![Γ. Κωνσταντόπουλος στο “Π”: Η βιοτεχνία ως θεμέλιος λίθος της ελληνικής οικονομίας](https://www.paron.gr/wp-content/uploads/2025/02/threads-9369506_1280.jpg)
Γ. Κωνσταντόπουλος στο “Π”: Η βιοτεχνία ως θεμέλιος λίθος της ελληνικής οικονομίας
Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Μέλους του ΔΣ του ΣΒΑΠ
Η βιοτεχνία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής παραγωγικής δύναμης και είναι η καρδιά του δευτερογενούς τομέα. Ο ρόλος της στην εθνική οικονομία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς προάγει την ανάπτυξη, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει την καινοτομία και την εξωστρέφεια της χώρας μας.
Ωστόσο, η εγχώρια παραγωγικότητα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, που απαιτούν άμεσα και δραστικά μέτρα στήριξης. Η ενίσχυση της βιοτεχνίας δεν είναι μόνο αναγκαία, είναι επιβεβλημένη, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε την οικονομική ευημερία και την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στον 21ο αιώνα.
Αναγκαία μέτρα στήριξης
Για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η βιοτεχνική δραστηριότητα στη χώρα μας, είναι απαραίτητο να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως:
• Διευκόλυνση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και υπηρεσιών, με προνομιακά επιτόκια και λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
• Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να ενισχυθεί η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και η δημιουργία νέων.
• Ειδικές ρυθμίσεις οφειλών, ώστε οι μικρομεσαίοι βιοτέχνες να μην πνίγονται από τα χρέη και να συνεχίσουν να προσφέρουν στην οικονομία.
• Προστασία της εγχώριας παραγωγής, ώστε τα ελληνικά προϊόντα να μην εκτοπίζονται από εισαγόμενα, που συχνά εισέρχονται στην αγορά χωρίς ισχυρές ποιοτικές προδιαγραφές.
Το χρηματοδοτικό πρόβλημα των βιοτεχνών
Αν και η χώρα μας έχει περάσει από αυστηρά Μνημόνια, πανδημία και οικονομικές κρίσεις, κατάφερε να σταθεί όρθια. Τώρα είναι η στιγμή να στηρίξουμε τη βιοτεχνία, ώστε να καταστεί πραγματικά ανταγωνιστική.
Δυστυχώς, το υφιστάμενο χρηματοδοτικό σύστημα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους μικρομεσαίους βιοτέχνες. Αν και η Αναπτυξιακή Τράπεζα προορίζεται να στηρίξει την παραγωγική οικονομία, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Οι περισσότεροι μικρομεσαίοι βιοτέχνες αποκλείονται από τη δανειοδότηση, καθώς οι φάκελοί τους περνούν πρώτα από τις τράπεζες, οι οποίες απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό λόγω οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρηματιών.
Το αποτέλεσμα; Ελάχιστοι έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, με συνέπεια τη στασιμότητα του κλάδου και τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας.
Τι πρέπει να απαιτήσουμε
Προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία, απαιτούμε άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα:
– Να δίνεται η δυνατότητα δανειοδότησης απευθείας από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, χωρίς τη μεσολάβηση των εμπορικών τραπεζών. Αν μια επιχείρηση απασχολεί, π.χ., 10 άτομα και καταβάλλει τις εργοδοτικές εισφορές της, να μπορεί να χρηματοδοτηθεί με βάση τον ΑΦΜ της, χωρίς επιπλέον εμπόδια.
Η στήριξη της βιοτεχνίας είναι ζήτημα εθνικής στρατηγικής. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μαραζώσει ένας τομέας που στηρίζει την απασχόληση, την εγχώρια παραγωγή και την καινοτομία. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις.
![](https://www.paron.gr/wp-content/uploads/2018/09/toparon-logo-e1593230521673.jpg)
ΤΟ ΠΑΡΟΝ