«Απ’ το Χωράφι στο Ράφι»: Ροδάκινο – ΕΡΤ3

«Απ’ το Χωράφι στο Ράφι»: Ροδάκινο – ΕΡΤ3

ΕΡΤ3 – «Από το Χωράφι στο Ράφι»: Ροδάκινο
Νέο Επεισόδιο – Α΄ Τηλεοπτική Μετάδοση
Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, στις 18:30

Η νέα σειρά ημίωρων εκπομπών, παραγωγής ΕΡΤ 2024-2025, «Από το Χωράφι στο Ράφι», που  στόχο έχει να αναδείξει τον πρωτογενή τομέα και τον κλάδο της μεταποίησης προϊόντων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, στις 18:30 στην ΕΡΤ3, μας γνωρίζει τα πάντα για το ροδάκινο.

Η εκπομπή «Από το Χωράφι στο Ράφι» μετέβη στην Ημαθία και την Πέλλα, όπου κατά κύριο λόγο «χτυπά» η «καρδιά» της καλλιέργειας ροδάκινου, καθώς η Ελλάδα έχει εξελιχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό ροδάκινου παγκοσμίως, με την ετήσια παραγωγή να ανέρχεται στους 400.000 τόνους, αλλά και σε πρώτη δύναμη στις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου, συμβάλλοντας στο εθνικό ΑΕΠ με έσοδα άνω των 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στην Αγία Μαρίνα Νάουσας, σε ένα μαγικό τοπίο με ανθισμένες ροδακινιές, μαθαίνουμε πώς γίνεται το κλάδεμα καθώς και τι ισχύει με την άρδευση, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία του φυτού. Ενημερωνόμαστε επίσης για το πώς αποτρέπονται οι προσβολές των δέντρων από έντομα χωρίς τη χρήση χημικών, καθώς και για ποιον λόγο είναι κρίσιμο να μην έχει ένας παραγωγός μόνο μία ποικιλία ροδάκινου στο χωράφι του.

Στο Ινστιτούτο Φυλλοβόλων και Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας, οι ερευνητές μας πληροφορούν για τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας και για την προέλευσή τους. Μας αναλύουν, επίσης, διεξοδικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έχουν αρχίσει να καταγράφονται στην καλλιέργεια και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Λίγους μήνες αργότερα, όταν πια οι καρποί ήταν έτοιμοι να συλλεχθούν, το «Από το Χωράφι στο Ράφι» επισκέφθηκε ένα κτήμα στο Λιποχώρι Πέλλας όπου κατέγραψε πώς γίνεται η συγκομιδή. Η εκπομπή μας ενημερώνει για τις στρεμματικές αποδόσεις των ποικιλιών και το κόστος παραγωγής, ενώ ακούμε και τα παράπονα των αγροτών για τη διαμόρφωση της τιμής του προϊόντος τους.

Τελευταίος σταθμός, το Μαυροβούνι Πέλλας, όπου σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του κλάδου παρακολουθούμε τη διαδικασία της παραλαβής, διαλογής, επεξεργασίας και τυποποίησης του προϊόντος.

Έρευνα-παρουσίαση: Λεωνίδας Λιάμης
Σκηνοθεσία: Βούλα Κωστάκη
Εικονοληψία: Ανδρέας Κοτσίρης – Κώστας Σιδηρόπουλος
Ήχος: Γιάννης Τσιτιρίδης
Επιμέλεια παραγωγής: Αργύρης Δούμπλατζης
Μοντάζ: Σοφία Μπαμπάμη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σχολιάστε εδώ