«Κένταυρος»: Τα C-UAS των ΜΕΚΟ και οι σταθμοί ξηράς κατά των Bayraktar
Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ
Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο HELLAS JOURNAL
Ένα ακόμη C-UAS «Κένταυρος» της ΕΑΒ είναι επιχειρησιακά έτοιμο στα ερευνητικά εργαστήρια της Τανάγρας, εκεί όπου πίσω από τις κλειστές πόρτες, πολλές φορές συμβαίνουν… θαύματα!
Το δοκιμασμένο anti-drone σε πολεμικές συνθήκες είναι γνωστό ότι έλαβε το πράσινο φως της κυβέρνησης ώστε να προχωρήσει η γραμμή παραγωγής μέσα από την οποία θα εξοπλιστούν τουλάχιστον οι τέσσερις φρεγάτες κλάσης ΥΔΡΑ.
Στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, λένε αρμόδιες πηγές, ότι δεν θέλησαν να χάσουν κι άλλο χρόνο, δηλαδή μέχρις ότου το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας μπορέσει να πάρει πάνω του την γραφειοκρατία και όλες τις διοικητικές ρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσει η χρηματοδότηση από το υπουργείο Εθνικής άμυνας.
Κοινός στόχος της ΕΑΒ και του υπουργείου Εθνικής άμυνας, μέσω του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας, είναι το επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος κύκλος που θα ονοματίζει το ΕΛΚΑΚ ως τον επίσημο φορέα ο οποίος θα μπορεί να διαχειρίζεται τέτοια προγράμματα.
Ο νεότερος «Κένταυρος» έχει ξεπεράσει κατά μια τουλάχιστον μονάδα το επίπεδο TRL 7 (Technology Readiness Level), το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο στην φρεγάτα ΥΔΡΑ που αυτές τις ημέρες φτάνει στην Ερυθρά θάλασσα για δεύτερη φορά μέσα σ’ έναν χρόνο. Επόμενος στόχος είναι να ξεπεραστεί το TRL 8 και να πιστοποιηθεί η ασφαλής χρήση του.
Το επιτηρητικό κι όχι μόνο σύστημα «Τηλέμαχος» είναι ένα ακόμη σημείο το οποίο αναλύθηκε στην σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής άμυνας.
Η τεχνογνωσία που έχει ήδη αποκτηθεί κι από την χρήση άλλων anti-drone συστημάτων τα οποία προορίζονται για μονάδες στην ακριτική Ελλάδα, σε συνδυασμό με τον «Τηλέμαχο» φαίνεται ότι δημιουργούν νέα δεδομένα στην αποτροπή αλλά και την φρούρηση από μικρότερης εμβέλειας και ισχύος drones.
Διαβάστε περισσότερα στη πηγή: HELLAS JOURNAL
Φωτο: Hellasjournal/Ακριβώς πάνω από την γέφυρα και στο κέντρο της οροφής διακρίνεται το Anti-Drone σύστημα “Κένταυρος” όταν τοποθετήθηκε στην φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ “ΨΑΡΑ” πριν εκκινήσει για το ταξίδι της στην Ερυθρά θάλασσα.