Στα 100 ευρώ η τιμή του 17λιτρου τενεκέ ελαιολάδου
Από 70 ευρώ που είχε πριν από τρία χρόνια και 125 ευρώ που είχε πέρυσι
Αρχίζει και βρίσκει τα… πατήματά της η τιμή του ελαιολάδου στη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έφτασε σε λογικά επίπεδα, αφού πριν από τρία χρόνια ο τενεκές των 17 λίτρων κόστιζε 70 ευρώ, ενώ σήμερα κοστίζει 100 ευρώ. Πάντως, από τη στιγμή που πέρυσι, τέτοια εποχή, ο ίδιος τενεκές είχε 125 ευρώ, θα πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι.
Η διακύμανση της τιμής του ελαιολάδου οφείλεται στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής αλλά και στη μειωμένη διεθνή ζήτηση, αφού οι ξένες αγορές καλύφτηκαν από το υπερπλεόνασμα της ισπανικής και της ιταλικής παραγωγής. Κατά συνέπεια, οι λόγοι που εκτόξευσαν την τιμή του προϊόντος πέρυσι και πρόπερσι δεν υπάρχουν φέτος, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή η τιμή του ελαιολάδου να έχει πτωτικές τάσεις, όπως είχαμε γράψει και πριν από τρεις εβδομάδες περίπου.
Παραγωγοί της Μεσσηνίας, πάντως, μιλώντας τις τελευταίες μέρες σε τηλεοπτικές εκπομπές, τόνιζαν ότι, παρά την υψηλή τιμή του λαδιού, ο αγρότης, εκείνος που καλλιεργεί, λιπαίνει, οργώνει και μαζεύει τις ελιές, δεν είναι ευχαριστημένος.
Χαρακτηριστικά είπαν:
«Εμείς εδώ έχουμε αυτήν τη στιγμή τη μέση τιμή γύρω στα 5,3 ευρώ το κιλό στον παραγωγό. Το προϊόν αυτό από τα 5,3 ευρώ θέλει φιλτράρισμα, έχει 3% – 4% φύρα, μπουκάλια, συσκευασίες, μεταφορές και είναι και το σούπερ μάρκετ. Το ελαιόλαδο φτάνει στο ράφι στα 8,5 ευρώ, το λίτρο, όχι το κιλό».
Ακόμα επισήμαναν ότι η υπερφορολόγηση είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για τους έλληνες ελαιοπαραγωγούς. Συγκεκριμένα είπαν:
«Αυτό που πραγματικά πρέπει να προσέξουμε, όταν μιλάμε για προστιθέμενη αξία σε εθνικά προϊόντα, είναι το πώς την εννοούμε. Γιατί αξία δεν είναι μόνο η τιμή, φυσικά, αλλά και το κόστος παραγωγής. Όταν ο ελαιοπαραγωγός πληρώνει ΦΠΑ 24% στα αγροτικά εφόδια και ο αντίστοιχος ελαιοπαραγωγός στην Ιταλία πληρώνει μόλις 4% ΦΠΑ, καταλαβαίνετε ότι δεν ευθύνεται ούτε ο παραγωγός ούτε η παραγωγή, αλλά ευθύνονται οι κεντρικές εξουσίες, με τις αποφάσεις τους, και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο».
Τέλος, αναφέρθηκαν στις επιδοτήσεις που δίνουν άλλες χώρες για την εξαγωγή του ελαιολάδου:
«Το κόστος παραγωγής του ελαιολάδου αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα είναι τεράστιο. Στις άλλες μεσογειακές χώρες το ελαιόλαδο παίρνει επιδότηση και στην εξαγωγή.
Δηλαδή, ακόμη και στην Ιταλία… το made in Italy, η δική τους παραγωγή, επιδοτείται κατά την εξαγωγή, για να μπορεί να είναι ανταγωνιστικό το προϊόν στην κατανάλωση.
Το ίδιο ισχύει στην Τυνησία αλλά και στην Τουρκία. Μόνο εμείς έχουμε αφήσει τους ελαιοπαραγωγούς στη μοίρα τους και απαιτούμε να βγάλουν μόνοι τους το φίδι από την τρύπα».
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Image by freepik