Γιώργος Καραμέρος: «Πότε θα έρθει στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, προ ημερησίας, να απολογηθεί για όσα έχουν γίνει με τα Τέμπη;»

Γιώργος Καραμέρος: «Πότε θα έρθει στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, προ ημερησίας, να απολογηθεί για όσα έχουν γίνει με τα Τέμπη;»

 Σημεία από την παρέμβαση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Καραμέρου, στον τηλεοπτικό σταθμό Open και στους δημοσιογράφους Γιάννη Κολοκυθά και Παναγιώτη Στάθη:

Για τα Τέμπη και την τακτική της κυβέρνησης

Την ξεκάθαρη απαίτηση των πολιτών σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και σε αρκετές του εξωτερικού, εμείς την κάναμε κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, πιάνοντας το νήμα από τους πολίτες, καταθέτοντας μαζί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης αίτημα προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή. Άρα ο χρόνος μετράει εδώ και δέκα ώρες. Ρωτάμε σήμερα τον κ. Μητσοτάκη πότε θα έρθει στη Βουλή να απολογηθεί για όσα έχουν γίνει.

Δέκα μέρες πριν το δυστύχημα στα Τέμπη, ο σημερινός τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ρωτούσε τον κ. Καραμανλή για την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο, με αφορμή το τρένο στον Βόλο. Και κουνούσε το δάχτυλο ο κ. Καραμανλής και έλεγε «είναι ντροπή να θέτετε ζήτημα ασφάλειας». Δέκα μέρες μετά έχουμε το δυστύχημα στα Τέμπη με 57 νεκρούς. Την επόμενη μέρα, ο κ. Μητσοτάκης λέει στο διάγγελμά του ότι «είναι προς τιμήν του κ. Καραμανλή που πήρε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε».

Τι έγινε μετά από δύο μήνες; Τον έβαλε στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, στις Σέρρες, εξελέγη, και το βράδυ των εκλογών ο κ. Καραμανλής έλεγε «τα κάστρα δεν πέφτουν». Δεν μπορεί να είναι «κάστρο» η κυβέρνηση και γύρω-γύρω στην τάφρο με τους κροκόδειλους να πέφτουν οι πολίτες. Αυτό είναι ξεκάθαρο.

Δεν θα πάθουμε αμνησία. Ο κ. Μητσοτάκης τον Μάρτιο του ’23, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, έλεγε στον Αlpha και στον κ. Θεοδωράκη ότι «δεν υπήρχε τίποτα εύφλεκτο στην εμπορική αμαξοστοιχία. Είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό». Πώς θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη, σας ρωτώ εγώ, όταν είναι ξεκάθαρο ότι οι ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν περιείχαν αυτά που απαιτεί το πρωτόκολλο; Δηλαδή, αν εισέπνευσε κάτι κάποιο από τα παιδιά. Κι όταν ζητούν εκταφή οι γονείς -λυπάμαι που μπαίνω σε αυτές τις λεπτομέρειες- τι κάνει η κυβέρνηση; Ήρθε προχθές στη Βουλή και φτιάχνει μια τριμελή επιτροπή υπό τον κ. Καρακούκη -που παρέτεινε το όριο ηλικίας πάνω από τα 67 για να τον κρατήσει, όπως ο κ. Καραμανλής άλλαξε το όριο ηλικίας πάνω από τα 48 για να πάει ο σταθμάρχης στη θέση στην οποία υπήρχε μέρος της ευθύνης για το μοιραίο δυστύχημα- αλλάζει λοιπόν τα όρια για να ελέγξει τις ενδεχόμενες ιατροδικαστικές εκθέσεις. Υπάρχει ξεκάθαρη απόπειρα συγκάλυψης. Εμείς λοιπόν, θεσμικά, παίρνουμε πρωτοβουλία: να έρθει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή να απαντήσει στους πολίτες.

Οι πολίτες δεν θέλουν να ξαναδούν μια κοινοβουλευτική συζήτηση που θα καταλήγει με χειροκροτήματα και αγκαλιές του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Καραμανλή και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι κατέληξε και η Εξεταστική Επιτροπή και η πρόταση μομφής.

Να έρθουν τα στοιχεία και να είναι καθαρά, για να βοηθηθεί η Δικαιοσύνη, αυτά τα οποία η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει να στείλει στη Βουλή. Να έρθει και το πόρισμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αλλά προσέξτε τώρα ποιος είναι ο λάκκος και η φάβα, που λέει και η φράση: Με τη συγκεκριμένη πλειοψηφία που έχει η Νέα Δημοκρατία, όπως κουκούλωσε την Εξεταστική, σου λέει, να κάνουμε και Προανακριτική. Θα κάνουμε Προανακριτική και θα πει η πλειοψηφία ότι δεν τρέχει τίποτα και θα δώσει αμνήστευση για όλα αυτά που περιέγραψα; Κι αυτή είναι κι η ανησυχία και των γονιών και των πολιτών.

Πρέπει να σέβονται οι βουλευτές και της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης τους πολίτες και τα γεγονότα. Δεν μπορεί να λες, «κάστρα είμαστε και δεν πέφτουμε» και την άλλη να ταυτίζεσαι συναισθηματικά με τους γονείς. Αυτό είναι ξεκάθαρη υποκρισία. Εμείς λέμε, λοιπόν: Η Δικαιοσύνη τη δουλειά της και εμείς ως αντιπολίτευση, προσπαθώντας να στοιχηθούμε με τις απαιτήσεις της κοινωνικής αντιπολίτευσης, στη Βουλή μάχη. Κύριε Μητσοτάκη, απαντήστε. Καταθέσαμε χθες αίτημα. Ελάτε. Να γίνει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή τώρα κι όταν έρθει το πόρισμα εδώ είμαστε, υπάρχουν κι άλλα κοινοβουλευτικά εργαλεία.

Έχει κατορθώσει η κυβέρνηση με την κυριαρχία της στα Μέσα Ενημέρωσης να κάνει τον κόσμο να λέει ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Οι πολίτες που κατέβηκαν και γέμισαν όλες τις πλατείες της χώρας, εξεπλάγησαν όταν πήγαν σπίτι -ή οι πολίτες που έμειναν στα σπίτια τους-, που δεν έβλεπαν στο «γυαλί» της κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση προσπάθησε να εξαφανίσει επικοινωνιακά και την κοινωνική αντιπολίτευση, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Είδατε τι έγινε με την ΕΡΤ.

Την παραμονή της συγκέντρωσης, η δημόσια τηλεόραση έπαιζε ένα λιβελογράφημα, που κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο η «μαύρη ομάδα» της Νέας Δημοκρατίας, που έλεγε ότι είναι μοντάζ το πόρισμα Κοκοτσάκη και το ηχητικό. Οι πολίτες ενοχλούνται γιατί πάνε «να τους εξαφανίσουν». Όπως προσπαθούν συστηματικά να αδυνατίσουν τις αντιπολιτευόμενες πολιτικές φωνές. Δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο με την κοινωνία. Και εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν.

Θα εξαντλήσουμε κάθε κοινοβουλευτικό μέσο. Ούτε τους δικαστές θα κάνουμε, ούτε τις θεωρίες θα αναλύουμε. Τα στοιχεία βλέπουμε. Να συζητήσουμε στη Βουλή και να έρθει ο Μητσοτάκης να πει, για παράδειγμα, όταν έλεγε στον κ. Θεοδωράκη ότι δεν θα φέρνει τα σαπάκια τρένα η Hellenic Train, και χθες στο press room o κ. Μαρινάκης δεν είχε απάντηση γιατί δεν έχουν αλλάξει τα τρένα εδώ και δύο χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι το βράδυ του δυστυχήματος έμεινε άυπνος. Τι έκανε εκείνο το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης; Τι προσπαθούσε να κάνει όλο το βράδυ; Σε ποιους τηλεφωνούσε; Ποιος έδωσε την εντολή για το μπάζωμα; Εγώ το έδωσα; Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί δήθεν να ταυτιστεί με τους γονείς των θυμάτων και την ίδια στιγμή κάνει ό,τι μπορεί για να μείνουν στο περιθώριο και να μη μάθουν την αλήθεια.

Υπάρχει ηχητικό και βίντεο του κ. Τριαντόπουλου που λέει: «Συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς για την αποκατάσταση του σημείου». Το μπάζωμα, δηλαδή, το έλεγαν «αποκατάσταση».

Για την Προεδρία της Δημοκρατίας και την τακτική του ΠΑΣΟΚ

Την Παρασκευή ψηφίζουμε εκ νέου στη δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι η πρώτη ψηφοφορία το Σάββατο που μας πέρασε, με την υπερκομματική υποψηφιότητα της κ. Κατσέλη, δείχνει τον δρόμο να ακολουθήσουν, αν θέλουν, και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης -εννοώ το ΠΑΣΟΚ- και να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα της κ. Κατσέλη. Αυτό που είπα και νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη αντίληψη και στους πολίτες, αλλά, όπως είδα, και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι εγκλωβίστηκε ο κ. Ανδρουλάκης περιμένοντας τον κ. Μητσοτάκη.

Εγκλωβίστηκε ο κ. Ανδρουλάκης. Γι’ αυτό και ενώ αριθμητικά είναι αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, η πρόταση που έκανε ασθμαίνων στο τέλος, δηλαδή ο κ. Γιαννίτσης, είναι τρίτη. Εμείς καλούμε τον κ. Ανδρουλάκη και τις προοδευτικές δυνάμεις υπό αυτές τις συνθήκες, με τον κόσμο να ζητά ισχυρή αντιπολίτευση, να υπερψηφίσουμε την υπερκομματική υποψηφιότητα της κ. Κατσέλη. Η κ. Κατσέλη ήταν, άλλωστε, υπουργός του ΠΑΣΟΚ, άλλο αν την έδιωξαν γιατί δεν ήθελε να ψηφίσει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, έφερε το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, γνωστό και ως «νόμο Κατσέλη».

Ο κ. Μητσοτάκης κοροϊδεύει το ΠΑΣΟΚ κι αυτό κάθεται και περιμένει. Εγώ δεν κατηγορώ το ΠΑΣΟΚ, η ενότητα του προοδευτικού χώρου είναι κοινωνική απαίτηση. Ο Σ. Φάμελλος πρώτα μίλησε για μια κοινή υποψηφιότητα του προοδευτικού χώρου, πρόταση που έμεινε στο τραπέζι μια ολόκληρη εβδομάδα, αλλά το ΠΑΣΟΚ περίμενε τον κ. Μητσοτάκη. Οι διαμάχες εντός του προοδευτικού χώρου είναι κάτι που επιδιώκει η ΝΔ, γιατί είναι η μόνη που ευνοείται από αυτή την κατάσταση.


Σχολιάστε εδώ