Νοσοκομεία για την… εντατική
Ένας ανελκυστήρας σε κεντρικό και μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών έπεσε προχθές, ενώ ήταν μέσα ένα φορείο με χειρουργημένο άνθρωπο, τον συνοδό του και δύο τραυματιοφορείς.
Το χειρότερο, όμως, είναι ότι το ασανσέρ είχε περάσει από έλεγχο και συντήρηση πριν από 20 μέρες και είχε κριθεί ασφαλές και κατάλληλο για χρήση, και μάλιστα από ασθενείς. Το περιστατικό δείχνει ότι σε αυτήν τη χώρα ελάχιστοι είναι εκείνοι που δουλεύουν υπεύθυνα, σωστά και ευσυνείδητα.
Οι περισσότεροι δίνουν πιστοποιητικά που δεν έχουν αξία, αφού δεν έχουν γίνει οι ενδεδειγμένοι έλεγχοι, τυπικά είναι όλοι εντάξει, αλλά ο κίνδυνος παραμονεύει. Ειδικά στα ασανσέρ παλαιού τύπου, που έχουν ακόμα συρματόσχοινα, θα έπρεπε οι συντηρητές να είναι πιο αυστηροί, πιο σχολαστικοί, πιο παρατηρητικοί.
Γιατί, όπως αποκαλύπτεται, ο συντηρητής του νοσοκομείου ούτε καν κοίταξε τα συρματόσχοινα.
Και όχι τώρα που ήταν έτοιμο να κοπεί αλλά και τις προηγούμενες φορές, γιατί το συρματόσχοινο δεν είναι… σπάγκος για να κοπεί με τη μία, αρχίζει σιγά σιγά να ξεφτίζει, να δείχνει ότι έχει επιβάρυνση και ότι αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο. Κατά συνέπεια, ο συντηρητής μπήκε στο ασανσέρ, έκανε μία βόλτα και αφού είδε ότι λειτουργούσε έδωσε την πιστοποίηση καλής λειτουργίας. Γιατί, αν έριχνε μια ματιά, θα καταλάβαινε ότι το συρματόσχοινο ήταν έτοιμο να κοπεί. Και αυτό, όπως είπαμε, δεν ήταν τωρινό. Από μήνες είχε αρχίσει να ξεφτίζει, αλλά φαίνεται ότι όλους αυτούς τους μήνες ο έλεγχος ήταν τυπικός, επιφανειακός, μαϊμουδένιος. Διατάχθηκε, λέει, ΕΔΕ. Και τι πόρισμα θα βγάλει; Τι πόρισμα μπορεί να βγάλει, εκτός από το ότι δεν γινόταν έλεγχος; Αφού το ξέρουμε το πόρισμα, τι χρειάζονται οι ΕΔΕ και οι διατυπώσεις;
Για να χάνουμε χρόνο; Πρέπει αμέσως να επέμβει ο εισαγγελέας, να δει ποιος έκανε τον έλεγχο, αν ήταν κατάλληλα πιστοποιημένος, αν είχε τις απαραίτητες γνώσεις για να κάνει αυτήν τη δουλειά κ.λπ. Γιατί ένας σωστός τεχνίτης δεν θα αντιμετώπιζε με τόση ελαφρότητα το περιστατικό.
Θα γνώριζε ότι με το ασανσέρ δεν γίνεται να παίζεις ούτε να παραβλέπεις πράγματα, γιατί θα κινδυνεύσουν άνθρωποι. Μήπως, τελικά, οι εργολάβοι που αναλαμβάνουν τη συντήρηση, για να δίνουν χαμηλές τιμές και να κερδίζουν τους διαγωνισμούς χωρίς να έχουν χασούρα, χρησιμοποιούν δεύτερης διαλογής προσωπικό, χωρίς ειδίκευση και γνώσεις, για να τους πληρώνουν λιγότερο;
Ό,τι και να συμβαίνει, πρέπει αμέσως να ανακαλυφθεί.
Γιατί οι εγκαταστάσεις στα νοσοκομεία είναι παλιές και, αν η συντήρηση συνεχιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε σίγουρα και άλλα παρόμοια περιστατικά, που ίσως προκαλέσουν και θανάτους…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ