Τι να κάνετε αν δεν προλάβατε το Κτηματολόγιο
Για όσους πολίτες δεν πρόλαβαν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τη λήξη της διορίας του Νοεμβρίου ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης είπε την περασμένη Τετάρτη, σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel και στον Νίκο Παναγιωτόπουλο:
«Ο πολίτης ο οποίος έχει στη διάθεσή του έναν νόμιμο τίτλο, ένα συμβόλαιο μεταγεγραμμένο στο παλιό υποθηκοφυλακείο ή αποδοχή κληρονομιάς ή δικαστική απόφαση χρησικτησίας, ένα από αυτά τα τρία, μπορεί χωρίς δικαστήριο να πάει και να διορθώσει αυτήν την εγγραφή αγνώστου».
Σχετικά με όσους πολίτες θέλουν να διορθώσουν λάθη μετά τη λήξη της προθεσμίας, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι υπάρχει μια διαδικασία «προδήλων σφαλμάτων». Για παράδειγμα, μπορεί να είναι λάθος ένα επίθετο, μια διεύθυνση, ένας αριθμός. Όλα αυτά, όπως τόνισε, μπορούν να διορθωθούν, εξαρτάται από το πόσο πολύπλοκα είναι.
Τα πράγματα περιπλέκονται όταν κάποια κτήματα έχουν δηλωθεί από άλλον. Δηλαδή, σε περιπτώσεις όπως οι γνωστές διαμάχες με τα δασικά, από τον Σεπτέμβριο πηγαίνεις στο Κτηματολόγιο με την απόφαση αποχαρακτηρισμού και σου επιστρέφει την περιουσία σου.
Στην περίπτωση που υπάρχει διαμάχη με ιδιώτη ο οποίος δεν συναινεί ότι πρόκειται για λάθος, η υπόθεση πρέπει να πάει δικαστικά.
Σφύριξαν… κι έληξε
Προχθές, 31 Ιανουαρίου, έληξε η προθεσμία για να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους στο Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ηράκλειο, στη Χερσόνησο και στο Μαλεβίζι. Όσοι δεν τα κατάφεραν θα πρέπει να καταθέσουν ένσταση για να κατοχυρώσουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους και να μη χαρακτηριστούν οι ιδιοκτησίες τους «αγνώστου ιδιοκτήτη».
«Βορά» του κράτους τα ακίνητα
Ο τοπογράφος δρ Αργυρός Αργυρίδης γράφει στο dasarxeio.com για την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το κράτος και οι δημόσιες υπηρεσίες του την ιδιωτική περιουσία, που γνωρίζει καλά να τη φορολογεί όταν μεταβιβάζεται ή κληρονομείται και να της επιβάλλει βάρη όταν χρειάζεται χρήματα, αλλά δυσκολεύεται να αναγνωρίσει τα όρια και τη θέση της.
Παραδιάς: Κυριολεκτικά, «ακίνητη» περιουσία…
«Η ανίκητη ακόμη γραφειοκρατία στα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, που ακινητοποιεί κυριολεκτικά την ακίνητη περιουσία, παροξύνει το στεγαστικό, στο οποίο μόνο μια ρηξικέλευθη “πολεοδομική αμνηστία”, δηλαδή μεταβίβαση των ακινήτων υπό τον όρο της πολεοδομικής τακτοποίησής τους από τον αγοραστή, θα μπορούσε να δώσει λύση». Τάδε έφη Στράτος Παραδιάς (42ο Συνέδριο ΠΟΜΙΔΑ).
Κλείνουν τα… παράθυρα
Η επικείμενη διασύνδεση της νέας βάσης δεδομένων (για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές) με το Κτηματολόγιο θα ανοίξει τον δρόμο για σαρωτικές διασταυρώσεις στα στοιχεία που δηλώνουν επτά εκατομμύρια φορολογούμενοι στο Ε9, κλείνοντας τα… παράθυρα με τις παρανομίες, τα ψευδή στοιχεία με τα αδήλωτα τετραγωνικά και τις μπίζνες με τα μαύρα ενοίκια.
Ο Νικητιάδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Η κυβέρνηση εγκαινίασε το Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου, όταν οι εκκρεμείς πράξεις μόνο στη Ρόδο ανέρχονται σε 60.000, και οι πρόχειρες, βεβιασμένες και νομικά πλημμελείς αποφάσεις της θα προκαλέσουν τεράστια σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου στις συναλλαγές ακινήτων σε χιλιάδες πολίτες και επαγγελματίες, τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Νικητιάδης.
«Κράσαραν» από ανησυχία
Τα στελέχη της Πληροφορικής του Κτηματολογίου έθεσαν στη Διοίκηση σοβαρά ζητήματα για τη λειτουργία, συμφωνώντας μεν ξεκάθαρα με τη μετάπτωση των δεδομένων στο «Κυβερνητικό Σύννεφο» (G-Cloud), τονίζοντας δε ότι αυτή προωθείται βεβιασμένα, χωρίς σχεδιασμό και ολοκληρωμένη μελέτη, κόντρα στις διεθνείς καλές πρακτικές, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία του Κτηματολογίου.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ