Να δίνεται ευκαιρία και χρόνος στους έμπειρους διπλωμάτες
Mετακινήσεις συμβούλων πρεσβείας Α΄ και Β΄ αναμένονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Βλέπουμε ότι μετακινείται ο Εμμανουήλ Ανδρουλάκης από την πρεσβεία στο Κίεβο.
Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν πρόξενος στη Μαριούπολη όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και κράτησε όσο μπόρεσε ζωντανό το προξενείο και οργάνωσε την αποχώρηση τόσο του προσωπικού όσο και των ομογενών που ήθελαν να απομακρυνθούν και να μην παραμείνουν υπό ρωσική κατοχή. Μετά έμεινε ως επιτετραμμένος στην πρεσβεία στο Κίεβο μέχρι που ανέλαβε ο πρέσβης Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος. Ας ελπίσουμε ότι θα τοποθετηθεί σε ανάλογη θέση, ώστε να αξιοποιηθεί και η εμπειρία του.
Από το ΓΠ Βεγγάζης αποχωρεί ο Αγάπιος Καλογνωμής και έτσι παραμένει ένα σημαντικό κενό στην κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα χώρα της Βόρειας Αφρικής. Έχουμε επαναλάβει ότι στη Βεγγάζη, όπου εδρεύει ο Χάφταρ και το Κοινοβούλιο, χρειάζεται να οργανωθεί μια ισχυρή ελληνική διπλωματική αποστολή και όχι να τοποθετείται ένας διπλωμάτης και πριν προλάβει να μάθει το πόστο και τις ιδιομορφίες του να μετατίθεται αλλού. Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.
Από το ΓΠ Γενεύης αποχωρεί ο Αλέξανδρος Γεννηματάς, πρώην εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, ο οποίος στη διάρκεια της παραμονής του εκεί προσέφερε σημαντικά για το ξύπνημα της πολύ σημαντικής ελληνικής παροικίας στην ελβετική πόλη και αφήνει το στίγμα μιας έντονης παρουσίας με πολιτιστικές εκδηλώσεις που αποτέλεσαν διαφήμιση για την Ελλάδα στην πόλη, όπου εκτός των άλλων εδρεύουν μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί.
Θα επιμείνουμε, και αυτό δεν αφορά μόνο τους τρεις διπλωμάτες που έτυχε να αναφέρουμε, ότι θα πρέπει στους διπλωμάτες αυτού του βαθμού να δίνεται ευκαιρία και χρόνος να συνεχίζουν το έργο που έχουν αναλάβει και να μη διακόπτεται απότομα η θητεία τους με τυπικές προθεσμίες παραμονής στα συγκεκριμένα πόστα.
Διαβάστε τα άρθρα της στήλης “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ