Θεανώ Φωτίου για Σ/Ν Υπ. Κοινωνικής Συνοχής: Νομοσχέδιο κατώτερο των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας για την ισότητα των γυναικών στην εργασία
Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων επί του Σ/Ν του Υπ. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένεια ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έχει τρία μέρη:
Το πρώτο μέρος (άρθρα 4-17) αφορά την επιλεκτική και ελλιπή ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ισότητα των φύλων στα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων και μη Ανώνυμων Εταιρειών και ΔΕΚΟ. Η οδηγία αποτελεί ούτως ή άλλως σταγόνα στον ωκεανό των έμφυλων διακρίσεων κατά των γυναικών στη χώρα μας. Δεν απαντά στο χάσμα των φύλων στην απασχόληση, στην ανεργία, στις αμοιβές, αλλά και στη βία και παρενόχληση που βιώνουν οι γυναίκες στην Ελλάδα. Το νομοσχέδιο, αφορά στη ποσόστωση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των πολύ μεγάλων εισηγμένων και μη εταιρειών και των ΔΕΚΟ. Η δε εφαρμογή της γίνεται επιλεκτικά και μόνο εν μέρει, υπονομεύοντας την ουσία της. Και αυτό διότι ακόμα και το 33% που είναι η ποσόστωση στα ΔΣ είναι υποχρεωτικό μόνο στις εισηγμένες εταιρείες, ενώ στις υπόλοιπες – μη εισηγμένες και ΔΕΚΟ- είναι προαιρετικό και αν εμπεριέχεται στο καταστατικό τους. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη οι πολύ μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις ενώ θα έπρεπε να πρωτοστατούν στην ισόρροπη εκπροσώπηση φύλων, αφήνονται ελεύθερες να μην το πράξουν. Τελικά η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ισότητα των φύλων στην εργασία, πράγμα που αποδεικνύεται αφενός από το γεγονός ότι άργησε 2 χρόνια να ενσωματώσει την οδηγία και αφετέρου ότι δεν υπάρχει προϋπολογισμός στην Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον εν λόγω σκοπό.
Θεανώ Φωτίου: Τίποτα νέο για την ενίσχυση των ΑμεΑ – Αντικατάσταση του βλαπτικού προγράμματος Κυψέλη για βρέφη και νήπια με νέο πρόγραμμα.
Το δεύτερο μέρος (άρθρα 20-24) αφορά τροποποιήσεις της χρονικής διάρκειας και των όρων υφιστάμενων πιλοτικών προγραμμάτων για ΑμεΑ που αποδεικνύουν ότι τα προγράμματα δεν έχουν καν ξεκινήσει είτε ότι είναι αποτυχημένα. Δεν έχουν ξεκινήσει προγράμματα νομοθετημένα το 2022 για παρεμβάσεις προσβασιμότητας σε χώρους κατοικίας και εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων κτιρίων και προώθησης στην εργασία προσώπων στο φάσμα του αυτισμού. Ενώ αποτυχημένο αποδεικνύεται το εξαιρετικά και επανειλημμένα προβεβλημένο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού ΑμεΑ. Η επιλογή των ωφελούμενων βάσει κλήρωσης με αλγόριθμο απέκλεισε χιλιάδες αναπήρους με τεράστια προβλήματα υποστήριξης. Οι όροι πρόσληψης και απασχόλησης των προσωπικών βοηθών λειτούργησαν ως αντικίνητρο για να εκδηλώσει κάποιος ενδιαφέρον. Έτσι, μετά από μεγάλες καθυστερήσεις, φθάσαμε σήμερα, που ο νόμος όριζε ότι το πιλοτικό θα έχει ολοκληρωθεί και αξιολογηθεί για να αρχίσει να εφαρμόζεται πανελλαδικά, να μην έχουν εξυπηρετηθεί παρά 1300 ανάπηροι έναντι 2000 που προέβλεπε το πρόγραμμα. Δηλαδή το πρόγραμμα έπεσε κατά 35% έξω. Ο επιπλέον παραλογισμός είναι ότι αυτό το ίδιο πρόγραμμα το επεκτείνουν μέχρι το 2027!
Το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου (άρθρα 25-33) αφορά την αντικατάσταση του αντιπαιδαγωγικού και βλαπτικού για τα παιδιά προγράμματος διαπαιδαγώγησης στην προσχολική εκπαίδευση ΚΥΨΕΛΗ με το πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ «Θεμελιώνοντας το μέλλον των παιδιών μας». Η αντικατάστασή του και ότι δεν εφαρμόστηκε 4 χρόνια αποδεικνύει την ακαταλληλότητά του. Όμως και το ΑΘΗΝΑ παρουσιάζει αρκετές ελλείψεις διότι δεν διευκρινίζει τι εννοεί με τον όρο «ολοκληρωμένο παιδαγωγικό πλαίσιο για την πρώιμη παιδική ηλικία» και δεν δίνει το απαιτούμενο βάρος στην αξιολόγηση της κοινωνικο-συναισθηματικής ανάπτυξης, εκτός της γνωσιακής. Αλλά δεν προχωρά ούτε και στην αναγκαία εκτίμηση του οικογενειακού περιβάλλοντος που θα αναδείκνυε ελλιπή ή ακατάλληλα οικογενειακά περιβάλλοντα και θα επέτρεπε παρέμβαση των κοινωνικών δομών. Επιπλέον, δεν αναφέρει ποιο θα είναι το «εκπαιδευμένο» προσωπικό που θα ασχοληθεί με την εφαρμογή του προγράμματος, ποιοι ειδικοί επιστήμονες θα το αξιολογήσουν. Είναι και αυτό ένα πιλοτικό πρόγραμμα για 90 σταθμούς χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τέλος, πρόβλημα αποτελεί η φύλαξη των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των παιδιών στον ατομικό τους φάκελο ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα έχει πρόσβαση στα προσωπικά αυτά δεδομένα και αν θα είναι εις γνώση των γονιών.
Βιντεο εδώ