Κ. Κούσαντας στο “Π”: Η αισιοδοξία ως δεοντολογία για το 2025

Κ. Κούσαντας στο “Π”: Η αισιοδοξία ως δεοντολογία για το 2025


Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΣΑΝΤΑ
Αντιστράτηγου ε.α.*


Ένας ακόμα χρόνος φτάνει στο τέλος του και όλοι μας προσπαθούμε να κάνουμε τον απολογισμό μας, είτε το θέλουμε είτε όχι, με τα θετικά συναισθήματα, κυρίως, να μας πλημυρίζουν αυτές τις μέρες. Η χαρά, η αγάπη, η ενσυναίσθηση των ανθρώπων μας προέχουν αυτές τις ημέρες, ενώ μέσα μας φωλιάζει η ελπίδα και η προσμονή για τη νέα χρονιά, τη συνέχεια της καθημερινής μας ευχαρίστησης, τα σχέδιά μας, την καριέρα μας, την ατομική μας, μοναδική, ατζέντα.

Δεν μας συγκινούν οι πράξεις βίας, τα εγκλήματα, οι πόλεμοι που κατακλύζουν τις οθόνες τις τελευταίες μέρες και φυσικά ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης με το νέο lifestyle των καναλιών, που παρουσιάζουν τη χλιδή των εύπορων, την υπερκατανάλωση και την επιδειξιμανία. Γινόμαστε όλοι ταπεινοί και τα συναισθήματά μας γαληνεύουν την ψυχή μας. Μέσα στο κλίμα των ημερών, κάθε τηλεθεατής, ακροατής και χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θέλει να χαμογελάσει και να ακούσει κάτι θετικό. Θέλει να ξεφύγει και να παρακολουθήσει κάτι που του δίνει ελπίδα, κάτι που τον γεμίζει αισιοδοξία και θετική στάση όσον αφορά την καθημερινότητά του.

Ακόμα και οι δημοσιολογούντες αυτές τις μέρες δεν τα βλέπουν όλα αρνητικά. Σπανίζουν εντελώς οι αρνητικές κριτικές. Ακόμα και για τους δημοσιολογούντες υπάρχει μια χαραμάδα αισιοδοξίας και το ποτήρι τούς φαίνεται μισογεμάτο.

Ακόμα και στα μηνύματα των κομμάτων δεν υπάρχουν πολιτικές αιχμές, με βέλη εκατέρωθεν και υπονοούμενα. Σημαντικό στοιχείο, θετικό, η υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών – εξοπλισμών, στη συζήτηση της Βουλής για τον προϋπολογισμό, από όλα σχεδόν τα κόμματα, καθώς ο κακός γείτονας παραμονεύει και το εθνικό συμφέρον φαίνεται να επικρατεί έναντι του εφησυχασμού και της απάθειας.

Εν μέσω των πολέμων που διεξάγονται στη γειτονιά μας, πολύ μεγάλη είναι η σπουδαιότητα του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στον αναβρασμό της Μέσης Ανατολής, με απόληξη μέχρι το Ισραήλ, τον Λίβανο και τη Συρία. Ο τεράστιος γεωστρατηγικός άξονας ΕΕ, Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας ανθίσταται στον ισλαμικό φονταμενταλισμό, που επεκτείνεται επίσημα σε όλη την Ευρώπη. Ένας άξονας ενεργειακός, στρατιωτικός, γεωπολιτικός, ανθρωπιστικός, δυτικών αρχών και αξιών, που είναι και ο μόνος που απέμεινε στο σημείο συμβολής των τριών ηπείρων, στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των νέων μας, σε συνδυασμό με το ότι είναι ψαγμένη γενιά, μέσα από τα laptop και τις οθόνες των κινητών τηλεφώνων, δεν τους αφήνει να παρασυρθούν. Η αντικειμενική και έγκυρη άποψή τους μέσα σε ένα περιβάλλον πολυγνωμίας και σύγχυσης και ο άριστος, πιστοποιημένος επαγγελματισμός τους υπερισχύει στον διεθνή επαγγελματικό ανταγωνισμό και για αυτό στελεχώνουν περιζήτητες θέσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Συμπερασματικά, η αισιοδοξία και η ελπίδα θα πρέπει να ενυπάρχει ως δεοντολογία και να αποτελεί πάντοτε μια σπιθαμή ενθάρρυνσης και εμψύχωσης όλων μας μέσα σε μια ασταθή, ανασφαλή χρονική συγκυρία που οι πόλεμοι επεκτείνονται και θα πρέπει να υπερισχύσει η υπεράσπιση και η μεγιστοποίηση των εθνικών μας συμφερόντων.

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας (1962) αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το έτος 1983 και είναι Απόφοιτος της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Είναι Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών MSc, στη Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και στις Διεθνείς Σχέσεις (Brussels). Έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο Βέλγιο και στην Ισπανία στο ΝΑΤΟ (2006 – 2009 και 2011 – 2013, αντίστοιχα. Είναι Ανώτερος Επιστημονικός Συνεργάτης (Senior Fellow) του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από το 2022.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ