![Μαρίνα Κοντοτόλη: Αποσπασματικές ρυθμίσεις και κυβερνητική χειραγώγηση στους πολιτιστικούς οργανισμούς](https://www.paron.gr/wp-content/uploads/2024/12/kontotolh.jpg)
Μαρίνα Κοντοτόλη: Αποσπασματικές ρυθμίσεις και κυβερνητική χειραγώγηση στους πολιτιστικούς οργανισμούς
Στις 17 Φεβρουαρίου 2025, κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου που αφορά ρυθμίσεις σε πολιτιστικούς οργανισμούς, η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μαρίνα Κοντοτόλη, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με το περιεχόμενο και τους στόχους του νομοσχεδίου.
Υπογράμμισε, ότι το νομοσχέδιο, αποτελούμενο από 107 άρθρα, χαρακτηρίζεται από αποσπασματικές ρυθμίσεις που δεν συνθέτουν έναν ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό για τον πολιτισμό. Επισήμανε ότι οι προτεινόμενες διατάξεις φαίνεται να στοχεύουν σε πολιτική παρέμβαση και έλεγχο των πολιτιστικών φορέων μέσω διορισμών προσώπων της αρεσκείας της εκάστοτε κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις που αφορούν τους διορισμούς διοικητικών συμβουλίων και γενικών διευθυντών, επισημαίνοντας την έλλειψη διαφάνειας και αξιοκρατίας στις διαδικασίες επιλογής. Τόνισε ότι οι θητείες των διοικητικών στελεχών παρουσιάζουν αυθαίρετες διαφοροποιήσεις, ενώ απουσιάζει η πρόβλεψη για συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια.
Επιπλέον, η κ. Κοντοτόλη, εξέφρασε ανησυχίες για ζητήματα διαφάνειας, αναφέροντας διατάξεις που επιτρέπουν την απομάκρυνση μελών του διοικητικού συμβουλίου μόνο με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, δημιουργώντας πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων. Επίσης, επεσήμανε την απουσία σαφούς πλαισίου για τις αποδοχές των διοικητικών στελεχών, αφήνοντας περιθώρια για αυθαίρετες αμοιβές.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Πανόρμου Τήνου, επισημαίνοντας προβλήματα όπως η μη αποδοχή της προτεινόμενης ονομασίας από τους καθηγητές, η ανεπαρκής αναγνώριση του επιπέδου σπουδών, η ασάφεια στη μισθολογική κατάταξη των αποφοίτων, η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης και η απουσία παροχών για τους φοιτητές, όπως σπουδαστικό πάσο ή δυνατότητα αναβολής στράτευσης.
Ολοκληρώνοντας, η κ. Κοντοτόλη, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα βασικά προβλήματα του πολιτιστικού τομέα, όπως η διασφάλιση χρηματοδότησης, η ενίσχυση των καλλιτεχνών και η βελτίωση των πολιτιστικών δομών. Αντίθετα, δημιουργεί ένα συγκεντρωτικό και ελεγχόμενο σύστημα διοίκησης, ενισχύει τις πελατειακές σχέσεις μέσω αδιαφανών διορισμών και δεν εξασφαλίζει διαφάνεια και λογοδοσία στους πολιτιστικούς οργανισμούς.
Τέλος, δήλωσε επιφύλαξη για την τελική στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνολικά και κατ’ άρθρο στη συζήτηση στην Ολομέλεια.
Με πληροφορίες και φωτο από το Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ