Η Ιστορία θα αποτιμήσει το συνολικό έργο του Κώστα Σημίτη
Οι «αγιογραφίες» για τον Κώστα Σημίτη έδωσαν και πήραν, μόλις έγινε γνωστή η είδηση της απώλειας του πρώην πρωθυπουργού. Και κανείς δεν αμφισβητεί κάποια θετικά βήματα που έγιναν στη διάρκεια της οκταετούς διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο. Όμως, δεν μπορεί να αγνοείται επιδεικτικά η αρνητική κληρονομιά που άφησε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Η διαχείριση της κρίσης των Ιμίων άφησε… παρακαταθήκη τις «γκρίζες ζώνες», η Συμφωνία της Μαδρίτης αναγνώρισε ζωτικά και νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και δεσμεύει για αποφυγή «μονομερών» ενεργειών, στις οποίες η Τουρκία ενέταξε και την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, τα Συμπεράσματα του Ελσίνκι αναγνώρισαν συνοριακές διαφορές και συναφή θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η υπόθεση Οτσαλάν ήταν μια αλυσίδα θεμάτων που έστρωσε τον δρόμο για την κλιμάκωση των διεκδικήσεων της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας.
Όσο για το μεγάλο επίτευγμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, το οποίο σχεδίασαν και υλοποίησαν σε μεγάλο βαθμό οι αείμνηστοι Γιάννος Κρανιδιώτης και Θεόδωρος Πάγκαλος, πραγματικά είχε συμβολή και ο Κώστας Σημίτης. Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι υπό τον Κώστα Σημίτη η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είχε συνδεθεί με την προηγούμενη αποδοχή του Σχεδίου Ανάν, υπό μορφή εκβιασμού του Κυπριακού Ελληνισμού. Και η ένταξη της Κύπρου με άλυτο το κυπριακό πρόβλημα επιτεύχθηκε μόνο λόγω της ιστορικής επιλογής του Τάσσου Παπαδόπουλου να καλέσει τον Κυπριακό Ελληνισμό σε απόρριψη του Σχεδίου Ανάν.
Όσο για άλλες πτυχές της κυβερνητικής θητείας του Κώστα Σημίτη, οι «αγιογράφοι» ξέχασαν την πιο βίαιη αναδιανομή εθνικού πλούτου μέσω της χρηματιστηριακής κρίσης του 1999, καθώς και το ότι, παρά την ιστορικής σημασίας ένταξη στο ευρώ, η τότε κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο ώστε να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες του πληθωρισμού και της ακρίβειας, ενώ αμέσως μετά επέτρεψε το μεγάλο πάρτι που έγινε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα μεγάλα έργα, τα οποία έβαλαν τα θεμέλια μιας πορείας που οδήγησε στη χρεοκοπία. Ούτε, φυσικά, μπορεί κανείς να λησμονήσει το ότι ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης μπορεί να ήταν αδιάφθορος, αλλά το περιβάλλον του έκανε πάρτι με τις μίζες και τη διαφθορά… Η Ιστορία θα αποτιμήσει το συνολικό έργο του Κώστα Σημίτη πέρα από «αγιογραφίες».
Διαβάστε τα άρθρα της στήλης “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ