Το σχέδιο για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στo Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων
–Περιλαμβάνει αλλαγές στο εφημεριακό καθεστώς, ανακαινίσεις ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), προσλήψεις προσωπικού, «βραχιολάκι» στους ασθενείς, αξιοποίηση Κέντρων Υγείας, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Ένα νέο σχέδιο που στοχεύει στη μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες των νοσοκομείων, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στις περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα που αφορούν τη βελτίωση του εφημεριακού καθεστώτος των νοσοκομείων, ανακαινίσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και άλλες οργανωτικές αλλαγές.
Οι αλλαγές αυτές θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται σταδιακά, αλλά όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης: «Θα πρέπει να θωρακιστούν οι πολίτες με υπομονή, γιατί θα πάρουν χρόνο, καθώς σχετίζονται και με τις κτιριακές βελτιώσεις που γίνονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα –λόγω των ανακαινίσεων– να περιοριστεί σημαντικά ο χώρος στον οποίο εξυπηρετούνται σήμερα τα περιστατικά».
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ακόμη: «Σήμερα δεν υπάρχει επίσημος δείκτης μέσου χρόνου αναμονής στην εφημερία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που φεύγουν σε 3, 4, 5 ώρες, υπάρχουν πάρα πολλοί που φεύγουν σε 8 ώρες, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που φεύγουν σε 12, σε 14 και σε 15 ώρες. Στόχος του σχεδίου είναι να μειώσουμε αυτόν τον χρόνο όσο μπορούμε περισσότερο. Εμείς δεν θέλουμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, θέλουμε να βρούμε λύσεις. Και το σχέδιο που σας παρουσιάζουμε είναι για να βρούμε λύσεις».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, το νέο σχέδιο στοχεύει στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, στην αναβάθμιση των υποδομών με εκτεταμένες ανακαινίσεις κτιρίων, στην προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, στην αξιοποίηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως το σύστημα ιχνηλάτησης – «βραχιολάκι», και στην ενεργοποίηση εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού για την παροχή καθοδήγησης στα ΤΕΠ.
Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν τα Κέντρα Υγείας. Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Στόχος μας είναι οι πολίτες να μάθουν τις υπηρεσίες που παρέχουν τα Κέντρα Υγείας και να μπορέσουμε να αυξήσουμε την επισκεψιμότητά τους. Για παράδειγμα, το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας ήδη λειτουργεί σε 24ωρη βάση και μπορεί να εξυπηρετεί ήπια περιστατικά (π.χ., γρίπη, ιώσεις). Ερχόμαστε να προσθέσουμε και παραπάνω προσωπικό στα Κέντρα Υγείας, πλέον των προσλήψεων του μόνιμου προσωπικού. Με την ενίσχυση 50 νέων προσλήψεων επικουρικού προσωπικού, εξασφαλίζουμε καλύτερη εξυπηρέτηση και κάλυψη των αναγκών, από βασική φροντίδα μέχρι επείγοντα περιστατικά».
Στο μεταξύ, από 1/2/25 τίθεται πλέον και τυπικά σε λειτουργία το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με τα επτά Περιφερειακά Δίκτυα Ψυχικής Υγείας (ΠΕΔΙΨΥ). Ωστόσο, όπως είπε ο υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος: «Δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στον τρόπο εφημερεύσεως των ψυχιατρικών κλινικών και λοιπών μονάδων, τουλάχιστον για το α’ εξάμηνο. Το αν θα υπάρξουν ή όχι αλλαγές μετά θα εξαρτηθεί από τις διαπιστώσεις που θα κάνουν τα Επιστημονικά Συμβούλια των Περιφερειακών Δικτύων, τα οποία και θα εκλεγούν εντός του επόμενου μηνός. Ευθύς εξαρχής θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο διακινήσεως των εισαγγελικών εντολών, των περιστατικών δηλαδή αναγκαστικής νοσηλείας, με σκοπό να εφαρμοστεί ουσιαστικά η τομεοποίηση, δηλαδή να νοσηλεύονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους».
Αναλυτικά, τα νέα μέτρα έχουν ως εξής:
• Οργανωτικές αλλαγές: Αλλαγή στις ομάδες εφημέρευσης, συμμετοχή Κέντρων Υγείας στην εφημέρευση, δημιουργία σχήματος διοίκησης και εποπτείας εφημερίας.
• Προσλήψεις προσωπικού: 229 νοσηλευτές και 233 λοιπό προσωπικό έως το τέλος Ιανουαρίου 2025, 19 γιατροί ΤΕΠ στην 1η ΥΠΕ έως τον Φεβρουάριο του 2025, 18 γιατροί ΤΕΠ στη 2η ΥΠΕ έως τον Απρίλιο του 2025, 100 τραυματιοφορείς έως τον Φεβρουάριο του 2025 (με πρόγραμμα ΟΑΕΔ).
• Κτιριακές ανακαινίσεις: Έως 31/3/2025 ΚΑΤ, Αττικόν, Θριάσιο, έως 30/6/2025 Νίκαια, Ιπποκράτειο, Αγλαΐα Κυριακού, Ερυθρός Σταυρός, Αγία Σοφία, Μεταξά, Τζάνειο, έως 31/12/2025 Λαϊκό, έως 30/6/2026 Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Κωνσταντοπούλειο, Παμμακάριστος.
• Ενίσχυση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ.
• Συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό: Για την εξυπηρέτηση και την καθοδήγηση ασθενών στα ΤΕΠ θα τοποθετηθούν 25 στελέχη του Ερυθρού Σταυρού στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας (Αττικόν, Ευαγγελισμός, Γεννηματάς).
= Νομοθετικές παρεμβάσεις: Νομοσχέδιο τραύματος, καθηκοντολόγιο ΤΕΠ, δημιουργία ειδικότητας ΤΕΠ.
• Ψηφιακή αναβάθμιση: Σύστημα ιχνηλάτησης ασθενών – «βραχιολάκι». Το σύστημα αυτό παρέχει ιχνηλάτηση της διαδρομής του ασθενούς στα διάφορα τμήματα των ΤΕΠ, ώστε να μπορούν να συλλεχθούν στοιχεία σε «Πραγματικό Χρόνο» σχετικά με τον χρόνο αναμονής στα ΤΕΠ και να γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις. Προβλέπεται η πιλοτική λειτουργία του συστήματος από τον Φεβρουάριο του 2025 σε μια δέσμη εφημερίας τεσσάρων νοσοκομείων κορμού και θα ακολουθήσει επέκταση στο μοντέλο εφημεριών των νοσοκομείων της Αττικής.
• Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI): Εφαρμόζεται ήδη στη Νίκαια και θα επεκταθεί στο Ιπποκράτειο και στο Ελπίς.
Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε για τα μέτρα: «Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι “on-going” διαδικασίες. Δεν είναι γραμμένο τίποτα σε πέτρα. Είμαστε από πάνω και όπου πρέπει να παρέμβουμε θα παρέμβουμε αμέσως για να το διορθώσουμε. Αυτή είναι η λογική. Σημειώστε ότι φέτος έχουμε το επιπλέον πρόβλημα των έργων ανακαίνισης, που μας κάνει λίγο δυσκολότερη τη δουλειά στην εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, “βραχιολάκι” θα μπαίνει σε όλους, γιατί σκοπός μας είναι να ξέρουμε ο κάθε ασθενής σε ποιο στάδιο της εφημερίας βρίσκεται. Και γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί το σύστημα θα μας σηκώνει μια κόκκινη σημαία και θα μας λέει, ο τάδε ασθενής, που θα έπρεπε να περιμένει, π.χ., 40 λεπτά για να τον δει ο παθολόγος, περιμένει δύο ώρες. Και αυτομάτως εκείνη την ώρα είτε η Διοίκηση θα μπορεί να το βλέπει και να πηγαίνει να ψάχνει να δει τι έχει συμβεί με αυτόν τον άνθρωπο είτε εμείς να βλέπουμε τι έχει πάει στραβά σε αυτό το νοσοκομείο και αρκετοί άνθρωποι έχουν μείνει ξεχασμένοι. Γιατί, δυστυχώς, είναι μπλεγμένο πράγμα η εφημερία. Είναι πολύς κόσμος ταυτόχρονα σε μικρούς χώρους και αυτό είναι δύσκολο στη διαχείριση. Η ψηφιακή τεχνολογία θα μας δώσει, όμως, εργαλεία που δεν είχαμε».
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: StockSnap από το Pixabay