Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου:  «Η Ανταρκτική, σύμβολο ειρήνης και ελπίδας για τις επόμενες γενιές»

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: «Η Ανταρκτική, σύμβολο ειρήνης και ελπίδας για τις επόμενες γενιές»

-Ομιλία της Ειδικής Απεσταλμένης του Πρωθυπουργού για την Προστασία των Θαλασσών, σε εσπερίδα για την πρώτη ελληνική επιστημονική αποστολή στον νότιο πόλο

 «Η πρώτη ελληνική επιστημονική αποστολή ερευνητριών στον νότιο πόλο με την  συμμετοχή των δύο Ελληνίδων Ερευνητριών από το Πολυτεχνείο Κρήτης, αποτελεί ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα στον τομέα της πολικής έρευνας, άξια συνέχεια των πρώτων αποστολών και αναδεικνύει τις δυνατότητες της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας να συμμετάσχει ενεργά σε διεθνείς επιστημονικές έρευνες στους πόλους, ενισχύοντας τη θέση της χώρας μας στην διακυβέρνησή των «παγκόσμιων κοινών»». Αυτό τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στον χαιρετισμό της κατά την διάρκεια της εσπερίδας που διοργάνωσαν το  Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, η Ελληνική Εταιρεία Πολικών Ζωνών και η Laskaridis Shipping Co. Ltd, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Μια εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην ερευνητική αποστολή στην Ανταρκτική δύο ερευνητριών του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίες μελέτησαν πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να βελτιώσει τη διαβίωση σε περιορισμένα και ακραία περιβάλλοντα, με εφαρμογές που εκτείνονται από το διάστημα έως τις κρίσιμες ζώνες διαβίωσης στη Γη.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την  ενεργό συμμετοχή της χώρας μας στις έρευνες στην Ανταρκτική, με στόχο στο μέλλον να δημιουργηθεί ελληνική βάση έρευνας εκεί, εγχείρημα το οποίο στηρίζει επίσημα το Ελληνικό Κράτος, τονίζοντας ότι η  Ανταρκτική είναι ένα από τα «παγκόσμια κοινά» και αποτελεί σύμβολο της διεθνούς συνεργασίας και της ειρήνης. «Η ίδια η Συνθήκη της Ανταρκτικής, που υπεγράφη πριν από περισσότερα από 60 χρόνια, καθώς και τα συνοδά της πρωτόκολλα, στοχεύουν και αποδεικνύουν στην πράξη ότι οι χώρες μπορούν να συνεργαστούν για έναν κοινό στόχο, τη διατήρηση της φύσης και την επιστημονική πρόοδο», υπογράμμισε.

Παράλληλα, μιλώντας για την ιδιαίτερη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτές τις έρευνες, αναφέρθηκε στη σύνδεση των οικοσυστημάτων και τον τρόπο που αλληλοεπιδρούν, τονίζοντας ότι η επιτυχία των πρώτων  αποστολών πρέπει να είναι ένα κάλεσμα για περαιτέρω δράση. «Οι Ελληνικές αποστολές πρέπει να συνεχιστούν και να υποστηριχθούν τόσο από την Πολιτεία όσο και από την διεθνή κοινότητα. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία και την ευθύνη να στηρίξει την έρευνα στην Ανταρκτική και να ενισχύσει τη φωνή της στη διεθνή κοινότητα», τόνισε.

Προς επίτευξη αυτού του στόχου, η Δρ. Αυγερινοπούλου υποστήριξε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός Εθνικού Προγράμματος για την Ανταρκτική που θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη συμμετοχή της Ελλάδας στις πολικές έρευνες, την ενίσχυση της συνεργασίας με άλλες χώρες της Συνθήκης της Ανταρκτικής και την ένταξη των πορισμάτων της έρευνας στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. «Η Ανταρκτική μπορεί να φαίνεται μακριά, αλλά το μέλλον της είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δικό μας. Είμαστε όλοι κομμάτι του ίδιου πλανήτη και η προστασία του είναι ευθύνη όλων μας. Ας δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να ηγηθεί σε θέματα περιβαλλοντικής διπλωματίας και επιστημονικής καινοτομίας», κατέληξε.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εξάλλου ο Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη και εκπρόσωπος της χορηγού Εταιρείας, της 1ης Αποστολής Eρευνητριών στην Ανταρκτική, LASKARIDIS SHIPPING CO. LTD, Αντιναύαρχος, Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν ΠΝ, Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, ο Πρόεδρος ΕΛ.Ε.ΠΟ.Ζ., Συμεών Κωνσταντινίδης, Ωκεανογράφος – Μετεωρολόγος MSc, Υποναύαρχος (εα) ΠΝ και η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη.

Ακολούθησε η παρουσίαση των εμπειριών των Ερευνητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης που συμμετείχαν στην 1η Αποστολή της ΕΛΕΠΟΖ στην Ανταρκτική, Χριστίνας Μπαλωμενάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικού και Εύχαρις Γουρουντή, Αρχιτέκτων Μηχανικού, Ερευνητριών στο TUC Tie Lab, Πολυτεχνείου Κρήτης ενώ ο Αντιπρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, TUC Tie Lab, Κωνσταντίνος Αλκέτας Ουγγρίνης αναφέρθηκε στις εφαρμογές του συμμετοχικού και ανθρωποκεντρικού ερευνητικού πλαισίου.

Φωτο: Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου
Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς
Συντονίστρια, Our Oceans Conference 2024
Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ.
Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής


Σχολιάστε εδώ