Κάθε πέρυσι και καλύτερα! Απογοήτευση, φόβος και ανησυχία κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία
–Απαισιοδοξία: 6 στους 10 πιστεύουν ότι το 2025 τα πράγματα θα είναι τα ίδια και χειρότερα
–Δυσαρέσκεια: Απέτυχε η κυβέρνηση, λένε 8 στους 10
–Αγωνία: 7 στους 10 θεωρούν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση
Σε δύο 24ωρα το… σωτήριο έτος 2024 ρίχνει αυλαία, αφήνοντας πίσω του ανοιχτές πληγές σε όλα σχεδόν τα επίπεδα (πεδία), ενώ οι παρακαταθήκες του για το 2025 μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν.
Η απογοήτευση, ο φόβος και η ανησυχία θα συνεχίσουν να κυριαρχούν, αν δεν ενταθούν, στην ελληνική κοινωνία, καθώς κανένα σχεδόν από τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες δεν δείχνει σημάδια άμβλυνσης. Αντίθετα όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι τα… χειρότερα είναι μπροστά! Αυτήν ακριβώς την πεποίθηση ενστερνίζεται η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, καθώς σε όλες τις έρευνες των τελευταίων μηνών ένα ποσοστό της τάξης του 60% θεωρεί ότι το 2025 τα πράγματα στη χώρα αλλά και σε προσωπικό επίπεδο θα είναι ίδια ή και χειρότερα σε σχέση με το 2024 και μόλις ένα 20% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα. Συνακόλουθο είναι επτά στους δέκα να διαπιστώνουν ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, επιρρίπτοντας, όπως είναι ευνόητο, τις ευθύνες στην κυβέρνηση.
Τα πράγματα είναι ακόμη πιο ανησυχητικά, αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι σχεδόν τρεις στους δέκα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ έξι στους δέκα δυσκολεύονται οικονομικά να βγάλουν τον μήνα και να αντεπεξέλθουν στις οικογενειακές ανάγκες. Τα παραπάνω ευρήματα περιγράφουν τη δύσκολη, ζοφερή για πολλούς, καθημερινότητα που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία, η οποία ζει με τον φόβο της επόμενης ημέρας, καθώς φως στον ορίζοντα δεν βλέπει. Κόντρα στο κλίμα αισιοδοξίας που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.
Η βαριά ατμόσφαιρα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό αφενός με τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε μείζονος σημασίας ζητήματα και αφετέρου με τους χειρισμούς σε άλλα που αγγίζουν άμεσα τους πολίτες. Οι διεθνείς εξελίξεις και τα γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα και εντείνουν την αγωνία για το μέλλον. Είναι, ενδεχομένως, από τις λίγες περιπτώσεις που μια κυβέρνηση συγκεντρώνει τόσο μεγάλα ποσοστά δυσαρέσκειας όσο η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη. Καθώς κατά μέσο όρο οκτώ στους δέκα πολίτες κρίνουν αρνητικά τις επιδόσεις της στους περισσότερους τομείς.
Σύμφωνα με τις έρευνες, το 80% – 85% θεωρεί ότι η κυβέρνηση απέτυχε διαχρονικά να αναχαιτίσει την ακρίβεια, ενώ τα μέτρα που κατά καιρούς εφάρμοσε δεν ήταν αρκετά για να ανακουφίσουν τους πολίτες και ειδικά τους οικονομικά ευάλωτους. Εξ ου και η ακρίβεια παραμένει, εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια, η βασική πηγή ανησυχίας τους. Ποσοστό της τάξης του 70% – 75% κρίνει αρνητικά τις επιδόσεις της κυβέρνησης και στον τομέα της Υγείας, καθώς τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία αντί να περιορίζονται… αυξάνονται, ανεβάζοντας έτσι τον δείκτη της ταλαιπωρίας για τους πολίτες. Στα ίδια πάνω – κάτω επίπεδα (80%) κινείται και ο δείκτης της απογοήτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο πεδίο της εγκληματικότητας.
Όχι άδικα, καθώς τα κρούσματα βίας και έκνομων πράξεων (ληστείες, δολοφονίες κ.ά.) παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση, ενώ στο… μενού έχει μπει και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών από σπείρες (συμμορίες) αλλοδαπών.
Ανησυχία εκφράζεται από μεγάλη μερίδα πολιτών (50%) και για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, πρωτίστως και κυρίως για τα ελληνοτουρκικά, και αυτό έχει να κάνει αφενός με τις επεκτατικές βλέψεις και τις απειλές της Άγκυρας και αφετέρου με την υποτονικού χαρακτήρα τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Πασαρέλα για την Προεδρία
Καθώς ο κατάλογος των… υποψηφίων μακραίνει, η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τείνει να εξελιχθεί σε μια κακόγουστη φάρσα, προσβλητική για τον θεσμό και την υπόσταση της χώρας.
Με ευθύνη πρωτίστως της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ στο… παιχνίδι έχουν μπει οικονομικοί παράγοντες, Μέσα Ενημέρωσης κ.ά., που έχουν αναλάβει να προωθήσουν συγκεκριμένους υποψηφίους.
Δεν είναι τυχαίο ούτε υπερβολικό που οι γελοιογράφοι (σκιτσογράφοι) περιγράφουν το όλο σκηνικό με μια μακριά πασαρέλα, με τους υποψηφίους να βαδίζουν στον… διάδρομο της ομορφιάς.
Ενδεικτικό της απωθητικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι το γεγονός ότι σχεδόν κάθε μέρα βλέπει το φως της δημοσιότητας και ένα νέο όνομα, το οποίο κάποια κέντρα εμφανίζουν είτε για να το προβάλουν είτε για να το κάψουν.
Στον μακρύ κατάλογο βρίσκονται δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς, που… βγήκαν γρήγορα από την κούρσα, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Και από εκεί και κάτω: Χρ. Ράμμος, Π. Πικραμμένος, Μ. Δαμανάκη, Β. Βενιζέλος, Γ. Στουρνάρας, Λ. Παπαδήμος, Κ. Τασούλας, Ν. Δένδιας, Μ. Ευθυμίου, Γ. Αγγελοπούλου, Β. Μεϊμαράκης κ.ά. Δεδομένου ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το όνομα του υποψηφίου που θα προτείνει η κυβέρνηση μετά τις 15 Ιανουαρίου, υπάρχει αρκετός χρόνος για να μεγαλώσει ο κατάλογος και να εμπλουτιστεί με ονόματα και από άλλους χώρους.
Στις κατά καιρούς δηλώσεις του ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι πρόθεσή του είναι να προτείνει πρόσωπο με υπερκομματικό χαρακτήρα, που θα ψηφιστεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ορισμένα εξ αυτών τουλάχιστον.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ