Λάζαρος Καραούλης: Φέρνουμε την τεχνητή νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων
Ο Λάζαρος Καραούλης σπούδασε Εφαρμογές Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων και εργάστηκε για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα –πάντα στον τομέα της Πληροφορικής– πριν αναλάβει τα ηνία της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ του Δήμου Αθηναίων (ΔΑΕΜ) και καταφέρει να κάνει ένα από τα όνειρά του πραγματικότητα: Να φέρει την τεχνητή νοημοσύνη στην ελληνική πρωτεύουσα.
// Κύριε Καραούλη, τι σηματοδοτεί πρακτικά η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στον Δήμο Αθηναίων και γιατί θεωρείται πρωτοποριακή;
Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προς την ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών μας, με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή τεχνολογίας AI αναζήτησης σε δημόσιο φορέα στην Ελλάδα. Με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης της Google, οι δημότες μπορούν πλέον να βρίσκουν εύκολα, άμεσα και στοχευμένα τις πληροφορίες που χρειάζονται, χωρίς περιττή ταλαιπωρία.
Βρισκόμαστε ήδη σε φάση σχεδιασμού της δεύτερης έκδοσης, η οποία θα περιλαμβάνει ένα προηγμένο AI chatbot. Μέσω αυτού, οι πολίτες θα μπορούν όχι μόνο να λαμβάνουν εξατομικευμένες πληροφορίες αλλά και να υποβάλλουν αιτήματα ή να ολοκληρώνουν διαδικασίες με ταχύτητα, ακρίβεια και φιλικότητα.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στη στρατηγική μας για την οικοδόμηση ενός πιο αποδοτικού, διαφανούς και φιλικού περιβάλλοντος για όλους τους δημότες, το οποίο αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα συστήματα του είδους στην Ελλάδα, που θέτει τον πήχη ψηλά για τις δυνατότητες της τεχνολογίας στη Δημόσια Διοίκηση.
// Περιγράψτε μας λίγο τη νέα λειτουργία. Άμεσα και πρακτικά, πώς θα βοηθήσει τους συμπολίτες μας;
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της ιστοσελίδας του Δήμου Αθηναίων είναι σχεδιασμένο να παρέχει άμεση και στοχευμένη εξυπηρέτηση στους πολίτες. Μέσα από μια φιλική και εύχρηστη πλατφόρμα, οι δημότες μπορούν να βρουν πληροφορίες σχετικά με υπηρεσίες του δήμου, όπως τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προθεσμίες ή διαδικασίες, καθώς και να καθοδηγηθούν στη συμπλήρωση αιτήσεων.
Η τεχνολογία αυτή αξιοποιεί προηγμένα εργαλεία αναζήτησης, συνδυαστικούς αλγόριθμους διαβάθμισης της πληροφορίας, μέσω των οποίων γίνονται κατανοητές οι ερωτήσεις των χρηστών, ακόμη και όταν αυτές διατυπώνονται με φυσική γλώσσα. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται να γνωρίζουν την ακριβή διατύπωση ή την τοποθεσία των πληροφοριών. Η μηχανή αναζήτησης τις παρέχει με ακρίβεια και ταχύτητα, εξοικονομώντας χρόνο και μειώνοντας τη γραφειοκρατία.
Η νέα αυτή λειτουργία βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστικό στάδιο και καλούμε όλους τους δημότες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας στο www.cityofathens.gr/ai για να δοκιμάσουν τη μηχανή αναζήτησης και να υποβάλουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους. Η συμμετοχή τους είναι καθοριστική για τη βελτιστοποίηση του συστήματος πριν από την επίσημη έναρξή του.
// Επίσης, πρόσφατα παρουσιάσατε και το Safe Athens App. Ποια είναι η συμβολή του στην καθημερινότητα των πολιτών;
Η εφαρμογή Safe Athens είναι ένα άλλο ψηφιακό εργαλείο που ενισχύει την ασφάλεια των πολιτών, επιτρέποντάς τους να ειδοποιούν άμεσα τις κοντινές επαφές ή την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση ανάγκης. Με το πάτημα ενός κουμπιού, οι χρήστες μπορούν να κοινοποιούν την τοποθεσία τους σε πραγματικό χρόνο μέσω live tracking. Η εφαρμογή είναι η πρώτη στην Ελλάδα που απευθύνεται και σε κωφούς συμπολίτες μας, προσφέροντάς τους ισότιμη πρόσβαση στην ασφάλεια. Επιπλέον, διαθέτει λειτουργίες όπως ειδοποίηση κινδύνου με κούνημα του κινητού, ενεργοποίηση συναγερμού για άμεση βοήθεια και εικονικές κλήσεις για πρόληψη πιθανών απειλών. Η Safe Athens λειτουργεί δωρεάν εντός των ορίων του δήμου, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ανηλίκους με γονική ταυτοποίηση. Ήδη περισσότεροι από 3.500 πολίτες την έχουν κατεβάσει, αξιοποιώντας τις καινοτόμες δυνατότητές της για μια ασφαλέστερη καθημερινότητα.
// Τι περιλαμβάνει ο απολογισμός του 2024 για τη ΔΑΕΜ, που είναι ο φορέας καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων;
Η ΔΑΕΜ, ως ο ψηφιακός και τεχνολογικός πυλώνας του Δήμου Αθηναίων, συνέχισε το 2024 να πρωτοπορεί, με δράσεις που εστιάζουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην τεχνολογική καινοτομία, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.
Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα ήταν η εφαρμογή της «paperless νοοτροπίας», που μείωσε κατά 90% τη χρήση χαρτιού στην υπηρεσία, ενισχύοντας την αειφορία και περιορίζοντας τη γραφειοκρατία.
Παράλληλα, με έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, σε συνεργασία με την Google, παρουσιάσαμε το εργαλείο Gemini, μια πρωτοποριακή μηχανή αναζήτησης που προσφέρει άμεσες και στοχευμένες απαντήσεις στους πολίτες, εξαλείφοντας την ανάγκη χρονοβόρας αναζήτησης.
Επίσης, εισαγάγαμε τη χρήση drones από τη Δημοτική Αστυνομία για την καταγραφή και την ανάλυση δεδομένων, όπως είναι η μέτρηση της κυκλοφορίας πεζών, οχημάτων και ποδηλάτων, ενισχύοντας τη βιώσιμη κινητικότητα και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των δημοτικών ελέγχων.
Αξιοποιούμε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ, και επενδύουμε στην ανάπτυξη νέων ψηφιακών εφαρμογών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, κάνοντας τις υπηρεσίες μας πιο σύγχρονες, προσβάσιμες και διαφανείς. Δράσεις που αποδεικνύουν τη δέσμευση της ΔΑΕΜ να θέτει την καινοτομία στην υπηρεσία της κοινωνίας.
Επιπλέον, ενισχύουμε τη βιώσιμη κινητικότητα με νέες εφαρμογές, όπως το Athens Park & Bike, που επιτρέπει στους πολίτες να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους στα δημοτικά πάρκινγκ και να χρησιμοποιούν ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους στο κέντρο της πόλης. Έτσι, μειώνουμε τους ρύπους και την κυκλοφοριακή συμφόρηση, προάγοντας τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.
Οι δράσεις μας επεκτείνονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα και διαγωνισμούς καινοτομίας, όπως το «Hackathon», ενώ υλοποιούμε και κοινωνικά προγράμματα, όπως το «Γερνάω έξυπνα».
Στόχος μας είναι η ενοποίηση δικτύων, εφαρμογών και υπηρεσιών που διευκολύνουν την καθημερινότητα, δημιουργώντας μια ανθεκτική και σύγχρονη πρωτεύουσα. Όλες οι συναλλαγές στοχεύουμε να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στην Αθήνα.
// Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών;
Η εκπαίδευση του προσωπικού στις νέες τεχνολογίες είναι μια πρόκληση. Επενδύουμε σε στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης για να διασφαλίσουμε την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών από το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου. Εξίσου σημαντική είναι η διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων των πολιτών, κάτι που επιτυγχάνουμε με αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας.
* Ο Λάζαρος Καραούλης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΕΜ και υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Frederick Κύπρου.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ