Πρόσωπο-έκπληξη για την Προεδρία

Πρόσωπο-έκπληξη για την Προεδρία

–Αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη ανακοίνωση από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Η προσεχής Τετάρτη 15 Ιανουαρίου χαρακτηρίζεται ως ημερομηνία-ορόσημο για τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο για την τακτική, μηνιαία συνάντησή του με την Κατ. Σακελλαροπούλου.

Με τη διαφορά ότι δεν θα είναι μία από τις συνηθισμένες συναντήσεις που είχαν την τελευταία πενταετία, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την Πρόεδρο για τις αποφάσεις του που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Γεγονός που επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι από την Τετάρτη και μετά κάθε μέρα είναι πιθανή για να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης το όνομα του προσώπου που θα προτείνει για το ύπατο αξίωμα. Κάτι που, εκτός απροόπτου, θα κάνει με διάγγελμα, όπου θα εξηγήσει λεπτομερώς τους λόγους που κατέληξε στη συγκεκριμένη επιλογή.

Με την προοπτική οι διαδικασίες (ψηφοφορίες) να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου, οπότε και λήγει η θητεία της κ. Σακελλαροπούλου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιγή ιχθύος και οι άνθρωποι που ενδεχομένως γνωρίζουν το περιεχόμενο της απόφασης του πρωθυπουργού είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Την ίδια στιγμή, οι φήμες και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και στον σχετικό κατάλογο σε καθημερινή βάση σβήνονται και εγγράφονται ονόματα.

Στο πρόσφατο παρελθόν, ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι το πρόσωπο που θα προτείνει θα είναι ευρείας αποδοχής, με την προοπτική να στηριχθεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπό αυτήν την έννοια, ο σχετικός κατάλογος περιέχει ονόματα που κατά βάση προέρχο­νται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως Ευ. Βενιζέλος, Γ. Στουρνάρας, Λ. Παπαδήμος, Τ. Γιαννίτσης, Αλ. Παπαδόπουλος, ενώ κάποια στιγμή είχαν ακουστεί τα ονόματα των Μ. Δαμανάκη και Άν. Διαμαντοπούλου.

Αυτόματα, έχει μικρύνει η λίστα με ονόματα αμιγώς προερχόμενα από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Το μοναδικό που έχει απομείνει είναι του προέδρου της Βουλής Κ. Τασούλα.

Οι πιθανότητες, ωστόσο, να προταθεί από τον πρωθυπουργό φαντάζουν απειροελάχιστες, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταστήσει σαφές ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο.

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών φέρνουν ως πλέον πιθανό τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος θα εξασφάλιζε και τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Μητσοτάκης θα τον ήθελε στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι ο κ. Βενιζέλος είναι μια πολυσχιδής, ενίοτε και εκρηκτική προσωπικότητα, με γνώμη και άποψη σε όλα τα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Και αυτό ενδεχομένως θα τον έφερνε σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Είναι γνωστό ότι ένας από τους λόγους που το 2020 ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε την Κατ. Σακελλαροπούλου ήταν ότι δεν είχε καμία γνώση ή εμπλοκή στα πολιτικά ζητήματα της χώρας.

Επιπλέον, όχι μόνο δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα, αλλά στήριξε βασικές επιλογές της κυβέρνησης, είτε με επίσημο τρόπο είτε με τη σιωπή και την ανοχή της. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να περιμένει ο πρωθυπουργός από τον Ευ. Βενιζέλο. Αντίθετα, τέτοιου είδους προβλήματα δεν θα είχε, αν επέλεγε έναν εκ των Γ. Στουρνάρα, Λ. Παπαδήμο ή Τ. Γιαννίτση.

Στην εξίσωση πρέπει να συνυπολογίσει κανείς το ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αρέσκεται στις εκπλήξεις, κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανό να προτείνει για Πρόεδρο ένα πρόσωπο που δεν ακούστηκε ποτέ και δεν συζητήθηκε τους τελευταίους μήνες. Κάτι που συνέβη το 2020, όταν πρότεινε την Κατ. Σακελλαροπούλου, προς μεγάλο αιφνιδιασμό ακόμη και πρωτοκλασάτων υπουργών.

Από την άλλη, προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι ορισμένες πλευρές επιμένουν να κρατάνε ζωντανό το ενδεχόμενο ανανέωσης της θητείας της σημερινής Προέδρου.

Δεδομένου ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να την ψηφίσουν, όπως έκαναν το 2020.

Επιπλέον, υπάρχουν και ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές που στο παρελθόν είχαν εμφανιστεί αρνητικοί σε μια τέτοια προοπτική.


Θέμα κομματικής πειθαρχίας στη Νέα Δημοκρατία

Ανοιχτό αφήνουν από το Μέγαρο Μαξίμου το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στις ψηφοφορίες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Γεγονός που προκαλεί αίσθηση, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος από το επιτελείο του πρωθυπουργού απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ ταυτόχρο­να αποκαλύπτει την ανησυχία που υπάρχει για ενδεχόμενες διαρροές από γαλάζιους βουλευτές.

Ανησυχία που έχει να κάνει ενδεχομένως με το πρόσωπο που πρόκειται να προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης για την Προεδρία σε περίπτωση που δεν θα έχει την καθολική αποδοχή της Νέας Δημοκρατίας.

Μένει να φανεί αν οι σχετικές πληροφορίες έχουν βάση αλήθειας ή διακινήθηκαν προκειμένου να τεστάρουν αντιδράσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχουμε πλήρη ανατροπή στα όσα γνωρίζαμε σχετικά με την προεδρική εκλογή, όπου, διαχρονικά, οι βουλευτές όλων των κομμάτων ψήφιζαν κατά συνείδηση.

Με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος το 2015 δεν είχε ψηφίσει τον προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία Πρ. Παυλόπουλο, ε­πικαλούμενος τους χειρισμούς του ως υπουργού Δημόσιας Τάξης στις ταραχές του 2008 στην Αθήνα, μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Γαλάζιοι βουλευτές επικαλούνται αυτήν ακριβώς την άρνηση του κ. Μητσοτάκη να ψηφίσει τον Πρ. Παυλόπουλο και υπογραμμίζουν ότι πρέπει να ισχύσει και τώρα η ψήφος κατά συνείδηση.

Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά μεταξύ του τότε και του τώρα: Τον Πρ. Παυλόπουλο τον είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι η Νέα Δημοκρατία, κατά συνέπεια, δεν ήταν παραταξιακό ζήτημα. Απομένουν ελάχιστες μέρες προκειμένου να αποσαφηνιστεί το όλο ζήτημα, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι στο διάγγελμά του ο Κυρ. Μητσοτάκης θα δημοσιοποιήσει το όνομα του προσώπου που προτείνει, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνει λόγο για κομματική πειθαρχία, αν κι εφόσον αποφασίσει να θέσει τέτοιο θέμα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ