Στ. Γκίκας στο “Π”: Προτεραιότητά μας, η αύξηση των γεννήσεων και η ενίσχυση των νέων οικογενειών στα νησιά

Στ. Γκίκας στο “Π”: Προτεραιότητά μας, η αύξηση των γεννήσεων και η ενίσχυση των νέων οικογενειών στα νησιά

Του
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΩΤ. ΓΚΙΚΑ
Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
Βουλευτή ΝΔ Κέρκυρας


Το 2030, ο πληθυσμός της χώρας μας υπολογίζεται ότι θα είναι κάτω από τα 10 εκατομμύρια και η μέση ηλικία 49,7 έτη, ενώ το 2050 ο πληθυσμός μας εκτιμάται ότι θα είναι οριακά κάτω από 9 εκατομμύρια, με μέσο όρο ηλικίας τα 53,4 έτη.

Το Δημογραφικό αναδεικνύεται σε μείζον εθνικό θέμα για τη χώρα μας. Βλέποντας κανείς τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι εύλογο να ανησυχεί, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι το 2023 σε όλη την επικράτεια οι θάνατοι ήταν 128.101, ενώ οι γεννήσεις μόλις 71.455. Αντίστοιχα, στα νησιά της χώρας μας οι γεννήσεις ήταν 11.277 και οι θάνατοι 14.473.

Η τελευταία χρονιά που σημειώθηκαν περισσότερες γεννήσεις από θάνατοι σε επίπεδο χώρας, ήταν το 2010, όταν οι γεννήσεις ήταν 5.682 περισσότερες.

Πρόκειται για ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα, με προεκτάσεις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές, που κρούει απειλητικά καμπανάκια για το μέλλον της πατρίδας μας.

Η κυβέρνησή μας προωθεί για την επόμενη δεκαετία μια δέσμη 100 δράσεων, συνολικού προϋπολογισμού που μπορεί να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Ειδικότερα για το 2025 έχουν εξαγγελθεί μέτρα όπως το επίδομα γέννησης, το οποίο από 2.000 ευρώ αυξήθηκε και κυμαίνεται κλιμακωτά από τις 2.400 έως τις 3.500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, τα vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα φτάσουν στα 77 εκατ. ευρώ φέτος, αλλά και η δημιουργία επιπλέον 20.000 θέσεων σε υφιστάμενους ή νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ακόμη και το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», που αναμένεται να επεκταθεί πανελλαδικά.

Αντίστοιχα, και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχεδιάζουμε και προωθούμε πολιτικές με τις οποίες επιδιώκουμε τον περιορισμό των συνεπειών από τη γήρανση του πληθυσμού, δίνοντας κίνητρα για αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Μια τέτοια πρωτοβουλία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «ΦΑΙΝΑΡΕΤΗ», είναι το «Πρόγραμμα υποστήριξης εγκύων και νέων γονέων κατοίκων μικρών νησιών», το οποίο κατέκτησε το χρυσό βραβείο για τη δράση που αφορά τη στήριξη της γονεϊκότητας στα μικρά νησιά. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 54 μικρά νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 μονίμων κατοίκων και αποτέλεσε μια ξεχωριστή και πρωτοπόρο δράση, καθώς επετεύχθη ο στόχος να υποστηριχθούν δωρεάν και ψηφιακά υποψήφιοι και νέοι γονείς των μικρών μας νησιών.

Στο ίδιο πλαίσιο και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, προτείνουμε την υποστήριξη στην πράξη της γονεϊκότητας στα μικρά νησιά, με τη μορφή ενός πιλοτικού προγράμματος και επιδόματος, κάθε νέας γέννησης που θα έχουμε στις μικρές νησιωτικές περιοχές και για ένα διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση του πέμπτου έτους της ηλικίας κάθε παιδιού. Μια ουσιαστική στήριξη στην πράξη, που θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των πρώτων αναγκών κάθε παιδιού.

Μέσα από τέτοιες πολιτικές, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των βασικών υποδομών των νησιών μας, φρονώ ότι ενισχύεται η περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας και παρέχονται κίνητρα για να αναστραφεί η πληθυσμιακή συρρίκνωση στη νησιωτική χώρα.

Η αύξηση των γεννήσεων και η ενίσχυση των νέων οικογενειών στα νησιά μας αποτελεί, άλλωστε, ζήτημα εθνικού χαρακτήρα…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ