«Απ’ το Χωράφι στο Ράφι»: Ρύζι – ΕΡΤ3

«Απ’ το Χωράφι στο Ράφι»: Ρύζι – ΕΡΤ3

ΕΡΤ3 – «Από το Χωράφι στο Ράφι»: Ρύζι
Νέο Επεισόδιο – Α΄ Τηλεοπτική Μετάδοση
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στις 18:30

Η νέα σειρά ημίωρων εκπομπών, παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025, «Από το Χωράφι στο Ράφι», που αναδεικνύει τον πρωτογενή τομέα και τον κλάδο της μεταποίησης προϊόντων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου, στις 18:30 στην ΕΡΤ3, μας μαθαίνει τα πάντα για το ρύζι.

Η εκπομπή μετέβη στην περιοχή της Χαλάστρας, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου, μία φορά τον χρόνο, περί τις αρχές Μαΐου, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εύφορης πεδιάδας πλημμυρίζει εσκεμμένα με τεράστιες ποσότητες υδάτων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σπορά του ρυζιού. Μαθαίνουμε πότε γίνεται το όργωμα, για ποιο λόγο ισοπεδώνεται με λέιζερ το έδαφος, για τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας, για τον τρόπο με τον οποίο το νερό διατηρείται στα χωράφια και για το χρονικό διάστημα που αυτά παραμένουν πλημμυρισμένα, αλλά και για τις φροντίδες που απαιτούνται σε λίπανση και φυτοπροστασία προτού ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής του ρυζιού, έπειτα από περίπου 4 μήνες.

Στον γειτονικό Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης το «Από το Χωράφι στο Ράφι» πληροφορήθηκε για τις νέες τεχνολογίες Γεωργίας Ακριβείας που έχουν υιοθετήσει οι πρωτοπόροι παραγωγοί της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με στόχο να πραγματοποιούν στοχευμένες επεμβάσεις και έτσι να εξορθολογίζουν το κόστος παραγωγής, αλλά και να μειώνουν την υπολειμματικότητα στο τελικό προϊόν, όπως επίσης και την περιβαλλοντική ρύπανση.

Για το αλώνισμα, το «Από το Χωράφι στο Ράφι» επισκέφθηκε τη Βαμβακιά Σερρών, ένα από τα μόλις τρία χωριά που έχουν απομείνει να καλλιεργούν, πλέον, συστηματικά το ρύζι. Εκεί μαθαίνουμε τα πάντα για τις αποδόσεις της καλλιέργειας, τις τιμές που εκτοξεύονται στη διαδρομή από το χωράφι στο ράφι, αλλά και για το πώς προσπαθούν κάποιοι να εξαπατήσουν τον καταναλωτή.

Επιστροφή στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις ενός από τους μεγαλύτερους ορυζόμυλους της χώρας, όπου μαθαίνουμε με ποιες προδιαγραφές γίνεται η παραλαβή και η επεξεργασία του προϊόντος, πώς συσκευάζεται και τι συμβαίνει πριν πάρει το δρόμο για το ράφι. Παίρνουμε, επίσης, συμβουλές για το πώς πρέπει να το βράσουμε, αλλά και πώς να συντηρήσουμε το ρύζι στην τροφοθήκη του σπιτιού μας.

Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη
Εικονοληψία: Ανδρέας Κοτσίρης-Κώστας Σιδηρόπουλος
Ήχος: Γιάννης Τσιτιρίδης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σχολιάστε εδώ