Εκλογικός νόμος στα… μέτρα της Νέας Δημοκρατίας – Τι κρύβουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση

Εκλογικός νόμος στα… μέτρα της Νέας Δημοκρατίας – Τι κρύβουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση

Τι κρύβουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώνονται ήδη από διάφορες πλευρές, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές (ουσιαστικές) στον εκλογικό νόμο που διέπει τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στα σχέδιά της είναι να καταργήσει τον δεύτερο γύρο, ρίχνο­ντας το όριο εκλογής δημάρχου στο 40%. Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί σημαντικά το κόστος των εκλογών και η όλη διαδικασία θα καταστεί πολύ πιο σύντομη.

Έτσι, θα περιοριστεί και η αναστάτωση που δημιουργείται στη χώρα λόγω των διπλών εκλογών. «Όταν ο εκάστοτε πρωθυπουργός εκλέγεται με 40%, και με ακόμη χαμηλότερο ποσοστό, δεν γίνεται για τον δήμαρχο να απαιτείται 50% και πάνω», σημειώνουν παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου.

Ωστόσο, τα πραγματικά κίνητρα της κυβέρνησης δεν έχουν να κάνουν ούτε με το «κόστος» ούτε με την «κοινωνική αναστάτωση», αλλά με τα… συμφέροντα της Νέας Δημοκρατίας.

Στις τελευταίες εκλογές, η κυβερνητική παράταξη έχασε στον δεύτερο γύρο αρκετούς δήμους αλλά και ορισμένες περιφέρειες όπου οι υποψήφιοί της είχαν επικρατήσει στον πρώτο γύρο. Κι αυτό διότι στις επαναληπτικές εκλογές τα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν τον αντίπαλο του κυβερνητικού υποψηφίου.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν του Δήμου Αθηναίων, όπου ο Κ. Μπακογιάννης ήταν πρώτος με διαφορά, αλλά στον δεύτερο γύρο η αντιπολίτευση στήριξε τον Χ. Δούκα, εκλέγοντάς τον δήμαρχο.
Με συνέπεια η Νέα Δημοκρατία να χάσει τον πρώτο δήμο της χώρας μετά από πολλά χρόνια. Αντίστοιχη περίπτωση ήταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου στον πρώτο γύρο ο Κ. Αγοραστός είχε επικρατήσει με διαφορά, αλλά ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν τον Δ. Κουρέτα.

Με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση έχει στόχο να αποτρέψει αυτού του είδους τις συμμαχίες και να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στην τοπική αυτοδιοίκηση.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ