Μ. Κρανίδης στο “Π”: Νέα έρευνα της Kapa Research για την ακίνητη περιουσία

Μ. Κρανίδης στο “Π”: Νέα έρευνα της Kapa Research για την ακίνητη περιουσία

Του
ΜΑΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΗ
Πολιτικού Μηχανικού ΕΜΠ, MSc,
CEO «Krama Property» (www.kramaproperty.com),
Γραμματέα Ενημέρωσης ΠΟΜΙΔΑ, Δημοτικού Συμβούλου Χαλανδρίου


Τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας της Kapa Research, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 άτομα πανελλαδικά, παρουσιάστηκαν αναλυτικά στο ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Η έρευνα αποκαλύπτει σημαντικά δεδομένα, που αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση και φέρνουν στο φως λανθασμένες αντιλήψεις που επικρατούν σήμερα στον κρίσιμο τομέα της ακίνητης περιουσίας.

Από την έρευνα προκύπτει ότι η ακίνητη περιουσία παραμένει η κύρια πηγή αποταμίευσης και επένδυσης, ενώ η ιδιοκατοίκηση θεωρείται ακόμη σκοπός ζωής και αναγκαία συνθήκη για καλύτερη ποιότητα ζωής. Έντονο είναι το λαϊκό αίτημα για μείωση της φορολογίας των ακινήτων και παροχή ουσιαστικών κινήτρων για την ανακαίνιση κατοικιών, ιδίως των κενών. Παρά την αύξηση των μισθωμάτων, κυρίως στις νέες μισθώσεις, ακόμη και κατά 40%, η ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών αναμένεται να παραμείνει ισχυρή. Είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί η προσφορά και να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα μέσω της αξιοποίησης των κενών κατοικιών και των δημοσίων ακινήτων. Ως εκ τούτου, απαιτείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση, με άμεση και ουσιαστική δράση, που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί δυναμικά. Ο κύριος σκοπός θα πρέπει να είναι η στήριξη και η εξισορρόπηση της αγοράς ακίνητης περιουσίας, με μεγαλύτερες δυνατότητες για ιδιοκατοίκηση, βιώσιμες μισθώσεις κατοικιών και μαζικές επενδύσεις κάθε επιπέδου και τύπου.

Τα 13 κύρια ευρήματα που προκύπτουν από την έρευνα είναι τα ακόλουθα:

1.Το 76% των συμμετεχόντων κατέχει ακίνητο, κυρίως κατοικία. Το 82% αυτών θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον του να διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία.

2.Μόνο το 3% των ιδιοκτητών διαθέτει ακίνητο για βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία φαίνεται να μη συνιστά σημαντικό πρόβλημα για την προσφορά στέγης.

3.Το 59% των ερωτηθέντων αναγνωρίζει τη σημασία της επένδυσης σε ακίνητα προς μίσθωση, με την αντίληψη αυτή να έχει αυξηθεί ραγδαία από το 25% του 2018. Επιπλέον, το 67% πιστεύει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα αυξηθεί μέχρι το 2028, με κύρια κατεύθυνση τις κατοικίες (65%), κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές, στην Αττική, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στα νησιά. Το 22% δηλώνει ότι σκοπεύει να αγοράσει ακίνητο την επόμενη διετία, με το 84% από αυτούς να επιθυμεί κατοικία. Τέλος, το 75% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι τιμές θα αυξηθούν τα επόμενα δύο χρόνια.

4.Το 65% πιστεύει ότι είναι πιο αποδοτικό να επενδύει σε ακίνητο παρά να αποταμιεύει μέσω τράπεζας.

5.Το 82% των πολιτών θεωρεί τον ΕΝΦΙΑ άδικο φόρο, με το 71% να επιθυμεί την κατάργησή του και το 20% να ζητάει περαιτέρω μείωση. Η φορολογία (ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος) αποτελεί ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σήμερα και συγχρόνως είναι μία από τις αιτίες που οδηγούν σε συνεχή μείωση της προσφοράς κατοικιών προς μίσθωση.

6.Το 62% των ιδιοκτητών που ενοικιάζουν διαμερίσματα δεν προχώρησε σε καμία αύξηση ενοικίου την τελευταία τριετία, ενώ το 2% μείωσε το ενοίκιο. Στους επαγγελματικούς χώρους τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 58% και 10% και στις μονοκατοικίες 68% και 7%. Στις περιπτώσεις που υπήρξε αύξηση, σε ποσοστό 86% ήταν έως 20%.

7.Το 46% των ιδιοκτητών θεωρεί ότι ένα κίνητρο που θα μπορούσε να ενισχύσει την προσφορά κατοικιών είναι η μόνιμη μείωση της φορολογίας των ενοικίων. Ακολουθούν με 31% η επιδότηση των εξόδων ανακαίνισης και με 30% η δυνατότητα αφαίρεσης των εξόδων ανακαίνισης παλαιών κατοικιών από το φορολογητέο εισόδημα, καθώς και ο προσυμβατικός έλεγχος της φερεγγυότητας των ενοικιαστών.

8.Το ποσοστό των ιδιοκτητών που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην πληρωμή του ενοικίου κυμαίνεται από 21% έως 31%, ανάλογα με τον τύπο του ακινήτου (διαμέρισμα, μονοκατοικία ή επαγγελματικός χώρος), ενώ το 1% – 6% των ιδιοκτητών δηλώνει ότι οι ενοικιαστές δεν πληρώνουν καθόλου.

9.Το 75% των μισθωτών καταβάλλει το ενοίκιό του έγκαιρα, ποσοστό που έχει σημειώσει σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2014, που ήταν μόλις 51%.

10.Σχεδόν οι μισοί (48%) ιδιοκτήτες θεωρούν το κίνητρο που προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ για τριετή φοροαπαλλαγή λόγω μετατροπής της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε μακροχρόνια «πολύ ή αρκετά ικανοποιητικό». Από το 16% που θεωρεί την πρόταση «λίγο ή καθόλου ικανοποιητική» το 33% εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο απώλειας της φοροαπαλλαγής σε περίπτωση που αποχωρήσει ο ενοικιαστής (θέμα που έχει επανειλημμένα επισημάνει και η ΠΟΜΙΔΑ), ενώ το 30% θεωρεί τη φοροελάφρυνση ανεπαρκή.

11.Σήμερα, το 12% των ιδιοκτητών έχει κενές κατοικίες, από τις οποίες το 7% παραμένει ακατοίκητο για περισσότερα από 5 χρόνια. Όταν ρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες για τους λόγους για τους οποίους οι κατοικίες αυτές είναι κενές, το 54% ανέφερε ότι χρειάζονται ανακαίνιση, με το 61% να εκτιμά το κόστος της ανακαίνισης έως 20.000 ευρώ. Επιπλέον, το 12% δήλωσε ότι η μίσθωση δεν είναι συμφέρουσα λόγω φορολογικών επιβαρύνσεων, ενώ το 10% εξέφρασε έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους υποψήφιους ενοικιαστές. Μόνο το 1% ανέφερε ως λόγο την πιθανή μελλοντική τουριστική αξιοποίηση.

12.Σχεδόν το 32% των ιδιοκτητών πιστεύει ότι δεν είναι συμφέρον να ενοικιάζει κανείς ακίνητα σήμερα. Αντίθετα, το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι η ενοικίαση είναι συμφέρουσα έχει αυξηθεί στο 59% από μόλις 12% το 2014, όταν η οικονομική κρίση είχε προκαλέσει δραματική πτώση στις αξίες και στις αποδόσεις.

13.Το ποσοστό των ιδιοκτητών που σκέφτονται να πουλήσουν κάποιο ακίνητο έχει μειωθεί περισσότερο από 50%, από 34% το 2007 σε 14% το 2025, με την πλειοψηφία να επιθυμεί να πουλήσει οικόπεδο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ