Εργαλειοποίηση της μειονότητας στη Θράκη
Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Η ρουκέτα που εξαπέλυσε πρόσφατα ο Χακάν Φιντάν για τη «Δυτική Θράκη» δικαιώνει τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι προέβλεψαν ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα από την Άγκυρα για να προβάλει εξωφρενικές διεκδικήσεις. Είναι γνωστό ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι, εκτός από το Αιγαίο, στη διαπραγμάτευση πρέπει να τεθεί και η «Δυτική Θράκη».
Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι η μόνη αναγνωρισμένη μειονότητα –και μάλιστα ως θρησκευτική– στην Ελλάδα βάσει του άρθρου 45 της Συνθήκης της Λωζάννης. Αριθμεί 120.000 περίπου άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η μουσουλμανική μειονότητα σήμερα αποτελείται από τρεις εθνοτικές ομάδες, Τούρκους, Πομάκους και Ρομά.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η Ελλάδα και η Τουρκία πραγματοποίησαν ανταλλαγή πληθυσμών. Όλοι οι χριστιανοί ορθόδοξοι κάτοικοι της Τουρκίας, υποκείμενοι στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, θα μετανάστευαν στην Ελλάδα, εκτός από τις κοινότητες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, και όλοι οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα θα μετανάστευαν στην Τουρκία, εκτός από τους μουσουλμάνους της Θράκης.
Οι πληθυσμοί που ανταλλάχθηκαν δεν ήταν ομοιογενείς, καθώς οι χριστιανοί οι οποίοι μετανάστευσαν στην Ελλάδα δεν ήταν αποκλειστικά ελληνόφωνοι αλλά περιλάμβαναν και εκείνους που μιλούσαν την τουρκική γλώσσα.
Παρομοίως, οι μουσουλμάνοι οι οποίοι μετανάστευσαν στην Τουρκία δεν ήταν αποκλειστικά τουρκόφωνοι, αλλά περιλάμβαναν εκείνους που μιλούσαν την αλβανική, τη βουλγαρική, τη βλάχικη αλλά και την ελληνική γλώσσα (μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα).
Οι ψευδομουφτήδες, εκπρόσωποι της αποκαλούμενης Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονότητας της «Δυτικής Θράκης», καθώς και άλλων οργανώσεων που προωθούν την ύπαρξη «τουρκικής» εθνικής μειονότητας στην περιοχή, είναι γνωστό ότι ζουν και αναπνέουν για τη διοργάνωση και την προώθηση των εκδηλώσεων τούρκων παραγόντων, που συχνά – πυκνά επισκέπτονται τη Θράκη.
Είναι σαφές ότι οι Τούρκοι εργαλειοποιούν το θέμα της μειονότητας. Διεθνώς, εμφανίζονται απομονωμένοι στο συγκεκριμένο θέμα. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα πρέπει να επαγρυπνεί, αφού ο Χακάν Φιντάν –κυρίως– δεν είναι τυχαία προσωπικότητα και πρόκειται να παίξει ρόλο στο μέλλον για την Τουρκία.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ