Μ. Αποστολάκη στο “Π”: Η ευθύνη της παράταξης για τη νέα χρονιά

Μ. Αποστολάκη στο “Π”: Η ευθύνη της παράταξης για τη νέα χρονιά

Της
ΜΙΛΕΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών


Το 2024 ήταν μια χρονιά σημαντικής εκλογικής αναμέτρησης, με τις ευρωεκλογές να αποτελούν έναν εμβόλιμο εκλογικό σταθμό μετά τις εθνικές κάλπες το 2023. Στην Ευρώπη τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων ανέβηκαν σημαντικά, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, όχι μόνο ως ανάχωμα στην επέλαση ακραίων και μισαλλόδοξων σχηματισμών, αλλά πρωτίστως για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που –όπως φαίνεται– κλυδωνίζεται.

Για το ΠΑΣΟΚ, που έστω και ισχνά ενισχύθηκε, το αποτέλεσμα απείχε από αυτό που θέλαμε και για το οποίο εργαστήκαμε σκληρά. Το αποτέλεσμα αυτό οδήγησε σε μια εσωκομματική διαδικασία, στην οποία δήλωσα παρούσα με σκοπό να αναδείξω το προγραμματικό πλαίσιο που είχε ανάγκη η παράταξη και η χώρα. Όταν διαπίστωσα ότι η εσωκομματική διαδικασία έτεινε να μετατραπεί σε κρίση, επέλεξα να είμαι μέρος της λύσης, προτάσσοντας σε εκείνη τη χρονική στιγμή την ενότητα της παράταξης. Και νιώθω χαρά και δικαίωση, καθώς η κρίση τελικά μετατράπηκε σε ευκαιρία. Το ΠΑΣΟΚ εξήλθε από την εσωκομματική διαδικασία ενισχυμένο, δυνατό και ενωμένο, επανεκκινώντας δυναμικά, με στόχο την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα.

Πριν από έναν μήνα, το ΠΑΣΟΚ έλαβε και τυπικά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνείδηση, όμως, των πολιτών το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και καιρό με την πειστική και συγκροτημένη αντιπολίτευση που ασκεί. Μια αντιπολίτευση τεκμηριωμένη, μαχητική και υπεύθυνη, που δίνει λύσεις στα ζητήματα των πολιτών, καθώς αναγκάζει την κυβέρνηση να συρθεί στην υιοθέτηση έστω κάποιων ελάχιστων παρεμβάσεων. Για παράδειγμα, ήταν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ οι οποίες εξανάγκασαν την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων (έστω αυτών των λίγων και ανεπαρκών) για τον περιορισμό των προμηθειών των τραπεζών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού πρώτα απέρριψε την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών αλλά και για την κατάργηση των αδιαφανών χρεώσεων και προμηθειών των τραπεζών, ανακοίνωσε, υπό την πίεσή μας, τη μερική μείωσή τους στις συναλλαγές.

Το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ πρότεινε την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Η κυβέρνηση, αν και αρχικά απέρριψε την πρόταση, δεσμεύτηκε ότι θα εντάξει τους νοσηλευτές στα βαρέα και ανθυγιεινά. Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει ένα νέο ΕΚΑΣ για 380.000 χαμηλοσυνταξιούχους, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και άρση των αδικιών για τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Η πίεση αυτή ώθησε την κυβέρνηση να ψηφίσει τροπολογία με βάση την οποία από τον Μάρτιο της νέας χρονιάς θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο της μηδενικής συμμετοχής στα φάρμακα για περίπου 130.000 χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο ασφαλώς είναι ανεπαρκές.

Το ΠΑΣΟΚ, κατά συνέπεια, θέτει την ατζέντα και η κυβέρνηση ακολουθεί. Γίνεται η φωνή των πολλών, των κατά τεκμήριο αδύναμων και πιο ευάλωτων. Είναι σαφές ότι καμία από τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν θα είχε ληφθεί αν δεν είχε ασκηθεί υπεύθυνη και μαχητική αντιπολίτευση από το ΠΑΣΟΚ.

Στα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έχει συντελεστεί μια βίαιη αναδιανομή του πλούτου, με αποτέλεσμα την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε ολιγοπώλια στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στην ιδιωτική υγεία και στις τράπεζες. Ο προϋπολογισμός του 2025 ήταν ο πρώτος προϋπολογισμός που καταρτίστηκε χωρίς τις μεγάλες ευελιξίες των προηγούμενων ετών και ήταν ακόμα ένας προϋπολογισμός χαμένων ευκαιριών. Η κυβέρνηση είχε μια μεγάλη ευκαιρία, με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να επενδύσει στην ψηφιοποίηση, στην πράσινη μετάβαση, στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και στις υποδομές, την οποία –δυστυχώς για τη χώρα– έχασε. Τα χρήματα από το Ταμείο διατέθηκαν σε ελάχιστες μεγάλες επιχειρήσεις, παρότι η συντριπτική πλειονότητα (98%) των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρομεσαίες.

Το νέο έτος βρίσκει το ΠΑΣΟΚ σε διαφορετική θέση εκκίνησης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Καταθέτουμε το σχέδιό μας για τη χώρα, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου, με σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, με ενίσχυση των επενδύσεων και της καινοτομίας, με προώθηση των εξαγωγών και με αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Η χώρα χρειάζεται άμεσα δίκαιες μεταρρυθμίσεις, που θα στοχεύουν στη θεσμική, κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότησή της. Χρειάζεται πολιτικές που θα προστατεύουν το εισόδημα των πολιτών, θα ενισχύουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και θα μειώνουν τις ανισότητες.

Όσο ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ τόσο θα ενισχύεται η φωνή της κοινωνίας. Το αίτημα για πολιτική αλλαγή, με δικαιοσύνη, διαφάνεια και λογοδοσία, είναι ώριμο και πλειοψηφικό. Αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ ευθύνη και χρέος να το εκφράσει και πάλι, όπως και στο παρελθόν, δίνοντας στους πολίτες ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ