Νέο κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία
–Άνω των 120.000 ευρώ η ζημία για τον ΕΟΠΥΥ
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), μέσω εικονικής συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων, κυρίως ναρκωτικών ουσιών.
Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), συνελήφθησαν συνολικά 6 άτομα, ενώ συγκατηγορούμενοί τους είναι ακόμα 10. Πρόκειται για 5 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, 8 ιδιοκτήτες και διαχειριστές φαρμακείων στην Αττική, 1 λογιστή και 2 ακόμη άτομα, το ένα από τα οποία είχε ρόλο μεσάζοντα.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για κατά περίπτωση συγκρότηση – ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκδοση συνταγών και χορήγηση ναρκωτικών από γιατρό και φαρμακοποιό, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, λήψη γνώσης των δεδομένων αυτών και χρησιμοποίηση αυτών, απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και ΝΠΔΔ (ΕΦΚΑ), με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία που υπερβαίνουν τα 120.000 ευρώ, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα και τους αλλοδαπούς.
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε καταγγελία, ενώ ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε εξακριβώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2021, είχαν συγκροτήσει ή είχαν ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, η οποία ήταν επιχειρησιακά δομημένη με διακριτούς ρόλους. Στόχος τους ήταν η κατ’ επάγγελμα διάπραξη απατών, πλαστογραφιών και ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, οι γιατροί-μέλη της οργάνωσης προέβαιναν στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων σε ΑΜΚΑ αλλοδαπών, οι οποίοι δεν είχαν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση. Η άντληση των ΑΜΚΑ πραγματοποιούνταν είτε από τον λογιστή, μέσω του πελατολογίου του, είτε από τον αλλοδαπό μεσάζοντα, ο οποίος αποσπούσε τους ΑΜΚΑ ομοεθνών του με την πρόφαση μεσολάβησης για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Μάλιστα, προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτή η παράνομη δραστηριότητά τους, προέβαιναν σε εναλλαγή των γιατρών και των φαρμακείων ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή μετά από ελέγχους του ΕΟΠΥΥ.
Στη συνέχεια, μέσω των φαρμακείων των μελών, προέβαιναν σε εικονικές εκτελέσεις των συνταγογραφήσεων, υπογράφοντας τα παραστατικά εκτέλεσης αντί των ασφαλισμένων, με πλαστογράφηση των υπογραφών τους, πετυχαίνοντας έτσι την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς και την παράνομη αποζημίωσή τους. Ακολούθως, η περαιτέρω διάθεση των παρανόμως συνταγογραφημένων φαρμακευτικών σκευασμάτων πραγματοποιούνταν μέσω των φαρμακείων και του μεσάζοντα.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί η έκδοση τουλάχιστον 1.016 συνταγών, οι οποίες αντιστοιχούσαν σε 96.499 τεμάχια (δισκία, αμπούλες κ.λπ.) φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία αποτελούσαν κυρίως ναρκωτικά και άλλες ψυχοτρόπες ουσίες.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι, πέρα από τη δράση της οργάνωσης, ο κατηγορούμενος λογιστής προέβαινε μέσα από διάφορους αθέμιτους τρόπους στην έναντι χρηματικής αμοιβής εικονική ασφάλιση αλλοδαπών, προκειμένου αυτοί να λαμβάνουν τα απαραίτητα για την έκδοση της άδειας παραμονής τους ένσημα, καθώς και τα σχετικά με την εργασία τους επιδόματα (ανεργίας κ.ά.), με τη ζημία του αρμόδιου Οργανισμού να ξεπερνά τα 127.000 ευρώ. Επιπλέον, ο αλλοδαπός μεσάζων προέβαινε συστηματικά στην υπεκμίσθωση χώρων σε αλλοδαπούς που στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων για την παραμονή τους στην Ελλάδα.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, φαρμακεία και τραπεζικές θυρίδες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 4.550 παρανόμως συνταγογραφηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα, μεταξύ των οποίων και σκευάσματα που περιέχουν ναρκωτικές ουσίες,
• πιστόλι και 150 φυσίγγια,
• πλήθος εγγράφων (χειρόγραφες σημειώσεις, συνταγές / γνωματεύσεις, σφραγίδες, διαβατήρια κ.λπ.),
• κινητά τηλέφωνα και άλλα ψηφιακά πειστήρια,
• 29.249 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Κατά τις απολογίες τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες για εμπλοκή τους σε παράνομες συνταγογραφήσεις. Στη συνέχεια, ανακριτής και εισαγγελέας τούς άφησαν ελεύθερους, επιβάλλοντας σε τρεις από αυτούς (στον γιατρό, στον λογιστή και στον Αιγύπτιο) την καταβολή εγγυοδοσίας ύψους 5.000 ευρώ και επιπλέον περιοριστικούς όρους εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Στους τρεις κατηγορούμενους φαρμακοποιούς δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος.
Ο ΕΟΠΥΥ επέβαλε τις νόμιμες κυρώσεις στους εμπλεκομένους
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, μετά από έρευνα των αρμόδιων Υπηρεσιών του απεστάλη στην Οικονομική Αστυνομία προς περαιτέρω διερεύνηση φάκελος υπόθεσης με ενδείξεις παράνομης συνταγογράφησης και εκτέλεσης ναρκωτικών ουσιών από γιατρούς και φαρμακοποιούς σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Η Οικονομική Αστυνομία, ύστερα και από τη δική της έρευνα με τα δικά της μέσα, κατέληξε στην ανακάλυψη μεγάλου κυκλώματος και προέβη στη σύλληψη γιατρών, φαρμακοποιών και λοιπών εμπλεκομένων.
Στη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται: «Ανεξάρτητα από την αποστολή των υποθέσεων στην Αστυνομία, ο ΕΟΠΥΥ επέβαλε τις νόμιμες κυρώσεις στους εμπλεκομένους που αφορούσαν στην αρχική υπόθεση και ήδη προέβη σε δήλωση ότι επιθυμεί την ποινική δίωξη των εμπλεκομένων. Λεπτομέρειες της υπόθεσης περιλαμβάνονται στην υποβλητική αναφορά της Αστυνομίας, με την κοινοποίηση της οποίας εξυπακούεται ότι ο Οργανισμός θα κινηθεί διοικητικώς και δικαστικώς, για τη διασφάλιση των πάσης φύσεως συμφερόντων του, κατά παντός υπευθύνου.
Ο ΕΟΠΥΥ συστηματοποίησε και αξιοποίησε τους ελέγχους που διενεργούνται κατόπιν καταγγελιών ασφαλισμένων για εν αγνοία τους συνταγογράφηση με τους συνδυαστικούς ελέγχους της φαρμακευτικής και ιατρικής νομοθεσίας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του, οι οποίες διεξάγουν συνεχώς ελέγχους, επιβάλλοντας ποινές και πρόστιμα».
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη δήλωσε σχετικά: «Συνδυάσαμε την καταγγελία ασφαλισμένου για εν αγνοία συνταγογράφηση ναρκωτικών ουσιών με τους ελέγχους που διενεργούμε αναφορικά με τη συνταγογραφική συμπεριφορά και τα μοτίβα εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί ναρκωτικών. Παράλληλα με τις δικές μας διοικητικές ενέργειες, απευθυνθήκαμε, με τα στοιχεία τα οποία είχαμε, στις Αρχές. Και τώρα βλέπουμε την εξιχνίαση από την Οικονομική Αστυνομία για άλλη μία φορά ενός οικονομικού εγκλήματος.
Καλούμε τους δικαιούχους περίθαλψης να καταγγέλλουν άμεσα την εν αγνοία συνταγογράφηση στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ. Διερευνούμε άμεσα τις καταγγελίες γιατί τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ είναι χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, τα οποία όχι απλά σεβόμαστε αλλά και υπερασπιζόμαστε. Ο ΕΟΠΥΥ είναι εδώ για να υπηρετεί τους ασθενείς και τη Δημόσια Υγεία. Ευχαριστούμε την Οικονομική Αστυνομία για τη διαρκή συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης».
ΤΟ ΠΑΡΟΝ