Σχέδιο επανεκκίνησης στον ΣΥΡΙΖΑ
Γέφυρες προς τη Νέα Αριστερά ρίχνει ο Σ. Φάμελλος
Σχέδιο επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή ο Σ. Φάμελλος, σε μια διόλου ευνοϊκή, από πολιτικής απόψεως, συγκυρία για το κόμμα.
Οι επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά, οι διαρροές προς το Κίνημα Δημοκρατίας έχουν περιοριστεί, αλλά συνεχίζονται, έχοντας φτάσει στο 30%.
Σαφώς πιο περιορισμένες οι διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, οι συνολικές απώλειες είναι άκρως σημαντικές και μπορεί ακόμη και να υπονομεύσουν το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.
Το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί στην Κουμουνδούρου κινείται σε δύο επίπεδα (πεδία) και περιλαμβάνει αφενός την ενεργοποίηση του κομματικού μηχα-νισμού, που παρουσιάζει συμπτώματα διάλυσης, και αφετέρου την παλινόστηση όσων στελεχών απομακρύνθηκαν από το κόμμα τα τελευταία χρόνια, είτε διότι διαφώνησαν είτε διότι απογοητεύτηκαν.
Το σχέδιο προβλέπει εξορμήσεις του κ. Φάμελλου και άλλων, προβεβλημένων στελεχών στην επικράτεια, με στόχο την ανασύνταξη και την κινητοποίηση των κομματικών οργανώσεων, οι περισσότερες από τις οποίες υπολειτουργούν ή έχουν βάλει λουκέτο.
Το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο φαντάζει, καθώς εκατοντάδες στελέχη έχουν μετακομίσει στο Κίνημα Δημοκρατίας, ενώ δεν υπάρχει και μεγάλη προθυμία από τους υπόλοιπους.
Από την επομένη της εκλογής του στην προεδρία, ο κ. Φάμελλος απηύθυνε προ-σκλητήριο προς τα επώνυμα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τριετία. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε διαδοχικές επαφές (Ν. Κοτζιάς, Π. Κόκκαλης κ.ά.), ενώ το βλέμμα του είναι στραμμένο πρωτίστως προς την πλευρά της Νέας Αριστεράς. Η απόσταση που πρέπει να διανυθεί προκειμένου να έρθουν πιο κοντά και να αναζητήσουν κοινό βηματισμό είναι τεράστια.
Οι πρώτες διαφωνίες καταγράφηκαν ήδη με την επιλογή της Κουμουνδούρου να υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες του προϋπολογισμού, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Αριστεράς, ενώ τριβές προκάλεσε η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την υποψηφιότητα του Χρ. Ράμμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Επιπλέον, και στις δύο πλευρές υπάρχουν στελέχη που διαφωνούν με τη συμπόρευση, πολύ δε περισσότερο με τη συγχώνευση των δύο κομματικών σχηματισμών.
Και αυτό έχει να κάνει με τις μεταξύ τους συγκρούσεις την περίοδο που τα στελέχη της Νέας Αριστεράς ήταν στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ορισμένοι εξ αυτών κατείχαν κορυφαίες θέσεις.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ