Σήμα υποχώρησης της κυβέρνησης στο Αιγαίο για να μην ενοχληθεί η Τουρκία

Σήμα υποχώρησης της κυβέρνησης στο Αιγαίο για να μην ενοχληθεί η Τουρκία

–Κολλημένα ενεργειακά, περιβαλλοντικά σχέδια και αιολικά πάρκα…

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Σε παραίτηση από την άσκηση κρίσιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας οδηγεί το φοβικό σύνδρομο έναντι της Τουρκίας αλλά και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, τόσο με τη Διακήρυξη των Αθηνών όσο και στις μυστικές συνομιλίες που ακολούθησαν. Πλέον, το μοναδικό κριτήριο για τις επιλογές της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι να μη διαταραχθούν τα «ήρεμα νερά».

HΤουρκία, έτσι, με μοναδική «παραχώρηση» την αναστολή των υπερπτήσεων των ελληνικών νησιών και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, πετυχαίνει τον στόχο της. Όχι μόνο η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει το δικαίωμά της για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά βάζει στο ράφι κρίσιμα σχέδια για την ενέργεια και το περιβάλλον. Δίνο­ντας έτσι και την ευκαιρία στον κάθε Μπαχτσελί να βγαίνει και να δηλώνει ότι τα Δωδεκάνησα δεν νοούνται χωρίς την Τουρκία και να απειλεί με νέο 1922…

Μετά το σημαντικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, που ουσιαστικά παραμένει παγωμένο μετά το επεισόδιο της Κάσου, το περασμένο καλοκαίρι, παγωμένα παραμένουν και τα σχέδια για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, που αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας έναντι της ΕΕ, έχει ήδη καθυστερήσει, καθώς οι προθεσμίες έληξαν πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με εξειδικευμένες ιστοσελίδες (όπως η energypress.gr και η euro2day), έχει επίσης παγώσει το σχέδιο για τη χωροθέτηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Το εθνικό σχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα έχει παρουσιαστεί εδώ και 14 μήνες. Παρόλο που απέμενε η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία έχει σταματήσει, καθώς το ΥΠΕΞ επιθυμεί να ελέγξει ξανά τα σχέδια, πριν δώσει την τελική έγκριση. Το ερώτημα, φυσικά, είναι γιατί το ΥΠΕΞ κωλυσιεργεί, ενώ έχει ήδη εξετάσει το σχέδιο και τους χάρτες που περιλαμβάνουν περισσότερα από 20 οικόπεδα εντός των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. Οι συγκεκριμένοι χάρτες έχουν επίσης εγκριθεί από το υπουργείο Άμυνας και τα συναρμόδια υπουργεία.

Στον σχεδιασμό των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είχαν συνυπολογιστεί τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, οι επιπτώσεις στον τουρισμό, στη ναυσιπλοΐα και στην ακτοπλοΐα, καθώς και η ελάχιστη απόσταση από τις ακτογραμμές. Επίσης, ελήφθησαν υπόψη οι περιοχές περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Μετά από αντιδράσεις, κυρίως από ξενοδόχους και το υπουργείο Πολιτισμού, διαμορφώθηκε η πρώτη φάση του σχεδίου, που περιλαμβάνει περιοχές όπως η Σητεία, η Γυάρος, οι Άγιοι Απόστολοι στην Εύβοια, ο Βόρειος Πατραϊκός, η Ρόδος και η Δονούσα. Αυτές οι περιοχές είναι έτοιμες για δρομολόγηση.

Η κωλυσιεργία θέτει σε κίνδυνο μεγάλες επενδύσεις, τόσο από ξένους όσο και από ελληνικούς ομίλους. Την ίδια στιγμή, υπάρχει πραγματικός διεθνής και ευρωπαϊκός ανταγωνισμός για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Παράλληλα, η Τουρκία προχωρά προς αυτήν την κατεύθυνση, ενισχύοντας τη θέση της στο διεθνές ενεργειακό παιχνίδι.

Τον Νοέμβριο, όπως αναφέρουν οι ίδιες ιστοσελίδες, η Τουρκία, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, παρουσίασε ένα μεγάλο πρόγραμμα ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ισχύος 7 GW, έως το 2040. Το σχέδιο αυτό υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και από την εγχώρια βιομηχανία παραγωγής εξοπλισμού για ανεμογεννήτριες.

Η κωλυσιεργία στα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας εγκληματικής αδράνειας σε μια σειρά έργων. Η Ελλάδα εμφανίζεται είτε να παραιτείται είτε να περιορίζει από μόνη της την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της για να μην ενοχληθεί και να μην αντιδράσει η Τουρκία.

Το σημαντικό έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου παραμένει ουσιαστικά παγωμένο όχι μόνο λόγω των επιχειρηματικών διαφωνιών του ΑΔΜΗΕ με τις αρμόδιες Αρχές της Κύπρου αλλά και λόγω του γεωπολιτικού κινδύνου, όπως είχαν χαρακτηριστεί οι αντιδράσεις της Τουρκίας σε αυτό το σχέδιο.

Από το επεισόδιο της Κάσου και μετά, τα ερευνητικά πλοία που έχουν αναλάβει τις έρευνες για την πόντιση του καλωδίου πραγματοποιούν περιοδικές έρευνες αποκλειστικά και μόνο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων (6 ν.μ.) και δεν έχει επιχειρηθεί η έκδοση NAVTEX για έρευνες στα διεθνή ύδατα, ούτε καν στις περιοχές της νομίμως οριοθετημένης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Αυτή η στάση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς εμφανίζει την Ελλάδα να αποδέχεται το βέτο της Τουρκίας για έρευνες στην επίσημα και με διεθνή συμφωνία οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ. Έτσι, φαίνεται να γίνεται δεκτός ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι η περιοχή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Επιπλέον, στο ράφι έχουν μείνει οι σχεδιασμοί για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, παρότι όλοι οι χάρτες είναι από καιρό έτοιμοι στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, περιμένοντας νέα έγκριση από την πολιτική ηγεσία και το ΥΠΕΞ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα θαλάσσια πάρκα βρίσκονται εντός των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ., οπότε δεν υπάρχει καν δικαιολογία για αντίδραση από την Τουρκία.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ «κρατάει» αυτά τα σχέδια, καθώς περιλαμβάνουν νησίδες τις οποίες η Τουρκία θεωρεί «γκρίζες ζώνες».

Όσον αφορά τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, που επίσης έχει ολοκληρωθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο, η έγκριση και η κατάθεσή του στην Κομισιόν δεν προχωρούν από φόβο για τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός περιλαμβάνει περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων, στα διεθνή ύδατα, και μάλιστα, όπως είχε καταγραφεί στον χάρτη που δημοσίευσε η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν, καθορίζει τις νόμιμες δραστηριότητες σε ολόκληρη την έκταση της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, όπως αυτή περιγράφεται βάσει του «νόμου Μανιάτη».

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Τουρκία όχι μόνο επιδιώκει να επιβάλει τον περιορισμό της Ελλάδας στα 6 ν.μ., καταπατώντας το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και αγνοεί διεθνείς συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Παράλληλα, σχεδιάζει νέα τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πιθανή, υπό διαμόρφωση, συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία θα επιχειρήσει παράνομα να προσαρτήσει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο για την πορεία αυτών των εξελίξεων και η κυβέρνηση θα κληθεί να αποδείξει ότι τα «ήρεμα νερά» δεν έχουν το τεράστιο κόστος της παραίτησης από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: Υπουργείο Εξωτερικών/facebook.com/GreeceMFA


Σχολιάστε εδώ