Στο… απόσπασμα όσοι έχουν εκκρεμότητες με το κράτος
–Πέρασαν στα… μουλωχτά τροπολογία που προβλέπει ότι οι πολίτες θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τις υποθέσεις τους
Οι πολίτες που έχουν κάθε είδους εκκρεμότητες με το Δημόσιο, για διάφορους λόγους, για χρέη, για απαιτήσεις, για ρυθμίσεις κ.λπ., θα ενημερώνονται πλέον μόνο ηλεκτρονικά για τις υποθέσεις τους. Ενώ μέχρι σήμερα το κράτος, για την κάθε είδους απαίτηση που είχε, τους ενημέρωνε και γραπτώς, από εδώ και στο εξής αυτό δεν θα συμβαίνει.
Όσοι παρακολουθούν το email τους ανελλιπώς θα λαμβάνουν γνώση για τα θέματα που τους αφορούν, οι υπόλοιποι θα δέχονται την κάθε… κεραμίδα ξαφνικά, απροειδοποίητα.
Γιατί θα συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά, με τροπολογία που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για τα υποθηκοφυλακεία, όσοι πολίτες ήθελαν να ενημερώνονται εγγράφως για τις όποιες εκκρεμότητες έχουν με το Δημόσιο έπρεπε να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική θυρίδα του gov. Αν δεν το δήλωναν, θα είχαν μόνο ηλεκτρονική ενημέρωση. Ο… διάβολος στη συγκεκριμένη τροπολογία βρίσκεται σε μία μικρή λεπτομέρεια: Στην καταληκτική ημερομηνία της αντίρρησης στην ηλεκτρονική ενημέρωση. Αν καταχωρείτο αντίρρηση, ο πολίτης θα έπαιρνε όλα όσα τον αφορούσαν εγγράφως και όχι μόνο ηλεκτρονικά. Όμως έπρεπε να προλάβει. Γιατί η προθεσμία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2024. Δηλαδή, από τον Σεπτέμβριο, που ψηφίστηκε η τροπολογία, μέχρι τις 31 /12/24 θα μπορούσε κάποιος να καταχωρήσει αντίρρηση. Αν δεν πρόλαβε ή αν δεν το έμαθε, θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά.
Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι, αν ο πολίτης έχει ένα χρέος στην Πολιτεία, θα το πληροφορηθεί ηλεκτρονικά. Αν δεν το δει, αν δεν ανοίξει το email του, θα έχει άγνοια, αλλά θα θεωρείται ότι είναι ενήμερος. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει ένα χρέος και επειδή δεν το έχει δει ο πολίτης αυτό γιγαντώνεται. Όταν φτάσει πολύ ψηλά, το κράτος θα βγάλει σε πλειστηριασμό όποιο ακίνητο έχει στο όνομά του. Όλα αυτά θα γίνονται ηλεκτρονικά. Με τον κίνδυνο, αν δεν αντιληφθεί κάτι ο πολίτης, αν δεν δώσει σημασία και χάσει μια προθεσμία, να δεχθεί κάποιο πρόστιμο, που θα μπορούσε να αποφύγει, ή στη χειρότερη περίπτωση να χάσει ένα περιουσιακό του στοιχείο σε πλειστηριασμό. Έπρεπε, δηλαδή, ο πολίτης σε τρεις μήνες και στην ένταση των εορτών να πληροφορηθεί για την προθεσμία, προκειμένου να μην μπλέξει. Γι’ αυτό λέμε ότι ήταν… πονηρή η τροπολογία.
Μέχρι σήμερα, η ηλεκτρονική επίδοση δημοσίων εγγράφων ήταν διαθέσιμη μόνο κατόπιν αίτησης του πολίτη ή εφόσον είχε επιλέξει τη δυνατότητα αυτή. Με το άρθρο 27 του ν. 5142/2024 θα εγγράφεται υποχρεωτικά (ηλεκτρονικό τεκμήριο συναίνεσης, που παρέχεται ως προεπιλογή) ότι επιθυμεί να του κοινοποιούνται και να του επιδίδονται όλα τα έγγραφα των δημόσιων φορέων μέσω του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας, εκτός αν μέχρι την 31η/12/2024 απορρίψουν την ηλεκτρονική κοινοποίηση των εγγράφων αυτών.
Ο πολίτης θα θεωρείται ότι έχει λάβει γνώση, αλλά θα τρέχουν σε βάρος του προθεσμίες μόνο και μόνο επειδή δεν έκανε «opt-out», δηλαδή, επειδή δεν εισήλθε στη σχετική πλατφόρμα για να δηλώσει ρητώς ότι δεν θέλει να λαμβάνει επιδόσεις στην ψηφιακή θυρίδα.
Το ζήτημα είναι αν όλοι οι πολίτες γνώριζαν για την ύπαρξη αυτής της ηλεκτρονικής θυρίδας, ώστε να εισέλθουν σε αυτή και να ασκήσουν το δικαίωμα εναντίωσης στις ηλεκτρονικές επιδόσεις μέχρι την 31/12/2024.
Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί, όπως οι ηλικιωμένοι ή όσοι δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία, που θα έρθουν υποχρεωτικά σε δύσκολη θέση με την εξέλιξη αυτή και ενδεχομένως να έχουν προβλήματα. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει πρόβλεψη. Ελπίζουμε όχι ηθελημένα. Αν και πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση και γι’ αυτούς.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ