Απειλή για το ευρωπαϊκό λιανεμπόριο η… έφοδος των κινεζικών προϊόντων

Απειλή για το ευρωπαϊκό λιανεμπόριο η… έφοδος των κινεζικών προϊόντων

–Έχει πλημμυρίσει το διαδίκτυο από ιστοσελίδες που διαφημίζουν, προωθούν και διαθέτουν σε εξευτελιστικές τιμές είδη από την Κίνα

Μέχρι τώρα έχουμε ζήσει τον… θάνατο του εμποράκου, δηλαδή του περιπτεριούχου, του ψιλικατζή, του μικροκαταστηματάρχη κ.λπ., οι οποίοι, υπό το βάρος των διαφόρων εισφορών, τελών, επιβαρύνσεων, έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ενώ όσοι τα διατήρησαν φυτοζωούν, μήπως και προλάβουν να πάρουν σύνταξη.

Τώρα, όμως, διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα, που απειλεί να εξαφανίσει το ευρωπαϊκό λιανεμπόριο και πρώτο απ’ όλα το ελληνικό, μιας και είναι από τους πλέον αδύναμους κρίκους του. Και όταν μιλάμε για λιανεμπόριο δεν εννοούμε μόνο τα ψιλικατζίδικα αλλά όλα τα καταστήματα λιανικής, είτε διαθέτουν παιχνίδια, είτε είδη πρώτης ανάγκης, είτε νεωτερισμούς, είτε παπούτσια κ.λπ. Όλος αυτός ο χώρος, που αποτελεί τη βάση του ευρωπαϊκού και εθνικού εμπορίου, κινδυνεύει με αφανισμό εξαιτίας της… εισβολής των κινεζικών προϊόντων, τα οποία έχουν κατακλύσει τις ευρωπαϊκές αγορές τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια και έχουν καταφέρει να αποσπάσουν ένα αξιοπρόσεκτο μερίδιο των πωλήσεων, αφού είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, δεδομένου ότι οι τιμές τους είναι πολύ χαμηλές.

Ο κίνδυνος δεν προέρχεται από το σκηνικό που στήνεται τώρα. Προέρχεται από αυτά που θα γίνουν στο μέλλον, το οποίο ήδη προδιαγράφεται. Και αυτό διότι, με την εξάπλωση του διαδικτύου, πολλά sites από την Κίνα στέλνουν μηνύματα σε όλους τους ευρωπαίους καταναλωτές και τους παρουσιάζουν χιλιάδες είδη, τα οποία πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές γιατί εφαρμόζεται το σύστημα τηλεπώλησης και δεν μεσολαβεί κάποιος έμπορος ή μεσάζων. Όποιος ανοίξει το κινητό του θα το διαπιστώσει. Αμέτρητες εταιρείες παρουσιάζουν κινεζικά προϊόντα για όλα τα γούστα και τα πουλάνε σχεδόν τζάμπα, καθώς δεν υπάρχει κατάστημα για να έχει έξοδα, δεν υπάρχει έμπορος για να βγάλει κέρδος, δεν υπάρχει φορολογία, ΦΠΑ κ.λπ. για να ανεβάσει την τιμή.

Έτσι όπως πάμε, σε μερικά χρόνια θα ανοίγουμε το κινητό και θα ψάχνουμε να βρούμε κινεζικά sites για να ψωνίσουμε. Αντιλαμβανόμαστε εύκολα πως, όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, το λιανεμπόριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα έχει πεθάνει. Γι’ αυτό κρούουμε από τώρα τον κώδωνα του κινδύνου. Για να… ξυπνήσουν οι αρμόδιοι και να πάρουν μέτρα. Και πρώτα πρώτα να ελέγξουν τι πουλάνε αυτά τα sites, τι προδιαγραφές έχουν αυτά που πουλάνε, τι ποιότητα έχουν, αν είναι κατάλληλα για την ευρωπαϊκή αγορά, αν φορολογούνται και πώς φορολογούνται. Το ότι είναι φθηνά δεν σημαίνει ότι είναι και ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ασφαλή και αξιόπιστα. Και, βέβαια, οι Κινέζοι δεν ενεργούν τυχαία. Εκμεταλλεύονται την ακρίβεια που μαστίζει την Ευρώπη, τη φτωχοποίηση του πληθυσμού, την αδυναμία των πολλών να αγοράσουν κάτι που θέλουν επειδή η τιμή του είναι απαγορευτική αλλά και τη διάθεσή τους να πάρουν κάτι παρόμοιο από οπουδήποτε, εν προκειμένω από την Κίνα, αν η τιμή του είναι ελκυστική. Γι’ αυτό έχουν τιμές προσιτές για όλους, είδη που τα χρειάζονται όλοι και δίκτυο προώθησης καλά δουλεμένο. Λέγεται, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση της Κίνας επιδοτεί τα προϊόντα που έρχονται στην Ευρώπη, για να τα συνηθίσει ο κόσμος και να αγοράζει μόνο αυτά. Έτσι θα κατακτήσει τις αγορές και θα καταφέρει σημα­ντικό πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Γιατί, όμως, η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος σε ό­λα αυτά και θα α­ντιμετωπίσει πρώτη τις οδυνηρές συνέπειες;

Ο ειδικός αναλυτής και οικονομικός σύμβουλος Ηλίας Παπαγεωργιάδης, σε ανάρτηση που έχει κάνει στην ιστοσελίδα του, αναφέρει:

«Στην Ελλάδα, που ήδη είναι σε μεταβατική φάση, μιας και οι αλλαγές στη φορολογία και τη νομοθεσία αρχίζουν σιγά σιγά να ‘‘αποβάλλουν’’ πολλούς μικρομεσαίους, που δεν μπορούν να ακολουθήσουν με τον ίδιο ρυθμό, η νόμιμη αυτή ‘‘εισβολή’’ των κινεζικών sites με φθηνά προϊόντα θα έχει πολύ χειρότερες επιπτώσεις από αυτές που θα δούμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Π.χ. στη Ρουμανία που έχει μεγάλη βιομηχανία, ίσως ένα τμήμα των ιδιοκτητών επιχειρήσεων που θα κλείσουν να μπορέσουν να βρουν δουλειά σε εργοστάσια. Στην Ελλάδα που βιομηχανία δεν έχουμε και γενικά δεν ‘‘παράγουμε’’ πολλές θέσεις εργασίας με καλούς μισθούς, αν αρχίσουν να κλείνουν οι μικρομεσαίοι μας λιανέμποροι το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο…

Επίσης στην Ελλάδα η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν 1 – 9 υπαλλήλους. Αυτές είναι οι πρώτες που θα έχουν πρόβλημα, αν συνεχισθεί αυτή η ανεξέλεγκτη εμπορική εξάπλωση…

Τέλος, στην χώρα μας η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων παραμένει επιχειρηματικά σε ‘‘αρχικό στάδιο’’ και συνήθως ξέρει να ‘‘πολεμάει’’ μόνο μειώνοντας την τιμή. Όμως αυτός ο ανταγωνισμός απλά δεν θα τους αφήσει να το κάνουν και πάλι»…

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ένα… τσουνάμι από την Κίνα απειλεί την ευρωπαϊκή και φυσικά την εγχώρια οικονομία. Ας κατανοήσουμε γρήγορα τον κίνδυνο και ας πάρουμε τα μέτρα μας. Γιατί τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και τείνουν να γίνουν επικίνδυνα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ