![Στρατιωτική Ιστορία: “ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ” Κυκλοφορεί το Τεύχος 330](https://www.paron.gr/wp-content/uploads/2025/02/si_330-e1739189755512.jpg)
Στρατιωτική Ιστορία: “ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ” Κυκλοφορεί το Τεύχος 330
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ανδρέας Γ. Αντωνάτος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ POSTMASTER
(1942)
Οι “κουρσάροι” του SOE εφορμούν στην Ισπανική Γουινέα
Η καταδρομή των Βρετανών κομάντο σε ένα ισπανικό λιμάνι της Δυτικής Αφρικής και η κυρίευση τριών πλοίων του Άξονα
Γεώργιος Λόης
Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ
(7 ΚΑΙ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1822)
Η στρατιά του Δράμαλη αναχαιτίζεται στους σταφιδαμπελώνες του Κιάτου
Ο μοιραίος αποκλεισμός των υπολειμμάτων της Οθωμανικής εκστρατευτικής δύναμης στην Κορινθία από τους Έλληνες επαναστάτες
Κωνσταντίνος Γιαννακός
Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
(1945-1952)
Η ανασυγκρότηση του Ελληνικού Στρατού πάνω σε βρετανικά πρότυπα
Οι Βρετανοί αναλαμβάνουν να αναγεννήσουν τον Ελληνικό Στρατό μετά την απελευθέρωση
Δημήτριος Σχορτσανίτης
ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ
Σχέδια ενός υβριδικού ναυτικού υπερόπλου
Σχέδια υποβρύχιων αεροπλανοφόρων από τον Μεσοπόλεμο εώς και σήμερα
Γεώργιος Γουναρόπουλος
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΟΣΕΤΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
(8-13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2008)
Η πενθήμερη σύγκρουση που αναδιαμόρφωσε τη γεωπολιτική ισορροπία στον Καύκασο
Η ανεπιτυχής επίδειξη δύναμης της Γεωργίας απέναντι στη ρωσική ισχύ
ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΗΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Ο Φεβρουάριος του 1991 απετέλεσε τον μήνα κατά τον οποίο τερματίσθηκε ο 1ος Πόλεμος του Κόλπου. Η εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ προκάλεσε τη δημιουργία ενός διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διπλωματική στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η συντριπτική ισχύς της συμμαχίας κατανίκησε γρήγορα τις ιρακινές δυνάμεις, οι οποίες αποχώρησαν από το Κουβέιτ στις 27 Φεβρουαρίου και την επόμενη ημέρα οι πολεμικές επιχειρήσεις έπαυσαν επισήμως.
Ήταν όμως ο 1ος Πόλεμος του Κόλπου μια επιτυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες; Με μια πρώτη ανάγνωση η απάντηση είναι θετική, καθώς οι ΗΠΑ κατόρθωσαν να σχηματίσουν μια ομάδα κρατών ικανή να επιβάλλει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο κύριος αντικειμενικός σκοπός ήταν η αποχώρηση των ιρακινών δυνάμεων και η αποκατάσταση της κυριαρχίας του Κουβέιτ – στόχος που επετεύχθη σε απόλυτο βαθμό. Η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν δεν ήταν επιθυμητή από τον Λευκό Οίκο, καθώς το Ιράκ παρέμενε απαραίτητο ως ανάχωμα απέναντι στο Ιράν. Εξάλλου πολλές από τις χώρες που παρείχαν στρατιωτική και διπλωματική στήριξη στη συμμαχία προτιμούσαν τη διατήρηση του Ιρακινού ηγέτη στην εξουσία.
Ένας άλλος λόγος που συνηγορεί υπέρ του θετικού απολογισμού του πολέμου για τις ΗΠΑ είναι η εμπέδωση του διακλαδικού πνεύματος μεταξύ των διαφόρων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, θέτοντας τα θεμέλια του μελλοντικού στρατού. Η επιχείρηση αυτή απετέλεσε την πρώτη στρατιωτική εμπλοκή έπειτα από την ψήφιση του Νόμου Γκόλντουότερ-Νίκολς του 1986, ο οποίος αποσκοπούσε στην ενίσχυση της διακλαδικής συνεργασίας. Παρόλο που η μετέπειτα αξιολόγηση κατέδειξε σφάλματα και δυνατότητες βελτίωσης, εντούτοις, το ανταγωνιστικό κλίμα και η επίρριψη ευθυνών μειώθηκαν σημαντικά, τόσο κατά το στάδιο του σχεδιασμού όσο και της εκτέλεσης. Πολλοί έκριναν τις επιδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ως επανάσταση στη στρατιωτική τέχνη, καθώς παρουσιάσθηκαν πρωτόγνωρες ικανότητες μακρών πληγμάτων ακριβείας, αλλά και δορυφορικής καθοδήγησης και επικοινωνιών, προσθέτοντας στο πεδίο της μάχης την τέταρτη διάσταση του διαστήματος και καθιστώντας σαφές το τεχνολογικό χάσμα που απολάμβαναν οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη.
Οι ασύγκριτες δυνατότητες λογιστικής υποστήριξης των ΗΠΑ επιβεβαιώθηκαν για μία ακόμη φορά, καθώς μετακινήθηκαν τεράστιες ποσότητες εξοπλισμού και μεγάλος αριθμός στελεχών σε ένα πολύ μακρινό και δύσκολο θέατρο επιχειρήσεων.
Επιπλέον, η όλη εμπειρία δημιούργησε τη λεγόμενη «ασθένεια νίκης». Έως τον Ψυχρό Πόλεμο, το αμερικανικό έθνος απλώς ανέμενε από τις Ένοπλες Δυνάμεις να αντισταθούν επιτυχώς σε ενδεχόμενη σοβιετική επίθεση τηρώντας αμυντική στάση, και εντέλει να επικρατήσουν. Ο Πόλεμος του Κόλπου ξερίζωσε αυτήν τη νοοτροπία, εμφυσώντας σε πολιτική ηγεσία και στρατιωτική ιεραρχία την ψυχολογία του αήττητου.
Βέβαια δεν σημειώθηκαν μόνο επιτυχίες. […]
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΚΟΒΟΣΤΗ