Χωρίς οξυγόνο η κυβέρνηση – Σε δεινή θέση ο Κυρ. Μητσοτάκης για την τραγωδία στα Τέμπη
–Συγκάλυψη των ευθυνών καταγγέλλει η αντιπολίτευση – Στο τραπέζι η πρόταση μομφής από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Οκτώ στους δέκα δεν εμπιστεύονται κυβέρνηση και δικαιοσύνη
• Η εκτίμηση είναι πως, αν το πόρισμα του Πολυτεχνείου
Βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης απειλεί να βάλει το ζήτημα των Τεμπών, καθώς οι μέχρι σήμερα χειρισμοί αποπνέουν έναν αέρα συγκάλυψης, προκαλώντας την κλιμακούμενη οργή και την αγανάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών.
Οι μαζικές συγκεντρώσεις (θα επαναληφθούν μέσα στον Φεβρουάριο) που οργανώθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια αποτέλεσαν ένα ηχηρό μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου. Ήταν μια σαφής αποτύπωση του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία. Ενδεικτικό είναι το ότι στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB το 81,1% των πολιτών απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη διαλεύκανση των αιτιών της τραγωδίας και την αποκάλυψη των υπαιτίων.
Το κύμα αμφισβήτησης συμπαρασύρει και τη δικαιοσύνη, με το 77,5% των πολιτών να δηλώνει ότι οι ανακριτές και οι εισαγγελείς που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν κάνουν όσα πρέπει για να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους. Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο.
Κατά κοινή διαπίστωση, η κυβέρνηση διάγει τη χειρότερη περίοδο από το 2019, οπότε και ανέλαβε τα ηνία της χώρας, ενώ ισχυρά είναι και τα πλήγματα που δέχεται ο Κυρ. Μητσοτάκης ως προς την αξιοπιστία και την εντιμότητά του στη διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη – και όχι μόνο.
Οι δε προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι, καθώς όλο και μεγαλύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας προσχωρούν στην άποψη ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει αυτά που πρέπει προκειμένου να λάμψει η αλήθεια για τις συνθήκες της τραγωδίας και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, αλλά μετέρχεται τρόπους και διαδικασίες με στόχο την αποσιώπηση και τη συγκάλυψη των ευθυνών. Στοιχεία που… χάνονται, ντοκουμέντα που αλλοιώνονται, διαστρέβλωση πληροφοριών και… μη χειρότερα.
Οι προσεχείς εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που θα απαντά στο κρίσιμο ερώτημα: Μετέφερε το μοιραίο τρένο παράνομα υλικά (και ποια ήταν αυτά;), τα οποία, λόγω της σύγκρουσης, προκάλεσαν την έκρηξη από την οποία έχασαν τη ζωή τους αρκετά από τα θύματα της τραγωδίας;
Τις πρώτες ημέρες μετά τη σύγκρουση των τρένων, η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός υποστήριξαν ότι το εμπορικό τρένο δεν μετέφερε κάποια εύφλεκτα υλικά. Στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να υπήρχαν τέτοια υλικά και ότι οι αρχικές δηλώσεις του περί του αντιθέτου ήταν με βάση την ενημέρωση που είχε αμέσως μετά το δυστύχημα. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να αμβλύνει την οργή που επικρατεί στην κοινωνία, είπε ότι, αν από την έρευνα της δικαιοσύνης προκύψουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, η κυβέρνηση θα απαντήσει θετικά στο αίτημα για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.
Τα λεγόμενά του δεν ήραν την αμφισβήτηση και την καχυποψία ως προς τις πραγματικές προθέσεις του, που έχουν πλέον εδραιωθεί στην αντίληψη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Σε γενικές γραμμές, ο κ. Μητσοτάκης δεν έπεισε με όσα είπε, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο είτε για ψεύδη είτε για ομολογία ενοχής, ενώ, από την πλευρά του, ο Σ. Φάμελλος ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης.
Αίτημα που είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση τις επόμενες εβδομάδες, ιδίως αν τα στοιχεία που θα προκύψουν στην πορεία έρθουν να ενισχύσουν την αίσθηση που υπάρχει διάχυτη για επιχείρηση συγκάλυψης εκ μέρους τη κυβέρνησης με την αρωγή των δικαστικών και αστυνομικών αρχών.
Εξελίξεις
Η εκτίμηση είναι πως, αν το πόρισμα του Πολυτεχνείου κάνει λόγο για μεταφορά επικίνδυνων υλικών από το μοιραίο τρένο, οι εξελίξεις θα είναι εξόχως δυσμενείς για την κυβέρνηση. Η έρευνα των δικαστικών αρχών θα κινηθεί προς διαφορετική κατεύθυνση, οι κατηγορίες θα αλλάξουν και ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί σε κινήσεις που θα είναι πολιτικά επιζήμιες για την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο προσωπικά. Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Πολυτεχνείου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει ήδη προαναγγείλει, ενώ το ΠΑΣΟΚ περιμένει την αποκάλυψη των νέων στοιχείων για να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό, αν προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία, να οργανωθούν και νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενδεχομένως και ανήμερα της μαύρης επετείου των δύο χρόνων από την τραγωδία. Σε μια τέτοια περίπτωση, η πίεση προς την κυβέρνηση θα ενταθεί κι άλλο, οι εξελίξεις μπορεί να αποδειχθούν ραγδαίες και σε πολλά επίπεδα, ο δε πρωθυπουργός να υποχρεωθεί σε πολιτικά επώδυνες αποφάσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, σε κάποια φάση, στο Μέγαρο Μαξίμου έπεσε η πρόταση να διακοπεί πλήρως η λειτουργία των τρένων μέχρις ότου τα δρομολόγια να καταστούν ασφαλή για το επιβατικό κοινό. Κατά την άποψη όσων διατύπωσαν τη συγκεκριμένη πρόταση, η κίνηση αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα να αμβλυνθεί το δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση.
Η πρόταση απορρίφθηκε, μετά… πολλών επαίνων, για συγκεκριμένους λόγους: Πρώτον, θα έπρεπε να καταβληθούν τεράστια ποσά ως ρήτρα προς την ιταλική εταιρεία που έχει αγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Δεύτερον, θα προέκυπτε θέμα με τους εκατοντάδες (χιλιάδες) εργαζομένους του Οργανισμού που θα βρίσκονταν στον δρόμο.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ