Ποια διατροφή προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Του ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Σε μια προοπτική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό «Nature Communications» διερευνήθηκε η συσχέτιση μεταξύ διατροφικών παραγόντων και κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε ένα μεγάλο δείγμα γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα») της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ δρ Μαρία Καπαρέλου (παθολόγος – ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής – Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) αναφέρουν ότι συμμετείχαν συνολικά 542.778 γυναίκες, μεταξύ των οποίων καταγράφηκαν 12.251 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή των συμμετεχουσών μέσω ερωτηματολογίων σχετικών με τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων και ποτών, προκειμένου να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και του κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι συμμετέχουσες κατατάχθηκαν σε διάφορες ομάδες βάσει των διατροφικών τους συνηθειών, ενώ εξετάστηκαν παράγοντες όπως η κατανάλωση κρέατος, λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, αλκοόλ κ.λπ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο. Ειδικότερα, η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών, που βρίσκονται σε τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, συνδέθηκε με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά έχει ισχυρή συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιαίτερα των χαμηλών σε λιπαρά, φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο και να έχει προστατευτικό ρόλο, ενώ η μέτρια κατανάλωση ψαριών και φυτικών πρωτεϊνών παρουσίασε μικρή αλλά στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου. Επιπλέον, δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ωστόσο η κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου, ενώ άλλοι παράγοντες, όπως η κατανάλωση υγιεινών λιπών, δεν φάνηκε να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η μελέτη υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της διατροφής στη μείωση ή στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και προτείνει την ενσωμάτωση φυτικών ινών και την αποφυγή κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών ως αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης. Επιπλέον, η ανάλυση παρέχει δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση κατευθυντήριων οδηγιών για τη Δημόσια Υγεία.
Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες και επισημαίνουν ότι τα διατροφικά πρότυπα πρέπει να εξετάζονται σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως η σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του παχέος εντέρου.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Φωτογραφία από Elias από το Pixabay