Μια προσπάθεια να μπει τάξη στο χάος…

Μια προσπάθεια να μπει τάξη στο χάος…

Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων είχαμε με αφορμή την κτιριακή αναβάθμιση του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης, γεγονός που αποδεικνύει ότι η σχολική εφορεία του συγκεκριμένου σχολείου συνειδητά ακολουθεί τη δική της πορεία…

Φυσικά, ήταν προφανές από την πρώτη στιγμή ότι το σχολείο και τα τυχόν κτιριακά ζητήματα χρησιμοποιούνται από τον πρώην πρόεδρο του DEB, νυν πρόεδρο της παράνομης «ΤΕΞ» και… πρόεδρο της σχολικής εφορείας του συγκεκριμένου σχολείου… Για την ακρίβεια, ο κ. Αχμέτογλου απλώς πήρε τη σκυτάλη από τον προκάτοχό του, και… η σπέκουλα συνεχίζεται, καθώς… οι άνθρωποι μπορούν…

Πάντως, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έθεσε το πλαίσιο, οδηγώντας τον κ. Αχμέτογλου σε μια ανακοίνωση που φυσικά… χρέωσε αορίστως στη Σχολική Εφορεία και στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων (προτιμά, προφανώς, να περιφέρει το σαρκίο του από το να βάζει την υπογραφή του…), το περιεχόμενο της οποίας ήταν ένα κράμα θρασύτητας, ανακριβειών και αποπροσανατολισμού, που… στέλνουν τους συντάκτες της –χωρίς ενδοιασμό– στην κατηγορία «κλινική περίπτωση». Αυτό, βεβαίως, υπό κανονικές συνθήκες. Γιατί, εδώ οι συνθήκες μόνο κανονικές δεν μπορούν να θεωρούνται… Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Σχολική Εφορεία του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης, με το από 22/01/2025 Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, συνομολογεί ότι με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του σχολείου καθώς και ότι δεν μπορεί (και προφανώς δεν θέλει) να προγραμματίσει και να υλοποιήσει τα απαραίτητα έργα συντήρησης τα οποία είναι αποκλειστικά δική της υποχρέωση.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εισηγήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να αναλάβει το ίδιο την υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών κατ’ εξαίρεση αφού δεν είναι δική του ευθύνη.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και στο δεύτερο διδακτήριο το οποίο η Ελληνική Πολιτεία παρέδωσε το 2020 με δικά της έξοδα πλήρως ανακαινισμένο και με τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις, η σχολική εφορεία δεν μερίμνησε να αποκαταστήσει τις φθορές που προκάλεσαν οι μαθητές με αποτέλεσμα η σημερινή εικόνα του να είναι εντελώς αποκαρδιωτική (σπασμένες και τρυπημένες γυψοσανίδες, εσωτερικοί τοίχοι και ταβάνια αιθουσών γεμάτες με συνθήματα και επιγραφές). Μάλιστα, όπως επανειλημμένα έχει ενημερώσει η ΔΕΜΠ Ξάνθης, η Σχολική Εφορεία δεν καταβάλλει ούτε καν το πολύ χαμηλό ενοίκιο που η ίδια έχει συμφωνήσει.

Την ίδια στιγμή που με αποκλειστικά δική της ευθύνη απαξιώνονται οι σχολικές εγκαταστάσεις, η Σχολική Εφορεία προσκαλεί διάφορους (κυρίως πρόσωπα που αγνοούν την ελληνική νομοθεσία για το ποιος έχει την ευθύνη συντήρησης των σχολικών κτιρίων) και επιδεικνύει τις σχολικές εγκαταστάσεις κατηγορώντας την Ελληνική Πολιτεία ότι δεν μεριμνά για τη συντήρησή τους!».

Και ακολουθεί η τοποθέτηση σχετικά με τα χρήματα που έλαβε η Σχολική Εφορεία για το 2024, καθώς οι συντάκτες τα βγάζουν 15.966 ευρώ και όχι 20.000 ευρώ:

«Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιχορηγήσεις δίδονται από τον κρατικό προϋπολογισμό (Υπουργείο Εσωτερικών) και τα χρήματα κατανέμονται με εισήγησή μας, οπότε είναι στη διάθεση οποιουδήποτε οι εισηγήσεις μας για τις τέσσερις τακτικές και την (μία/πέμπτη) έκτακτη επιχορήγηση…».

«Εκ της απλής πρόσθεσης των ποσών προκύπτει ότι η Σχολική Εφορεία έλαβε για το οικονομικό έτος 2024 20.000 ευρώ, ανεξαρτήτως πότε τα εισέπραξε», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, ενώ υπενθυμίζει σε Σχολική Εφορεία και Σύλλογο Γονέων πως: «Η Ελληνική Πολιτεία πέρα από τη δωρεάν παραχώρηση του κεντρικού διδακτηρίου από το 1965 και εντεύθεν και τη γενναία τακτική επιχορήγηση του σχολείου για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών, καλύπτει τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών (με πολύ υψηλό κόστος λόγω τον πολλών και μακρινών δρομολογίων), πληρώνει την καθαριότητα των εγκαταστάσεων, διαθέτει κονδύλια και μέσα για τον εξοπλισμό του σχολείου καθώς και τις αμοιβές του εκπαιδευτικού προσωπικού του ελληνόγλωσσου προγράμματος. Δεδομένου ότι η Σχολική Εφορεία κατά καιρούς χρησιμοποιεί τη λέξη ‘‘αμοιβαιότητα’’, σημειώνεται ότι τα σχολεία της Ελληνικής Μειονότητας της Κωνσταντινούπολης δεν απολαμβάνουν τέτοιων ευεργετημάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία…

Σε αυτό το τελευταίο, Σχολική Εφορεία και Σύλλογος Γονέων έσπευσαν να σημειώσουν ότι… δεν είναι αρμόδιοι να απαντήσουν «σχετικά με την αναφορά στην ‘‘αμοιβαιότητα’’ και τη σύγκριση με τα μειονοτικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης».
Και κάπου εκεί… βρέθηκε η ευκαιρία να τεθεί το ζήτημα στη σωστή του βάση:

«Προφανώς επειδή δεν είναι αρμόδιοι», επισημαίνει η Περιφερειακή Διεύθυνση, «δεν γνωρίζουν την ορολογία της Συνθήκης της Λωζάννης». Και υπογραμμίζει:

«Τα άρθρα 37 έως και 45 (Τμήμα Ε’ ‘‘Προστασία των Μειονοτήτων’’) της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία κυρώθηκε με το Ν.Δ. ‘‘Περί κυρώσεως της εν Λωζάννη συνομολογηθείσης Συνθήκης περί Ειρήνης’’ (Α’ 238/1923), ορίζουν το νομικό πλαίσιο για την προστασία των πληθυσμών που δεν συμπεριελήφθησαν στη Σύμβαση για την Ανταλλαγή των Πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 2 της Σύμβασης Περί Ανταλλαγής Πληθυσμών αναφέρει τα εξής: ‘‘Δεν θα περιληφθῶσιν εἰς την ἐν τῷ πρώτῳ ἄρθρῳ προβλεπομένην ἀνταλλαγήν:

α) οἱ Ἕλληνες κάτοικοι τῆς Κωνσταντινουπόλεως, β) οἱ Μου­σουλμᾶνοι κάτοικοι τῆς Δυτικῆς Θράκης. Θέλουσι θεωρηθῆ ὡς Ἕλληνες κάτοικοι τῆς Κωνσταντινουπόλεως, πάντες οἱ Ἕλληνες οἱ ἐγκατεστημένοι ἤδη πρὸ τῆς 30ῆς Ὀκτωβρίου 1918, ἐν τῇ περιφερείᾳ τῆς Νομαρχίας Κωνσταντινουπόλεως, ὡς αὕτη καθορίζεται διὰ τοῦ νόμου τοῦ 1912. Θέλουσι θεωρηθῆ ὡς μουσουλμᾶνοι κάτοικοι τῆς Δυτικῆς Θράκης, πάντες οἱ Μουσουλμᾶνοι οἱ ἐγκατεστημένοι ἐν τῇ περιοχῇ ἀνατολικῶς τῆς μεθορίου γραμμῆς τῆς καθορισθείσης τῷ 1913 διὰ τῆς Συνθήκης τοῦ Βουκουρεστίου”.

Σύμφωνα λοιπόν με τη Συνθήκη της Λωζάννης και τη Συνθήκη περί Ανταλλαγής Πληθυσμών, στη Θράκη αναγνωρίζεται μουσουλμανική μειονότητα και στην Κωνσταντινούπολη αναγνωρίζεται ελληνική μειονότητα. Ως εκ τούτου, στο μέλλον η Σχολική Εφορεία και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης, εφόσον σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης, οφείλουν να χρησιμοποιούν και την αντίστοιχη ορολογία.

Αναμένουμε την ανακοινοποίηση στο ορθό του Δελτίου Τύπου της Σχολικής Εφορείας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης με την αναγκαία διόρθωση και τη χρήση της σωστής ορολογίας, ήτοι ‘‘μειονοτικά σχολεία της Ελληνικής Μειονότητας της Κωνσταντινούπολης’’.

Ασφαλώς, εάν η Σχολική Εφορεία και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης επιθυμούν να ενημερωθούν για την ιστορία και την κατάσταση των μειονοτικών σχολείων της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης (αλλά και της Ίμβρου και της Τενέδου), οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είναι στη διάθεσή τους.

Κατά τα λοιπά, η ανακοίνωση της Σχολικής Εφορείας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης επιβεβαιώνει ότι η Σχολική Εφορεία συνειδητά δεν ασκεί τις αρμοδιότητές της και δεν υλοποιεί τα αναγκαία έργα συντήρησης και αναβάθμισης των διδακτηρίων προς όφελος των μαθητών και των εκπαιδευτικών».

Δίκη Μπουρχάν Μπαράν…

Σε έξι χρόνια κάθειρξη με αναστολή καταδικάστηκε από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και νυν ανεξάρτητος Μπουρχάν Μπαράν.

Ο βουλευτής κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες «Έκδοση συνταγής για την χορήγηση ναρκωτικών, χωρίς πραγματική ιατρική ένδειξη για υποκατάστατο εξάρτησης και παράβαση του άρθρου 22 παρ. 3 Ν. 4139/2013 κατ’ εξακολούθηση».

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Απριλίου του 2024 διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ στις 24 Απριλίου του 2024 είχε γίνει η άρση της ασυλίας του με 269 ψήφους.

Ο βουλευτής με δήλωσή του μετά την απόφαση κάνει λόγο για «μη ορθές νομικές κρίσεις», εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο και την απόφασή του να ασκήσει έφεση:

«Όπως έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στις νομικές κρίσεις που παρίστανται μη ορθές (γεγονός που καθίσταται εναργέστερο όταν διατυπώνονται διαφορετικές κρίσεις από την εισαγγελία και την έδρα), παρέχεται από την έννομη τάξη μας η δυνατότητα άσκησης ενδίκων μέσων, μέχρι να καταστούν αυτές αμετάκλητες. Οτιδήποτε άλλο παρουσιάστηκε εσφαλμένα από μερίδα του τύπου για την σπίλωση του ονόματός μου και της ιατρικής μου ιδιότητας είναι εκ του πονηρού συναγόμενο».

Να σημειωθεί ότι η κατηγορία αφορά το 2014 και σε βάρος του βουλευτή είχε ασκηθεί δίωξη το 2016, ορίστηκε εγγύηση 30.000 ευρώ, η οποία στη συνέχεια μειώθηκε σε 5.000 ευρώ.

Πάντως, παρότι εκκρεμούσε δίωξη εις βάρος του, ο κ. Μπουρχάν Μπαράν συμμετείχε και εξελέγη σε δύο διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες (2019, 2023) με το ΠΑΣΟΚ…

Έλλη Μητακίδου


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ