Με φέσι ο Τραμπ

Με φέσι ο Τραμπ

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

–Οι μπίζνες με τον Ερντογάν θα καθορίσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή

Αρνητικά και άκρως ανησυχητικά για τα εθνικά μας συμφέροντα είναι τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγα 24ωρα πριν από την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο. Οι στενές σχέσεις Ντ. Τραμπ και Τ. Ερντογάν αλλά και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του πρώτου επί τουρκικού εδάφους, και όχι μόνο, θα επιδράσουν σε μεγάλο βαθμό στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Αποτελεί κοινό μυστικό, άλλωστε, ότι κριτήριο και οδηγός του νέου αμερικανού Προέδρου στη διεθνή διπλωματία είναι οι μπίζνες και το χρήμα. Και ο Τ. Ερντογάν είναι πρόθυμος και ικανός να του τα προσφέρει, στο πλαίσιο ενός παζαριού που θα έχει να κάνει με τα γεωπολιτικά στη Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο.

Δείγμα γραφής της πολιτικής που θα ακολουθήσει έδωσε ο Ντ. Τραμπ πριν καν καθίσει στη καρέκλα του Προέδρου των Η­ΠΑ, καθώς σε δηλώσεις του έπλεξε το εγκώμιο του τούρκου Προέδρου λέγοντας ότι είναι προσωπικός του φίλος, ενώ τον χαρακτήρισε πολύ έξυπνο άνθρωπο. Παράλληλα, εμφανίστη­κε αδύναμος (;) να αποτρέψει τον Τ. Ερντογάν, στα σχέδιά του για την εξόντωση του κουρδικού λαού. «Δεν ξέρω μέχρι πότε θα μπορώ να τον συγκρατήσω», α­νέφερε, κάτι που από ορισμένους ερμηνεύτηκε ως πράσινο φως προς την Τουρκία, ώστε να βάλει σε εφαρμογή τα σχέδιά της. Οι αναφορές αυτές του Ντ. Τραμπ έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ διπλωμάτες εκφράζουν φόβους για την εξωτερική πολιτική που θα εφαρμόσουν οι ΗΠΑ.

Το ερώτημα που τίθεται από αρκετές πλευρές είναι ποια στά­ση θα τηρήσει ο Ντ. Τραμπ σε μια κρίση Ελλάδας – Τουρκίας. Αν, δηλαδή, θα φροντίσει να τηρήσει τις ισορροπίες ή λόγω των προσωπικών (οικονομικών) σχέσε­ων με τον Τ. Ερντογάν θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας, κάτι που θα είναι άκρως επιζήμιο, αν όχι καταστροφικό, για τη χώρα μας. Διπλωμάτες με μακρά πείρα εκφράζουν τον φόβο ότι στην περίπτωση μιας ελληνοτουρκικής κρίσης είναι πολύ πιθανό ο Ντ. Τραμπ να απαιτήσει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι με ανοιχτή την ατζέντα των θεμάτων προς συζήτηση. Είναι αυτονόητο ότι από μια τέτοια διαδικασία χαμένη θα είναι η Ελλάδα, καθώς δεν διεκδικεί τίποτα, σε αντίθεση με την Τουρκία, που δεν έχει κρύψει τις επεκτατικές βλέψεις της στο Αιγαίο και στη Θράκη, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα ο Τ. Ερντογάν μιλάει για τη «Γαλάζια Πατρίδα», που περιλαμβάνει και… ελληνικά εδάφη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν κάθε σχόλιο σχετικά με τον Ντ. Τραμπ και περιμένουν να δουν πώς θα κινηθεί μετά την ορκωμοσία του.

Με την ελπίδα ότι οι άνθρωποι που συγκροτούν το στενό επιτελείο του θα φροντίσουν να μετριάσουν τις φιλοτουρκικές απόψεις του, επιλέγοντας μια πολιτική ίσων αποστάσεων έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ