Γιατί η ψωρίαση «φουντώνει» στις γιορτές
Του ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Έξαρση των συμπτωμάτων της ψωρίασης παρατηρείται αμέσως μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε πολλούς ασθενείς. Το στρες, η αλλαγή της διατροφής, με την ένταξη περισσότερων λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης, η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ και του καπνίσματος, όπως και του σωματικού βάρους, είναι οι ερεθιστικοί παράγοντες που οδηγούν στην εκδήλωση και στην επιδείνωση της νόσου αυτές τις ημέρες.
«Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης, αυτοάνοση δερματική νόσος, που επηρεάζει το 2% – 5% του πληθυσμού στις δυτικές χώρες. Τόσο το φυσικό όσο και το επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα ευθύνονται για την εμφάνισή της, ενώ ο τρόπος ζωής και η διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της», εξηγεί ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.
«Ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας με αυξημένες υποχρεώσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις, που δημιουργούν στρες και εξάντληση του οργανισμού. Μετά την προετοιμασία, έρχεται ένα δεκαπενθήμερο με υπερκαταναλωτικές διαθέσεις. Οι καταχρήσεις, όμως, αυτές γίνονται αιτία φλεγμονής, η οποία θεωρείται ως ο κύριος παράγοντας πυροδότησης των συμπτωμάτων της ψωρίασης», επισημαίνει.
Όσον αφορά τη διατροφή, τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι οι τροφές που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία, είναι πλούσιες σε λιπαρά, νάτριο ή ζάχαρη διεγείρουν τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος και αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ψωρίασης.
Πιο συγκεκριμένα:
= Τα λιπαρά κρέατα, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανητά και η μαργαρίνη είναι γνωστό ότι προκαλούν φλεγμονή στο σώμα. Έτσι, μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε αυτές τις τροφές επιδεινώνει δερματικές ασθένειες όπως η ψωρίαση, αυξάνοντας το επίπεδο των φλεγμονωδών κυτοκινών στο δέρμα.
= Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, επίσης, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κυτοκινών, οι οποίες παίζουν κύριο ρόλο στον έλεγχο της ανοσολογικής αντίδρασης.
= Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν, επίσης, τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης, τα οποία είναι ουσίες στο αίμα που μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή.
= Το αλκοόλ επηρεάζει τόσο τη φυσική όσο και την προσαρμοστική ανοσία και θεωρείται παράγοντας έναρξης της φλεγμονής, όπως και επιδείνωσής της.
= Η υψηλή πρόσληψη νατρίου διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ψωρίαση, καθώς ενισχύει την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και προάγει τη συσσώρευση φλεγμονωδών κυτοκινών, όπως και την παχυσαρκία.
Μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι το ψυχολογικό στρες συμβάλλει στην εμφάνιση ψωρίασης, όπως και το κάπνισμα.
«Την περίοδο των γιορτών ελάχιστοι είναι οι εγκρατείς, που δεν παρασύρθηκαν σε γαστρονομικές ‘‘αμαρτίες’’. Όλοι, λίγο ή πολύ, έχουν πιει και έχουν καπνίσει παραπάνω, έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους, έχουν ξεχάσει το γυμναστήριο και έχουν βάλει μερικά κιλά παραπάνω. Όλα αυτά, όμως, για όσους πάσχουν από ψωρίαση είναι επιβαρυντικά και είναι πολύ πιθανό να έχουν προκαλέσει έξαρση της νόσου.
Η επιστροφή σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που βασίζεται σε ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, σε Ω-3, φρούτα και λαχανικά, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να επαναφέρει το σώμα», υποστηρίζει ο δρ Χρήστος Στάμου.
«Όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολία με τη φαρμακευτική θεραπεία, ή συμπληρωματικά αυτής, μπορούν να δοκιμάσουν τη φωτοθεραπεία, δηλαδή την έκθεση του δέρματος σε μια τεχνητή πηγή φωτός UVB για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα στο ιατρείο. Η φωτοθεραπεία είναι αποτελεσματική και ταχύτερη στην ύφεση των συμπτωμάτων», καταλήγει ο δρ Στάμου.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: Eszter Miller από το Pixabay