Ψάχνουν το μαύρο χρήμα στην τηλεοπτική πειρατεία
• Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τη νομοθεσία μέχρι σήμερα
Συλλήψεις, καταδίκες, έρευνα για μαύρο χρήμα. Οι κλοιός κατά των ανθρώπων που μετέχουν στην πειρατεία του τηλεοπτικού περιεχομένου στενεύει, ενώ, για πρώτη φορά, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες αναμένεται να λάβει μέρος στην έρευνα. Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της πειρατείας, όπως είχε δεσμευθεί, όμως, η συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται στο εξωτερικό και εντός χώρας έχει αποτελέσματα. Μάλιστα, πλέον καταδικάζονται και οι χρήστες του πειρατικού περιεχομένου.
Στις 27 Νοεμβρίου 2024, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών καταδίκασε για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά χρήστη πειρατικών υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης σε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών. Η απόφαση αποτελεί σημαντική στροφή κατά της παράνομης χρήσης πειρατικού περιεχομένου και επιστροφή στην ευνομία.
Στις Σέρρες, την Τετάρτη 22/1/2025, δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, με τριετή αναστολή, και 1.000 ευρώ πρόστιμο σε 45 χρόνο Έλληνα για θέαση πειρατικής συνδρομητικής τηλεόρασης, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.
Την περασμένη Τετάρτη 30/1/2025, στο Αργοστόλι, μεγάλη ομάδα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από την Αθήνα, σε συνεργασία με την Ασφάλεια Κεφαλονιάς, εντόπισε έναν 44χρονο, στην οικία του οποίου βρέθηκαν panels και στοιχεία πελατών που διαχειριζόταν ο συλληφθείς. Στο στόχαστρο των Αρχών μπήκαν και οι πελάτες του 44χρονου, που ταυτοποιήθηκαν κατά την έρευνα από όλο το νησί της Κεφαλονιάς, αλλά και χρηματικές συναλλαγές χιλιάδων ευρώ.
Είχε προηγηθεί η έφοδος των Αρχών σε δέκα χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία), με κωδικό «Taken Down», που έκλεισε πλατφόρμα 22 εκατομμυρίων χρηστών, ενώ βρέθηκαν πάνω από 1,65 εκατ. ευρώ σε κρυπτονομίσματα και περισσότερα από 40.000 ευρώ σε μετρητά, με τα εκτιμώμενα παράνομα έσοδα της οργάνωσης να ανέρχονται ετησίως σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει καθοριστική συμβολή στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Στα βραβεία της Οπτικοακουστικής Συμμαχίας για την καταπολέμηση της πειρατείας (AAPA), η ελληνική ομάδα τιμήθηκε για την εξαιρετική της συμβολή στην καταπολέμηση της οπτικοακουστικής πειρατείας με το Βραβείο «AAPA 2024». Η διάκριση αυτή αφορά ειδικότερα τους αξιωματικούς Γεώργιο Μπαντζή και Κωνσταντίνο Δελημάρη, η επιτυχημένη δράση των οποίων κατά της IPTV πειρατείας στην Ελλάδα αποτέλεσε σημείο αναφοράς.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ