Έντονη η ανησυχία των σεισμολόγων – Πρωτοφανής κατάσταση για τα ελληνικά δεδομένα – Σε καθολική επιφυλακή στις Κυκλάδες

Έντονη η ανησυχία των σεισμολόγων – Πρωτοφανής κατάσταση για τα ελληνικά δεδομένα – Σε καθολική επιφυλακή στις Κυκλάδες

Έντονη η ανησυχία των σεισμολόγων αλλά και των πολιτών μετά και τις τελευταίες αυξημένες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή  – Πρωτοφανής κατάσταση για τα ελληνικά δεδομένα – Σε καθολική επιφυλακή στις Κυκλάδες Οι επιστήμονες στα Μέσα Ενημέρωσης ενημερώνουν τους πολίτες για τις εξελίξεις και συνιστούν ηρεμία αλλά και να ακολουθούνται οι οδηγίες των κρατικών φορέων.

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ολοκληρώθηκε πριν απο λίγη ώρα η νέα διυπουργική σύσκεψη, για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των οργανισμών και των δυνάμεων που συμμετέχουν στο επιχειρησιακό σχέδιο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από δέκα υπουργεία, ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι από το ΕΚΑΒ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας και άλλοι σεισμολόγοι. «Το καλό σενάριο που εύχονται όλοι είναι να γίνει ένας σεισμός, -ο οποίος θα θεωρηθεί και ο κύριος σεισμός- της τάξεως των 5 με  5,5 R που δεν θα δώσει σημαντικές ζημιές, ώστε να εκτονωθεί το φαινόμενο», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Κ. Παπαζάχος: Η ακολουθία καταδεικνύει την πιθανότητα ισχυρότερης δόνησης

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι “υπάρχει μια πιθανότητα μέσα στην ακολουθία αυτή να γίνει κάποιος πιο ισχυρός σεισμός. Τα ρήγματα της περιοχής φιλοξενούν σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερα. Μέχρι χθες δεν είχαμε σαφή εικόνα ποιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί”.

Ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για «φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου, γιατί δεν έχουμε ένα κύριο σεισμό, έχουμε μια ακολουθία από πολλούς σεισμούς».

Όπως εξήγησε, απαντώντας σε ερωτήσεις των παρουσιαστών της εκπομπής, «έχει διάφορα ενεργά ρήγματα η περιοχή. Τις επόμενες ημέρες θα μπορούμε να έχουμε πιο ξεκάθαρο πιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί».

Προσέθεσε ότι «Υπάρχει μια πιθανότητα μέσα στην ακολουθία αυτή να γίνει κάποιος πιο ισχυρός σεισμός. Τα ρήγματα της περιοχής φιλοξενούν σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερα. Μέχρι χθες δεν είχαμε σαφή εικόνα ποιο ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί».

«Θα διαρκέσει για πολλές εβδομάδες η ακολουθία αυτή. Θα έχουμε 2-3 δύσκολες εβδομάδες, σε δυσκολότερες περιπτώσεις θα πάμε και σε μεγαλύτερο διάστημα», επεσήμανε ο κ. Παπαζάχος.

Άκης Τσελέντης: Δυστυχώς η σεισμική δραστηριότητα ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ

“Δυστυχώς η σεισμική δραστηριότητα ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της. Μόνο μέσα σε αυτές τις λίγες μέρες του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τους 40 οι σεισμοί μεγαλύτεροι των 4R.
Ο σεισμογόνος χώρος επεκτείνεται προς τα ΒΑ και είναι φανερό ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού που μας έδωσε το καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει ενεργοποιηθεί.” έγραψε σε αναρτησή του στα social media ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΕΚΠΑ,  διδάκτωρ Γεωφυσικής και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Και πρόσθεσε: “Η όλη δραστηριότητα έχει ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ακολουθίας και δυστυχώς όσο δε γίνεται ο κύριος σεισμός τόσο θα ΑΥΞΑΝΕΙ και το αναμενόμενο μέγεθος του.
Το χειρότερο σενάριο είναι να φτάσουμε τα μεγέθη του 1956 αλλά το πλέον πιθανό είναι να έχουμε σύντομα τον κυρίως σεισμό, (όχι όπως το Αρκαλοχώρι που είχαμε προσεισμική ακολουθίες 4 μηνών), οπότε θα μπούμε στη καθαρά μετασεισμική φάση ή οποία όμως θα διαρκέσει για αρκετούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι, με δραματικές επιπτώσεις στο τουρισμό του νησιού το οποίο δεν είναι ότι καλύτερο από συνθήκες δόμησης.

Σχετικά τώρα με τα ηφαίστεια είναι και τα δύο (Σαντορίνης κ Κολούμπο) ενεργά και σίγουρα υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση με τη σεισμικότητα.

Θα παρακαλούσα τους πολιτικούς (τοπικούς και μη) να μην προκαταβάλουν τους επιστήμονες και να κάνουν σεισμολογικές εκτιμήσεις. Αν θέλουν να προσφέρουν ας πατάξουν τις πολεοδομικές παρανομίες κλείνοντας τα αυτιά τους στα ξενοδοχειακά συμφέροντα και να αφήσουν τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους.

Υπάρχει βέβαια και η μικρή πιθανότητα το φαινόμενο να εκτονωθεί με μεσαίου μεγέθους σεισμούς αλλά εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο. Πάντως να γίνει αντιληπτό ότι οι ζωές των κατοίκων είναι πολύ πάνω από τα όποια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Δείτε όλη την ανάρτηση του κ. Τσελέντη ΕΔΩ

 

Β. Καραστάθης: Τα πράγματα εξελίσσονται με τρόπο που μας βάζει σε προβληματισμό. Δηλαδή δεν υπάρχουν για την ώρα οι συνθήκες αυτές ώστε να καθησυχάσουμε τον κόσμο

Στον τηλεοπτικό σταθμό στον ΑΝΤ1, ο Βασίλης Καραστάθης, Αν. Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μίλησε επίσης για τους εκατοντάδες σεισμούς των τελευταίων ημερών στις Κυκλάδες, με πιο πρόσφατες ισχυρότερες δονήσεις αυτές των 4,9 Ρίχτερ τα ξημερώματα και 4,8 Ρίχτερ λίγο μετά τις 08:00 της Τρίτης.

«Θα θέλαμε να δούμε σταδιακή αποκλιμάκωση, δηλαδή να πέσει η συχνότητα των σεισμών ανά ημέρα, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν φαίνεται άμεσα», είπε ο κ. Καραστάθης, συμπληρώνοντας «μην έχει δεδομένο ο κόσμος ότι η κατάσταση οδηγεί σε μεγαλύτερο σεισμό, μπορεί να ακολουθήσει την διαδρομή μιας σμηνοσειράς όπως την λέμε και να έχουμε πολλούς σεισμούς ανάλογου μεγέθους».

«Δεν μπορούμε όμως να αποκλείσουμε έναν σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους, ως εκ τούτου λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα που ο κόσμος στα νησιά τα θέλει, διότι αισθάνεται ασφάλεια, από επικοινωνία που έχω και εγώ», συμπλήρωσε ο κ. Καραστάθης.

Ενώ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», ο κ. Βασίλης Καραστάθης, τόνισε: «Τα πράγματα εξελίσσονται με τρόπο που μας βάζει σε προβληματισμό. Δηλαδή δεν υπάρχουν για την ώρα οι συνθήκες αυτές ώστε να καθησυχάσουμε τον κόσμο» 

«Το πρώτο και κύριο θέμα είναι ότι εμείς για να καθησυχάσουμε τον κόσμο θέλουμε να δούμε μια αποκλιμάκωση, μια αραίωση της ακολουθίας. Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε, θα έλεγα το αντίθετο. Η συχνότητα των σεισμών αυξάνει. Παρατηρούμε μια αύξηση και των μεγεθών. Έχουμε τις τελευταίες ώρες, τις τελευταίες ημέρες από τη μια του Γενάρη, 49 σεισμούς με μεγέθη μεγαλύτερα του 4. Σήμερα τη νύχτα ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση. Είχαμε επτά σεισμούς από τις 10 ώρα μέχρι το πρωί. Τώρα ξανά είχαμε άλλους δυο σεισμούς πάνω από 4. Πριν από λίγο πάλι φτάσαμε στο 4,8. Θέλω να πω ότι είναι μια κατάσταση που είναι ασυνήθιστη, ιδιαίτερα ασυνήθιστη, πρωτοφανής θα έλεγα για τα ελληνικά δεδομένα. Από κει και πέρα εξετάζουμε την ακολουθία. Για την ώρα δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί. Θα επανεξετάζουμε συνεχώς την κατάσταση, όταν δούμε κάποια βελτίωση εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε» ανέφερε.

Αθανάσιος Γκανάς: αυτό είναι κάτι που συμβαίνει κάτι για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δήλωσε στο ΕΡΤNews πως οι επιστήμονες απεύχονται την εμφάνιση ενός μεγαλύτερου σεισμού. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ο σεισμός σε ποιο ρήγμα θα γίνει. Υπάρχει και ένα υποψήφιο ρήγμα αυτή τη στιγμή που είναι κοντά στην Άνυδρο και έχει μήκος 15 χλμ. και το οποίο αν σπάσει αυτό μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ». Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν το θέλουμε το σενάριο αυτό, διότι αν γίνει σεισμός μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι και κατολισθήσεις στην καλντέρα της Σαντορίνης και επίσης να έχουμε ενεργοποίηση του ηφαιστείου του Κολoύμπο».

Με πληροφορίες απο ANT1, ertnews.gr

 

 


Σχολιάστε εδώ