Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει τη φυσική πύλη εισόδου της Ινδίας προς την Ευρώπη

Γ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει τη φυσική πύλη εισόδου της Ινδίας προς την Ευρώπη

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρίσκεται σήμερα στην Ινδία, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη.


Γεραπετρίτης: «η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή έχει καθυστερήσει τον σχεδιασμό του έργου, αλλά δεν πρέπει να υπονομεύσει το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από τον IMEEC. Η αποφασιστικότητά μας -αυτή της Ινδίας, της Ελλάδας και των ενδιάμεσων εταίρων μας- είναι που θα φέρει εις πέρας αυτό το έργο ειρήνης και ευημερίας»

Σήμερα , Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει συνάντηση, στις 3:00 μ.μ., με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, Subrahmanyam Jaishankar. Μετά τη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών.

Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί, στις 9:00 π.μ., με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας της Ινδίας, Ajit Doval.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της ινδικής δεξαμενής σκέψης «Observer Research Foundation», με τίτλο «Εταιρική Σχέση Ελλάδας – Ινδίας στο σημερινό γεωπολιτικό τοπίο» και ώρα έναρξης 12:30 μ.μ..

«Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως το οραματικό έργο του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEEC) και φιλοδοξεί να αποτελέσει τη φυσική πύλη εισόδου της Ινδίας προς την Ευρώπη και πέρα από αυτήν», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Δεδομένης της γεωστρατηγικής μας θέσης, της ιδιότητάς μας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου και της ηγετικής μας θέσης στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία, οραματιζόμαστε να διαδραματίσουμε ζωτικό ρόλο», προσθέτει.

Όπως σημειώνει, «βλέπουμε, επίσης, τον IMEEC ως κάτι περισσότερο από έναν απλό οικονομικό διάδρομο. Έχει μια έντονη γεωστρατηγική συνιστώσα. Και έχει τη δυνατότητα να καταστεί ένας διάδρομος ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν, επουλώνοντας τις πληγές στην ευρύτερη περιοχή και βοηθώντας μας να αυξήσουμε την αλληλεγγύη και την ανθεκτικότητά μας απέναντι στις μελλοντικές προκλήσεις».

Σε άλλο σημείο τόνισε χαρακτηριστικά:  «χαιρετίζει το δυνητικό ενδιαφέρον ινδικών εταιρειών για επενδύσεις σε ελληνικά λιμάνια, καθώς αναμένουμε ότι αυτό θα οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό και στην επέκταση των λιμενικών υποδομών της χώρας μας» […] «τα ελληνικά λιμάνια βρίσκονται σε στρατηγική θέση στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας, γεγονός που τα καθιστά ιδανικούς κόμβους μεταφορών για τη σύνδεση αυτών των τριών ηπείρων», υπογραμμίζει .

Με πληροφορίες απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτο: @ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/https://www.facebook.com/GreeceMFA


Σχολιάστε εδώ