![Σωκράτης Φάμελλος: Όταν η κοινωνία θέλει διαφάνεια, δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κρύβεται. Ποιος ήταν ο εντολέας του κυρίου Τριαντόπουλου;](https://www.paron.gr/wp-content/uploads/2024/12/famellos-syriza-ps.jpg)
Σωκράτης Φάμελλος: Όταν η κοινωνία θέλει διαφάνεια, δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κρύβεται. Ποιος ήταν ο εντολέας του κυρίου Τριαντόπουλου;
“Καταθέσαμε πρώτα μια πρόταση για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, μετά τα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, για να ανταποκριθούμε σε αυτό που ζήτησαν οι πολίτες, να υπάρχει διαφάνεια και δικαιοσύνη. Θέλω να σημειώσω ότι έχουν περάσει πάνω από 15 μέρες και ο κ. Μητσοτάκης δεν ανταποκρίθηκε. Αυτό είναι προσβολή” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στο Open.
Και πρόσθεσε: “Ο κύριος Κακλαμάνης έχει στείλει το αίτημα στον κύριο Μητσοτάκη, μας το είπε στη Διάσκεψη των Προέδρων.”
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο πρωθυπουργό, “υποτιμά τη Βουλή και, δεύτερον, υποτιμά την αλήθεια. Ή την φοβάται” είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: “Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έρχεται ο πρωθυπουργός. Περάσανε δύο βδομάδες. Τι έχει να κρύψει; Τι έχει να φοβηθεί; Αυτό θεωρώ ότι είναι σοβαρό θέμα και για τη Βουλή, αλλά και για την αλήθεια. Όταν η κοινωνία θέλει διαφάνεια, δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κρύβεται. ”
«Υπεύθυνος του σχεδίου συγκάλυψης είναι ο κ. Μητσοτάκης. Διότι δεν είναι μόνο ο κ. Τριαντόπουλος, δεν είναι μόνο ένας υπουργός», είπε, ενώ χαρακτήρισε «επικίνδυνη» τη δήλωση του κ. Βορίδη προς τον κ. Ανδρουλάκη «διότι στερεί από την προανακριτική το δικαίωμα να λειτουργεί ως εισαγγελική Αρχή».
H υνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδας» του OpenTV και στους δημοσιογράφους Γ. Κολοκυθά και Π. Στάθη, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025
(Βίντεο της συνέντευξης: https://www.youtube.com/live/8xO3Qw2MlB4)
Γ. Κολοκυθάς: Λοιπόν, έχετε εκφράσει την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας πριν καν να έρθουν τα πορίσματα στη δημοσιότητα, πριν καν ενημερωθούμε για τα πορίσματα. Γιατί το κάνετε αυτό τώρα;
Σ. Φάμελλος: Για να είμαι απολύτως ακριβής, καταθέσαμε πρώτα μια πρόταση για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, μετά τα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, για να ανταποκριθούμε σε αυτό που ζήτησαν οι πολίτες, να υπάρχει διαφάνεια και δικαιοσύνη. Θέλω να σημειώσω ότι έχουν περάσει πάνω από 15 μέρες και ο κ. Μητσοτάκης δεν ανταποκρίθηκε. Αυτό είναι προσβολή.
Γ. Κολοκυθάς: Είναι θέμα Μητσοτάκη ή της Βουλής που δεν έχει ακόμα οριστεί ακόμα;
Σ. Φάμελλος: Ο κύριος Κακλαμάνης έχει στείλει το αίτημα στον κύριο Μητσοτάκη, μας το είπε στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Π. Στάθης: Υπάρχει χρονικό διάστημα που πρέπει να γίνει;
Σ. Φάμελλος: Θεωρητικώς υπάρχει. Μπορεί και ένα μήνα να καθυστερήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι καταλαβαίνετε, και καταλαβαίνουν και οι φίλοι και οι φίλες που μας βλέπουν, ότι ο κ. Μητσοτάκης, πρώτον, υποτιμά τη Βουλή και, δεύτερον, υποτιμά την αλήθεια. Ή την φοβάται. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έρχεται ο πρωθυπουργός. Περάσανε δύο βδομάδες. Τι έχει να κρύψει; Τι έχει να φοβηθεί; Αυτό θεωρώ ότι είναι σοβαρό θέμα και για τη Βουλή, αλλά και για την αλήθεια. Όταν η κοινωνία θέλει διαφάνεια, δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κρύβεται. Το δεύτερο που προέκυψε, και δεν το έχει πει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουν μιλήσει σχεδόν όλα τα προοδευτικά κόμματα για τη δυσπιστία, με διαφορετικό χρονικό βηματισμό. Μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη αποκαλύφθηκαν όλα που χρειάζεται ο πολίτης πρώτα απ’ όλα, αλλά και τα κόμματα, για να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας. Δεν είναι δυνατόν να παραδέχεται ένας πρωθυπουργός ότι μια Εξεταστική Επιτροπή που πρέπει να αποκαλύψει την αλήθεια ήταν μισή. Έμεινε στη μέση.
Γ. Κολοκυθάς: Άρα τα πορίσματα δεν χρειάζονται για την πρόταση δυσπιστίας; Όχι γενικά αν χρειάζονται, αν χρειάζονται για την πρόταση δυσπιστίας, συγκεκριμένα.
Σ. Φάμελλος: Τα πορίσματα είναι απαραίτητα και το έχουμε πει και εμείς ότι πρέπει και οι προανακριτικές να αξιοποιήσουν όλη την έρευνα. Για την πολιτική δυσπιστία, για την ασυμβατότητα του κυρίου Μητσοτάκη με τον ρόλο του πρωθυπουργού, για την έκφραση της δυσπιστίας της κοινωνίας κατά της κυβέρνησης. Τα πορίσματα θα προσέθεταν πιθανές απαντήσεις για το εύφλεκτο ή μη του υλικού; Μα ο κύριος Μητσοτάκης δεν παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε την κοινωνία για το εύφλεκτο ή μη του υλικού της εμπορικής αμαξοστοιχίας; Τι παραπάνω χρειάζεται;
Γ. Κολοκυθάς: Άρα είστε εντάξει με τη συνέντευξη δηλαδή;
Π. Στάθης: Είπε βέβαια, περιμένουμε τα πορίσματα. Τι θα πει και η Δικαιοσύνη.
Σ. Φάμελλος: Ναι, για να γίνει η πλήρης διαλεύκανση των αδικημάτων και των αιτίων της έκρηξης, γιατί δεν έχουν απαγγελθεί οι κατηγορίες της έκρηξης και πρέπει να απαγγελθούν, γιατί έγιναν.
Γ. Κολοκυθάς: Αν κατατεθεί μια πρόταση δυσπιστίας τώρα, χωρίς τα πορίσματα, – μπορεί να έρθουν τα πορίσματα μετά -, αν χαθεί η ευκαιρία, ας πούμε, να γίνει μια υπόθεση δυσπιστίας πιο οργανωμένη και με εφόδια στα χέρια σας, με όπλα στα χέρια σας τα πορίσματα, γιατί να χαθεί το εξάμηνο αυτό; Γιατί μετά η επόμενη πρόταση είναι μετά από έξι μήνες.
Σ. Φάμελλος: Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Την πρόταση δυσπιστίας και όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία δεν τα ασκούμε με βάση τακτικισμό, τι συμφέρει για ένα κόμμα. Το πρώτο που παίζει ρόλο σε μένα αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνολικά, είναι η υπεράσπιση του θεσμού και του όρκου μας. Όταν εμείς έχουμε ορκιστεί να υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα και την αλήθεια και διαπιστώνουμε ότι ο πρωθυπουργός παραβιάζει και το Σύνταγμα και την αλήθεια, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το πούμε; Αν δεν το κάνουμε αυτό, υπάρχει και ένα ζήτημα αξιοπιστίας της πολιτικής και ειλικρινά εγώ βρίσκομαι μπροστά σε ένα δίλημμα την περίοδο αυτή, και από την θέση στην οποία υπηρετώ, ότι πρέπει να επιστρέψει η αξιοπιστία στην πολιτική και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα το κάνει πρώτος για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε και την λειτουργία των θεσμών. Εγώ σας λέω λοιπόν ξεκάθαρα: ο κύριος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι στην Εξεταστική Επιτροπή κρύφτηκε η αλήθεια. Αυτό είναι παραβίαση όρκου. Η εξεταστική επιτροπή οφείλει να αναγνωρίζει και να εξετάζει όλα τα στοιχεία. Κόπηκαν μάρτυρες, και όχι από μια ασυνέπεια ή μια αδυναμία. Γνωρίζανε τους μάρτυρες, τους ζητήσαμε εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τους κόψανε. Δεύτερον, παραδέχτηκε μπάζωμα, δηλαδή καταστροφή ή αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος, «για καλό σκοπό». Υπάρχει παρανομία που γίνεται «για καλό σκοπό» και δεν τιμωρείται από τον Ποινικό κώδικα ή το ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης; Για όνομα του Θεού.
Π. Στάθης: έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα εκεί, πιστεύετε;
Σ. Φάμελλος: Σαφέστατα έχουν διαπραχθεί. Ποιος δεν το πιστεύει στην Ελλάδα;
Π. Στάθης: Όπως;
Σ. Φάμελλος: Ποιος δεν το πιστεύει στην Ελλάδα; Δεν πρόκειται να κάνουμε εμείς τον εισαγγελέα, αλλά θα υπηρετήσουμε τον θεσμό. Είναι θέμα αξιοπιστίας. Τι είπε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πολύ πριν από αυτά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, που άρχισαν να βγαίνουν πολλά πράγματα, και τα συλλαλητήρια; Δυο όρους: θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο η έρευνα και να έρθουν όλες οι πραγματογνωμοσύνες στη Βουλή, γιατί πρέπει να διερευνηθούν και να απαγγελθούν όλες οι κατηγορίες για πιθανά αδικήματα, και, δεύτερον, θα πρέπει οι ελεγχόμενοι για την παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών να κριθούν από το δικαστήριο. Δηλαδή να μην – συγχωρέστε με, είναι πολύ βαριά η λέξη – τους ξεπλύνει κάποια διαδικασία της Βουλής. Γιατί το είπαμε αυτό; Γιατί στη σύμβαση 717, και ενώ είχε έρθει από την Ευρωπαία εισαγγελέα δικογραφία, ο κύριος Μητσοτάκης και η συμπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία, αρνήθηκαν να εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη ο κ. Καραμανλής και, αντίθετα, τον χειροκρότησαν. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης υποκριτικά λέει ότι ό,τι φέρει η Δικαιοσύνη θα το δεχτεί. Και ρωτώ: όταν το έφερε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή, δεν ήταν δικαιοσύνη; Τώρα γιατί; Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα: Γιατί η πίεση του κόσμου και η συνεπής αντίδραση και των γονέων και κάποιων κομμάτων, και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον οδήγησαν στο να μην μπορεί πλέον να κρυφτεί. Έχει ήδη αρνηθεί τη Δικαιοσύνη ο κ. Μητσοτάκης, γι’ αυτό και δεν τον εμπιστευόμαστε. Είναι κι αυτός ένας λόγος δυσπιστίας.
Π. Στάθης: Εσείς λέτε λοιπόν, να έρθει στην Προανακριτική, να συσταθεί η προανακριτική και να πει η προανακριτική “πηγαίντε στη Δικαιοσύνη”.
Σ. Φάμελλος: Εμείς λέμε πρώτα απ’ όλα ότι είναι αυτονόητη η συγκρότηση της πρώτης προανακριτικής, κάτι το οποίο ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρχουν, και πρέπει να υπάρχουν, και άλλες διαδικασίες προανακριτικής. Και για το μείζον, το έγκλημα αυτό καθ’ εαυτό, αλλά και για το άλλο έγκλημα που ακολούθησε, που είναι το σχέδιο συγκάλυψης. Διότι, δυστυχώς…
Γ. Κολοκυθάς: Λέτε να κληθεί κι ο κ. Μητσοτάκης;
Σ. Φάμελλος: Όλοι να κριθούν, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Γιατί πρέπει να βάλουμε όρια; Όλοι να κριθούν όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.
Π. Στάθης: Να κληθεί ως μάρτυρας ο κ. Μητσοτάκης;
Σ. Φάμελλος: Διότι, εγώ θέλω να θέσω ένα ερώτημα: Ποιος ήταν ο εντολέας του κυρίου Τριαντόπουλου; Δεν πρόκειται να πω – και δεν θα το πω, και επιτρέψτε μου, σε μια τηλεοπτική συζήτηση που την σέβομαι απόλυτα -, όλη τη συζήτηση που πρέπει να γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής και στην Προανακριτική, αλλά δεν πρέπει να αποκαλυφθεί ποιος ήταν ο εντολέας του κυρίου Τριαντόπουλου;
Γ. Κολοκυθάς: Ο κ. Ανδρουλάκης είπε προχθές πως ήταν ενορχηστρωτής ο κ. Μητσοτάκης. Συμφωνείτε;
Σ. Φάμελλος: Εγώ θεωρώ ότι υπεύθυνος του σχεδίου συγκάλυψης, και το έχω πει ήδη, είναι ο κύριος Μητσοτάκης. Διότι δεν είναι μόνο ο κύριος Τριαντόπουλος, δεν είναι μόνο ένας υπουργός. Παράδειγμα: Έχει ασκηθεί ήδη μία διαδικασία εισαγγελικής έρευνας, και έχει ξεκινήσει, για το αδίκημα της απιστίας, διότι η καταστροφή του σημείου του τόπου του εγκλήματος έγινε με πόρους ευρωπαϊκούς, με υπουργική υπογραφή. Αυτό είναι ένας άλλος υπουργός. Υπήρχε ένα μοντάζ, δυστυχώς, από τις συνομιλίες των μηχανοδηγών, που δημοσιεύτηκε και διαδόθηκε σε μέσα ενημέρωσης παραπλανώντας την κοινή γνώμη, όπως επίσης και οι κατηγορηματικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη περί του μη εύφλεκτου χαρακτήρα της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Όλα αυτά είναι κομμάτια ενός παζλ, το οποίο, -δυστυχώς λέω πάλι-, δένει σε ένα σχέδιο συγκάλυψης. Πρέπει να αποκαλυφθεί ποιος είναι ο εντολέας γι’ αυτό το σχέδιο και να αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Ακόμα και στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου, εγώ θέλω να το ξεκαθαρίσω, η Προκαταρκτική Επιτροπή πρέπει να είναι ανοιχτή στη διερεύνηση όλων των στοιχείων. Δύο όροι πάλι: Να έρθουν και τα πορίσματα, μην κλείσει όπως όπως. Διότι η δήλωση του κ. Βορίδη προς τον κ. Ανδρουλάκη, “αν συμφωνείτε να ελέγξουμε μόνο αυτό που λέει η δικογραφία, είμαστε σύμφωνοι και συνεχίζουμε”, είναι επικίνδυνη. Μόνο το κομμάτι που ήρθε. Διότι στερεί από την προανακριτική το δικαίωμα να λειτουργεί ως εισαγγελική αρχή, που είναι υποχρέωση.
Π. Στάθης: Χρεώνετε κάτι στο ΠΑΣΟΚ τώρα;
Σ. Φάμελλος: Χρεώνω στον κ. Βορίδη μια προσπάθεια περιορισμού της έρευνας και της απαγγελίας κατηγοριών.
Π. Στάθης: Την αποδέχεται το ΠΑΣΟΚ;
Σ. Φάμελλος: θα φανεί μέσα στη συζήτηση της προκαταρκτικής. Έτσι όπως είναι κατατεθειμένο το αίτημα, δίνει τη δυνατότητα – και θα το πω στην Ολομέλεια – να εξεταστούν και άλλα τυχόν αδικήματα που έγιναν κατά την άσκηση των καθηκόντων, και κατά παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, διότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Θα σας πω ότι η καταστροφή ή η αλλοίωση ενός τόπου στον οποίον έχει συντελεστεί ένα έγκλημα ανήκει στην κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία. Δεν θα πρέπει να ερευνηθεί; Υπάρχει επίσης γενετικό υλικό και, δυστυχώς, τμήματα, «στοιχεία» των θυμάτων, τα οποία και οι γονείς καταγγέλλουν και δεν έχω κανένα λόγο να μην τους πιστέψω, αλλά και οι εμπειρογνώμονες – πραγματογνώμονες, ότι βρέθηκαν αλλού, μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία. Είναι τραγικό να περιγράφουμε, τραγικό και για τους γονείς και για τους συγγενείς, να περιγράφουμε σε μια τηλεοπτική εκπομπή τέτοια θέματα.
Γ. Κολοκυθάς: Για τα νέα βίντεο τι λέτε; Κυκλοφόρησαν κάποια νέα βίντεο. Τα έχουμε δει στο φως. Μετά από δύο χρόνια, μετά από 23 μήνες είδαμε νέα βίντεο. Θα ελεγχθεί η γνησιότητά τους.
Π. Στάθης: Και τίθεται ένα ερώτημα. Δεν ξέρουμε αν είναι γνήσια ή όχι, θα φανεί, ό,τι θα πουν οι αρχές, οι πραγματογνώμονες και όλοι. Αν είναι γνήσια και δεν υπήρχε εύφλεκτο υλικό πάνω, αν δεν υπήρχε, λέω εγώ, τι συγκάλυπτε η κυβέρνηση;
Σ. Φάμελλος: Υπάρχει κάποιος Έλληνας ή Ελληνίδα που δεν είδε την έκρηξη; Που δεν άκουσε, δυστυχώς, τα ηχητικά που βγήκαν καθυστερημένα; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα που πιστεύει ή που μπορεί να πιστέψει ότι δεν υπήρχε μια αιτία έκρηξης, η οποία δυστυχώς οδήγησε στον θάνατο και άλλα άτομα που βρέθηκαν σε αυτό το τραγικό δυστύχημα, στο έγκλημα των Τεμπών; Θέλω να είμαι πάρα πολύ προσεκτικός: Δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα αξιολογήσει δημόσια και χωρίς τεχνικά στοιχεία βίντεο τα οποία ήρθαν με μεγάλη καθυστέρηση και με πολλά ερωτήματα και για τον τρόπο προσκόμισής τους. Δεν αλλοιώνουν και δεν μπορούν να τροποποιήσουν την κοινωνική βεβαιότητα για το έγκλημα, τη συγκάλυψη και την ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί να κρύψει πλέον την αλήθεια ο κ. Μητσοτάκης και γι’ αυτό θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή που υπάρχει κρίση στο πολιτικό σύστημα με ευθύνη της κυβέρνησης. Υπάρχει και κρίση αξιοπιστίας, και στη δημοκρατία και στη Δικαιοσύνη. Και εδώ είναι ευθύνη και δική μας, και σε ένα βαθμό, επιτρέψτε μου, και δική σας, να κρατήσουμε ένα επίπεδο, το οποίο είναι η αλήθεια, μόνο, δεν υπάρχει επίπεδο καθωσπρεπισμού, για να θωρακίσουμε θεσμικά την κοινωνία μας. Δεν είναι φαινόμενα θετικά αυτά, αλλά δεν ευθύνεται γι’ αυτό η αντιπολίτευση. Εμείς προσπαθήσαμε με σοβαρότητα και θεσμικότητα τα δύο χρόνια, φτάνοντας ακόμα και στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, να κρατήσουμε το θέμα στην πραγματική του διάσταση. Ξέρετε ότι τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στραφεί κατά της Ελλάδας, γιατί υπάρχουν δύο οδηγίες και πέντε κανονισμοί για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων που δεν έχουν εφαρμοστεί; Έρχεται δηλαδή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο νέος Επίτροπος, ο κ. Τζιτζικώστας, ερωτώντας την Ελλάδα για μη συμμόρφωση, να επιβεβαιώσει αυτά που λέγαμε, όχι μόνο εμείς, που λέει η κοινωνία. Εμείς λοιπόν λέμε ότι πρέπει να αποτυπωθεί όλη η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, και να βρεθεί ο εντολέας.
Π. Στάθης: Και να κληθεί ο κ. Μητσοτάκης, γιατί το είπε κι ο κ. Παππάς, να κληθεί να εξεταστεί ως μάρτυρας;
Σ. Φάμελλος: Όλοι και όλες. Και θέλω να διευκρινίσω κάτι: Η κοινωνία αναρωτιέται για το αν στην προανακριτική θα υπάρξει η αλήθεια. Είμαι και εγώ επιφυλακτικός. Με όλα αυτά που έχουν δει τα μάτια μας και με αυτό που έγινε στη Βουλή, στην 717.
Π. Στάθης: Και όσες προανακριτικές έχουμε δει κατά το παρελθόν, κ. πρόεδρε, για να είμαστε και ακριβείς, σε όλες τις προανακριτικές…
Σ. Φάμελλος: Επειδή μιλάτε με ένα πρόσωπο που έχει διατελέσει πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, εγώ ήμουν ο πρόεδρος Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης: Δεν κόπηκε ούτε ένας μάρτυρας, κ. Στάθη και κ. Κολοκυθά. Είχα την ευθύνη. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Αλλά επειδή κι εγώ ανησυχώ, όπως και πολλοί πολίτες ανησυχούν, για το αν θα αποδοθεί δικαιοσύνη και αν τουλάχιστον θα αποκαλυφθεί η αλήθεια. Και ανησυχούν και οι γονείς και ο Σύλλογος των γονέων, των θυμάτων και των τραυματιών. Εμείς θα συμμετέχουμε στην προανακριτική, και σε όλες τις προανακριτικές, και θα πάρουμε και πρωτοβουλίες, αν τυχόν δεν παρθούν, για συγκρότηση άλλων προανακριτικών, αλλά θα βάλουμε έναν όρο: ότι θα υπάρχει όλο το διαθέσιμο υλικό στη Βουλή και ότι δεν θα αποκρυφθεί η αλήθεια και δεν θα «κοπεί», να το πω έτσι μέσα σε εισαγωγικά, κανένας μάρτυρας. Δυστυχώς κόπηκαν μάρτυρες στην εξεταστική και δεν ακούστηκε η φωνή μας. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι την αλήθεια αυτή να τη μεταφέρουμε στην κοινωνία με πολύ ξεκάθαρο τρόπο. Είναι δύσκολη η ευθύνη αυτή. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Π. Στάθης: Να ρωτήσω κάτι για την πρόταση μομφής. Υποβάλλετε μια πρόταση μομφής. Αυτό σημαίνει ότι θέλετε να φύγει, να αρθεί η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση επί της ουσίας. Σημαίνει ότι είστε έτοιμοι να πάτε σε εκλογές; Αυτό ζητάτε επί της ουσίας, στην κατάληξή του, έτσι δεν είναι;
Σ. Φάμελλος: Σημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό, ότι ο ελληνικός λαός δυσπιστεί κατά του κυρίου Μητσοτάκη, ότι ο κ. Μητσοτάκης ευθύνεται για το σχέδιο συγκάλυψης αλλά και για πολλά ζητήματα στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία της χώρας μας.
Γ. Κολοκυθάς: Άρα εκλογές;
Σ. Φάμελλος: …ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει. Άυτό σημαίνει η πρόταση δυσπιστίας.
Δημ.: Είστε έτοιμοι για εκλογές; Να πέσει ο Μητσοτάκης ή να πέσει η κυβέρνηση;
Σ. Φάμελλος: Δεν καταθέτουμε μία πρόταση δυσπιστίας για τακτικισμό, σας το είπα εξαρχής. Και η βούλησή μας αυτή είναι ξεκάθαρη. Το έχουμε πει με τη σοβαρότητα που θέλουμε να έχει κι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Π. Στάθης: Αλλά μπορεί να έχει ένα παραγόμενο αποτέλεσμα αυτό.
Σ. Φάμελλος: Το παραγόμενο αποτέλεσμα, λοιπόν, πρέπει να είναι αντικατάσταση της κυβέρνησης, και αντικατάσταση κυβέρνησης στην Ελληνική Δημοκρατία γίνεται και με εκλογές. Δεν ξέρω αν θα προκύψει άλλη, εσωκομματική ρήξη ή οτιδήποτε άλλο, ούτε θα κάνω εγώ σχεδιασμό τέτοιου είδους, παραπολιτικό. Εγώ θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση δεν αξίζει και αυτή η Ελλάδα δεν αξίζει.
Γ. Κολοκυθάς: Τι άλλο μπορεί να γίνει δηλαδή;
Σ. Φάμελλος: Θεωρώ ότι το πιο πιθανό είναι η διαδικασία των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν είμαι μάντης, για να λειτουργήσω έτσι. Είμαι απόλυτα θεσμικός. Λέω λοιπόν ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός δεν αξίζουν στην Ελληνική Δημοκρατία έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα.
Π. Στάθης: Μιλάτε για τακτικισμό…
Σ. Φάμελλος: Τακτικισμός θα ήταν αν υποβάλλαμε μια πρόταση δυσπιστίας μόνο για εντυπώσεις.
Π. Στάθης: Όταν λέτε ότι κάποιοι καθυστερούν, άλλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ εν προκειμένω, που έχει μια διάσταση απόψεων σε αυτό…
Γ. Κολοκυθάς: Το κατηγορήσατε για δισταγμό.
Π. Στάθης: …μπορεί να έχει και δισταγμό ή τακτικισμό απέναντι σε αυτό;
Σ. Φάμελλος: Δεν θέλω να κάνω τέτοια κριτική, γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ πιο σημαντικό και το ξεκαθαρίζω, και εμμέσως μου δίνετε τη δυνατότητα να απαντήσω κάτι: Είναι πιο σημαντικό σε αυτή τη χρονική στιγμή τα προοδευτικά κόμματα να μπορέσουν να αποκτήσουν ένα κοινό βηματισμό και μια συνεννόηση και να περιοριστούν ακόμα και οι έμμεσες κριτικές που μπορεί να γίνουν μεταξύ των κομμάτων. Άρα, δεν γνωρίζω τι ακριβώς μπορεί να έχει ως σχέδιο ο κ. Ανδρουλάκης, και δεν είναι αυτό το ζήτημα που ενδιαφέρει τους πολίτες. Έχουμε πει, και το έχουμε συμφωνήσει αυτό, γιατί το έχει πει και η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ότι οι συνθήκες και τα στοιχεία για τη διατύπωση πρότασης δυσπιστίας υπάρχουν. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι θέλει να περιμένει.
Δημ.: Τα πορίσματα.
Σ. Φάμελλος: Για τα πορίσματα. Σας είπα προηγουμένως ότι δεν εκτιμώ ότι στην πολιτική διατύπωση της δυσπιστίας χρειάζονται πορίσματα, διότι ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε, για το θέμα του εύφλεκτου ή μη χαρακτήρα των υλικών της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ότι παραπλάνησε, το είπε, παραπλάνησε και την κοινή γνώμη και μίλησε, με κατηγορηματικό τρόπο, για “θεωρίες συνωμοσίας”, “τερατολογίες”…
Γ. Κολοκυθάς: Για εσάς αρκεί η συνέντευξη του πρωθυπουργού. Τα λόγια του πρωθυπουργού αρκούν.
Σ. Φάμελλος: …και όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί και αποκαλύπτονται καθημερινά. Αν ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να περιμένει, εμείς γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν και του ζητάμε να επιταχύνει.
Π. Στάθης: Λέτε όμως ότι δίνει πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση. Το έχετε πει και εσείς.
Σ. Φάμελλος: Λέμε πράγματι ότι αυτή η διαδικασία της καθυστέρησης μπορεί να δώσει πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση για να αλλάξει, για οποιονδήποτε λόγο, αυτό που λέμε η ατζέντα ή οι προτεραιότητες.
Γ. Κολοκυθάς: Αν είχατε τα πορίσματα στα χέρια σας δεν θα ήταν καλύτερα; Και να πείτε, ιδού.
Σ. Φάμελλος: Εννοείται ότι θα είχαμε πειστεί περισσότερο ή λιγότερο για ψέματα που έχει πει η κυβέρνηση για παραπλάνηση;
Γ. Κολοκυθάς: Θα είχατε και τα πορίσματα στα χέρια σας.
Σ. Φάμελλος: Τι διαφορετικό;
Δημ.: Ότι θα είχατε και τα πορίσματα που περιμένατε.
Σ. Φάμελλος: Τα οποία τι θα λέγανε; Ότι είχε εύφλεκτο χαρακτήρα; Ωραία, Αφού το παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε την κοινή γνώμη ο κ. Μητσοτάκης, τι αλλάζει; Μα αφού σας το είπα, το είπε ήδη. Ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε ότι η Εξεταστική Επιτροπή ήταν μισή και κρύφτηκε η αλήθεια στη Βουλή. Ότι έγινε μπάζωμα, δηλαδή παράνομη πράξη, και καταστροφή πειστηρίων εγκλήματος “για καλό σκοπό”. Είπε ότι για το εύφλεκτο υλικό παραπλανήθηκε και παραπλάνησε. Ναι, αλλά αυτό παραπλάνησε και την κοινή γνώμη, παραπλάνησε και τη Δικαιοσύνη. Η μονταζιέρα. Τα χειροκροτήματα στον κ. Καραμανλή. Όλα αυτά δεν είναι πραγματικά;
Γ. Κολοκυθάς: Πραγματικά είναι, αλλά άμα έχεις τα πορίσματα θα είσαι πιο οργανωμένος να καταθέσεις μια πρόταση δυσπιστίας, όλοι μαζί πια, με το ΠΑΣΟΚ μαζί, και να μη χαθεί η ευκαιρία των έξι μηνών. Έτσι δεν είναι;
Σ. Φάμελλος: Εγώ θέλω να σας πω πάντως ότι στην κοινωνία είναι απολύτως ώριμο. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν θα ανοίξω, ούτε θα ανοίξουμε μια μάχη. Έχουμε ερωτήματα, γιατί δεν συμφωνούμε; Πρέπει να σας πω ότι στην αντίστοιχη περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει πρόταση δυσπιστίας, εμείς αμέσως, την ίδια μέρα, όταν είχα την ευθύνη του προέδρου της Ομάδας, δουλέψαμε μαζί και το κάναμε. Προτείνουμε, και εδώ είναι ένα δημόσιο βήμα, προτείνουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αυτές, γιατί αντιστοιχούν και στην βεβαιωμένη αντίληψη πλέον της κοινωνίας. Συγκλονίζει όλη αυτή η διαδικασία την κοινή γνώμη, επηρεάζει ακόμα και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θα γίνει αύριο. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν, εμείς έχουμε πει ότι απαιτείται η πρόταση δυσπιστίας και καλούμε χωρίς κόντρες, εγωισμούς, καθυστερήσεις, και το ΠΑΣΟΚ να έχουμε μαζί μια κοινή υποβολή. Θεωρούμε ότι αντιστοιχεί σε αυτό που θέλει η κοινωνία.
Π. Στάθης: Υπάρχει μια πρόταση, από τη Νέα Αριστερά, αν δεν απατώμαι, να μην παρασταθείτε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Γ. Κολοκυθάς: Ο κ. Κασσελάκης την έκανε πρώτα, αλλά ο κ. Κασσελάκης δεν έχει κόμμα στη Βουλή, οπότε..
Π. Στάθης: Έχει ανεξάρτητους βουλευτές. Νομίζω ότι η Νέα Αριστερά, ενδεχομένως, δεν προτρέχω, σκέφτεστε κάτι τέτοιο και εσείς;
Σ. Φάμελλος: Εμείς αντιμετωπίσαμε τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας με μεγάλη συνέπεια και σοβαρότητα και αυτό εκτιμώ, και επιτρέψτε μου αυτή την εκτίμηση, ότι έχει αποδειχθεί. Δεν βάλαμε ονόματα εκ των προτέρων σε μια συζήτηση που μπορεί να δημιουργούσε προβλήματα, σχολιασμό της σημερινής Προέδρου, είπαμε στον κύριο Μητσοτάκη ότι πρέπει να μην είναι μονοκομματικός ο Πρόεδρος, και την κατάλληλη στιγμή ανακοινώσαμε την υποψήφια της κυρίας Κατσέλη. Ήταν μια σοβαρή και συνεπή υποψηφιότητα, η οποία απέδειξε ότι μπορεί να συσπειρώσει. Μετά την τρίτη ψηφοφορία, εγώ προσωπικά και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δηλώσαμε ότι φάνηκε ότι ο κ. Τασούλας δεν μπορεί να συγκεντρώσει υποστήριξη καμίας άλλης κοινοβουλευτικής ομάδας, άρα θα πήγαινε στο ελάχιστο δυνατό, δηλαδή στις 151 ψήφους. Λαμβάνοντας υπόψη και την απονομιμοποίηση της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και την εμπλοκή με όλο αυτό το θέμα του εγκλήματος των Τεμπών, θα πρέπει ο κ. Τασούλας να αποσυρθεί. Για ποιο λόγο; Γιατί η κυρία Κατσέλη αποτελεί τη μόνη θεσμική εγγύηση και για το κράτος δικαίου και για τη Δημοκρατία. Άρα, στο ερώτημα τι κάνουμε τώρα στην τέταρτη ψηφοφορία, η απάντησή μου είναι ακριβώς το αντίθετο από απόσυρση: Ζητάμε την απόσυρση του κυρίου Τασούλα και γιατί αυτό αντιστοιχεί στην κριτική της κοινωνίας κατά της κυβέρνησης. Και θέσαμε το ζήτημα η κυρία Κατσέλη, που συσπείρωσε και συγκέντρωσε εμπιστοσύνη, να αποτελέσει το θεσμικό αντίβαρο σε αυτή την πολιτική κρίση που λειτουργούμε.
Π. Στάθης: Να αποσυρθεί για την ιστορία των δικογραφιών των Τεμπών ο κ. Τασούλας; Για ποιο λόγο να αποσυρθεί;
Γ. Κολοκυθάς: Ή να αποσυρθεί επειδή είναι κομματική υποψηφιότητα;
Σ. Φάμελλος: Για να είμαστε ακριβείς, τέσσερα επιχειρήματα: Το πρώτο είναι ότι δεν συγκέντρωσε υποστήριξη από κανένα άλλο κόμμα, άρα έρχεται σε αντίθεση με τον θεσμό, με την παράδοση του θεσμού και την ουσία του Συντάγματος. Δεύτερον, ότι υπάρχει εκτεταμένη κρίση εμπιστοσύνης και απονομιμοποίηση της κυβέρνησης. Τρίτον, διότι αυτό συνδέεται με το έγκλημα των Τεμπών και με το πώς λειτούργησε ο κ. Τασούλας στην Εξεταστική. Το ότι κόπηκαν μάρτυρες ήταν εν γνώση του κ. Τασούλα. Το έχουμε πει. Ως εκ τούτου λοιπόν, και γιατί χρειαζόμαστε μια θεσμική εγγύηση για το κράτος δικαίου – είναι λίγο το ότι πρέπει να εκλεγεί ο ανώτατος θεσμός πολιτειακά στη χώρα μας και δεν πρέπει να είναι είτε μονοκομματικός είτε μπλεγμένος σε μια κρίση δημοκρατίας; Γιατί τώρα είναι απονομιμοποιημένος ο κ. Μητσοτάκης στην κοινωνία. Πείτε μου τι ποσοστό της κοινωνίας δεν πιστεύει ότι υπάρχει συγκάλυψη, ότι υπάρχει κρίση δημοκρατίας, ότι υπάρχει μία – να την πω τη λέξη γιατί το είδα σε ένα γκάλοπ – διαφθορά της κυβέρνησης που κρύβει την αλήθεια; Όλα αυτά υπάρχουν στην κοινωνία.
Σε αυτή τη χρονική στιγμή, λοιπόν, εμείς λέμε ότι η κ. Κατσέλη είναι το θεσμικό αντίβαρο. Άρα καμία σκέψη για αποχώρηση από τη Βουλή. Το αντίθετο θα έλεγα.
Π. Στάθης: Καλείτε και τη Νέα Αριστερά να μείνει και να ψηφίσει την κυρία Κατσέλη;
Σ. Φάμελλος: Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Όχι απλά τη Νέα Αριστερά. Για την επιλογή της νέας Αριστεράς, διατύπωσα στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής την εκτίμηση ότι είναι θετική η απόφασή της να στηρίξει την κυρία Κατσέλη και συμβάλλει στον διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων. Άρα έχουμε δύο οφέλη: και τη θεσμική διαδικασία και τον διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων. Έχουμε καλέσει και τον κ. Ανδρουλάκη, εφόσον ο κ. Γιαννίτσης δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει περισσότερη υποστήριξη από την κυρία Κατσέλη, να συνηγορήσει στην υποψηφιότητα αυτή που μπορεί να ενώσει. Στην τελευταία ψηφοφορία, που δεν συγκέντρωσε 180 ψήφους ο κ. Τασούλας, ζητήσαμε την αποχώρηση και του κ. Τασούλα. Εμείς πιστεύουμε ότι η κυρία Κατσέλη είναι θεσμική εγγύηση και θα κάνει καλό και στον θεσμό και στη δημοκρατία.
Π. Στάθης: Φοβάστε ότι η αποχώρηση της Νέας Αριστεράς, αν τελικά δεν ψηφίσει την κυρία Κατσέλη, μπορεί να αλλάξει και το επιχείρημα και να είναι δεύτερος ο κ. Γιαννίτσης και τρίτη η επιλογή η δική σας;
Σ. Φάμελλος: Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να συνηγορήσω μια τέτοια εκτίμηση. Να επιχειρηματολογήσω για κάτι που ακριβώς το αντίθετο έχω προτείνει;
Γ. Κολοκυθάς: Άρα ζητάτε ακόμα και σήμερα την απόσυρση Τασούλα, ακόμα και τώρα που μιλάμε.
Σ. Φάμελλος: Μάλιστα. Ζητώ να προστατέψουμε και τον θεσμό και την Ελληνική Δημοκρατία.
Π. Στάθης: Ερώτημα: λέτε είναι απονομιμοποιημένη κυβέρνηση, πρόταση μομφής κ.τ.λ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι γενικότερα η αντιπολίτευση δεν καρπώνεται την καταγεγραμμένη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Αν οδηγηθούμε σε εκλογές, δεν είναι μια πριμοδότηση μετά της κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας;
Σ. Φάμελλος: Σας είπα και νωρίτερα ότι σε όλες τις πολιτικές επιλογές υπάρχει πάντα ένα ερώτημα: Το κάνεις για λόγους τακτικής ή το κάνεις για λόγους ουσίας; Επίσης, σας είπα ότι υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος στη ζωή μας πλέον: κίνδυνος αξιοπιστίας. Και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, στη δικαιοσύνη, στα μέσα ενημέρωσης, στους θεσμούς. Εμείς κάναμε μια μεγάλη αυτοκριτική γιατί είχαμε μια χρονιά αναξιοπιστίας και συρρίκνωσης και θέλουμε να είμαστε ξανά περήφανοι για την πολιτική και για το κόμμα μας. Άρα μην περιμένετε από μένα να κάνω οποιαδήποτε επιλογή τακτικής και εντυπώσεων.
Π. Στάθης: Ακόμα κι αν οδηγηθεί η χώρα σε μια νέα κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας όμως; Ως ενδεχόμενο το βάζω, δεν λέω…
Σ. Φάμελλος: κ. Στάθη, συμμετέχω στην πολιτική από την προοδευτική σκοπιά πάντα, γιατί είμαι αισιόδοξος για την πολιτική. Δεν είμαι απαισιόδοξος. Μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα είναι καταστροφική για τη χώρα. Υπάρχουν θετικά παραδείγματα. Σας αναφέρω απλά ως παράδειγμα και το Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία που δίνει τη δυνατότητα σε κρίσιμες στιγμές να συσπειρώνεται την κοινωνία.
Speaker3: Μπράβο, εδώ είμαστε. Εδώ λοιπόν. Άρα λοιπόν λέτε και για τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης της προοδευτικής να υπάρξει μια εκλογική συσπείρωση, να το πω έτσι;
Σ. Φάμελλος: Δεν μπορεί να γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα γίνουν εκλογές και καλό είναι να μην συμμετέχουμε σε αυτά τα σενάρια, γιατί η κοινωνία θα τροφοδοτηθεί και πάλι με αναξιοπιστία. Δηλαδή θα πει ότι στη Βουλή τα κάνουν όλα, ή τα κόμματα τα κάνουν όλα για εκλογικό ή κομματικό όφελος. Εγώ μιλάω για το κοινωνικό όφελος. Και το κοινωνικό όφελος είναι, πρώτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να σοβαρέψει, να μεγαλώσει και να δυναμώσει. Και, δεύτερον, η κοινωνία λέει “βρείτε μία λύση και συνεννοηθείτε γιατί δεν πάει άλλο με τον κύριο Μητσοτάκη”. Εγώ συνηγορώ και στα δύο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα σοβαρέψει, θα μεγαλώσει και θα δυναμώσει για να συμβάλει σε μία λύση, γιατί δεν πάει άλλο με τον κ. Μητσοτάκη.
Γ. Κολοκυθάς: Χωρίς το ΠΑΣΟΚ μπορείτε να ρίξετε τον Μητσοτάκη;
Σ. Φάμελλος: Χωρίς την κοινωνία μόνο δεν γίνεται τίποτα. Αν είναι η κοινωνία μαζί, μπορούν να γίνουν όλα. Και το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα θα ακούσουν την κοινωνία. Η κοινωνία θέλει λύση, δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί τη βούληση της κοινωνίας. Αυτό είναι δημοκρατία, εγώ αυτό πιστεύω στην πολιτική.
Π. Στάθης: Είστε έτοιμοι να επιστρέψουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;
Σ. Φάμελλος: Θα ήθελα να είμαι συγκεκριμένος. Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη ανακοινώσει προσκλητήριο για όλους και όλες που διαφώνησαν, απομακρύνθηκαν, αποστρατεύτηκαν, και γιατί έγιναν μεγάλα λάθη, αλλά και γιατί έγιναν και λάθος επιλογές κι από όλες τις μεριές, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς να κάνουμε ένα κυνήγι μαγισσών για το παρελθόν, αλλά με μία επιλογή.
Γ. Κολοκυθάς: Τι περιμένετε, να ‘ρθουν μόνοι τους;
Σ. Φάμελλος: Την πρότασή μου την είπα λίγο πριν, να μεγαλώσει, να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να υπάρχει προοδευτική απάντηση απέναντι στον Μητσοτάκη. Αυτό το έχω πει. Η στρατηγική είναι διατυπωμένη, και σε αυτό εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχουν πολλές διαφορές.
Γ. Κολοκυθάς: Το τελευταίο διάστημα ξέρετε τι λέει η κοινωνία; Ότι ο Φάμελλος με τον Ανδρουλάκη παλεύουν ποιος θα είναι μπροστάρης σε αυτό το κίνημα. Αυτό είναι το θέμα τώρα.
Σ. Φάμελλος: Εγώ θα σας πω, θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής: όταν νιώσαμε, γιατί ήμασταν εκεί, τον παλμό και την φωνή της κοινωνίας που ζήτησε διαφάνεια στα Τέμπη την Κυριακή, το απόγευμα, αφού κάναμε και τη δική μας εσωτερική συζήτηση, μιλήσαμε και με τους τέσσερις, και τον κ. Κουτσούμπα έψαξα εκείνο το βράδυ, μίλησα μαζί του την επόμενη μέρα. Με όλους μίλησα και είπα, να κάνουμε μια προ ημερησίας; Την άλλη μέρα, και η Νέα Αριστερά και το ΚΚΕ κατέθεσαν την ίδια πρόταση. Μιλήσαμε με τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον Αλέξη Χαρίτση και τον Δημήτρη Κουτσούμπα.
Γ. Κολοκυθάς: Όλα αυτά γίνονται για το ποιος θα ηγηθεί σε αυτό το μέτωπο, στην ουσία.
Σ. Φάμελλος: Εκτιμώ ότι το να ανοίξει μια συζήτηση και να είναι ανοιχτά τα τηλέφωνα και να υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ πολιτικών αρχηγών προοδευτικών κομμάτων, είναι ήδη ένα θετικό βήμα. Θα μου πείτε κάτω από την πίεση του κόσμου; Ναι. Θα προτιμούσα και εγώ να μην έχει προηγηθεί όλη αυτή η κρίση και το έγκλημα των Τεμπών. Αλίμονο. Το κριτήριο δεν θα είναι τι θα πει ο Σωκράτης, ο Νίκος, ο Αλέξης, η Ζωή, το κριτήριο είναι τι θα πει η κοινωνία. Δεν θα μπορέσει κανείς από μας και καμία από εμάς να αρνηθεί το αίτημα της κοινωνίας. Σήμερα το αίτημα της κοινωνίας είναι συνταρακτικό. Υπάρχει κρίση δημοκρατίας, αλλά υπάρχει και μεγάλη κρίση και στην οικονομία, μην το υποτιμάτε, γιατί η αντίδραση της κοινωνίας δεν έχει να κάνει μόνο με τους θεσμούς. Έχει να κάνει με το ότι δεν βγαίνει, δεν τα βγάζει πέρα. Είναι και παράλληλα τα ζητήματα. Δεν υπάρχει κλοπή δισεκατομμυρίων από τα καρτέλ; Δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε βασικούς θεσμούς, όπως είναι η Υγεία; Δεν το βλέπει ο πολίτης; Θα μπορούσα να ανοίξω και πολλά άλλα θέματα, αλλά είναι μείζον θέμα τα Τέμπη, η Προεδρία της Δημοκρατίας που κρίνεται αύριο και είναι σοβαρός πολιτειακός θεσμός, δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι να περάσει απλά γιατί η κυβέρνηση έχει 157 βουλευτές.
Γ. Κολοκυθάς: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Σ. Φάμελλος: Κι εγώ ευχαριστώ, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.