Περισσότερα από 25.000 άτομα στη χώρα μας πάσχουν από μυοκαρδιοπάθειες

Περισσότερα από 25.000 άτομα στη χώρα μας πάσχουν από μυοκαρδιοπάθειες

Του ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


• Αυξημένο το κόστος περίθαλψης λόγω ειδικών θεραπειών και φαρμακευτικής υποστήριξης

Οι μυοκαρδιοπάθειες επηρεάζουν τον καρδιακό μυ, προκαλώντας συχνά καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες και αιφνίδιο θάνατο. Οι νόσοι διαγιγνώσκονται σε ενήλικες, αλλά συχνά οι πιο σοβαρές μορφές επηρεάζουν και παιδιά.

Οι αιτίες μπορεί να είναι κληρονομικές, ιδιοπαθείς ή επίκτητες, όπως στην περίπτωση των ιογενών λοιμώξεων. Σημαντικός παράγοντας είναι ο τρόπος ζωής, καθώς η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο επιδείνωσης των συμπτωμάτων και των επιπλοκών.

Με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις μυοκαρδιοπάθειες και την επίπτωσή τους στους ασθενείς, στο Σύστημα Υγείας και στην κοινωνία, καθώς και την προώθηση συστάσεων πολιτικής για την αποτελεσματικότερη απόκριση της Ελλάδας στην αντιμετώπισή τους, η Bristol Myers Squibb παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση την πρωτοβουλία «Cardiomyopathies Matter», έναν οδικό χάρτη για τη βελτίωση της διαχείρισης των μυοκαρδιοπαθειών στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Παναγιώτης Βάρδας, καθηγητής Καρδιολογίας, επισήμανε: «Οι μυοκαρδιοπάθειες οφείλουν να αποτελέσουν μια προτεραιότητα σε επίπεδο Δημόσιας Υγείας, βάσει της εκτίμησης ότι έως και 1 στους 330 ενήλικες μπορεί να πάσχει από κάποια μορφή μυοκαρδιοπάθειας, μη ισχαιμικής αρχής.

Η ομάδα αυτών των παθήσεων της καρδιάς επηρεάζει περισσότερα από 25.000 άτομα στη χώρα μας. Η συχνότητα εμφάνισής τους αυξάνεται με την ηλικία, ενώ συχνάπαραμένουν αδιάγνωστες, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια. Οι ασθενείς με μυοκαρδιοπάθειες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία περιλαμβάνουν αυξημένα κόστη περίθαλψης, α νάγκη για ειδικές θεραπείες και φαρμακευτική υποστήριξη, καθώς και αυξημένη θνησιμότητα, καθιστώντας απαραίτητες τις πολιτικές έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης».

Ο Αριστείδης Αναστασάκης, MD, PhD, καρδιολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος στη Μονάδα Κληρονομικών Παθήσεων Καρδιάς, αν. διευθυντής Καρδιολογικού Τομέα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ανέδειξε το υψηλό κοινωνικό και οικονομικό φορτίο λόγω της απαιτούμενης μακροχρόνιας διαχείρισης: «Οι μυοκαρδιοπάθειες επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Συμπτώματα όπως δύσπνοια, κόπωση, μειωμένες αντοχές περιορίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, επιβαρύνουν την ψυχολογική τους ευημερία και αυξάνουν την ανάγκη για ιατρική φροντίδα και νοσηλεία.

Οι οικογένειες των ασθενών, εξαιτίας των υποχρεώσεων φροντίδας, επηρεάζονται λόγω περιορισμένου χρόνου για εργασία και οικονομικής επιβάρυνσης. Το κόστος ανά ασθενή αυξάνεται λόγω έκτακτων νοσηλειών που σχετίζονται με επιπλοκές και ευθύνονται για έμμεσα κόστη από την απώλεια παραγωγικότητας.

Επιπλέον, οι μυοκαρδιοπάθειες αυξάνουν περαιτέρω το κόστος στο Σύστημα Υγείας, απορροφώντας μεγάλο μέρος των δαπανών περίθαλψης». Ο Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, καθηγητής Καρδιολογίας, υπεύθυνος της Μονάδας Καρδιογενετικής και Αθλητικής Καρδιολογίας (EKKAN), Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΕΚΠΑ, Ιπποκράτειο ΓΝΑ, επικεντρώθηκε στις πτυχές διαχείρισης: «Η χώρα έχει κάνει βήματα στη διαχείριση της νόσου με εξειδικευμένους ιατρούς, πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, προγράμματα γενετικού ελέγχου και αξιοποίηση ψηφιακών μητρώων.

Η έρευνα και οι καινοτόμες θεραπείες συμβάλλουν σε καλύτερες εκβάσεις υγείας εφόσον η διάγνωση και η πρόσβαση στη θεραπεία γίνουν έγκαιρα».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: Image by fabrikasimf on Freepik



Σχολιάστε εδώ