Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ / Autodia συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση της GΕSAC «Meet The Authors»

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ / Autodia συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση της GΕSAC «Meet The Authors»

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ / Autodia συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση της GΕSAC «Meet The Authors», η οποία διοργανώθηκε την Τετάρτη 29/1 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία πολλών ευρωβουλευτών και της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου Henna Virkkunen, αρμόδιας για την Τεχνολογική Κυριαρχία, Ασφάλεια και Δημοκρατία, καθώς και πάνω από 35 διακεκριμένων δημιουργών από όλη την Ευρώπη, όπου συζητήθηκαν τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν τη δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη, τις συμβάσεις εξαγοράς πνευματικών δικαιωμάτων (buy-outs) στην αγορά VoD και τη διαφάνεια και δίκαιη αμοιβή στις υπηρεσίες streaming μουσικής.

Την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ εκπροσώπησαν ο συνθέτης Γιάννης Γλέζος, Πρόεδρος Δ.Σ., ο συνθέτης και παραγωγός Φοίβος Τασσόπουλος, μέλος Δ.Σ., και ο συνθέτης και παραγωγός Βαγγέλης Φάμπας, Γραμματέας Εποπτικού Συμβουλίου. Παρούσες ήταν, επίσης, η Γενική Διευθύντρια Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου και η Δ/ντρια Επικοινωνίας & Διεθνών Σχέσεων Ηλιάννα Αντωνίου.

Η ομάδα του ελληνικού Οργανισμού μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με Έλληνες Ευρωβουλευτές, εκ των οποίων ορισμένοι είναι μέλη της Επιτροπής CULT, στο περιθώριο της εκδήλωσης, με τους οποίους συζήτησε όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους Έλληνες συνθέτες, στιχουργούς και εκδότες μουσικής. Στόχος της επίσκεψης αυτής ήταν η δικτύωση με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στελέχη ευρωπαϊκών Οργανισμών και δημιουργούς, καθώς και η ενδελεχής ενημέρωση, με σκοπό τη διαβούλευση και τη λήψη αξιόπιστων αποφάσεων για την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων δημιουργών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τη GESAC και τους ευρωβουλευτές Laurence Farreng, Marcos Ros Sempere και Bogdan Zdrojewski. Δημιουργοί και αξιωματούχοι / υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις σύγχρονες προκλήσεις της νέας τεχνολογίας, οι οποίες επηρεάζουν τα μέσα διαβίωσης των συνθετών, συγγραφέων, σκηνοθετών, σεναριογράφων, εικαστικών καλλιτεχνών και πολλών άλλων δημιουργών.

Επιπλέον, συζητήθηκαν τρόποι και πρωτοβουλίες για την ανοικοδόμηση ενός αμοιβαία επωφελούς μέλλοντος για την καινοτομία και τη δημιουργία στην Ευρώπη, προκειμένου να  υποστηριχθούν οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες – ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς κλάδους της Ευρώπης παγκοσμίως, με 12,9 εκατομμύρια εργαζομένους και συνεισφορά με 934 δις. ευρώ σε προστιθέμενη αξία ετησίως, ποσό που αντιπροσωπεύει το 6,9% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Οι δημιουργοί και οι Οργανισμοί τους (ΟΣΔ) ζητούν την ουσιαστική εφαρμογή του νόμου περί Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Act), προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η συμμόρφωση των εταιρειών AI με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ. Αυτό συνεπάγεται ότι οι εταιρείες AI που χρησιμοποιούν καλλιτεχνικά έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα θα αποκτούν άδειες από τους ΟΣΔ.

Οι ευρωβουλευτές υπενθύμισαν τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες που έχει καταβάλει το Ευρωκοινοβούλιο, όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί έναντι των παγκόσμιων μεγάλων πλατφορμών Τεχνητής Νοημοσύνης, VoD και streaming και εξέφρασαν τις προσδοκίες τους για αποτελεσματικές λύσεις με εφαρμογή σε όλη την ΕΕ εκ μέρους της Επιτροπής.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σχολιάστε εδώ