των γονέων, των θυμάτων και των τραυματιών, υπάρχει πλέον συμμετοχή και των συνδικάτων και της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Εμείς θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις αυτές και θέλω να καλέσω τους πολίτες να συμμετέχουμε ειρηνικά και να διεκδικήσουμε μία κοινωνία δημοκρατίας και διαφάνειας.

 

Τ. Χατζής: Την προηγούμενη φορά όμως δεν υπήρξε καμία κομματική παρότρυνση. Πήγε ο κόσμος αυθορμήτως γιατί δεν ζητάει, αλλά απαιτεί δικαιοσύνη. Το έχω πει πάρα πολλές φορές. Δεν είναι ζήτουλας η κοινωνία, απαιτεί δικαιοσύνη, ως οφείλει το κράτος να την αποδώσει. Τώρα και εσείς και άλλα κόμματα λέτε να πάμε στη συγκέντρωση.

 

Σ. Φάμελλος: Εμείς συμμετέχουμε στο κάλεσμα και την προηγούμενη φορά το κάναμε. Είμαστε εκεί χωρίς καμία διάθεση να καπελώσουμε ή να σηματοδοτήσουμε κάτι διαφορετικό. Συμμετέχουμε στο αίτημα, στην απαίτηση για δικαιοσύνη και διαφάνεια.

 

Τ. Χατζής: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που είχατε την καλοσύνη να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη!

 

Σ. Φάμελλος: Να είστε καλά.


 


Σχολιάστε εδώ