Βγαίνει μπροστά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Βγαίνει μπροστά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνέντευξη που έδωσε προ ημερών ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι είναι σε επαφή με όλους όσοι χαράζουν γραμμή, όχι για να επιβάλει η Εκκλησία τη θέλησή της, όπως αναφέρει, αλλά για να προκύψει όφελος από την ανταλλαγή απόψεων, καθώς, όπως επισημαίνει, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος μεριμνούσε και ενεργούσε για την επιβίωση του Ελληνισμού στο νησί.

Στη συνέντευξη ρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος αν είναι «σκληρός» στο εθνικό θέμα και αν φοβάται ότι «αν δεν βρεθεί λύση ίσως καταλήξουμε στο ‘‘πάλι με χρόνια με καιρούς’’ και τελικά αντί για καλύτερη λύση μας μείνει η διχοτόμηση ή ακόμη χειρότερα να χάσουμε και αυτά που έχουμε;».

Η απάντηση του κύπριου ιεράρχη ήταν αποστομωτική: «Να ρωτήσω κι εγώ κάτι: Μας προσφέρθηκε μέχρι σήμερα μια λύση δίκαιη και βιώσιμη και την απορρίψαμε; Όσο για τον μπαμπούλα της διχοτόμησης, δεν την θέλει η Τουρκία, όπως είχε ξεκαθαρίσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Είναι οφθαλμοφανές ότι οι Τούρκοι έχουν χαραγμένη την πολιτική τους εδώ και δεκαετίες, γνωρίζουν τι ζητούν και ακολουθούν απαρέγκλιτα τους στόχους τους. Όταν συνομιλώ με κάποιους, οι οποίοι θεωρούν σκληρή την πολιτική μου προσέγγιση, ζητώ να μου απαντήσουν ποια λύση θεωρούν οι ίδιοι ότι επιδιώκει η Τουρκία και δεν αρνούνται ότι στόχος είναι η τουρκοποίηση της Κύπρου. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ουδέποτε υπαναχώρησαν από τις θέσεις τους. Αντίθετα, εμείς είμαστε αυτοί που προσεγγίζουμε τις θέσεις της Τουρκίας με το σκεπτικό ότι με αυτό τον τρόπο θα επιλυθεί το κυπριακό. Τούτων λεχθέντων, σκληρές είναι οι θέσεις της Τουρκίας και όχι οι δικές μου…».

Και ο Αρχιεπίσκοπος συμπλήρωσε: «Αν, για παράδειγμα, όταν συζητείτο από την ΕΕ η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία ένεκα της εισβολής της στην Ουκρανία, η Ελλάδα και η Κύπρος απαιτούσαν να επιβληθούν κυρώσεις και στην Τουρκία, ως χώρα εισβολέα, διαφορετικά θα ασκούσαμε βέτο, θα τους θέταμε προ των ευθυνών τους. Πιστεύω, πως από το 1974 θεωρούμε ότι η Τουρκία είναι πανίσχυρη και επομένως δεν πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι μαζί της, αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτό οδηγεί στην τουρκοποίηση…».

Το θέμα είναι ποιος ακούει τον κύπριο ιεράρχη και στη Λευκωσία και, κυρίως, στην Αθήνα…

Ακατανόητη λογική
Όσο για την αντικειμενικότητα του ΟΗΕ, αρκεί να δούμε τις δύο εκθέσεις που υποβλήθηκαν στο ΣΑ του ΟΗΕ από τον κ. Γκουτιέρες, όπου τηρούνται, υποτίθεται, πολιτικές ίσων αποστάσεων και από τα κείμενα απουσιάζει παντελώς η αναφορά σε ομοσπονδιακή λύση. Να δούμε σε ποια βάση θα προσέλθουν Ελλάδα και Κύπρος στην πλήρη διάσκεψη που θέλει να συγκαλέσει ο κ. Γκουτιέρες, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων αλλά και της Βρετανίας. Οι Τούρκοι επιμένουν ότι στο τραπέζι θα πρέπει να βρεθεί και η λύση των δύο κρατών…

Αν η λογική είναι ότι πάνω από όλα είναι να αρχίσουν οι συνομιλίες, με οποιοδήποτε κόστος και σε οποιαδήποτε βάση, τότε πραγματικά Αθήνα και Λευκωσία θα διαπράξουν εθνικό έγκλημα εις βάρος της Κύπρου…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ



Σχολιάστε εδώ