![Από… σύμπτωση γλίτωσε την τσιμεντοποίηση το μαγευτικό Σαρακήνικο της Μήλου](https://www.paron.gr/wp-content/uploads/2025/02/greek-island-2101233_1280-e1739291456226.jpg)
Από… σύμπτωση γλίτωσε την τσιμεντοποίηση το μαγευτικό Σαρακήνικο της Μήλου
Η ανόητη γραφειοκρατία που μάλλον διευκολύνει παρά εμποδίζει τις κάθε είδους… ακροβασίες των διαφόρων επιτήδειων, γηγενών και αλλοδαπών, η αδιανόητη ανυπαρξία του κράτους, που επιλεκτικά κλείνει τα μάτια, και η απίστευτη ασυδοσία των επενδυτών, οι οποίοι δεν σέβονται και δεν λογαριάζουν τίποτα, αποκαλύπτονται σε όλη τους την έκταση στην περίπτωση του πεντάστερου ξενοδοχείου που ήταν έτοιμοι να… σηκώσουν κάποιοι στο Σαρακήνικο της Μήλου, σε μια από τις πλέον ειδυλλιακές γωνιές της χώρας, η οποία υποτίθεται ότι λόγω φυσικού κάλλους είναι απόλυτα προστατευμένη.
Στην Ελλάδα, όμως, φαίνεται πως όλα είναι στα… χαρτιά, και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Οι νόμοι έχουν… παραθυράκια, οι διατάξεις… κενά, οι συνειδήσεις πολλών είναι… τρύπιες και όλα μπορούν να συμβούν.
Αυτήν τη θλιβερή πραγματικότητα την έχουν αντιληφθεί οι ξένοι λεφτάδες και έρχονται να επενδύσουν σε περιοχές που αν βρίσκονταν σε άλλα κράτη δεν θα μπορούσαν ούτε να… σκεφτούν ότι θα σηκώσουν ξενοδοχειακές μονάδες. Εδώ, όμως, μπορούν, και, φυσικά, το κάνουν. Σε μια ξεχαρβαλωμένη χώρα, όπου οι Πολεοδομίες λειτουργούν με τους πολιτικούς μηχανικούς των επενδυτών, όπου καταγγέλλονται σημεία και τέρατα, γίνονται έλεγχοι, αλλά πορίσματα δεν βγαίνουν, όπου διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο, τι μπορεί να περιμένει κανείς; Και λίγα γίνονται, θα λέγαμε…
Ας δούμε, όμως, πώς έχει η κατάσταση σήμερα.
Μία ξένη εταιρεία, αφού διασφάλισε σε χρόνο-ρεκόρ τις απαιτούμενες άδειες, άρχισε να σκάβει σε έναν χώρο που έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στο Σαρακήνικο της Μήλου, για να θεμελιώσει μεγάλη τουριστική επένδυση.
Η περιοχή, παρόλο που έχει πολλές ιδιαιτερότητες, που χαρακτηρίζεται από λευκά πετρώματα ηφαιστειακής προέλευσης, που έχει μοναδικά σπήλαια κατά μήκος της ακτής, όπου έχουν φωλιές φώκιες και θαλάσσιες χελώνες, μέχρι τώρα δεν προστατεύεται από κανέναν νόμο, από καμία διάταξη.
Τις εργασίες για την ανέγερση ξενοδοχείου αποκάλυψε το protothema.gr και, φυσικά, έγινε χαμός. Ξεσηκώθηκαν οι τοπικές αρχές, οι φορείς του νησιού, οι τοπικοί βουλευτές και ζήτησαν να μάθουν πώς είναι δυνατόν να γίνονται εργασίες σε έναν χώρο που θεωρείται αδιανόητο το ότι μπορεί να χτιστεί.
Έτσι, παρενέβη αμέσως το υπουργείο Περιβάλλοντος και διέταξε την άμεση διακοπή των εργασιών μέχρι να εξεταστεί η νομιμότητα της οικοδομικής άδειας από την Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας.
Ο δήμαρχος Μήλου κ. Μικέλης, με τον οποίο μιλήσαμε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, μας είπε ότι όλα συμβαίνουν επειδή μέχρι τώρα δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προκειμένου να καθοριστούν οι ζώνες όπου θα απαγορεύεται η δόμηση.
Από το 2007, όπως είπε, είχαν δοθεί 180.000 ευρώ για να γίνει ο χωροταξικός σχεδιασμός. Μέχρι το 2020, για διάφορους λόγους, δεν είχε ολοκληρωθεί και η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο ζήτησε επιπλέον κονδύλια, γιατί τα έξοδα με τα χρόνια είχαν ανέβει. Τα χρήματα δόθηκαν και το 2022 επιλέχθηκαν οι περιοχές ειδικής προστασίας, που θα είχαν ιδιαίτερη μεταχείριση. Σε αυτές περιλαμβάνεται και το Σαρακήνικο. Τους επόμενους μήνες θα κατακυρωνόταν το ΣΠΟΑ και θα υπήρχε κάθετη απαγόρευση για κάθε είδους δόμηση στις προστατευόμενες περιοχές. Αυτό, μάλλον, ήθελαν να προλάβουν οι ξένοι επενδυτές και προχώρησαν γρήγορα τις διαδικασίες, για να αρχίσουν τα έργα.
Όπως είπε ο κ. Μικέλης, το περίεργο είναι ότι η άδεια οικοδομής εκδόθηκε παρόλο που στο σχέδιο που υποβλήθηκε προβλέπονται οικοδομές που προξενούν αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και διανοίξεις δρόμων, κάτι που απαγορεύεται ρητά από όλες τις κανονιστικές διατάξεις.
Η Πολεοδομία, παρά ταύτα, έβγαλε άδεια, γιατί δεν έχει προσωπικό, και έτσι οι άδειες πλέον εκδίδονται με ευθύνη του μηχανικού της εκάστοτε εταιρείας. Δηλαδή, ο ελέγχων είναι και ελεγχόμενος. Ο αιτών είναι και ο εκδίδων. Παγκόσμια ελληνική πατέντα…
Για να βγει, όμως, άδεια, πρέπει να υπάρχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, άδειες καταλληλότητας κ.λπ. Ποιος τις έδωσε, με ποια κριτήρια και με ποια διαδικασία; Η Περιφέρεια, ο ΕΟΤ, κάποια άλλη υπηρεσία; Και, σε τελική ανάλυση, ποιος δίνει άδειες για έργα στη Μήλο, ερήμην του Δήμου, του καθ’ ύλην αρμόδιου για όσα συμβαίνουν στο νησί; Απλά ερωτήματα, στα οποία οφείλει να απαντήσει γρήγορα το αρμόδιο υπουργείο. Γιατί σωστά πάγωσε τη διαδικασία, όμως, θα πρέπει να μας αποκαλύψει ποιοι προσπάθησαν να παρακάμψουν τη νόμιμη οδό, για να προλάβουν να κάνουν το έργο πριν οριοθετηθούν οι ζώνες προστασίας ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ποιοι τους καλύπτουν και ποιοι τους καθοδηγούν. Ποιος μας λέει ότι δεν θα επιχειρήσουν το ίδιο και αλλού;
Και αν το Σαρακήνικο τη γλίτωσε, θα τη γλιτώσει το επόμενο μοναδικό κομμάτι του ελλαδικού χώρου που θα βάλουν στο μάτι οι διεθνείς κερδοσκόποι;
Αυτό είναι το ερώτημα…
![](https://www.paron.gr/wp-content/uploads/2018/09/toparon-logo-e1593230521673.jpg)
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Monique Stokman από το Pixabay