Χ. Μαμουλάκης στο “Π”: Η ΝΔ έχει δυσανεξία στην παραδοχή

Χ. Μαμουλάκης στο “Π”: Η ΝΔ έχει δυσανεξία στην παραδοχή

Του
ΧΑΡΗ ΜΑΜΟΥΛΑΚΗ
Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηρακλείου,
Τομεάρχη Οικονομικών και Ανάπτυξης,
Πολιτικού Μηχανικού BEng, MSc


Η προώθηση μιας ισόρροπης ανάπτυξης, με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους, η περιφερειακή σύγκλιση, η τεχνολογική αναβάθμιση, η διαμόρφωση μιας νέας, εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, η παραγωγή και η προσφορά καλύτερων προϊόντων και υπηρεσιών και, εντέλει, η εξασφάλιση καλύτερης θέσης της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο του πολιτικού αναπτυξιακού σχεδιασμού.

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, όπου οι εξελίξεις τρέχουν με ταχείς ρυθμούς, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πρέπει να προηγούνται και όχι να έπονται των εξελίξεων. Σε διαφορετική περίπτωση, η όποια προσπάθεια θα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, ενώ παράλληλα οι πόροι δεν θα έχουν αξιοποιηθεί παραγωγικά. Το να παραδεχθείς έγκαιρα τον λανθασμένο σχεδιασμό και να λάβεις διορθωτικά μέτρα δεν είναι κακό, κάθε άλλο. Ωστόσο, η ΝΔ παρουσιάζει δυσανεξία στο να παραδεχθεί τα λάθη της!

Το 2022, η κυβέρνηση της ΝΔ αντικατέστησε με τον ν.4887, άνευ επαρκώς τεκμηριωμένης αιτιολόγησης, τον αναπτυξιακό ν.4399/2016, τον οποίο είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, ήταν η στροφή από τη λογική των επιχορηγήσεων σε αυτήν των φοροαπαλλαγών και η στήριξη της αναπτυξιακής πορείας των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Απολογιστικά και με στοιχεία της 8ης Νοεμβρίου 2021, σε διάστημα περίπου τεσσάρων ετών ενισχύσαμε 2.258 επενδυτικά σχέδια με συνολικό ύψος επενδύσεων 6,4 δισ. ευρώ, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν εκτιμώνται σε 17.308. Ενισχύσαμε ποσοστιαία 42,08% πολύ μικρές, 28,79% μικρές, 18,95% μεσαίες και 10,18% μεγάλες επιχειρήσεις.

Η ΝΔ θέσπισε 13 καθεστώτα ενίσχυσης με θεματική στόχευση, όπως, για παράδειγμα, «Νέο Επιχειρείν», «Πράσινη Μετάβαση – Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Επιχειρήσεων», «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία» κ.ά. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αντιλήφθηκε την αδυναμία να προκηρύσσονται σε ετήσιο κύκλο όλα τα καθεστώτα με τον σχεδιασμό αυτό της ΝΔ. Αξιοποιήσαμε ιστορικά στοιχεία και δεδομένα και ασκήσαμε ουσιαστική κριτική ως αντιπολίτευση. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Αποτέλεσμα της δυσανεξίας αυτής της ΝΔ είναι το ότι τρία έτη μετά έχουν προκηρυχθεί μόλις 4 από τα 13 καθεστώτα, και πιο συγκεκριμένα: «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα», «Τουριστικές Επενδύσεις», «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή» και «Μεταποίηση και Επιχειρηματικότητα 360˚». Μάλιστα, για τα δύο τελευταία, παρότι έχουν προκηρυχθεί από τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2022, μέχρι και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί οι οριστικοί πίνακες κατάταξης. Τα επενδυτικά σχέδια που περιλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες της «Μεταποίησης – Εφοδιαστικής Αλυσίδας» και των «Τουριστικών Επενδύσεων» αριθμούνται σε 518. Το γενικό συνολικό ποσό της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ανέρχεται σε 424.465.684,44 ευρώ και της ενίσχυσης με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής σε 296.383.286,52 ευρώ και αφορούν συνολικά τις 13 περιφέρειες της χώρας. Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των αναρτημένων έως και την 11η Φεβρουαρίου 2025 στοιχείων στην επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους και είναι θεμιτό τα κυβερνητικά στελέχη και οι υπουργοί της ΝΔ που υποστήριζαν ότι εντός του 2022 θα ενεργοποιούνταν και τα 13 καθεστώτα ενίσχυσης, με απλοποίηση της γραφειοκρατίας και με οριστικές εντάξεις για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις εντός 45 ημερών, να παραδεχθούν ότι ο σχεδιασμός τους ήταν εσφαλμένος και να ζητήσουν συγγνώμη από τους επενδυτές, που εντέλει περιμένουν πάνω από δύο έτη για να δουν αν τα σχέδιά τους θα υπαχθούν σε καθεστώς ενίσχυσης. Να παραδεχθούν ότι δεν απέφυγαν τη μεγάλη καταστροφή, παρότι αυτό ευαγγελίζονταν.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ